Fantastische rondreis door de mediterrane regio Murcia

Fantastische rondreis door de mediterrane regio Murcia

Home » Spanje » Fantastische rondreis door de mediterrane regio Murcia

De meeste toeristen denken bij een vakantie in Spanje aan regio’s zoals Andalusië, Catalonië of Regio Valencia. Of ze gaan voor “net wat anders” naar Noord-Spanje. Zoals naar Baskenland of Castilië en León. Maar wie niet verder kijkt dan al die regio’s, mist een bijzonder interessante Spaanse vakantiebestemming. Namelijk de kleine, onbekende mediterrane regio Murcia, gelegen tussen Andalusië en de Regio Valencia. Hier vind je vele historische steden, kleurrijke folklore en heerlijke stranden. Maar ook een verbluffende natuur waar je fantastisch kunt wandelen. Daarmee is Murcia een aantrekkelijke, gevarieerde regio voor een unieke roadtrip in Spanje.

Rotskust van La Manga

Rondreis door de mediterrane regio Murcia

Wil je de kleine maar gevarieerde regio Murcia goed leren kennen? Plan dan minstens een week in. Reserveer drie tot vier dagen voor de nodige cultuur in de vele historische steden. Ga daarnaast uit van enkele dagen voor wandelingen door de indrukwekkende natuur. Sluit je rondreis vervolgens af met twee dagen relaxen op het schiereiland van La Manga.

Wij zijn je alvast voorgegaan en hebben een mogelijke route voor je uitgestippeld. Zo gaan we vanaf de luchthaven van Alicante eerst naar Murcia, de hoofdstad van de regio. Daarna reizen we via Caravaca de la Cruz naar het natuurgebied Sierra Espuña. Vervolgens bezoeken we Cartagena waarna we via La Manga weer teruggaan naar Alicante voor onze terugvlucht.

El Berro in de Sierra Espuña

De prachtige, historische steden in Murcia

Onze rondreis door de regio Murcia starten we in de hoofdstad Murcia. De grote stad werd in de 9e eeuw door de Moren gesticht. De overblijfselen van de Moorse beginperiode zijn te zien in de nog steeds zichtbare stadsmuur. Nadat de christenen de Moren in de 13e eeuw hadden verdreven, werd Murcia een van de culturele steden van koning Alfons X van Castilië. Dit zorgde voor grote groei van de stad. Murcia bereikte in de 15e eeuw een hoogtepunt toen irrigatiesystemen voor de “huerta” (boomgaarden) werden aangelegd. Enkele eeuwen later kenden Murcia opnieuw economische voorspoed. Een aantal prachtige stukken barokke kunst en architectuur getuigt nog van die periode.

Murcia bij de rivier

Vanwege de ligging in het binnenland is Murcia een heerlijk rustige stad in de zomermaanden. De meeste inwoners trekken dan naar de kust. In de andere maanden is het in de bruisende studentenstad bijzonder gezellig. Niet alleen op de terrassen in de soms smalle, typisch Spaanse steegjes. Maar vooral ook in de vele parken en op de pleinen. Een prachtig voorbeeld is het Plaza de las Flores. Hier kun je genieten van de bloemenmarkt en het geweldige uitzicht op het stadhuis en de kathedraal.

Misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid in Murcia is de kathedraal van Santa Maria. De kathedraal is gebouwd in diverse bouwstijlen waaronder renaissance, rococo en vooral barok. Andere hoogtepunten in de stad zijn onder andere het Real Casino de Murcia en enkele fantastische musea. Ben je er met Pasen, dan val je met de neus in de folkloristische boter van Murcia. In die periode vinden namelijk zowel de Semana Santa als de Bando de la Huerta plaats. Maar Murcia heeft nog veel meer te bieden! Om die reden schenken we op deze reisblog in een aparte blog aandacht aan de prachtige stad Murcia.

Kathedraal in de regen

Caravaca de la Cruz

Een andere stad die niet aan je bezoek aan de regio Murcia mag ontbreken is Caravaca de la Cruz. Het is een van de meest betoverende steden in Murcia. Caravaca de la Cruz is rijk aan geschiedenis, cultuur en religie. En vol fascinerende bezienswaardigheden en folkloristische evenementen.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Basilica de la Vera Cruz. De basiliek uit de 17e eeuw staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur, schitterende kunstwerken en prachtige fresco’s. In een van de kapellen van de grote basiliek vind je (onder bewaking) het heilige kruis. Alleen tijdens de Fiestas de la Cruz, die jaarlijks in mei worden gevierd, verlaat het kruis de kerk. Er zijn dan vele activiteiten, waaronder processies en schijngevechten tussen de Moren en de Christenen. De hele stad viert een uitbundig feest.

Caravaca de la Cruz

Overigens is het absolute hoogtepunt tijdens de Fiestas de la Cruz de race met “Paarden van de Wijn”. In koppels van vier rennen de inwoners 80 meter de heuvel op. Tussen hen in begeleidt het viertal een paard dat versierd is met een geborduurd harnas. In tegenstelling tot wat we verwacht hadden van een religieus feest, vertelt het borduurwerk de meest bloeddorstige verhalen. Wij waren overigens net te laat om de festiviteiten live bij te wonen. Maar in het interessante museum kwamen we er alsnog veel over te weten. Absolute aanrader!

In een aparte blog beschrijven we de vele andere bezienswaardigheden van de stad. Ook vertellen we je meer over andere festivals in Caravaca de la Cruz.

Borduurwerk voor de Paarden van de Wijn

Cartagena

Een stad die tijdens onze rondreis door de regio Murcia veel indruk op ons maakte is Cartagena. In deze oude havenstad vind je vele monumenten, archeologische vindplaatsen en bijzondere historische gebouwen. Een daarvan is het Romeinse theater uit de 1e eeuw v.Chr. Het theater is ongelooflijk goed bewaard gebleven. Misschien wel omdat het enkele decennia geleden nog onder de grond verscholen lag.

Romeins theater

Een ander hoogtepunt in Cartagena is de Calle Mayor. Deze straat vormt het hart van de stad en is bezaaid met restaurants, winkels en gezellige barretjes. Het is een geweldige plek om de levendige sfeer van Cartagena en de Spaanse cultuur te ervaren. Maar je stedentrip naar de havenstad Cartagena is sowieso niet compleet zonder een bezoek aan het marinemuseum. Dit museum belicht het belang van de stad als marinebasis door de geschiedenis heen. Het bevat ook tentoonstellingen over onder andere de militaire geschiedenis en onderzeeërs.

In Cartagena maakten we een stadswandeling onder begeleiding van een gids. Erg prettig omdat je dan de belangrijkste hoogtepunten van de stad te zien krijgt. Daarnaast kom je veel meer over de stad en de geschiedenis daarvan te weten. Dat neemt niet weg dat je ook zonder gids een leuke en bijzonder interessante stadswandeling kunt maken. Bekijk sowieso de eerder genoemde bezienswaardigheden. Over de niet te missen hoogtepunten van Cartagena hebben we een aparte blog geschreven. Hierin vind je voldoende inspiratie voor je stedentrip naar deze fantastische havenstad.

Boulevard in Cartagena

Andere steden en dorpen die je niet mag missen in Murcia

In de regio Murcia zijn nog meer oude steden en pittoreske dorpjes die beslist een bezoek waard zijn. Zoals Lorca, een stad vol prachtige oude gebouwen in barok en renaissance stijl. Een van de hoogtepunten van de stad is het 13e eeuwse kasteel, gelegen hoog boven op een heuvel. Een andere bezienswaardigheid is het centraal gelegen Plaza de España. Het is een perfecte plek om wat te wandelen en te genieten van fantastisch eten in een van de vele restaurantjes. Hier vind je ook het indrukwekkende stadhuis en een oud klooster. Verder heb je in Lorca de enige synagoge uit de Middeleeuwen die nooit in een kerk is veranderd.

Moratalla, een dorp op een heuveltop, is een bijzonder pittoresk dorpje in de regio. Onder outdoorliefhebbers scoort ook de natuurlijke omgeving van dit dorp hoog. Heb je nog meer tijd in Murcia te besteden? Bezoek dan zeker de charmante dorpjes Aledo, Cehegin en Calasparra.

Lorca

Sierra Espuña

De Sierra Espuña is een van de mooiste wandelbestemmingen in Spanje. Dit bergachtige gebied biedt een unieke combinatie van adembenemende landschappen, gevarieerde wandelroutes en historische bezienswaardigheden. De Sierra Espuña wordt al sinds de prehistorie bewoond en heeft talloze beschavingen zien komen en gaan. Zoals de Moren en de Romeinen. Stokoude ruïnes, Romeinse baden, oude boerderijen en 16e eeuwse sneeuwputten (ijskelders) en kerken herinneren nog aan de rijke historie.

Olijfgaard

Flora en fauna

In de Sierra Espuña vind je een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Zo komen onder andere roofvogels, wilde zwijnen, zogenaamde manenschapen, wilde katten, marters, eekhoorns, genetkatten en dassen voor. Maar ook vele soorten (roof)vogels, vlinders en reptielen. Het Natura 2000-gebied is echter met name bekend om de flora. En dat is bijzonder, want eind 19e eeuw was de Sierra Espuña nagenoeg volledig ontbost.

In het bezoekerscentrum Ricardo Codorniú lezen we over bosbouwkundig ingenieur Ricardo Codorniú, waar het bezoekerscentrum naar vernoemd is. Eind 19e eeuw begon hij met een herbebossingsproject. Daarin was hij bijzonder succesvol. Ricardo Codorniú wordt sindsdien de “Apostel van de Bomen” genoemd. Hij besteedde de rest van zijn leven aan voorlichting op het gebied van ecologie. In de Sierra Espuña komen nu meer dan 1000 bomen- en plantensoorten voor. Dit komt overeen met een derde van alle plantensoorten in de hele regio van Murcia.

Hoogste berg van de Sierra Espuña

De Sierra Espuña is daarnaast de thuisbasis van vele aromatische kruiden. We krijgen er alles over te horen tijdens een workshop over traditionele, geneeskrachtige planten uit het gebied. Tijdens de erg interessante workshop leren we ook zogenaamde “nendo dango’s” maken: ballen van klei met daarin alle zaden en mineralen die voor een boom nodig zijn om te ontkiemen en groeien. De zaadbollen zijn een unieke, bijzonder milieuvriendelijke wijze van bosbouw. Delen van de Sierra Espuña werden jaren geleden door bosbranden verwoest. Onder leiding van studenten bosbouw hebben schoolkinderen het gebied met deze bollen herbebost.

Wandelroutes

Of je nu een beginner of een ervaren wandelaar bent, de Sierra Espuña heeft voor elk wat wils. Door het betoverende landschap van ruige bergen, uitgestrekte bossen en weelderige valleien voeren diverse wandelroutes. Ze variëren onder andere in lengte (duur) en moeilijkheidsgraad. Kijk voor meer inspiratie op de websites van Espuña Turística of op spain.info. Wandelroutes vind je onder meer op alltrails.com. Hier kun je ook de GPX-bestanden van de routes downloaden.

In de bossen van de Sierra Espuña

Actief relaxen op het schiereiland van La Manga

Tijdens onze vakanties zijn we het liefst actief bezig. Maar we vinden het meestal ook wel fijn om onze vakantie relaxed af te sluiten. Op het schiereiland van La Manga kun je beide. Actief relaxen, zullen we maar zeggen.

La Manga is een smalle zandbank van ruim 20 kilometer lengte ten oosten van Cartagena. De landtong ontsluit aan de westkant het grootste zeewatermeer van Europa, Mar Menor. Dit ondiepe meer staat bekend om de fraaie stranden en het superblauwe water. De lagune leent zich uitstekend voor watersporten. Zoals windsurfen, kajakken en zwemmen. Maar ook zeilen, wat wij een ochtend lang hebben gedaan.

Boulevard van La Manga

Heerlijke badplaats aan een zeereservaat

Aan de oostkust van het schiereiland ligt de Middellandse Zee. Ook hier heb je fijne stranden met vele gezellige barretjes en enkele uitstekende restaurants. De meeste mensen komen er om te relaxen op het strand of om te zwemmen. Dit deel van de Middellandse Zee is daarnaast populair onder duikers. Je vindt er namelijk een grote verscheidenheid aan onderwaterleven en enkele fantastische wrakken.

Maar ook de fervent wandelaar komt op het schiereiland aan zijn trekken. Je hebt er diverse fraaie wandelroutes. Alhoewel je ook enkele wandelingen in het noorden kunt maken, bevinden de meeste routes zich in het zuiden. Zo hebben wij een schitterende wandeling gemaakt naar de vuurtoren van Cabo de Palos. Hierbij loop je langs steile kliffen met daaraan vele kleine baaitjes. Prachtig! Wil je wat meer van het schiereiland zelf zien? Overweeg dan de route langs de lagune van Mar Menor.

Vuurtoren bij La Manga

Wij maakten deze fantastische rondreis door de mediterrane regio Murcia op uitnodiging van Instituto de Turismo de la Région de Murcia (ITRIM). De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.

El Berro

Praktische zaken voor je bezoek aan de regio Murcia

Waar ligt de regio Murcia?

De regio Murcia ligt in het zuidoosten van Spanje. Murcia ligt ingeklemd tussen de regio’s Andalusië in het zuidwesten, de Regio Valencia in het noordoosten en Castilië-La Mancha in het westen.

Hoe kom ik in de regio Murcia?

Met de auto bereik je de regio via ofwel Clermont-Ferrand en Barcelona, of Bordeaux en Zaragoza. Beide routes zijn bijna 2100 kilometer gerekend vanaf Utrecht. Is Murcia de enige regio die je tijdens de reis bezoekt, dan is het vliegtuig de beste reisoptie. Alhoewel Murcia een eigen luchthaven heeft, kun je het beste non-stop vliegen op Alicante. Op de luchthaven ga je vervolgens verder met een huurauto.

Waar ligt het natuurpark Sierra Espuña?

Het natuurpark Sierra Espuña bevindt zich in het gebergte van de Sierra Espuña. Dit gebergte is gelegen te midden van de historische steden Caravaca de la Cruz, Cartagena, Lorca en Murcia.

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Murcia?

De regio Murcia is vrijwel het gehele jaar goed te bezoeken. De maanden met de beste temperaturen en minste neerslag zijn april tot en met juni en september tot en met november. In de wintermaanden kan het er met name in de Sierra Espuña koud worden. In maart valt statistisch gezien de meeste neerslag.

Wat zijn goede en leuke accommodaties in de regio Murcia?

Over het algemeen is de hotelwereld in Murcia net wat minder ontwikkeld dan in naburige regio’s. In de afgelopen decennia was de regio Murcia meer de voedselproducent van Spanje dan een toeristenoord. Een uitzondering is het schiereiland van La Manga. Hier vind je ruim voldoende accommodatie. Tip: wij verbleven in het uiterst comfortabele Hotel Poseidón La Manga. Echt een aanbeveling waard, ook vanwege de heerlijke spa.

 

Caravaca de la Cruz

Cartagena

Murcia (stad)

Sierra Espuña

Ons hotel in de Sierra Espuña