Schitterende e-bike tour op Lanzarote langs vulkanen

Schitterende e-bike tour op Lanzarote langs vulkanen

Home » Spanje » Schitterende e-bike tour op Lanzarote langs vulkanen
De e-bike tour op Lanzarote “Omar Sharif” mag je niet missen! Met het lavalandschap als decor, fiets je langs witte dorpjes, bezoek je diverse culturele locaties en rijd je door het wijngebied op de uitlopers van de vulkanen. Ontrafel jij de legende rondom het bijzondere huis van Omar Sharif? De Nederlands sprekende gids vertelt je alle verhalen tijdens deze e-bike fietstour. Een garantie voor een onvergetelijke dag op het unieke Lanzarote.

Vliegende start van de e-bike tour op Lanzarote

Het is nog rustig op de boulevard van Puerto del Carmen als we om half 9 richting de winkel van Bike Sensations wandelen. Een sensatie was het hier sowieso de afgelopen dagen. Op het anders zo zonnige Lanzarote kwam de regen met bakken uit de hemel. Goed voor het eiland dat smacht naar water, wat minder leuk voor de toeristen en de buitenactiviteiten. Hopelijk zijn de weergoden ons vandaag beter gezind.

In de winkel van Bike Sensations ontvangt Stephan ons enthousiast. Hij is onze Nederlandse gids voor de tour van vandaag. We krijgen een korte uitleg over de prima e-bikes en gaan op pad. Via het fietspad langs de boulevard en het strand van Puerto del Carmen rijden we naar het gedeelte Matagorda. Dit is een geweldige plek om vliegtuigen te spotten. Daarom wachten we even tot er een toestel arriveert. Lang duurt het niet voordat het eerste vliegtuig komt aanvliegen richting de landingsbaan. Het toestel schommelt flink, want er staat een stevige wind. De landingsbaan ligt direct achter het strand en de vliegtuigen vliegen hier heel dicht boven je. WOW, wat spectaculair om zo’n indrukwekkende kist over je heen te zien, voelen en horen komen. Een vliegende start van onze e-bike tour op Lanzarote! Vervolgens rijden we door naar de hoofdstad Arrecife.

Hoe werd Arrecife hoofdstad van Lanzarote?

Zodra we Arrecife binnenrijden valt gelijk het hoge Gran Hotel Arrecife op. Lanzarote is uniek door haar laagbouw met dank aan kunstenaar/architect César Manrique. Deze man heeft veel op het eiland bepaald. Zijn filosofie was dat alle gebouwen in harmonie moeten zijn met het bijzondere vulkanische landschap van Lanzarote. Hoogbouw hoort daar niet bij. Toen Manrique een aantal jaren niet op het eiland verbleef, is dit hoge hotel uit de grond gestampt. Tot op de dag van vandaag is dit het enige hoge gebouw op het eiland.

Een stukje verderop zien we het Castillo de San Gabriel opdoemen, op een strategische plek aan zee. Voor dit fort prijken twee indrukwekkende kanonnen, klaar om aanvallers vanaf zee af te schieten. In het fort is een klein museum over de geschiedenis van Lanzarote. Ooit heeft er een korte oorlog gewoed op het eiland van welgeteld drie dagen. De strijd was tussen de voormalige hoofdstad Teguise en de stad Arrecife. De inzet: wie mag zich de hoofdstad noemen? Volgens de gids van het museum vielen er een dode en drie gewonden. Uiteindelijk werd Arrecife de hoofdstad.

Tijdens de e-bike tour op Lanzarote is er ook tijd voor de inwendige mens. Na het bezoek aan het fort strijken we neer bij een gezellig tentje met terras aan de straat. We nemen koffie met een versnapering. Hierna vervolgen we de fietstour naar El Charco de San Gines. Dit is een lagune, gevuld met zeewater, in het hart van de hoofdstad. Kleine vissersbootjes drijven hier rond, een prachtig plaatje voor een foto. We verlaten Arrecife en gaan wat meer het binnenland in.

Ontrafel de legende van LagOmar

Met een kleine bui en een straffe tegenwind vervolgen we onze e-bike tour op Lanzarote naar het hoogtepunt van deze dag: Museum LagOmar. Dit beroemde huis, ooit van filmster Omar Sharif, bevindt zich hoog in de plaats Nazareth. Met de harde wind en de steile hellingen zijn we maar wat blij met de knop “boost” op de e-bike. Dat helpt toch lekker mee onder deze omstandigheden.

LagOmar is een geweldige locatie! Een huis dat is gebouwd in de lavarotsen. Het witte huis met verschillende vertrekken is omgeven door een mooie tuin met kunst en diverse zwembaden. Ook in dit huis is de hand van César Manrique te zien. Water speelt in zijn werk een grote rol. Dit is terug te vinden in de bouw van de diverse delen van het huis. Door tunneltjes met een stroompje water zijn deze aan elkaar verbonden. In de tunneltjes loop je over stapstenen boven het water, een bijzondere ervaring.

De grappige legende rondom LagOmar is dat het huis eigenlijk nooit echt van Omar Sharif is geweest. Toen de acteur in de jaren ‘70 op het eiland was, werd hij op slag verliefd op het huis. Hij kocht het en gaf dezelfde avond een kaartfeestje. Hij had echter geen geluk in het spel en zette als laatste redmiddel zijn net aangeschafte bijzondere huis in. Een verkeerde gok en waarschijnlijk geen strakke “pokerface”: hij verliest het spel…. geen huis meer voor Omar Sharif. Wel heeft deze kaartavond ervoor gezorgd dat de naam van dit bijzondere huis nog steeds aan Omar Sharif is verbonden. In een van de vertrekken zien we de bewuste kaarttafel staan. Deze e-bike tour op Lanzarote heeft de naam “Omar Sharif-tour”, wat meteen het hoogtepunt van de tour verklaart.

Cultuur tijdens de e-bike tour op Lanzarote

Op onze comfortabele e-bikes zetten we koers naar Teguise. De voormalige hoofdstad van Lanzarote is een prachtig wit dorpje. Enkele jaren geleden uitgeroepen tot een van de mooiste witte plaatsjes (Pueblos Blancos) van Spanje. Op het dorpsplein staat een heel charmant kerkje en in de kleine straatjes vind je veel bijzondere winkeltjes met handgemaakte kleding en sieraden. Op zondag is hier een grote markt van voornamelijk streekproducten.

De eigenaar van een klein restaurantje heet ons welkom voor de lunch. Heerlijk op zijn Spaans met keuze uit tapas of een lekkere bocadillo (broodje). De lunch in de tour is op eigen kosten, maar bijzonder goed geprijsd en van prima kwaliteit. Met onze magen goed gevuld, stappen we weer op de fiets naar Monumento al Campesino. De wind is best pittig en de “boost” en “trail” knop wisselen elkaar af.

We komen aan bij het monument dat gewijd is aan de landbouwcultuur op Lanzarote. In de typische stijl van Manrique is hier een prachtig bouwwerk neergezet. Het grote witte kunstwerk valt een beetje weg tegen de bewolkte hemel, maar blijft indrukwekkend. Je kunt hier van alles in zien en dat is waarschijnlijk ook het idee erachter. Buiten in de tuin staan oude landbouwwerktuigen uit de tijd dat de kamelen nog meewerkten op het land. Via een bijzondere wenteltrap dalen we af en komen we in een prachtige ruimte terecht. Hier kunnen bijvoorbeeld concerten worden gegeven. Achter de ruimte is een restaurant met een terras in een mooi aangelegde tuin. Alles uiteraard in harmonie met het bijzondere landschap van Lanzarote.

Wijnranken en vulkanen: prima combinatie

Het landschap van Lanzarote is voornamelijk vulkanisch. Niet gek na zes jaar onophoudelijke vulkaanuitbarstingen vanaf 1730. Aan de voet van de vulkanen ligt het wijngebied La Geria. Een uitgestrekt gebied met vele verschillende bodega’s en wijngaarden. De wijnranken zijn hier geplant in de lavapulp (kleine zwarte lavasteentjes). Iedere plant staat in een kuil met daaromheen een muurtje van lavastenen in u-vorm. Dit muurtje houdt de altijd aanwezige wind weg van de plant. Het weinige water dat er valt op Lanzarote wordt in de lavapulp goed vastgehouden. Bovendien houden de steentjes ook de warmte vast. Dit zijn ideale omstandigheden voor de druivenplant. De druiven worden meestal rond juli/augustus geoogst. Iedere bodega heeft zijn eigen merk en type wijn. Om meer hierover te weten te komen, kun je ook exclusieve wijntours op Lanzarote boeken.

Het laatste traject van onze fietstocht gaan we vooral bergafwaarts, heerlijk om even los te gaan op onze e-bikes. In rap tempo rijden we Puerto del Carmen binnen. De donkere lucht en de kleine buitjes die we onderweg hadden zijn geheel verdwenen. In Puerto del Carmen straalt de zon volop. Nog een laatste groepsfoto aan de boulevard en deze geweldige e-bike tour op Lanzarote is ten einde. Moe maar voldaan en vol van de leuke en enthousiaste verhalen keren we huiswaarts. De tour is echt een aanrader! Bike Sensations heeft alles perfect geregeld, prima e-bikes, goede begeleiding en een top gids. Kortom, een ware sensatie! Een paar uurtjes na afloop van de tour ontvangen we een leuke videocompilatie van de dag. Hoe geweldig is dat! Een mooi aandenken aan een mooie dag per e-bike op het unieke Lanzarote.

Veel gestelde vragen over Lanzarote en de e-bike tour

Waar ligt Lanzarote?

Lanzarote is het meest oostelijke eiland van de Canarische eilanden, gelegen in de Atlantische Oceaan, ruim 100 kilometer voor de kust van Marokko.

 

Hoe kom ik op Lanzarote?

Vanuit Nederland vliegen diverse maatschappijen meerdere keren per week vanaf verschillende luchthavens naar Lanzarote. De vlucht duurt een kleine vier uur. Op Lanzarote is het een uur vroeger.

Wat maakt Lanzarote zo’n uniek eiland?

Het vulkanische landschap, de laagbouw van witte huisjes en de groene palmbomen geven Lanzarote haar unieke karakter. Langs de kust vind je prachtige lichte zandstranden en gezellige toeristische plaatsjes. Meer in het binnenland ontdek je het spectaculaire vulkanische landschap dat doet denken aan een verblijf op de maan. Er zijn hier tal van leuke plaatsjes en bezienswaardigheden te bezoeken. Daarnaast biedt Lanzarote geweldige mogelijkheden voor sporters. Denk hierbij vooral aan fietsen, hardlopen, zwemmen en surfen. Het eiland heeft ook twee golfbanen. Kortom, Lanzarote is een veelzijdig en uniek eiland.

Wat kan je doen op Lanzarote?

Op Lanzarote kun je de ideale combinatie maken tussen relaxen en bezienswaardigheden bezoeken. De mooie stranden lenen zich uitstekend voor een dagje uitrusten aan zee. Hoogtepunt van het eiland is een bezoek aan Nationaal Park Timanfaya, het hart van de vulkanen. Andere bijzondere trips zijn een bezoek aan de cactustuin, de grotten Cueva de los Verdes en Jameos del Aqua. Verder zijn het groene meer Lago Verde en de grillige lavakusten spectaculair. Het unieke wijngebied la Geria met de vele bodega’s is voor wijnliefhebbers een must. Per huurauto is het zeer comfortabel om het eiland te verkennen. Er zijn ook georganiseerde excursies mogelijk. Ook voor sporters zijn er veel mogelijkheden op Lanzarote. Het eiland kent meerdere triatlonwedstrijden per jaar met als hoogtepunt de Ironman in mei. De trainingsomstandigheden voor zwemmers, fietsers en hardlopers zijn er zeer uitdagend.

Hoe lang duurt de e-bike tour op Lanzarote?

De e-bike tour start om negen uur in de ochtend en eindigt tussen vier en vijf uur in de middag. De tour zelf heeft een lengte van circa 50 kilometer.

Wat kost de e-bike tour op Lanzarote?

De e-bike tour kost € 64 per persoon inclusief fiets en helm en Nederlandse gids. (Prijsindicatie april 2024.) De koffiestop en lunch zijn opgenomen in de tour, maar voor eigen rekening. Je kunt de tour boeken bij Uniek Lanzarote.

Wat zijn de hoogtepunten van de e-bike tour op Lanzarote?

Er zijn meerdere e-bike tours mogelijk op Lanzarote. De hier beschreven tour “Omar Sharif" bezoekt o.a. de hoofdstad Arrecife, museum LagOmar, Teguise, Monumento al Campesino en het wijngebied la Geria. De e-bike tour “Timanfay” leidt via een mooie route en leuke plaatsjes naar het Nationaal Park Timanfaya.

Waar boek ik mijn unieke vakantie naar Lanzarote?

Neem via de website Uniek Lanzarote contact op voor een unieke vakantie op maat samengesteld naar jouw wensen. Veilig en vertrouwd boeken met advies van een Lanzarote expert, inclusief garanties van ANVR en SGR.