Caravaca de la Cruz – stad van cultuur, historie en tradities

Caravaca de la Cruz – stad van cultuur, historie en tradities

Home » Spanje » Caravaca de la Cruz – stad van cultuur, historie en tradities

Tijdens onze rondreis door de mediterrane regio Murcia in Zuidoost-Spanje bezochten we enkele grote steden. Daarnaast kwamen we onderweg langs enkele bijzonder pittoreske bergdorpen en stadjes. Een daarvan is Caravaca de la Cruz. Deze stad, met zijn diepgewortelde religieuze tradities en historische betekenis, trekt jaarlijks duizenden pelgrims en toeristen aan. De pelgrims komen voornamelijk om het “Vera Cruz” (het Ware Kruis) in de basiliek te zien. De toeristen bezoeken de stad om de race met de paarden van de wijn mee te maken. Maar Caravaca de la Cruz heeft meer te bieden dan een religieus relikwie en een spectaculair cultuurhistorisch evenement. Je leest er meer over in deze blog.

Stadsaanzicht van Caravaca de la Cruz

Beknopte geschiedenis van Caravaca de la Cruz

De geschiedenis van Caravaca de la Cruz gaat duizenden jaren terug. Tijdens de Romeinse periode speelde de omgeving van Caravaca een belangrijke rol als leverancier van graan, olie en wijn aan steden als Murcia. Na de val van het Romeinse Rijk werd het Iberisch schiereiland binnengevallen door de Visigoten, en later door de Moren. De stad onderging belangrijke veranderingen tijdens de Moorse periode. En veel van de invloeden uit die tijd zijn nog steeds zichtbaar in de architectuur en het culturele erfgoed van Caravaca de la Cruz. Waaronder het kasteel op de heuveltop, de blikvanger van de stad.

Misschien wel het grootste keerpunt in de geschiedenis van de stad vond plaats in 1232. Volgens de legende liet de toenmalige Moorse koning zich bekeren tot het christendom. Dit gebeurde naar aanleiding van een wonder waar hij getuige van was. De koning had een gevangen gehouden christelijke missionaris bevolen om een mis op te dragen. Maar omdat eerder alle kruisen in de stad waren ingenomen en vernietigd, gaf de priester aan dat hij dat niet kon doen. Hij had tenslotte een kruis nodig. Op dat moment verschenen twee engelen die een kruis uit de hemel lieten neerdalen. De mis kon alsnog worden opgedragen. Deze legende leidde uiteindelijk tot de bouw van de basiliek van het Ware Kruis, gevestigd binnen de kasteelmuren.

Het Ware Kruis (Vera Cruz) van Caravaca werd het middelpunt van het religieuze leven van de stad en trok pelgrims vanuit heel Spanje en Europa aan. Het relikwie is nog steeds een van de belangrijkste religieuze symbolen van Spanje. Het wordt vereerd tijdens de jaarlijkse Fiestas de Mayo. Maar ook tijdens het Heilige Jaar, dat om de zeven jaar wordt gevierd. Caravaca de la Cruz is sinds 1998 namelijk de vijfde heilige stad van het katholieke christendom.

Caravaca de la Cruz

De bezienswaardigheden van Caravaca de la Cruz

Caravaca de la Cruz is met name beroemd om zijn religieuze erfgoed, maar heeft ook andere interessante bezienswaardigheden. Hieronder noemen we er enkele die je niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Caravaca de la Cruz. Onze tip is daarnaast om ook bij de vele andere bezienswaardigheden naar binnen te gaan. Zoals bij de prachtige kerk van El Salvador uit begin 16e eeuw. Of bij het klooster van de Karmelieten waar je tegenwoordig logies hebt.

Kasteel van Caravaca de la Cruz

Dankzij de ligging op de top van een heuvel is het kasteel van Caravaca de la Cruz de blikvanger van de stad. Het werd door de Moren gebouwd maar na de verovering door de Castilianen ook weer verbouwd. Zo vestigden de Tempeliers hier een baljuwschap dat de regio moest verdedigen tegen het nabijgelegen emiraat Granada. Begin 17e eeuw werd het kasteel geleidelijk omgevormd van een fort tot een religieus heiligdom. In die periode werd ook de basiliek binnen de kasteelmuren gebouwd.

Kasteel

Santuario de la Vera Cruz

De basiliek van het Ware Kruis is de meest iconische bezienswaardigheid van Caravaca de la Cruz. In de basiliek bevindt zich namelijk de beroemde relikwie van het Ware Kruis. Van dit kruis wordt beweerd dat het een fragment bevat van het kruis waaraan Jezus Christus werd gekruisigd. Begin 17e eeuw begon men met de bouw. Een eeuw later was het indrukwekkende gebouw klaar. Het schitterende interieur van de basiliek is rijkelijk versierd met religieuze kunstwerken. Maar het meest bijzonder vinden we toch de kleine ruimte met het Ware Kruis. Er is permanente bewaking en je mag geen foto’s maken van het kruis.

Plaza del Arco

Dit charmante plein dankt zijn naam aan de majestueuze stenen boog die het plein siert: de Arco de la Vera Cruz. De boog, daterend uit de 18e eeuw, is een treffend voorbeeld van barokke architectuur. Het vormt de toegangspoort tot de oude binnenstad van Caravaca de la Cruz.

Plaza del Arco is een levendige, culturele ontmoetingsplaats. Het plein wordt omringd door historische gebouwen, sfeervolle cafés en gezellige restaurants. Het plein komt volledig tot leven tijdens de diverse (religieuze) feesten en evenementen.

Basiliek

Museo Caballos del Vino

Het Museo Caballos del Vino staat in het teken van de beroemde race met de paarden van de wijn. Deze race is een van de meest iconische evenementen in Caravaca de la Cruz. Het museum toont een uitgebreide collectie van het schitterende borduurwerk waarmee de paarden elk jaar worden versierd. Ook vind je er kostuums en andere attributen die tijdens de race worden gebruikt. En er is een fototentoonstelling van de races die de voorgaande jaren zijn gehouden.

Wij bezochten de stad aan het einde van het voorjaar. De beroemde Fiestas de Mayo waren toen al voorbij. Om toch wat sfeer te proeven en een indruk te krijgen van de spectaculaire race met de paarden van de wijn, bezochten we dit museum. De vele foto’s die van de race gemaakt zijn, inspireerden ons om zeker nog een keer terug te keren naar Caravaca de la Cruz. Maar dan begin mei!

Museo de la Fiesta de Caravaca

Het Museo de la Fiesta de Caravaca richt zich op alle festivals en vieringen in de stad. Dit museum, gevestigd in een 16e eeuws pand, verkent niet alleen de “Caballos del Vino” maar ook andere traditionele evenementen. Zoals de “Moros y Cristianos” festivals en processies. Het is een geweldige plek om meer te weten te komen over de kleurrijke festiviteiten in Caravaca de la Cruz. Het museum toont een uitgebreide collectie kostuums, attributen, afbeeldingen en documenten die deel uitmaken van deze rijke tradities.

Op de begane grond maak je uitgebreid kennis met de traditie en het feest van de wijnpaarden. Op de eerste verdieping leidt de expositie je in chronologische volgorde door het vijfdaagse Vera Cruz festival. Tot slot is er in de kelder de mogelijkheid om op interactieve wijze deel te nemen aan de festiviteiten.

Wijnvaten

Belangrijke, religieuze festiviteiten in Caravaca de la Cruz

Caravaca de la Cruz is een stad die leeft van volksfeesten en tradities. Een van de meest opvallende festivals is het jaarlijks in mei gehouden Fiesta de Caravaca, ook wel de Fiestas de Mayo genoemd. Gedurende vijf dagen is de stad het toneel van kleurrijke processies en feestelijke evenementen. Een ander religieus feest is het Heilig Jaar dat eens in de zeven jaar in de stad gevierd wordt.

La Fiesta de Caravaca de la Cruz

La Fiesta de Caravaca de la Cruz is hét vijfdaagse feest van de stad dat jaarlijks begin mei wordt gevierd. Het feest herdenkt het wonder van de verschijning van het Ware Kruis aan de Moorse koning in de 13e eeuw. Door dit wonder bekeerde de koning en zijn familie zich tot het christendom. De festiviteiten zijn een eerbetoon aan de geschiedenis van de stad. Maar de meifeesten zijn ook gewoon fantastische festiviteiten vol kleur, cultuur, religie en vermaak.

Tijdens deze periode wordt het Heiligdom van het Ware Kruis extra verfraaid en geopend voor het publiek. Dit biedt een unieke kans om de relikwie van dichtbij te bewonderen.

De race met de paarden van de wijn

Elk jaar vindt op 2 mei de race met de paarden van de wijn plaats. Het is een bijzonder kleurrijk en groots spektakel waar de bewoners van de stad zich een jaar lang op voorbereiden. Die dag rennen vele teams, bestaande uit vier renners en een paard, zo snel mogelijk 80 meter de heuvel op. Het team dat als eerste aankomt is de winnaar. Dit gaat met een enorme vaart. De renners moeten daarom maanden van tevoren in training om het paard aangelijnd bij te kunnen houden. De teams worden daarbij bijzonder fraai uitgedost. Zo krijgt het paard geborduurde decoraties aangemeten waaraan veel mensen een jaar lang aan gewerkt hebben.

Borduurwerk voor de Paarden van de Wijn

De oorsprong van het feest van de wijnpaarden gaat terug naar de 13e eeuw. Caravaca de la Cruz was toen in handen van de Tempeliers. Op een bepaald moment werd de stad belegerd door het moslimleger. Omdat de Moren niet eenvoudig de stad konden binnenvallen, vergiftigden zij het drinkwater. Enkele verkenners wisten vervolgens met paarden de stad te verlaten op zoek naar een oplossing.

De oplossing vonden ze in wijnvaten. Om te voorkomen dat ze zouden worden overmeesterd door de belegeraars, galoppeerden ze met hun paarden en de wijnvaten in vliegende vaart terug naar de stad. Bij het kasteel doopten ze het Ware Kruis in de wijn. Hierdoor kreeg de wijn namelijk een genezende werking voor de bewoners die van het vergiftigde water hadden gedronken. Deze mensen herstelden onmiddellijk. De gezegende wijn werd vervolgens vermengd met het giftige water in de opslagtanks. Het water werd daardoor rein. Vanaf dat moment konden de christenen hun belegeraars weerstaan.

Caballos del vino
Caballos del vino

Het Heilig Jaar

Een Heilig Jaar is een speciale periode in de rooms-katholieke traditie waarin een stad of plaats van religieus belang wordt geëerd. Het wordt meestal gevierd ter herdenking van een belangrijke gebeurtenis of een heilige. In het geval van Caravaca de la Cruz, heeft het Heilig Jaar betrekking op het Ware Kruis: de religieuze spil van de stad waar alles om draait. Dit relikwie wordt beschouwd als een symbool van verzoening en vrede tussen culturen en religies.

Het Heilig Jaar in Caravaca de la Cruz is een zeldzame gelegenheid die slechts om de zeven jaar voorkomt. Het trekt duizenden pelgrims en bezoekers aan die komen om deel te nemen aan de religieuze vieringen. En om de rijke cultuur van de stad te ervaren. Voor de bewoners is het een moment van trots en toewijding aan hun religieus en cultureel erfgoed.

Caravaca de la Cruz is de vijfde heilige stad van het katholieke christendom. De andere heilige plaatsen zijn het klooster van Camaleño, Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostela. Caravaca vierde haar eerste Heilig Jaar in 2003. De stad ging toen door de magische grens van een miljoen bezoekers. Het eerstvolgende Heilig Jaar in Caravaca de la Cruz is 2024.

Kerk

Wij bezochten Caravaca de la Cruz in de regio Murcia in Zuidoost-Spanje, op uitnodiging van Instituto de Turismo de la Région de Murcia (ITRIM). De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.

Praktische tips voor een bezoek aan Caravaca de la Cruz

Waar ligt de stad Caravaca de la Cruz?

Caravaca de la Cruz ligt op ongeveer 75 kilometer ten westen van de studentenstad Murcia. De stad ligt vlak bij de provinciegrens met Granada.

Hoe kom ik in Caravaca de la Cruz?

De snelste en makkelijkste manier om Caravaca de la Cruz te bezoeken is met de eigen auto of een huurauto.

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Caravaca de la Cruz?

Caravaca de la Cruz is vrijwel het gehele jaar goed te bezoeken, op wellicht de doorgaans hete zomer na. Statistisch gezien valt de meeste neerslag eind najaar en in de winter. Maar ook in de winter is het met een dagtemperatuur van 15 à 16 graden prima toeven in de stad. Houd in de winter wel rekening met koude nachten, soms zelfs met nachtvorst. Omdat het in de zomer vaak te warm kan worden, geven wij zelf de voorkeur aan de lente en begin van het najaar. Wil je echt een fantastisch cultureel evenement meemaken? Dan moet je er zijn van 1 tot en met 5 mei. In die periode vindt het Fiesta de Caravaca de la Cruz plaats.

Wat valt er te zien in Caravaca de la Cruz?

De charmante binnenstad van Caravaca de la Cruz is een doolhof van smalle straatjes en prachtige oude gebouwen. De meest opvallende architectonische bezienswaardigheid is het kasteel, dat hoog boven de stad uittorent. Dit middeleeuwse fort biedt niet alleen een indrukwekkend uitzicht over de stad, maar herbergt ook het Heiligdom van het Ware Kruis. Naast het kasteel vind je pittoreske pleinen, zoals het Plaza del Arco en het Plaza del Hoyo, waar je kunt genieten van lokale gerechten op een van de terrasjes.

Is Caravaca de la Cruz een bijzondere stad om te bezoeken?

Caravaca de la Cruz is een bestemming die je zeker moet toevoegen aan je bucketlist als je op zoek bent naar een authentieke Spaanse ervaring. Het is een stad die doordrenkt is van geschiedenis, cultuur en spiritualiteit, en waar de lokale bevolking trots is op haar tradities. Caravaca de la Cruz zal je betoveren en inspireren. Of je nu een pelgrim bent die het Heilig Jaar bijwoont, of gewoon op zoek bent naar een rustige plek om te genieten van de schoonheid van Spanje.

Hoeveel dagen heb ik nodig voor een bezoek aan Caravaca de la Cruz?

Reken op ongeveer een dag om de belangrijkste bezienswaardigheden goed te bekijken en te genieten van een authentiek stukje Spanje. Ons advies is om deze stad te bezoeken tijdens een rondreis van een week door de regio. Ben je hier in de eerste dagen van mei, plak dan nog zeker een dag vast aan je bezoek. In die periode kun je namelijk het spectaculaire festival met de wijnpaarden meemaken!

Waar kan ik heerlijk eten in Caravaca de la Cruz?

Een bezoek aan Caravaca de la Cruz is niet compleet zonder te genieten van de lokale keuken. De regio Murcia staat bekend om zijn heerlijke gerechten, en hier vind je alles van smaakvolle tapas tot traditionele rijstgerechten. Probeer zeker de "zarangollo," een gerecht op basis van courgette en ei, en de "migas", een hartige schotel gemaakt van broodkruimels en worst. Dit kan uitstekend bij deze restaurants in Caravaca de la Cruz.

Wat zijn fijne accommodaties in Caravaca de la Cruz?

Voor een dergelijke kleine stad is aardig wat accommodatie in Caravaca de la Cruz te vinden. Wil je er bij zijn tijdens “La Fiesta de Caravaca de la Cruz” van 1 tot en met 5 mei? Boek dan ruim van tevoren je verblijf!