Stedentrip naar Madrid

Stedentrip naar Madrid

Home » Spanje » Stedentrip naar Madrid

Bij een bezoek aan een stad in Spanje denkt iedereen direct aan Barcelona. Een stedentrip naar Madrid is echter zeker de moeite waard! Madrid is het kloppende, economische en politieke hart van Spanje. De in centraal Spanje gelegen metropool telt ruim 6 miljoen inwoners. Ondanks dit aantal en het enorme verkeersnetwerk in en rond de stad, heeft Madrid een compacte en gezellige binnenstad. Daarnaast kent Madrid leuke authentieke wijken waar het heerlijk rondlopen is. Daarom kunnen we je een stedentrip naar Madrid van harte aanbevelen.

Geschiedenis van Madrid

In de 9e eeuw was Spanje grotendeels in bezit van de Moren. Zij bouwden een paleis op de plek waar nu het Palacio Real staat. Opvallend aan Madrid is dat de Romeinen de regio indertijd links lieten liggen. De stad had geen haven en lag niet op belangrijke handelsroutes. Vandaar dat je in Madrid dus geen overblijfselen van die overheersers vindt.

De stad kreeg in het jaar 1123 de officiële stadsrechten. In 1561 werd het Spaanse gerechtshof in Madrid gevestigd en werd het daarmee officieus de hoofdstad van Spanje. Sevilla was tot op dat moment de machtigste stad van het land, maar vanaf dit moment had Madrid heerschappij over Sevilla.

We maken een reuzensprong in de tijd. In 1936 brak de Spaanse Burgeroorlog uit. Madrid was een van de zwaarst getroffen steden tijdens deze tijd. Madrid was de eerste stad in de geschiedenis die werd gebombardeerd door vliegtuigen met het doel burgers te raken. Na het eind van de Burgeroorlog in 1939 ging Madrid net als de rest van Spanje gebukt onder het dictatoriale regime van generaal Franco. Na diens dood in 1970, en de terugkeer naar de monarchie enkele jaren daarna, begon de wederopstanding van de stad. Madrid groeide uit tot het economische, politieke, industriële en culturele centrum van het land.

In maart 2004 werd Madrid getroffen door een terroristische aanslag, toen verscheidene treinbommen ontploften tijdens de ochtendspits in de buurt van het treinstation Atocha. Bijna 200 mensen werden gedood en 1700 raakten gewond. Sinds het einde van de Spaanse Burgeroorlog was dit de grootste aanslag op onschuldige burgers in de stad.

De hoogtepunten van een stedentrip naar Madrid

Plaza Mayor

Het bekendste plein van de stad is de Plaza Mayor, vlakbij de belangrijke straat Calle Mayor. Het is een schitterend rechthoekig plein. De gebouwen rondom het plein zijn al even mooi, met hun sierlijke balkons, torens, dakkapellen en leien puntdaken.

Het plein was het decor voor vele grote gebeurtenissen in de loop der eeuwen. Ten tijde van de Spaanse Inquisitie vonden hier de openbare verhoren en executies plaats. Er heeft een heiligverklaring plaatsgevonden van de patroonheilige van de stad, Isidorus. En natuurlijk was het plein vroeger het decor voor talloze stierengevechten.

Op het midden van het plein staat een ruiterstandbeeld van Filips III. Iedere zondag vindt op Plaza Mayor een antiekmarkt plaats. Het hele plein wordt omzoomd door talloze terrasjes waar vooral toeristen wat eten en drinken.

Mercado de San Miguel

Slechts enkele minuten lopen van Plaza Mayor vind je de overdekte markt San Miguel. In een prachtig gebouw met smeedijzeren pilaren zijn tal van tapasbarretjes en andere eetstalletjes gevestigd. Vroeger was het echt een markt voor levensmiddelen en huishoudelijke artikelen. Nu vind je er tal van plekken om tapas met cava te nuttigen. Maar ook de andere keukens van de wereld zijn te vinden in de markthal. Zo is er een speciale markt voor sushi.

Hoewel het een hotspot is voor de toeristen, komen ook de Madrilenen graag in de markthal. Aan het einde van hun werkdag borrelen ze hier graag met elkaar. En toen wij er rond middernacht doorheen liepen op weg naar ons appartement aan de Calle Mayor, waren het nagenoeg alleen de inwoners van de stad die hier aten en dronken.

Palacio de Real, het Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis is in de 18e eeuw gebouwd in opdracht van Koning Filips V. Op de plek had ooit een koninklijk fort gestaan. Het decor van het gehele paleis is overdadig, de versieringen zijn talrijk en soms bijna protserig te noemen. Het is het grootste Koninklijk Paleis dat je in Europa kunt bewonderen.

Een rondleiding door het weldadig versierde paleis is zeker de moeite waard. In onze ogen zijn de hoogtepunten tijdens het bezoek de Troonzaal, De eetzaal, de Gasparini zalen en de Porseleinzaal. Je krijgt een goed beeld van de grandeur waarin de toenmalige vorsten leefden en geniet van het vele marmer en alle versieringen in de diverse zalen van het paleis. De tuinen rondom het paleis zijn ook mooi om doorheen te wandelen.

Parque el Retiro, stadspark in Madrid

Het groene hart van Madrid vind je in Parque el Retiro. Het park was in de 17e eeuw in bezit van Koning Filips IV, die hier zelfs een paleis had. De Koninklijke familie gebruikte het park voor schouwspelen, stierengevechten en het nabootsen van complete zeeslagen.

Nu is het park een rustpunt voor de Madrilenen om de drukke stad te ontvluchten. Het is een heerlijk wandel- en fietsgebied. Actievelingen lopen hier hard of huren een roeibootje bij het grote meer in het park. Aan de oever van het meer staat een zuilengalerij met een groot standbeeld van Alfonso XII.

In het park vind je het Palacio de Cristal. Het is een paleisje gemaakt van glas en metaal. Je kunt het bezoeken en genieten van de kunsttentoonstellingen die hierin plaatsvinden. Daarnaast kun je in het park het Palacio de Velázquez bezoeken. Het neoklassieke gebouw, opgetrokken in rode baksteen en versierd met keramiek, dient als tentoonstellingsruimte voor vooral industriële toepassingen.

Estadio Santiago Bernabéu, de thuisbasis van Real Madrid

Niet alleen voor voetbalfans is het leuk om dit stadion van een van de rijkste en succesvolste voetbalclubs in de wereld te bezoeken. Staand langs de rand van het veld merk je pas echt hoe indrukwekkend dit stadion is en hoe dicht de steile tribunes langs het veld oprijzen.

De stadiontour laat je in het museum de indrukwekkende en vele trofeeën zien die de club in de tijd heeft veroverd. Je vergaapt je aan de grootte en luxe in de kleedkamers en ziet natuurlijk op videoschermen de hoogtepunten van de club uit de historie.

Het stadion is nagenoeg altijd geopend. Het is verstandig om kaartjes voor een bezoek aan het Bernabeu stadion online vooraf te boeken, omdat er voor de kassa’s vaak lange rijen staan. Vorig jaar bezochten namelijk meer dan 1,3 miljoen mensen deze plek!

Templo del Debod

Het is vreemd om in Madrid een groot Egyptisch kunstwerk te kunnen bewonderen. De Tempel van Debod is in de 4e eeuw voor Christus gebouwd in Egypte. Bij de bouw van de Aswandam in de Nijl kwam het gebied onder water te staan. Spaanse ingenieurs hebben geholpen om het monument te redden. Als dankbetoon schonk Egypte daarom de tempel aan Spanje.

De tempel staat op één lijn met twee poorten, omgeven door water. Vooral bij zonsondergang is het uitzicht geweldig mooi. Door de weerspiegeling van poorten en tempel in het water krijg je een prachtig beeld. Vanuit het gebied heb je een mooi uitzicht.

Museo del Prado

De liefhebbers van klassieke schilderkunst kunnen hun hart ophalen in het Prado Museum. Dit museum herbergt de grootste collectie Spaanse schilderwerken uit de 12e tot en met de 19e eeuw. Daarnaast hangen er veel schilderijen van Vlaamse meesters.

Alle kunstwerken zijn gerangschikt naar de school. Op de begane grond hangen vooral de Vlaamse en Italiaanse meesters. De eerste verdieping bestaat nagenoeg alleen uit werken uit de Spaanse school. Als deze kunst je aanspreekt, kun je zeker een dag vertoeven in het prachtige neoklassieke gebouw. Vergeet daarnaast niet de tuinen rondom het musea te bezoeken. Hier vind je veel beelden en pilaren.

Centro de Arte Reina Sofia

Dit museum met moderne kunst uit de 20e eeuw sprak ons meer aan dan het Prado. In een voormalig ziekenhuis, met twee glazen liften aan de buitenzijde, vind je het beroemdste werk van Pablo Picasso: Guernica geeft de luchtaanval op de Baskische stad Gernika-Lumo weer tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Jarenlang heeft dit schilderij gehangen in New York. Picasso had namelijk bepaald dat het pas naar Spanje mocht terugkeren nadat daar de democratie was hersteld.

Naast dit werk van Picasso hangen er meer schilderijen van deze kunstenaar. Daarnaast vind je er meesterwerken van Salvador Dali en Miro. Voor liefhebbers van moderne kunst is het Reina Sofia museum echt een hoogtepunt van een stedentrip naar Madrid.

Struinen door de leukste wijken van Madrid

In Madrid kun je heerlijk rondkuieren door bijzondere wijken waar je kunt genieten van leuke winkels en restaurants. Zo is de wijk Lavapies het domein van allerlei leuke restaurantjes met gerechten uit de Aziatische keuken. Maar natuurlijk vind je er natuurlijk ook tapasbarretjes.

De wijk La Latina heeft mooie kleine straatjes uit de middeleeuwen. De lokale bevolking zit hier ’s avonds en in de weekenden op straat en zorgt zo voor een gezellige sfeer. Het wemelt hier van kleine en intieme tapasbarretjes.

Chueca is van oudsher de wijk waar de homogemeenschap verblijft. Deze echte volkswijk heeft heel veel leuke en bijzondere winkeltjes. Naast de talloze restaurantjes en barretjes vind je er tal van overdekte markten. Centraal in de wijk ligt het levendige Plaza de Chueca.

De wijk Malasaña is de hippiewijk van Madrid. Het lijkt alsof hier de tijd in de 80-er jaren is stil blijven staan. De vintage liefhebber komt hier helemaal aan zijn trekken. Je vindt er veel kleine boutiques met kleding, schoenen en allerlei bijzondere accessoires.

De liefhebber van de dure modemerken en andere lifestyle-producten gaat naar Salamanca. Het is een van de sjiekste wijken van de stad. De dure kledingmerken vind je hier allemaal. Maar ook de goedkope winkels als de Zara zijn hier gevestigd.

Een fietstocht door de stad

Wij vinden het zelf altijd leuk om op de eerste dag van een stedentrip de stad via een “guided tour” te leren kennen. Daarom doen we vaak een zogenaamde free walking tour of een ritje met een hop-on-hop-off-bus. Je ziet de hoogtepunten voorbij komen, leert veel over de stad en je kunt je meteen beter oriënteren in de stad.

In Madrid hebben we een fietstour geboekt bij Baja Bikes. Dit Nederlandse bedrijf organiseert in heel veel steden ter wereld een rondrit onder begeleiding van een Nederlandstalige gids. Madrid is een zeer fietsvriendelijke stad, met meer dan 70 kilometer fietspad.

Baja Bikes heeft diverse thema’s voor een fietstocht door Madrid. De enthousiaste gids weet erg veel te vertellen en geeft heel veel achtergrondinformatie. We hebben in een ochtend ontzettend veel geleerd over de historie, cultuur en de hoogtepunten van de stad. Voor ons was dit een perfect begin van de stedentrip naar Madrid!

Wanneer je in drukke periodes Madrid bezoekt en een fietstocht wilt maken, adviseren we je om deze fietstocht in Madrid online te boeken. Je bent dan verzekerd van een plek. Je betaalt geen reserveringskosten vooraf. De kosten voor de fietstour reken je pas af bij de start van de rondleiding.

Praktische informatie

Vervoer naar Madrid

Het is eigenlijk niet te doen om Madrid vanuit Nederland met de auto te bezoeken. De afstand vanaf Utrecht is maar liefst 1.750 kilometer. Natuurlijk kun je wel met een huurauto vanaf het vliegveld een stedentrip naar Madrid maken.

De meeste bezoekers kiezen echter voor het vliegtuig. In ongeveer 2,5 uur vlieg je vanuit Schiphol naar de luchthaven Adolfo Suárez Madrid-Barajas. De luchthaven ligt op ongeveer 12 kilometer van de stad. Bij de luchthaven kun je desgewenst een auto huren om zo optimale flexibiliteit te hebben bij je bezoek aan Madrid.

Met de trein vanuit Nederland naar Madrid reizen is vaak duurder dan met het vliegtuig en kost veel tijd. Het is daarom geen optie om op deze manier te reizen.

Overnachten in Madrid

In Madrid vind je veel hotelaccommodaties in alle prijsklassen. Kijk voor een actueel overzicht op Booking.com.

Mocht je met de camper rondreizen en Madrid willen bezoeken: in de omgeving van Madrid zijn enkele campings te vinden. Met het openbaar vervoer ben je in 45 minuten tot een uur in het centrum.