Hoogtepunten van Burgos, de stad van El Cid

Hoogtepunten van Burgos, de stad van El Cid

Home » Spanje » Hoogtepunten van Burgos, de stad van El Cid

Aan de rivier de Arlanzón ligt de prachtige stad Burgos. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de Spaanse autonome regio Castilië en León. Burgos is al eeuwen een belangrijke tussenstop voor de pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. De stad heeft een fraai middeleeuws centrum met diverse bezienswaardigheden. Daarvan is de Santa Maria Kathedraal de belangrijkste. Maar Burgos heeft veel meer te bieden. Het is een verrassende stad en een heerlijke bestemming voor een stedentrip. We leiden je langs de hoogtepunten van Burgos.

Geschiedenis van Burgos

Tijdens de regeerperiode van koning Alfonso de Grote van León werd de stad in 882 gesticht. In de 10e en 11e eeuw was Burgos de hoofdstad van Oud-Castilië. Het was in die tijd dat Rodrigo Diaz de Vivar werd geboren. Als “El Cid” groeide hij uit tot nationale held (zie hieronder voor meer informatie over El Cid). In 1200 bouwde men de eerste brug over de rivier de Arlanzón. Zo kregen de vele pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostela de mogelijkheid om gemakkelijk de stad in te lopen. Want de imposante kathedraal en het klooster waren belangrijke bedevaartsplekken voor deze pelgrims.

Door de gunstige ligging aan de Camino en het alleenrecht op de handel in merinowol, kende Burgos in de middeleeuwen een grote bloeiperiode. De stad veranderde van een klein dorp tot een belangrijk centrum voor handel. Prachtige gebouwen verrezen in Burgos. Eeuwen later, in de Napoleontische tijd, heeft de stad veel schade opgelopen. In 1936 formeerde Franco zijn voorlopige regering in Burgos.

Nationale held El Cid

Als je in Burgos bent, duikt de naam van El Cid overal op. Daarom staan we even stil bij de ridder die uitgroeide tot nationale volksheld. Hij werd in een dorp vlakbij Burgos geboren onder de naam Rodrigo Díaz de Vivar. Als volwassen man werd hij ridder en krijgsheer. Hij vocht met en tegen zowel christelijke als islamitische legers. Hij leek onoverwinnelijk, vooral omdat hij sterk was in psychologische oorlogsvoering en bluffen. Na een van zijn overwinningen kreeg hij een Arabische onderscheiding, genaamd al-sid. Later werd dat als El Cid zijn bijnaam. Ook de Spanjaarden onderscheidden El Cid met de titel El Campeador, wat dappere betekent.

Na de belegering van en overwinning op Valencia regeerde hij vijf jaar lang die stad. Hij overleed in 1099, waarna zijn vrouw de stad erfde. Na zijn dood werd El Cid een nationale held. Hij is de hoofdpersoon in het belangrijkste middeleeuwse Spaanse gedicht El Cantar de mio Cid. In de 16e eeuw deed koning Filip II pogingen om hem heilig te verklaren. Maar de Paus heeft dat verzoek niet gehonoreerd. De recalcitrante houding van El Cid tegen het gezag en zijn bloedige strijd tegen de islamieten waren de reden. Na zijn overlijden is zijn lichaam 14 maal begraven op verschillende plaatsen. Uiteindelijk heeft hij zijn definitieve rustplaats gevonden in de kathedraal van Burgos. Een bezoek aan die kathedraal is sowieso aan te raden: het is een van de belangrijkste hoogtepunten van Burgos. 

Hoogtepunten van Burgos

De stad heeft een prachtig middeleeuws en autovrij centrum. Slenterend door de straten van de stad kom je diverse bezienswaardigheden tegen. Dit zijn de hoogtepunten van Burgos:

Kathedraal de Santa Maria de Burgos

Deze kathedraal is met recht het hoogtepunt van Burgos. Niet voor niets is het de enige kathedraal van Spanje die op de werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. In 1221 begon men met de bouw van de gotische kerk. Uiteindelijk was de kathedraal gereed in 1567. De kerk heeft de vorm van een Latijns kruis en is enorm groot. Tal van beroemde kunstenaars en architecten uit Europa hebben meegewerkt aan de bouw. Het resultaat is een prachtig staaltje van Gotische bouwkunst. Absolute hoogtepunten in de kathedraal zijn de Gouden Trap, de centrale koepel, de vele fraaie kapellen (vooral de Condestable kapel is prachtig), de tombe van El Cid en zijn vrouw, en het koorgestoelte.

Een kaartje voor een bezoek kost € 11 en geeft ook toegang tot de kloostergang en het museum. Een Nederlandstalige audiotour is beschikbaar. Trek voor een bezoek aan de kathedraal geruime tijd uit. Twee uur is eigenlijk te weinig om alle pracht en praal goed in je op te nemen. De kathedraal is niet voor niets een van de hoogtepunten van Burgos!

Monasterio de Santa María de Las Huelgas

Iets buiten het historische stadscentrum, aan de overzijde van de rivier, ligt dit indrukwekkende klooster. Dit is de woonomgeving van cisterciënzer-nonnen. Het klooster werd in 1187 gesticht door koning Alfonso VIII. Toegang was alleen mogelijk voor gerespecteerde nonnen van stand. Het klooster diende als trouwlocatie voor veel koningen en familie. Dat verklaart ook de weelderige inrichting. Bijzonder is het museum met kleding uit de diverse koninklijke graven van het klooster. In het klooster staat een houten beeld van Sint Jacobus met in zijn hand een zwaard. Hiermee zouden kroonprinsen tot ridder van Santiago zijn geslagen. Maar het hoogtepunt is de prachtige kloostergang van San Fernando.

Arco de Santa Maria

Dit is de belangrijkste toegangspoort tot de historische binnenstad. De witte poort is in de 16e eeuw door Karel V verbouwd tot triomfboog. Hij deed dat als dank voor de steun die de stad hem gaf bij de strijd tegen opstandelingen. De boog beeldt de belangrijkste figuren uit de geschiedenis van Burgos af. Natuurlijk staat Karel V er zelf op. Maar ook de stichter van Burgos, en natuurlijk de ridder El Cid. In de bovenste zaal van de stadspoort zijn regelmatig kunstexposities. Die kun je gratis bezoeken. Leuk om te zien en daarnaast te genieten van het uitzicht op de rivier en de promenade ernaast.

Plaza Mayor

Dit is het centrale plein van de stad. Je zou verwachten dat aan dit plein ook de kathedraal ligt, maar dat is niet zo. Die ligt net iets meer naar het westen aan het kleinere plein Plaza Santa Maria. Maar dat maakt Plaza Mayor niet minder interessant. Rondom het plein staan prachtige panden. Een daarvan is het stadhuis uit 1791. Op het plein staat het standbeeld van Carlos III. Aan het einde van de werkdag vullen de vele terrassen op het Plaza Mayor zich. De inwoners van de stad doen zich tegoed aan een glaasje wijn en wat pintxos. Je vindt daarnaast ook leuke winkels op het Plaza Mayor.

Paseo del Espolón

Langs de oevers van de rivier Arlanzon ligt onder de schaduw van de vele platanen deze promenade. De inwoners van Burgos maken er graag een wandeling langs de rivier en de parkachtige omgeving. Aan de stadskant is de promenade helemaal gevuld met restaurants, cafés en terrassen. Een heerlijke plek om te genieten van pintxos en een drankje. De promenade loopt vanaf de stadspoort Arco de Santa Maria naar de Puente de San Pablo. Als je daar linksaf slaat loop je recht tegen het grote standbeeld van El Cid aan. Overigens kun je nog verder flaneren langs de rivier. Maar dit is wel het mooiste en gezelligste deel.

Castillo de Burgos

Graaf Diego Rodríguez Porcelos is de stichter van Burgos. Om de stad en de bevolking te beschermen, gaf hij opdracht om een kasteel te bouwen op de heuvel bij de stad. Diverse koningen hebben het kasteel in de loop der eeuwen versterkt en vergroot. In 1813 verwoestten Franse troepen het kasteel bijna volledig. Nu zie je alleen nog ruïnes als overblijfsel. Met een gids zijn de ondergrondse gangen te bezichtigen. Verder is het gebied rondom het kasteel een recreatiegebied. Maar de allerbelangrijkste reden om het kasteel te bezoeken is het geweldige uitzicht op de stad. Zeker bij zonsondergang komen er veel bezoekers naartoe. Ze genieten van de ondergaande zon en de fraai uitgelichte kathedraal. Een prachtig punt om mooie foto’s te maken.

Museo de la Evolución Humana

Rond Burgos zijn in de Sierra de Atapuerca belangrijke menselijke fossielen uit de oudheid opgegraven. Dit heeft geleid tot de oprichting van het Museo de la Evolución Humana. Het is de plek om meer te weten te komen over de evolutie van de mens en de evolutietheorie van Darwin. Het museum is gevestigd in een hypermodern gebouw dat fraai contrasteert met de fossielen van onze voorouders.

Museo de Burgos

Een ander bijzonder museum is Museo de Burgos. Het is gevestigd in een schitterend paleis uit de Renaissance, Casa de Miranda. Alleen al voor dat gebouw is het bezoek aan het museum de moeite waard. De collectie bestaat uit objecten uit de regio van Burgos. Het museum heeft twee afdelingen. De afdeling Prehistorie en Archeologie biedt een overzicht van archeologische vondsten uit de Prehistorie tot aan de 8e eeuw. De afdeling Schone Kunsten heeft een uitgebreide collectie beeldende kunst vanaf de 8e eeuw tot nu.

Iglesia de San Nicolas de Bari

Deze kleine kerk uit de 15e eeuw staat letterlijk in de schaduw van de imposante kathedraal. Op weg naar het uitzichtpunt bij het kasteel passeer je dit heiligdom. Neem zeker een kijkje binnen. Het pronkstuk van de kerk is een van de meest monumentale altaarstukken van de Castiliaanse renaissancekunst. Simón de Colonia en zijn zoon Francisco de Colonia zijn de makers van het altaarstuk. Het is gemaakt van kalksteen en heeft een grote omvang. Dat maakt dit altaarstuk een uniek monument.

Cartuja de Miraflores

Wat buiten het centrum, op zo’n 4 kilometer ten oosten van de grote stadspoort, ligt dit bijzondere Kartuizer klooster. De oorsprong van La Cartuja de Miraflores gaat terug tot het jaar 1442. Koning Juan II van Castilla schonk een paleis aan de Kartuizer monniken, zodat zij het als hun klooster konden gebruiken. In het klooster liggen koning Juan II en zijn vrouw, koningin Isabella begraven. De sobere kloostergangen en de bijzondere kapel met Vlaamse kunst zijn de hoogtepunten van dit religieuze centrum.

Hoogtepunten in de omgeving van Burgos

Als je met eigen auto op vakantie bent in de regio Castilië en León, bezoek dan ook enkele hoogtepunten in de omgeving van Burgos. Interessant zijn bijvoorbeeld:

Lerma

Iets minder dan 40 kilometer zuidelijk van Burgos ligt het stadje Lerma. Vanaf de autoweg valt de stad al duidelijk op, bovenop de heuvel bij de rivier Arlanza. Het is een charmant en klein stadje met tal van prachtige gebouwen. Vooral het hertogelijk paleis uit de 17e eeuw is fraai. Je kunt er nu heerlijk overnachten, want het is een stijlvol hotel geworden. Naast dit paleis staat een dominicaner nonnenklooster. Verder heeft Lerma een aantal bijzondere kerken en kloosters. Het is daarom een leuke stad om in een paar uur te bezichtigen.

Santo Domingo de Silos

Zo’n 60 kilometer ten zuiden van Burgos ligt het pelgrimsoord Santo Domingo de Silos. Het is een klein gehucht met slechts een paar honderd inwoners. De absolute trekpleister van de plaats is de Abdij van Santo Domingo de Silos. Deze staat te boek als een van de mooiste kloosters van het land. Iets buiten het dorp ligt de “’Sad Hill Cemetery”. Deze plek diende als opnamelocatie voor de slotscène uit de spaghettiwestern “The good, the bad and the ugly”.

Covarrubias

Als je onderweg bent naar Santo Domingo de Silos, passeer je Covarrubias. Maak dan zeker een tussenstop in een van de leukste kleine steden van Spanje. Wat gelijk opvalt is de karakteristieke bouwstijl van de huizen: ze zijn gebouwd op houten balken. Bijzondere plekken in het stadje zijn de kerk met klokkentoren, de oude stadsmuur en de stadspoort. Verder is het leuk om door de stegen te struinen en af en toe te genieten op de intieme pleintjes.

Tips voor het bezoeken van de hoogtepunten van Burgos

Waar ligt Burgos?

Burgos ligt in het noorden van Spanje. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de Spaanse autonome regio Castilië en León.

Hoe kom ik in Burgos?
  • Met de auto is het vanaf Utrecht iets meer dan 1500 kilometer (via Parijs en Bordeaux). Een rit die zonder files ongeveer 16 uur kost.
  • Met het openbaar vervoer kun je Burgos slecht bereiken. Met de trein moet je enkele keren overstappen. Het laatste stuk ga je verder met de bus. Daarbij moet je ook een keer overstappen op een andere bus.
  • Vliegen naar Burgos betekent dat je via Madrid moet reizen. Daar stap je over op de trein of je huurt een auto.
Wat is de beste reistijd voor een stedentrip naar Burgos?

De beste tijd om Burgos te bezoeken is in het voorjaar of het najaar. In de zomermaanden komen veel Spaanse toeristen naar de stad. Daarnaast is het in die tijd ook warm.

Is Burgos een leuke stad?

Burgos is vrij onbekend bij de meeste Nederlanders. Toch is het een geweldige stad om te bezoeken. Want het middeleeuwse centrum heeft tal van bezienswaardigheden. Daarnaast is het een gezellige stad met tal van leuke pleinen, terrassen en pintxos barretjes, waar je heerlijk tapas eet. De grootste bezienswaardigheid is de prachtige kathedraal.

Wat zijn de hoogtepunten van Burgos?

De Catedral Santa Maria la Real is het absolute hoogtepunt van Burgos. De pracht en praal binnen is uniek voor Spanje. Niet voor niets is deze kathedraal de enige uit Spanje die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het middeleeuwse centrum heeft tal van leuke straten en pleinen. Andere bezienswaardigheden zijn het klooster Monasterio de Santa María de Las Huelgas, het grote plein Plaza Mayor en de stadspoort Arco de Santa Maria.

Wat zijn goede adresjes om te eten en te drinken in Burgos?

Pinxtos is niet alleen een specialiteit in Baskenland. Ook in Burgos kom je in het historische centrum veel pintxos barretjes tegen met heerlijke hapjes. Vermuteria Victoria is een van de beste plekken om te genieten van de pintxos.

 

Goede restaurants in Burgos zijn:

 

Waar kan ik goed slapen in Burgos?
  • Crisol Mesón del Cid, authentiek en stijlvol hotel midden in het centrum. Vraag een kamer aan de voorzijde. Dan heb je een geweldig uitzicht op de kathedraal.
  • Appartement Contemplando la Catedral. Een smaakvol ingericht appartement in het hart van de stad.
  • Silken Gran Teatro. Stijlvol en modern hotel bij het museum van de menselijke evolutie. Op vijf minuten loopafstand van de historische binnenstad.
  • Pension Boutique Doña Urraca. In een gezellige buurt met veel bars en eetgelegenheden ligt dit uitstekende pension met comfortabele kamers.

 

Dit is het complete aanbod aan accommodatie in Burgos.