Wandelen in het groene, Spaanse wandelparadijs La Palma

Wandelen in het groene, Spaanse wandelparadijs La Palma

Home » Spanje » Wandelen in het groene, Spaanse wandelparadijs La Palma

Alhoewel elk Canarisch eiland bijzonder is, heeft met name La Palma ons wandelhart veroverd. “La Isla Bonita” (het mooie eiland) biedt prachtige, vulkanische landschappen die tot boven de wolken reiken. Zowel in de bergen als in de beboste valleien kun je spectaculaire wandelingen maken. La Palma is uitgeroepen tot UNESCO World Biosphere Reserve. Meer dan een derde van het eiland is beschermd natuurgebied. De grootste trekpleister is het Nationaal park Caldera de Taburiente. De caldera is met een doorsnede van 10 kilometer een van de grootste erosiekraters ter wereld. Op sommige plekken torenen de steile bergwanden 2000 meter boven de bodem van de krater uit.

Het hoogste punt van het eiland is de ruim 2400 meter hoge Roque de los Muchachos. Boven de “zee van wolken” vind je hier een observatorium. Dankzij de bijzonder heldere en stabiele atmosfeer wordt de bergtop beschouwd als een van de beste plekken wereldwijd om naar sterren te kijken. La Palma is daardoor niet alleen de eerste ‘Starlight Reserve’ ter wereld: in 2012 werd het eiland ook erkend als een Starlight Tourist Destination.

Maar er valt meer te zien dan alleen sterren en buitengewoon fraaie wandeltrails. In deze blog nemen we je daarom ook mee naar de pittoreske hoofdstad Santa Cruz.

De grote caldera op La Palma

Wandelen op La Palma

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: La Palma is echt een paradijs voor wandelaars! Het eiland telt ruim 1000 kilometer aan uitgezette wandeltrails. Het netwerk van wandelroutes bestaat uit 2 langeafstandspaden (rode routes), 38 korte wandelroutes (gele routes) en 24 lokale routes (groen op de wandelkaart). Je vindt beschrijvingen van de wandelingen op de website van Cabildo La Palma. Je kunt ook de kaart van La Palma downloaden met alle routes.

Alhoewel wij dit zelf niet gedaan hebben, kun je ook meerdaagse trekkings doen. Zo heb je er de GR130-wandelroute die volledig rondom La Palma loopt. De route gaat voornamelijk over de historische ezelpaden. Reken op een wandeling van ruim een week. Een wat kortere, meerdaagse trekking is GR-131 (El Bastón). Bij deze driedaagse trekking ga je door vijf verschillende klimaatzones. Een populair deel van die route is het deel over de kam van de Caldera de Taburiente. De uitzichten zijn echt spectaculair.

We hebben een selectie gemaakt van drie van onze favoriete dagwandelingen. Twee daarvan maken onderdeel uit van de driedaagse trekking GR-131.

Wandelpad in de bergen van La Palma

Caldera de Taburiente (PR LP 13)

De trail naar het hart van de caldera is misschien wel onze grootste favoriet. We hebben hem dan ook meerdere keren gelopen. Officieel begint en eindigt de wandeling in Los Llanos. Maar in dat geval ben je wel tien uur bezig met de 26 kilometer lange wandeling. Om die reden doen de meeste wandelaars (zoals wij) slechts een deel van de trail. Je parkeert je auto dan in Los Llanos. Vervolgens laat je je door een taxi shuttle brengen naar het uitzichtpunt Los Brecitos. Vanaf dit punt is de wandeling 16 kilometer lang. Je bent er ongeveer 5 uur mee bezig.

Van hieruit voert een onwaarschijnlijk mooie trail door pijnboombossen naar de krater. Je vervolgt de afdaling door de Barranco de las Angustias (‘kloof der angsten’). Onderweg kun je nog de afkoeling opzoeken van het water van een beek en die van een kleine waterval. Nog een leuk detail: de Spaanse veroveraars gaven de kloof deze naam. Zij voelden zich bedreigd door de steenlawines die de geitenhoeders van bovenaf lieten ontstaan. » Meer informatie.

Vallei der Angsten, La Palma

Van Roque de los Muchachos naar Pico de la Nieve (deel van de GR 131)

Deze prachtige wandeling maakt onderdeel uit van de tweede etappe van de GR 131. Je kunt uiteraard ook de volledige tweede etappe van 26 kilometer lopen. Wij deden alleen het stuk naar de Pico de la Nieve en weer terug. Parkeer je auto bij Roque de los Muchachos, het hoogste punt van het eiland. Van hieruit loop je over de rand van de caldera naar het zuidoosten.

Tijdens de redelijk eenvoudige wandeling word je continu getrakteerd op de meest geweldige uitzichten. Vooral als het in het oosten van La Palma bewolkt is, is dit de wandeling die je moet maken. Vanwege de hoge bergtoppen heb je dan uitzicht op een prachtig witte zee van wolken. Vaak kun je ook de naburige eilanden, zoals Tenerife zien liggen. » Meer informatie

Roque de los Muchachos, La Palma

Ruta de los Volcanes (3e etappe van GR 131)

De vulkaanroute is een wandeling die je tijdens je wandelvakantie niet mag overslaan. Tenzij je er in de zomer of winter bent! Het kan dan namelijk te benauwd zijn of juist te koud. Wij deden de wandeling in de maand maart en genoten van elke minuut.

De trail voert door een uniek vulkanisch landschap met een regenboog aan kleuren. Je wandelt over de vulkanische bergrug die het zuiden van het eiland splitst in een oostelijk en westelijk deel. Ook hier heb je uitzichtpunten op de witte wolkenzee en de naburige eilanden.

De redelijk zware wandeling begint in El Pilar. Je start met een lichte klim via de Hoyo Negro naar La Deseada, het hoogste punt. Vanaf daar gaat het steeds maar naar beneden tot je uiteindelijk in Fuencaliente uitkomt. De meeste wandelaars echter lopen tot Los Canarios. Hier neem je dan de bus of een taxi terug naar de plek waar je je auto hebt geparkeerd. » Meer informatie

vulkanisch landschap van La Palma

Santa Cruz

Santa Cruz de la Palma is een van de mooiste steden van de Canarische Eilanden. In het pittoreske stadscentrum kun je makkelijk een dag je uitstekend vermaken. Veel van de historische gebouwen zijn keurig bewaard gebleven. In de oud-koloniale stad vind je smalle straatjes, huizen met kleurrijke, houten balkons, kleine pleinen en vele interessante bezienswaardigheden. Daarnaast heb je er talloze gezellige terrasjes om de dag heerlijk af te sluiten.

In een aparte blog nemen we je mee langs de mooiste bezienswaardigheden van Santa Cruz. Zo brengen we een bezoek aan het maritiem museum en het kasteel van Santa Catalina. Maar ook aan het onder Palmeros populaire Plaza de España, het hart van de stad. En we nemen je mee op bedevaartstocht naar de Madonna van de Sneeuw.

Straatbeeld van Santa Cruz de La Palma

Wandelvakantie op La Palma: praktische zaken

Met deze praktische tips kun je je goed voorbereiden op een wandelvakantie op La Palma:

Wat is de beste reistijd voor een wandelvakantie op La Palma?

La Palma kent lente-achtige winters en niet al te hete, droge zomers. Daarmee is het eiland in alle jaargetijden een heerlijke vakantiebestemming. Kom je er hoofdzakelijk om te wandelen, ga dan tijdens hun wintermaanden. Het is er in die periode niet al te warm maar je maakt grotere kans op een bui. April wordt overigens beschouwd als de beste wandelmaand. Je hebt dan minder kans op regen terwijl het niet al te warm is.

Hoe kom ik op La Palma?

De snelste en goedkoopste manier om naar La Palma te gaan is met een chartervlucht. Vanuit Nederland zijn er voldoende rechtstreekse vluchten naar het eiland. Pakketreizen zijn doorgaans het goedkoopst, maar je kunt de vluchten ook los boeken. Dit kan bijvoorbeeld bij TUI en Transavia.

Hoe verplaats ik mij op het eiland?

Een huurauto vinden wij de meest ideale optie om het eiland te verkennen. En om bij de mooiste wandelingen uit te komen. De kosten zijn zelfs lager dan een scooter of e-bike huren. Je huurt een auto bijvoorbeeld bij Sunny Cars.

Daarnaast kun je met het openbaar vervoer, dat op La Palma goed geregeld is. De bus rijdt over het hele eiland en meestal keurig op tijd. Daarnaast betaal je weinig voor je buskaartje.

Wat zijn goede accommodaties op La Palma?

Op La Palma is geen massatoerisme te vinden. Je hebt er geen grote hotels met grote eigen stranden. Voor een echte strandvakantie zijn het naburige Gran Canaria en Tenerife populair. Toch is er veel accommodatie op La Palma te vinden. Het aanbod varieert van homestays en pensions tot hotels, appartementen en vakantiehuisjes.

Touroperators als FTI Reizen, TUI en SunWeb bieden aantrekkelijke pakketreizen (vlucht, accommodatie en autohuur) naar La Palma aan. Je verblijft dan doorgaans in een appartement. Wij zelf verblijven liever in een van de vele idyllische huisjes op het eiland. Gewoon ergens in een klein dorpje. En met een fantastisch uitzicht op de oceaan en het woeste, bergachtige binnenland. Op Casamundo vind je een groot overzicht van beschikbare huisjes.

Ons huisje op La Palma

Waar kan ik heerlijk wat eten en drinken op La Palma?

Uiteraard kun je uitstekend in je eigen appartement of vakantiehuisje zelf voor je maaltijden zorgen. Toch heeft uit eten gaan bij een van de vele goede restaurants op La Palma ook z’n charme. Om te genieten van de gezelligheid, de lokale keuken en het vaak prachtige uitzicht. Om die reden wisselen wij zelf regelmatig af tussen zelf koken en uit eten gaan.

Op het eiland vind je de internationale keuken, variërend van Thais en Italiaans tot Canarisch. De lokale keuken is doorgaans een stevige maaltijdsoep vooraf. De hoofdmaaltijd bestaat uit een goed dik stuk vis of vlees. Het dessert is zoet. De plaatselijke bevolking laat bij de maaltijd veel (heerlijke) wijn vloeien.

Wil je lekker uit eten, dan zijn dit de favoriete adresjes van echte kenners van La Palma: Tasca Catalina (Mediterraans), La Casa del Volcan (Spaans), Cerveceria Isla Verde (Mediterraans), El Jardin de la Sal (internationaal) en Enriclai (Mediterraans).

Veel van de wijnen die op La Palma geschonken worden, komen van het eiland zelf. De wijngaarden op La Palma dateren uit de 15e eeuw. Dankzij de vruchtbare, vulkanische bodem is de wijnbouw zeer succesvol. Op het groene eiland vind je tegenwoordig vele kleine wijngaarden verspreid tussen de bananenplantages. Hier worden voornamelijk jonge wijnen gemaakt.

Pleintje ergens op La Palma

Heb je een goede wandelconditie nodig voor La Palma?

Ben je fervent wandelaar maar denk je dat je wandelconditie nog niet voldoende is voor La Palma? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. Wanda is een bevlogen wandelaar en daarnaast een gecertificeerd Wandeltrainer. Zij heeft uitgekiende online trainingsprogramma’s opgezet voor wandelaars van verschillende niveaus.

Het is absoluut de kleine investering waard om zo’n programma te volgen. Je krijgt naast goede trainingsschema’s tal van praktische tips. Daarnaast ben je gelijk lid van de online community en kun je ervaringen uitwisselen met anderen over bijvoorbeeld je wandeltochten op La Palma.