Bezienswaardigheden van Zaragoza

Bezienswaardigheden van Zaragoza

Home » Spanje » Bezienswaardigheden van Zaragoza

Zaragoza is een van de grootste steden van Spanje. Toch is de stad in het noorden van het land bij toeristen erg onbekend. En dat is jammer, want de bezienswaardigheden van Zaragoza zijn talrijk. Daarbij komt de fraaie ligging aan de rivier de Ebro in een vallei met bossen, bergen en woestijnen. Daarom krijg je van een stedentrip naar Zaragoza zeker geen spijt. Van alle bezienswaardigheden die de stad rijk is, lichten we de mooiste er in deze blog uit. Maar eerst nemen we je mee terug in de tijd. Want die lange geschiedenis is bepalend voor het ontstaan van de mooiste monumenten in de stad.

Geschiedenis van Zaragoza

Op de plaats van de tegenwoordige stad lag lang geleden een Keltische nederzetting. De eerste bloeiperiode van de stad kwam toen de Romeinen zich er vestigden. De ligging aan de Ebro zorgde voor goede verbindingen met andere plaatsen in het Romeinse rijk. Daarnaast bleek de grond vruchtbaar te zijn. Dat zorgde ervoor dat de Romeinen er lange tijd bleven en vele bezienswaardigheden nalieten.

In de 8e eeuw veroverden de Moren Zaragoza. In de 12e eeuw kwam de stad weer in christelijke handen. Diverse gebouwen in Zaragoza hebben prachtige Moorse invloeden, zoals het schitterende paleis Aljaferia. Verder in deze blog komen we terug op deze bezienswaardigheid. De vermenging van Moorse en christelijke invloeden kwam tot uiting in de zogenaamde mudejarstijl. Veel monumenten in de stad hebben deze bouwstijl.

Bezienswaardigheden van Zaragoza

De belangrijkste bezienswaardigheden van Zaragoza liggen aan en rondom het grote plein Plaza del Pilar. Dat plein is daarom voor de meeste toeristen het startpunt van de stadsverkenning.

Plaza del Pilar

Dit immense plein is met een lengte van 1500 meter een van de grootste pleinen van Europa. Als je op het Plaza del Pilar staat, vallen gelijk twee bijzondere kathedralen op. Daarom noemt men het plein ook wel “Plaza de las Catedrales”. Een andere blikvanger is het monument voor de schilder Francisco Goya, afkomstig uit de omgeving van Zaragoza.

Basílica de Nuestra Señora del Pilar

Deze indrukwekkende kathedraal is de grootste barokke kerk van het land. Het interieur is weelderig met veel fresco’s van Goya. Aan de buitenkant vallen de vele torens op, rijkelijk versierd met gele en blauwe tegels. De gevels van de kerk hebben de bijzondere mudejarstijl. Kenmerken hiervan zijn de Moorse tegels, hoefijzervormige bogen en veel baksteen.

Het heiligdom is een belangrijk bedevaartsoord. In het jaar 40 n.C. verscheen volgens de legende Maria bij een marmeren zuil (El Pilar) voor apostel Jacobus. Zij gaf hem opdracht een kerk ter ere van haar te bouwen. Miljoenen pelgrims hebben door de eeuwen heen langs de zuil gelopen, deze aangeraakt en gekust. Dat laatste is sinds de coronapandemie niet meer toegestaan. Boven de zuil staat een bijzonder beeld van Maria uit de 14e eeuw, nog geen 40 cm hoog. Ook het hoofdaltaar in de kerk is indrukwekkend.

Catedral del Salvador/La Seo

Aan het uiteinde van het plein vinden we de volgende kathedraal, de Catedral del Salvador. Maar in de volksmond noemt iedereen dit heiligdom La Seo. In deze kathedraal werden eeuwenlang de koningen van Aragón gekroond. Moorse invloeden zijn in deze kerk duidelijk zichtbaar. Dat is ook niet verwonderlijk, want ooit stond op deze plek een grote moskee. La Seo is het mooiste voorbeeld van de Aragonese mudejarstijl. Binnen in de kerk valt het schitterende hoofdaltaar op. Het heeft model gestaan voor het altaar in de Pilar kathedraal. De kerk herbergt daarnaast een bijzonder tapijtenmuseum met Vlaamse wandtapijten uit de 15e tot de 17e eeuw.

Lonja de Zaragoza

De laatste bezienswaardigheid aan Plaza del Pilar is het voormalige handelsgebouw van de stad. Aan de buitenkant van de Lonja de Zaragoza vallen gelijk de medaillons op van de koningen Aragón. Toch is de buitenkant van dit renaissancegebouw uit de 16e eeuw niet het hoogtepunt. Eenmaal binnen vergaap je je aan de vele stervormige gewelven en de prachtige, geribbelde zuilen. In het gebouw zijn regelmatig tentoonstellingen over fotografie en schilderkunst. Je kunt de Lonja de Zaragoza gratis bezoeken.

Palacio de la Aljafería

De moskee van Córdoba en het Alhambra in Granada zijn wereldberoemd. Het zijn beide indrukwekkende bouwwerken van de Moorse architectuur. Maar het Palacio de la Aljaferia in Zaragoza is minstens zo bijzonder. Het paleis werd gebouwd in de 11e eeuw en vormde de zetel van de Banu Hud-dynastie.

De oudste toren van het paleis, de Torre del Trovador, stamt zelfs uit de 9e eeuw. Het gebouw is een schitterend voorbeeld van de mudejarstijl. De weelderig gedecoreerde troonzaal, de verzonken binnentuin, de “mihrab”(privé moskee voor de Moorse koning) en de Salón de Marmoles zijn de belangrijkste vertrekken.

Romeinse musea

In de Romeinse tijd heette Zaragoza Caesaraugusta en werd gesticht 14 v.C. Via een route langs vier Romeinse musea herbeleef je de Romeinse glorietijd van de stad.

Het eerste museum is Museo del Foro de Caesaraugusta. Daar ervaar je het dagelijkse leven in de stad. Vervolgens kom je bij Museo del Puerto Fluvial. Dit museum toont de haven van en de handel. Via het Museo Termas Públicas ontdek je de Romeinse badhuizen. De laatste stop is het Museo Teatro Romano. De overblijfselen van een volledig Romeins theater zijn zeer goed bewaard gebleven.

Museo Goya Colección Ibercaja

Francisco de Goya was de beroemdste kunstenaar uit de streek. Op het Jezuïetencollege in Zaragoza vielen zijn creatieve talenten voor het eerst op. Daarom kreeg hij op 14-jarige leeftijd les van de belangrijkste plaatselijke kunstenaar. Uiteindelijk groeide hij uit tot de schilder van het Spaanse koningshuis. In Zaragoza zie je in de Catedral El Pilar prachtige fresco’s van Goya. In het Museo Goya Colección Ibercaja hangt een groot deel van zijn schilderijen. Dit museum gaat ook in op de levensloop en interesses van Goya. Verder hangen er werken van Salvador Dali en andere bekende Spaanse kunstenaars.

De leukste wijk van de stad: El Tubo

El Tubo ligt in het oude centrum. De wijk bestaat uit een wirwar van kleine en smalle straatjes en steegjes. Daartussen liggen sfeervolle pleinen met gezellige terrassen. De belangrijkste straten in El Tubo zijn Calles Mártires, 4 de Agosto, Cinegio, Libertad en Estébanes. De wijk staat bekend om zijn gastronomisch aanbod. Dit is de bekendste tapasbuurt van de stad. De inwoners van Zaragoza komen er samen om wat te eten en te drinken. Vooral in de avonden en de weekenden is het er gezellig druk. Je bereikt de wijk via de Plaza Espana. Loop dan ook zeker even de Mercado Gastronómico binnen. In deze overdekte markthal vind je de allerbeste tapasbars van de stad.

Wandelen langs de bezienswaardigheden van Zaragoza

Diverse monumenten in Zaragoza zijn wereldberoemd vanwege de mudejarstijl. Deze bouwstijl, een combinatie van Moorse en christelijke invloeden, staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De VVV van Zaragoza organiseert eenmaal per maand op een zaterdag een rondleiding. Kaartjes hiervoor (€ 5,50) kun je kopen bij de VVV. De begeleide wandeling leidt je naar la Seo en enkele andere monumenten. Kijk voor meer informatie over de exacte data en voorwaarden op de website van de VVV van Zaragoza. Daar vind je ook een compleet overzicht van alle monumenten in Zaragoza met de mudejarstijl. Want de wandelroute doet ze niet allemaal aan.

Wandelen langs de Ebro

De Rivier de Ebro meandert door Zaragoza. Aan de ene oeverkant domineert de Catedral del Pilar het beeld. Aan de andere kant van de oever geniet je van moderne architectuur van de stad. Het Palacio de Congresos is een toonbeeld van avantgardistische kunst. In de diverse stadsparken langs de rivier is het ideaal om even bij te komen van de drukte van de stad. Ze zijn een oase van rust. Ook passeer je het terrein waar in 2008 de Expo tentoonstelling plaatsvond. Op de website van de VVV van Zaragoza vind je een routekaartje van de wandeling langs de Ebro.

Fietstour langs de bezienswaardigheden van Zaragoza

De beste manier om de weg te leren kennen in een stad is op de fiets. En als je een fietstour met lokale gids maakt, zie je de mooiste bezienswaardigheden van Zaragoza. Onderweg hoor je leuke anekdotes over de stad, de geschiedenis en de monumenten. Maak daarom op je eerste dag een unieke fietstour met gids in Zaragoza. Daarna kun je je nog beter oriënteren in het centrum. De gids kent de stad op zijn duimpje. Hij spreekt uitstekend Engels.

Fiestas del Pilar meemaken in Zaragoza

Jaarlijks vindt op 12 oktober een groot feest plaats in de stad. Fiestas del Pilar is dan een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Zaragoza. Maar niet alleen die dag is het feest, in totaal duren de festiviteiten een dag of 10. Mocht je in het najaar Zaragoza willen bezoeken, zorg dan dat je half oktober in de stad bent!

In de feestperiode vinden zo’n 500 culturele evenementen in de stad plaats. Bijna allemaal kun je ze gratis bezoeken. Hoogtepunten van Fiestas del Pilar zijn:

  • de optocht der giganten
  • de processie bij zonsopkomst op 12 oktober naar de Catedral El Pilar
  • de bloemenparade door de stad, waarbij gelovigen bloemen aan de voeten van de maagd Maria leggen
  • de vruchtenoffering op 13 oktober
  • de opvoering van traditionele dansen als de Jota
  • gastronomische proeverijen van lokale producten

Dit is dé periode om je onder te dompelen in lokale religieuze en culturele tradities!

Praktische info over de bezienswaardigheden van Zaragoza

Waar ligt Zaragoza?

Zaragoza ligt in het noordoosten van Spanje. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de autonome regio Aragón.

Hoe kom ik in Zaragoza?
  • Met de auto is het vanaf Utrecht ruim 1550 kilometer (via Parijs en Bordeaux). Een rit die zonder files zeker 17 uur kost.
  • Met de trein kun je Zaragoza goed bereiken. De treinreis vanaf Utrecht duurt ruim 17 uur. Wij kwamen vanuit Madrid. Met de hogesnelheidstrein waren we vanaf station Atocha in Madrid in ruim anderhalf uur in Zaragoza.
  • Vliegen kan rechtstreeks op Zaragoza. De stad heeft een kleine luchthaven waar Ryanair naartoe vliegt. Niet vanuit Nederland, maar wel vanaf Brussel-Charleroi.
Wat is de beste reistijd om de bezienswaardigheden van Zaragoza te bezoeken?

De beste tijd om Zaragoza te bezoeken is in het voorjaar of het najaar. In de zomermaanden komen veel Spaanse toeristen naar de stad. Daarnaast is het in die tijd ook warm.

Als je overweegt om in het najaar te gaan, zorg dan dat je Fiestas del Pilar niet mist. Het hoogtepunt van de festiviteiten is op 12 oktober, maar ook in de dagen ervoor en daarna bruist Zaragoza van bijzondere evenementen. Wees er wel snel bij om je accommodatie in die tijd te boeken.

Is Zaragoza een leuke stad?

Zaragoza is een niet zo bekende stad bij de Nederlanders. Maar de vele bezienswaardigheden maken het tot een leuke stad waar je je zeker verschillende dagen kunt vermaken. Liefhebbers van bijzondere architectuur halen hun hart op in Zaragoza, dankzij de vele monumenten met de mudejarstijl. Het Plaza del Pilar is het kloppende hart van de stad. Daar vind je twee prachtige kathedralen. Een ander hoogtepunt is het Moorse kasteel Palacio de la Aljafería. El Tubo is de meest gezellige wijk van de stad met talloze tapasbars.

Wat zijn de hoogtepunten van Zaragoza?

De Catedral del Pilar aan het immense plein Plaza del Pilar is het absolute hoogtepunt van Zaragoza. Aan hetzelfde plein ligt La Seo, een andere bijzondere kathedraal. Het Palacio de la Aljafería is een zeldzaam voorbeeld van indrukwekkende Moorse architectuur. Veel monumenten in de stad tonen de bijzondere mudejarstijl. Deze combinatie van Moorse en christelijke invloeden maakt deze gebouwen stuk voor stuk uniek. Niet voor niets staat de Aragonese mudejarstijl op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Fiestas del Pilar, rond 12 oktober, is een groot festival met maar liefst 500 evenementen vol religieuze en culturele tradities.

Wat zijn goede adresjes om te eten en te drinken in Zaragoza?

In de wijk El Tubo zijn de meeste tapasbars van de stad. Je kunt er overal terecht voor bijzondere kleine hapjes. Dat geldt ook voor de Mercado Gastronómico, aan de rand van El Tubo. In deze overdekte markthal vind je de beste tapasbars van de stad.
Iedere donderdag vindt in het centrum bij de straten Calle Refugio, Calle Mayor en Calle del Heroísmo Juepinchos plaats. Bij alle tapasbars in deze straten kun je terecht voor een pincho (een kleine tapa) en een drankje. Je betaalt een vaste prijs van slechts € 2 voor tapas en een glaasje wijn. Een ideale gelegenheid om de diverse tapas eens te proberen!

 

Wil je in een “normaal’ restaurant wat eten, dan zijn dit goede suggesties:

Waar kan ik goed slapen in Zaragoza?

In deze onderkomens heb je een heerlijk verblijf in Zaragoza:

 

Dit is het overzicht van alle hotels, bb’s en appartementen in Zaragoza.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Boek hier speciale tours bij onze partner GetYourGuide. Wij ontvangen voor je boeking een bescheiden commissie zonder extra kosten voor jou. De commissie helpt ons om deze reisblog te onderhouden.