Niet te missen hoogtepunten van Santa Cruz de La Palma

Niet te missen hoogtepunten van Santa Cruz de La Palma

Home » Spanje » Niet te missen hoogtepunten van Santa Cruz de La Palma

Santa Cruz de la Palma, de charmante hoofdstad van La Palma, kent een rijke historie. Eind 16e eeuw was de stad zelfs een van de belangrijkste havensteden van het Spaanse Wereldrijk! De Spaanse vloot liet zich hier een laatste keer bevoorraden vóór de grote oversteek naar Nieuw-Spanje. De vele oude kerken, pleinen en koloniale huizen herinneren nog aan die periode.

Het pittoreske stadje heeft een compact centrum. Je vindt er smalle kasseienstraatjes, oude huizen met houten balkons, kleine pleinen en vele interessante bezienswaardigheden. Daarnaast heb je er talloze gezellige terrasjes om de dag heerlijk af te sluiten. Genoeg redenen om een bezoek aan de historische hoofdstad op te nemen in je reisplan!

Kustweg bij Santa Cruz

De niet te missen hoogtepunten van Santa Cruz

Op internet zijn er voldoende stadswandelingen te vinden en te downloaden. Ideaal als je niet weet waar je het beste kunt beginnen. Maar vergeet vooral niet om ook gewoon wat rond te dwalen. Je komt dan op plekken die je anders niet zou zien maar wel de moeite waard zijn. Bijvoorbeeld omdat ze een mooi kijkje geven in het leven in de oude stad. Uiteraard wil je voorkomen dat je hierdoor belangrijke bezienswaardigheden mist. Om je daarmee te helpen hebben we een lijst opgesteld van enkele van onze favoriete bezienswaardigheden. Te beginnen met het maritiem museum.

Maritiem Museum van Santa Cruz de La Palma

Het maritiem museum bevindt zich in een replica van de ‘Santa María’. Met dit schip voer Columbus de eerste keer naar Amerika. In het museum vind je interessante attributen uit de zeevaart, waaronder 18e eeuwse zeekaarten. Het schip speelt overigens een belangrijke rol tijdens het ‘La bajada de la Virgen’-festival. Dit festival wordt om de vijf jaar gehouden. Het is een eerbetoon aan het maritieme verleden van het eiland. En aan de bescherming van de zeelieden door de ‘Madonna van de Sneeuw’.

Het museum ligt zo ongeveer aan het Plaza de Alameda. Onder de Palmeros is dit een populair plein. Vooral de kiosk op het plein krijgt van de lokale bevolking alle aandacht. Het is de perfecte plek voor de ultieme Canarische Eilanden-ervaring: churros met chocoladesaus!

Bedevaartskerk van Nuestra Señora de las Nieves

Net ten westen van het oude centrum van Santa Cruz ligt Plaza de Las Nieves. Het is een mooi plein geplaveid met kiezelstenen. Het is goed toeven in de schaduw van de vele jacaranda’s, magnolia’s en araucaria-coniferen. Vooral als je naar dit plein in de warmte bent toe komen wandelen.

Aan het plein ligt de 16e-eeuwse bedevaartskerk van Nuestra Señora de las Nieves. De pelgrimskerk van de Madonna van de Sneeuw is een en al pracht en praal. Denk aan zilver en goud, maar ook aan edelstenen en zeer fraai houtsnijwerk. Het meest bijzondere in de kerk is het 14e-eeuwse beeld van de Madonna.

Tijdens het ‘La bajada de la Virgen’-festival verlaat het beeld de kerk. In een gouden draagbaar wordt de Madonna in een grote processie naar Santa Cruz vervoerd. Het is een enorme happening op La Palma. Een maand lang is het feest waarbij de stad prachtig versierd is.

De houten balkons aan de Avenida Maritima

De balkons van de Avenida Maritima

Op de meeste foto’s die van de stad zijn gemaakt zie je prachtige, houten kleurrijke balkons. Het zijn de balkons van oud-koloniale huizen aan de Avenida Maritima. En de best bewaarde houten balkons op de Canarische eilanden. Bijzonder fotogeniek en een lust voor het oog om er langs te lopen.

Plaza de España

Het hart van de hoofdstad is het Plaza de España. Aan dit plein in renaissancestijl vind je vele historische gebouwen. Een daarvan is de 16e-eeuwse kerk El Salvador van begin 16e eeuw. Deze kerk biedt veel interessante, architectonische elementen waaronder een bijzonder fraaie entree. In de kerk bevinden zich enkele prachtige, religieuze kunstwerken.

Verder vind je aan het plein enkele statige huizen uit de 17e en 18e eeuw. En je hebt er het oude stadhuis en een café met terras voor een heerlijk kopje koffie. Prima plek om even te pauzeren en te genieten van het fraaie plein.

Casa Principal de Salazar

Iets ten zuiden van het Plaza de España vind je het Casa Principal de Salazar: het belangrijkste huis van de familie Salazar op het eiland. Dit prachtig herenhuis uit begin 17e eeuw bevindt zich in de beroemde Calle O’Daly. Het herenhuis is echt een must-see! Al is het alleen al vanwege de prachtige patio, de fraaie plafonds en statig meubilair.

Tegenwoordig is het gebouw eigendom van de eilandraad die het pand heeft gerestaureerd. Het is omgebouwd tot een cultureel centrum.

Castillo de Santa Catalina

Het kasteel van Santa Catalina stamt uit midden 16e eeuw. Aanleiding van de bouw was de aanval van Franse piraten. Het kasteel was tot begin 19e eeuw in militair gebruik. Begin 20e eeuw werd het kasteel verkocht aan een projectontwikkelaar die er huizen wilde bouwen. Gelukkig werd dit tegengehouden en is het kasteel nu Spaans historisch erfgoed. Sinds 2015 is opengesteld voor publiek. Het is niet de meest voorname toeristische trekpleister, maar toch interessant om te bezoeken! Vanaf het terras met de kanonnen heb je een wijds uitzicht op de zee en boulevard.

Straatbeeld van Santa Cruz de La Palma

Bezoek aan Santa Cruz de La Palma: praktische zaken

Met deze tips ben je nog beter voorbereid op je bezoek aan de hoofdstad van La Palma:

Wat is de beste tijd voor een bezoek aan Santa Cruz de La Palma?

Santa Cruz de La Palma heeft een bijzonder prettig klimaat. De in het oosten gelegen stad kent milde winters en niet al te hete zomers. De meeste neerslag valt in de wintermaanden. Maar ook dan heb je er eigenlijk nooit echt sombere dagen zoals in Nederland. De beste tijd voor een bezoek aan de stad is van mei tot en met november.

Hoe verplaats ik mij in Santa Cruz de La Palma?

De beste manier om de hoofdstad te verkennen, is te voet. Als je met de auto komt, probeer dan een parkeerplaats aan zee te vinden. Tijdens je stadswandeling is het namelijk veel leuker om van de smalle straatjes te genieten. Op de grote parkeerplaats bij de haven kun je gratis je auto kwijt. Wees er dan wel vóór 9.30u ‘s ochtends. Of ‘s middags tussen 14.00u en 16.00u.

Aan de kant van de weg parkeren kan vaak ook. Je betaalt dan minder een euro per uur. Parkeren in de oude straten hoger op de berghelling is overigens lastig.

Haven van Santa Cruz de La Palma

Wat zijn goede accommodaties in Santa Cruz?

Santa Cruz de La Palma is een niet te missen bestemming voor een leuke dagtocht. Maar het historische stadje is ook een uitstekend uitvalsbasis voor een actieve vakantie op het eiland. Omdat het de hoofdstad is, kun je vrij eenvoudig naar andere delen van het eiland reizen. Zowel met het openbaar vervoer als met de eigen auto. Hier vind je daarom een overzicht van accommodatie in Santa Cruz de La Palma.

Waar kan ik heerlijk eten en gezellig wat drinken in Santa Cruz?

In de oude hoofdstad zijn er voldoende leuke eettentjes en terrassen te vinden. Volgens kenners zijn dit de 10 beste restaurants van Santa Cruz de La Palma:

  • Carlos Tasca: Mediterrane en Spaanse keuken
  • Casa Tey: Mediterrane en Spaanse keuken
  • El Cafe de Don Manuel: koffietentje met prachtige patio
  • Enriclai: Mediterrane en Spaanse keuken
  • Esti Palma: eetcafé met vis en zeevruchten aan de Avenida Indianos
  • La Isla de Goya: Mediterrane en Europese keuken
  • Made in Italy: goede pizzeria aan de Avenida Maritima
  • L’Osteria Del Geco: erg goede Italiaan aan de Paseo Maritimo La Salina
  • Taberna Barbanegra: Italiaanse keuken; vis en zeevruchten
  • Tasca Luis: Spaanse keuken; aan de Calle de Pedro Poggio 7