Stedentrip naar Pamplona

Stedentrip naar Pamplona

Home » Spanje » Stedentrip naar Pamplona

Pamplona is een fraaie en schone stad in de autonome regio Navarra. De stad heeft zoveel sfeer en hoogtepunten, dat een stedentrip naar Pamplona echt een goed idee is. Pamplona is ook een belangrijke tussenstop voor de wandelaars die de Camino Frances naar Santiago de Compostela lopen. Dan is een paar dagen genieten in Pamplona een welkome onderbreking van de pelgrimstocht. Bij het publiek is Pamplona vooral bekend door de stierenrennen tijdens het San Fermin festival. Maar gelukkig heeft de stad naast die beruchte stierenrennen nog veel meer hoogtepunten. Iruña, zoals de stad in het Baskisch heet, heeft veel troeven die liefhebbers van cultuur zullen aanspreken.

Geschiedenis van Pamplona

Al ver voordat de Romeinen de streek ontdekten was er een nederzetting op de heuvels. Maar de echte bloeitijd kwam toen de Romeinse veldheer Pompeius 75 v.C. er een legerplaats stichtte. Hij noemde de stad Pompaelo, ofwel de stad van Pompeius.

In de 8e eeuw veroverden de Moren Pamplona. De stad was daarna het toneel van diverse aanvallen van Karel de Grote. Maar ook de emirs van Córdoba lieten zich niet onbetuigd. Pamplona lag namelijk aan de noordelijke toegangsweg tot Spanje vanuit Frankrijk en was daarom strategisch belangrijk. In de middeleeuwen was Pamplona de hoofdstad van een rijk dat zich uitstrekte over de Pyreneeën en delen van Frankrijk. Daarna heeft de stad lang onder invloed van Frankrijk gestaan. In de 16e eeuw werd Pamplona, hoofdstad van het koninkrijk Navarra, ingelijfd bij Spanje.

Zien en doen tijdens je stedentrip naar Pamplona

Dit zijn de bezienswaardigheden die je tijdens een stedentrip naar Pamplona niet wilt missen.

Kathedraal Santa Maria la Real

Absoluut hoogtepunt van een stedentrip naar Pamplona is een bezoek aan de kathedraal. Officieel heet deze de Catedral Santa Maria la Real en dateert uit de 15e eeuw. Als je voor het gebouw staat, valt je nog weinig op. De kerk oogt zelfs wat saai met een neoklassieke gevel. Gelukkig is dat eenmaal binnen helemaal anders. Je wordt overweldigd door een kleurrijke rijkdom van religieuze objecten. Indrukwekkend is de graftombe van de eerste koning en koningin van Navarra. In deze kerk werden de koningen van Navarra gekroond en sommigen zijn er ook begraven. Bijzonder is ook de 15e eeuwse afbeelding van de 12 apostelen. Als je goed kijkt, zie je dat een van de apostelen een bril draagt, een unicum op afbeeldingen uit die tijd. Bezoek zeker ook het naastgelegen gotische klooster uit de 13e eeuw en het kleine museum met bijzondere religieuze kunst.

Citadel

De citadel van Pamplona is groot. Hij ligt in het zuidwestelijke deel van de oude stad. Koning Filips II gaf de opdracht tot de bouw halverwege de 16e eeuw. Hij probeerde zo een sterke verdedigingslinie te formeren om Franse invasies te voorkomen. De citadel heeft de vorm van een vijfhoekig fort en staat in verbinding met de stadsmuren. Binnen de citadel liggen twee parken. Daar komen de inwoners van Pamplona graag om te picknicken en te sporten, maar ook voor concerten.

Stadsmuren

De stadsmuren van Pamplona zijn een nationaal monument. Want zij behoren tot de best bewaarde militaire bouwwerken van het land. Vanaf de muren heb je een fraai uitzicht op de rivier de Arga en op de oude stad. Het grootste deel van de stadsmuren staat nog fier overeind. Slechts een klein deel overleefde de uitbreidingsdrift van de stad niet. Je kunt een wandeling maken van zo’n vijf kilometer over de stadsmuren. Je komt dan ongetwijfeld langs de mooie Portal de Francia.

Oude stad

Het middeleeuwse centrum van Pamplona is lekker compact. Struin daarom door het bruisende hart van de stad, de Casco Viejo. De belangrijkste monumenten van Pamplona vind je in dit deel. Net als leuke pleintjes en charmante straten met fraaie huizen. Een van de leukste straten is Calle Redin. Een mooie en rustige straat waar de inwoners van de stad met plezier wonen. Even verderop ligt het net zo rustige pleintje Plazuela de San José. Terwijl dat toch ongeveer naast de beroemde kathedraal ligt.

Kerk San Saturnino

De kerk van San Saturnino bevindt zich eveneens in het historische centrum van de stad. In de volksmond noemt men de kerk ook wel de San Cernin. Het is een van de oudste religieuze bouwwerken in de stad. De oorspronkelijke kerk dateert uit de 12e eeuw. In de 13e eeuw is de kerk herbouwd omdat deze verwoest was door diverse aanvallen. De gotische elementen dateren uit die tijd. Op de plek waar de huidige kerk staat, zou San Saturnino ooit in drie dagen 40.000 heidenen hebben gedoopt.

Plaza del Castillo

Dit plein is de centrale ontmoetingsplek voor de inwoners van Pamplona. Hier speelt zich het sociale leven af, ontmoet men elkaar, en drinkt en eet men wat. Dat heeft ervoor gezorgd dat men het plein ook wel de “woonkamer van Pamplona” noemt. Het plein heeft in de loop der tijd diverse namen gehad. Pas sinds 1930 heet het officieel Plaza del Castillo. Die naam kreeg het niet voor niets, want op het plein hebben diverse kastelen gestaan. Welk moment van de dag je ook op dit plein komt, het is er altijd gezellig en druk. Dit wordt ongetwijfeld ook jouw huiskamer bij je stedentrip naar Pamplona!

Café Iruna

Café Iruna is de beroemdste locatie op het Plaza del Castillo. Stap er zeker naar binnen voor een kop koffie of wat pintxos. Het café bestaat meer dan 130 jaar, maar aan de prachtige inrichting is niets veranderd. Het was de favoriete bar van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway. Als je goed kijkt, zie je hem nog staan aan de bar, zijn favoriete plek. Verder hangen er veel foto’s uit zijn leven. Ernest Hemingway hield van wijn, vrouwen en stierenvechten. Vandaar dat hij graag in Pamplona kwam. Hij bezocht maar liefst negen keer het San Fermin festival. In twee van zijn boeken beschrijft hij zijn passie voor het stierenvechten in Pamplona.

Plaza del Toros

Pamplona heeft een eeuwenoude traditie van het stierenvechten. Het is onlosmakelijk verbonden met de cultuur van de stad. Zelf vinden we dit zinloos geweld tegen de beesten niet oké. Maar voor een goed begrip over de historie is een bezoek aan het mekka van stierenvechten in Spanje toch zinvol. Er is een interessante rondleiding met Nederlandse audiotour. Daarbij kom je alles te weten over de geschiedenis en tradities van de stierengevechten.

Museo de Navarra

Dit museum ligt aan de noordkant van de stadsmuren van Pamplona. Het is gevestigd in een voormalig ziekenhuis uit de 16e eeuw. Je krijgt er een compleet overzicht van de cultuur en geschiedenis van Navarra. Het museum exposeert een indrukwekkende collectie van archeologische vondsten en beeldende kunst. De verzameling beslaat het tijdperk vanaf de prehistorie tot de 21e eeuw. Het absolute meesterwerk is “Marques de San Adrian”, gemaakt door Francisco de Goya. Je kunt het museum gratis bezoeken.

Parque de La Taconera

Van alle stadsparken in Pamplona is Parque de la Taconera zonder twijfel de mooiste. Langs de oude stadsmuren ligt een enorme groene oase. Het is de plek voor een romantische wandeling langs de tuinen in Versailles-stijl. In het park tref je het standbeeld van de beroemde tenor Julián Gayarre, diverse triomfbogen en een café in Weense stijl. Het monument met spitsbogen voor koning Tybalt I is ook een fotogenieke plek. Het park is de ideale locatie om even alle indrukken van de stedentrip naar Pamplona te verwerken.

San Fermin festival

Het San Fermin festival trekt jaarlijks vele bezoekers uit de hele wereld. De festiviteiten starten op 6 juli en duren tot en met 14 juli. Het festival is beroemd en berucht door de dagelijkse wilde optocht van stieren door de straten van de oude stad. Jaarlijks vallen daarbij vele gewonden. Ook de stieren overleven het niet, ze worden afgemaakt in de arena. Het vlees wordt verwerkt in een stoofpot, waaraan de bevolking zich tegoed doet.

Naast dit wrede en dieronvriendelijke schouwspel bestaat het San Fermin festival ook uit andere festiviteiten die we meer kunnen waarderen. Zo trekt op 7 juli een grote processie door de straten. Daarbij draagt men het beeld van San Fermin, de heilige naar wie het festival is genoemd. Daarnaast zijn er veel Baskische volksdansen, concerten en vuurwerkshows. Ook vinden er optochten van verklede mensen met enorme maskers plaats. Op 14 juli eindigt San Fermin altijd met een stoet van Reuzen. Daarna zingt iedereen uit volle borst het afscheidslied El Pobre de Mí op het Plaza de Ayuntamiento.

Omgeving van Pamplona

Heb je alle bezienswaardigheden van de stad gezien bij je stedentrip naar Pamplona? Bezoek dan deze twee bijzondere plekken in de omgeving.

Palacio Real de Olite

Olite is een stadje op 35 kilometer van Pamplona. Toen de Romeinen heersten in de streek, was dit al een belangrijke vesting. Olite is een leuke stad met smalle straten en prachtige huizen en kerken. Maar de grootste bezienswaardigheid is het koninklijk paleis.

Koning Karel III van Navarra zorgde in de 15e eeuw voor een forse uitbreiding van het al bestaande kasteel. Daarna nam hij het in gebruik als koninklijk paleis. Het paleis is monumentaal en vanaf de torens heb je prachtige uitzichten op de omgeving. Een deel van het paleis is nu een Parador, een romantisch Spaans hotel. Als je prinsheerlijk wilt overnachten is dit de uitgelezen kans.

Bardenas Reales

Iets verder van Pamplona verwijderd ligt Bardenas Reales. Dit is een surrealistisch woestijngebied dat soms wat wegheeft van een maanlandschap. Door de eeuwenlange erosie en de wind zijn de zandsteenrotsen veranderd in prachtige sculpturen. Als je naar Bardenas Reales wilt gaan, bezoek dan eerst het bezoekerscentrum bij de plaats Arguedas. Daar krijg je een routekaart voor een rondrit door het park. Die kun je maken met je eigen auto en is ongeveer 35 kilometer. Alleen is de auto wel wat stoffig na afloop. Maar dat heb je er graag voor over, want de uitzichten zijn fenomenaal!

Alle praktische info over een stedentrip naar Pamplona

Waar ligt Pamplona?

Pamplona ligt in het noorden van Spanje. Pamplona, of Iruña in het Baskisch, is de hoofdstad van de Spaanse regio Navarra. De stad ligt aan de rivier de Arga en heeft zo’n 200.000 inwoners.

Hoe kom ik in Pamplona?
 • Met de auto is het vanaf Utrecht ruim 1360 kilometer (via Parijs en Bordeaux). Een rit die zonder files ongeveer 15 uur kost.
 • Met de trein kun je Pamplona slecht bereiken. Je reist via de Thalys en de TGV naar Toulouse. Daar moet je verder met de bus. In totaal ben je zo’n 17 uur onderweg.
 • Vliegen naar Pamplona betekent dat je via Madrid moet reizen. het is een wat omslachtige vlucht met soms een lange overstaptijd in Madrid.
Wat is de beste reistijd voor een stedentrip naar Pamplona?

De beste tijd om Pamplona te bezoeken is in het voorjaar of het najaar. In de zomermaanden komen veel Spaanse toeristen naar de stad. Daarnaast is het in die tijd ook warm.

 

Als je overweegt om in juli te gaan, zorg er dan voor dat je het San Fermin festival niet mist. Dat vindt jaarlijks plaats tussen 6 en 14 juli. Wees er dan wel snel bij om je accommodatie voor een verblijf in die tijd te boeken.

Is Pamplona een leuke stad?

Pamplona is vrij onbekend bij de meeste Nederlanders. Toch is het een geweldige stad om te bezoeken. Want het middeleeuwse centrum heeft tal van bezienswaardigheden. Daarnaast is het een gezellige stad met tal van leuke pleinen, terrassen en pintxos barretjes, waar je heerlijk tapas eet. De grootste bezienswaardigheid is de prachtige kathedraal. Tijdens het jaarlijkse San Fermin festival, van 6 tot 14 juli, is de stad een groot feestterrein met tal van festiviteiten, waaronder de beruchte stierenrennen door de straten van Pamplona.

Wat zijn de hoogtepunten van Pamplona?

De Catedral Santa Maria la Real is het absolute hoogtepunt van Pamplona. Laat je niet weerhouden door het niet zo bijzondere exterieur. Eenmaal binnen val je van de ene verbazing in de andere. Het centrale plein Plaza del Castillo is de woonkamer van Pamplona. Elk moment van de dag is het er een drukte van belang. De citadel, de stadsmuren en de oude historische binnenstad zijn verder plekken die je niet mag overslaan als je Pamplona bezoekt. In juli vinden de beruchte stierenrennen plaats tijdens het festival San Fermin.

Wat zijn goede adresjes om te eten en te drinken in Pamplona?

Pintxos eet je in Pamplona in de vele pintxos barretjes in de oude stad.

 

Wil je in een “normaal’ restaurant wat eten, dan zijn dit goede suggesties:

 • Cafe Iruna. Vooral vanwege de locatie, historie en de sfeer van het voormalige casino. Het eten is gemiddeld, maar de beleving is geweldig.
 • Restaurante San Fermin. Uitstekende regionale gerechten tegen een betaalbare prijs. En de bediening is geweldig.
 • Casa Otano. Een familie bestiert dit restaurant al generaties lang. Lokale Spaanse lekkernijen en heerlijke tapas.
 • San Nicolás La Cocina Vasca. Hier komen de inwoners van Pamplona graag en dat is een goed teken. Lekkere tapas, maar ook uitstekende menu’s.
Waar kan ik goed slapen in Pamplona?
 • Tres Reyes Hotel. Uitstekend, modern hotel met veel kamers. Luxe inrichting en uitstekend ontbijtbuffet. Naast het Taconera park.
 • Gran Hotel La Perla. Slaap net als vele beroemdheden als Ernest Hemingway, Charly Chaplin en Orson Welles in dit klassieke hotel.
 • Appartement El Mirador de la Estafeta. In het hart van de oude stad gelegen uitstekend appartement. Met een slaapkamer aan de achterzijde heb je geen last van lawaai.
 • Appartement Altalea. Mooi en ruim appartement op een centrale locatie van Pamplona.

 

Dit is het complete aanbod aan accommodatie in Pamplona.