De leukste kerstmarkten in Nederland en over de grens

De leukste kerstmarkten in Nederland en over de grens

Home » Nieuwsberichten » De leukste kerstmarkten in Nederland en over de grens

De maand december mag dan wel de donkerste maand van het jaar zijn. Maar in diverse steden in Nederland en het buitenland zorgt de kerstverlichting voor een magische sfeer. Op de kerstmarkten kom je alvast in de stemming voor de feestdagen, drink je een heerlijk glas Glühwein en koop je de mooiste kerstcadeaus. Dit zijn de leukste kerstmarkten in 2022. Niet alleen in Nederland, maar ook in België, Duitsland en Frankrijk. Welke kerstmarkt ga jij bezoeken?

De leukste kerstmarkten in Nederland

Steeds meer plaatsen in ons eigen land organiseren gezellige kerstmarkten. Dit zijn onze favoriete steden om in de magische kerstsfeer te komen:

Valkenburg

In Valkenburg beleef je wellicht de mooiste en meest sfeervolle kerstmarkt van ons land. Het stadje aan de Geul is sowieso altijd al een en al gezelligheid. Maar een bezoek aan de kerstmarkten in de gemeentegrotten is helemaal het einde.

Maastricht

We blijven nog even in het zuiden. Het bourgondische Maastricht tovert elk jaar de binnenstad om tot een geweldige kerstmarkt. Vanuit het reuzenrad heb je een geweldig uitzicht op de festiviteiten. Of bind je liever de schaatsen onder?

Deventer

Op 10 en 11 december moet je echt in Deventer zijn. Dan vindt het unieke Dickens Festijn in de IJsselstad plaats. Zo’n 1000 personages uit de boeken van deze schrijver komen tot leven in een prachtig versierde stad. Toegang is gratis, maar kom op tijd!

Haarlem

Het leuke aan de kerstmarkt in Haarlem is het koorconcert in het stadhuis. En de altijd gezellige Grote Markt is natuurlijk omgetoverd tot een grote kerstmarkt met tal van gezellige marktkramen.

Leiden

De sleutelstad Leiden heeft misschien wel de meest unieke kerstmarkt van ons land: drijvend op de stadsgracht staan de kraampjes. Met de eeuwenoude grachtenpanden op de achtergrond geeft dat een bijzondere sfeer.

Bourtange

In het noorden van ons land ligt de bijzondere vestingstad Bourtange. Die omgeving geeft een bezoek aan de kerstmarkt een speciale dimensie. Drink een heerlijk glas Glühwein onder de grote kerstboom op het marktplein.

De leukste kerstmarkten in België

Diverse prachtige historische steden in België zijn in december in winterse sferen. In deze steden vind je de leukste kerstmarkten:

Gent

Een bezoek aan Gent is altijd al een feest, zeker rondom de feestdagen. Dan beleef je de winterfeesten van Gent. Natuurlijk is er een gezellige kerstmarkt. En na alle kramen te hebben gezien, ga je schaatsen op de grootste mobiele rolschaatsbaan van het land.

Antwerpen

Op en rondom de Grote Markt van Antwerpen ontstaat in december het Winter Wonderland. Daar verrijzen de meest bijzondere kerststallen. Met de sfeervolle verlichting en de gezellige muziek op de achtergrond kom je helemaal in de stemming.

Leuven

Snuif de authentieke sfeer van Leuven op van één van de oudste en gezelligste kerstmarkten van het land. De Leuvense kerstmarkt prijkt op het Ladeuze- en Hooverplein. Maak ook eens een bijzondere avondwandeling door de feestelijk verlichte binnenstad.

Brugge

“Wintergloed” is het winters festijn in Brugge. Er zijn twee kerstmarkten, maar ook een unieke lichtbelevingswandeling, en een bijzondere schaatsbaan op het Minnewater. Slenter zeker door de historische binnenstad, vol sfeerverlichting en kerstdecoratie.

Durbuy

In de Belgische Ardennen ligt het sfeervolle stadje Durbuy. Ieder seizoen vermaak je je daar, maar zeker rond de kerst. In het historische centrum vind je bijzondere houten kerstkramen. Daarnaast is er een mooie overdekte schaatsbaan.

Brussel

De kerstmarkt in Brussel is uitgeroepen tot een van de mooiste van Europa. Bijna 250 chalets verrijzen op een route van bijna drie kilometer in het hart van Brussel. Op de Grote Markt staat een prachtige kerstboom. Daar vindt ook een unieke klank- en lichtshow plaats.

De leukste kerstmarkten in Duitsland

Van oudsher hebben onze oosterburen een enorme traditie als het gaat om gezellige kerstmarkten. Vandaar dat je in bijna iedere Duitse stad een kerstmarkt vindt. Dit zijn de leukste kerstmarkten in Duitsland:

Oberhausen

De Oude Markt in Oberhausen is jaarlijks het toneel van een traditionele kerstmarkt. Vooral de schilderachtige houten kramen en de feeërieke verlichting zorgen voor een geweldige sfeer. Daarnaast is er in het grote winkelcentrum Centro ook nog een kerstmarkt.

Aken

Rondom de imposante Dom van Aken staan op de pleinen en straten de meest gezellige kerststallen. Niet voor niets bezoeken ieder jaar meer dan een miljoen liefhebbers de kerstmarkt in Aken.

Dresden

Al bijna 800 jaar vindt in het barokke Dresden een kerstmarkt plaats. Daarmee is dit de oudste markt rond de feestdagen in Duitsland. Vooral op Neumarkt is de sfeer het meest bijzonder. Naast de grote kerstmarkt zijn er in de stad diverse kleine markten.

Münster

Ook de gezellige studentenstad Münster is niet ver weg voor ons. Vooral het gebied rondom de Prinzipalmarkt wordt volledig omgetoverd in winterse sferen. Je komt er meer dan 300 kerstkramen tegen. Vergeet niet de prachtige kerstkribbe te bewonderen.

Düsseldorf

In Düsseldorf zijn er grote en kleinere kerstmarkten verspreid over de stad. Je bent er vanuit ons land snel. Vandaar dat vele bezoekers uit ons land naar de kerstmarkten van Düsseldorf komen. Voor het stadhuis is de leukste markt.

Ga je met de auto naar een kerstmarkt bij onze oosterburen? Houd er dan rekening mee dat veel steden milieuzones hebben in en rond het centrum. Dan is een milieusticker verplicht. Je kunt deze milieusticker gemakkelijk online bestellen.

Bremen

Hanzestad Bremen organiseert ieder jaar een van de meest bijzondere kerstmarkten van het land. want daar bezoek je de maritieme kerstmarkt Schlachte-Zauber. Velen vinden dat de mooiste kerstmarkt van het land. Ook bij het stadhuis heb je een fraaie markt.

De leukste kerstmarkten in Frankrijk

De volgende kerstmarkten liggen iets verder weg dan de vorige bestemmingen. Toch zijn ze uniek om mee te maken. Deze steden organiseren de meest bijzondere kerstmarkten van Frankrijk:

Lille

Een feestelijk verlicht Lille ontvangt je op een sprookjesachtige kerstmarkt. Slenter langs de bijna 100 kerstchalets en drink een heerlijk glas Glühwein. Voor een fraai uitzicht op de stad boek je een ticket voor het immense reuzenrad.

Amiens

Amiens organiseert jaarlijks de grootste kerstmarkt van Noord-Frankrijk. Deze kerstmarkt, genaamd “Parfums d’Hiver” is twee kilometer lang en telt zo’n 150 chalets. De indrukwekkende kathedraal is het decor van een waar lichtfestijn.

Colmar

De middeleeuwse stad Colmar met de vele vakwerkhuizen is ieder jaargetijde een bezoek meer dan waard. Maar zeker rondom de feestdagen. Niet voor niets werd de kerstmarkt van Colmar in 2017 uitgeroepen tot de een van de mooiste van Europa.

Straatsburg

De kerstmarkt van Straatsburg is een begrip in de Elzas, maar ook ver daarbuiten. Het is een van de grootste markten van Europa. Vooral de kerstversiering, typisch voor die streek, is bijzonder. Ook vind je er tal van heerlijke lokale specialiteiten.

Arras

De kerstmarkt van Arras zorgt voor een waar lichtspektakel in de stad. Op het grote plein Grand’Place loop je in een heus kerstdorp, tussen de vele verlichte kerstbomen door. Daarachter schijnen de verlichte gevels van de historische binnenstad.

Parijs

Parijs is altijd al de lichtstad. Die reputatie maakt het rondom de feestdagen extra waar. De stad is overal een zee van licht met tal van kramen en feestelijk gedecoreerde etalages. Verspreid over de stad vind je de ene na de andere kerstmarkt.

Comfortabel en snel naar de leukste kerstmarkten

De kerstmarkten zijn populair. Het is dan op de toegangswegen naar de diverse steden altijd erg druk. Ook parkeerplaatsen zijn snel vol. Vermijd lange files en stress, kom relaxt met de internationale trein naar de kerstmarkten!