Stedentrip naar de gezellige studentenstad Leuven

Stedentrip naar de gezellige studentenstad Leuven

Home » België » Stedentrip naar de gezellige studentenstad Leuven

Leuven is een super gezellige studentenstad op slechts een half uurtje afstand van Brussel. Mijn vrouw liep er lang geleden stage. Uit nostalgie zijn we er meerdere keren naar toe geweest. Onlangs waren we er opnieuw, maar dan met vrienden. We zijn de stad toen pas echt goed gaan verkennen. Met de reisgids in de hand slenterden we door misschien wel Belgisch mooiste oude stadscentrum. We ontdekten niet alleen de prachtigste plekjes, maar ook de fijnste terrassen!

In deze blog vind je de hoogtepunten van de bierhoofdstad van België, die je niet mag missen. Maar eerst nemen we je mee naar het jaar 884. In dat jaar vestigden de Vikingen zich rond Lovon, een oud fort aan de rivier de Dijle.

Bibliotheektpren in Leuven

Beknopte geschiedenis van Leuven

Nadat de Vikingen in 891 werden verslagen, werd Leuven de thuisbasis van de graven van Leuven. De stad werd toen een belangrijk administratief en commercieel centrum. In de regio deelde Leuven vervolgens honderden jaren lang letterlijk en figuurlijk de lakens uit. In de 14e eeuw echter werd Brussel de hoofdstad van het Hertogdom Brabant. De lakenhandel van Leuven zakte toen grotendeels in.

Wat Leuven uiteindelijk er bovenop heeft geholpen is de oprichting van de universiteit in 1425. Verlichters, waaronder Erasmus, hebben er gestudeerd of lesgegeven. In de 18e eeuw werd aan de rand van de stad een wat grotere brouwerij gevestigd. Deze brouwerij zorgde voor een nieuwe economische opleving van de stad. Het is echter nog steeds de universiteit die Leuven haar bijzondere karakter geeft. En voor ons een van de redenen om regelmatig terug te keren.

Groot Begijnhof in Leuven

Wat te zien en te doen

Een goede manier om een stad snel te leren kennen is met een fietstour. In Leuven kun je dat onder meer doen bij Baja Bikes. Dit Nederlandse bedrijf organiseert in heel veel steden ter wereld een rondrit onder begeleiding van een Nederlandstalige gids.

Baja Bikes heeft diverse thema’s voor een fietstocht door Leuven. Zo kun je een tourtje boeken waarbij je de belangrijkste highlights te zien krijgt. De enthousiaste gids weet erg veel te vertellen en geeft heel veel achtergrondinformatie. In krap drie uur tijd leer je veel over de historie, cultuur en de hoogtepunten van de stad. Een optimaal begin van de stedentrip naar Leuven!

Overigens, als bierliefhebber mag je de Leuven Biertour simpelweg niet missen. En wil je eens ervaren hoe het voor een student in Leuven is, doe dan de Leuven Fietstocht By Night.

Wat je in elk geval volgens ons moet zien of doen lees je hieronder.

Bezoek aan het historisch centrum

Naast een fietstour kun je uiteraard ook een wandeling door het historisch centrum maken. De laatste keer hebben we dit gedaan aan de hand van een stadswandelroute van reisroutes.be.

Grote Markt in Leuven, België

Grote Markt

We begonnen en eindigden op de Grote Markt, een van de drukste pleinen in Leuven. Dit plein is in de 14e eeuw aangelegd gelijktijdig met de oprichting van de katholieke universiteit Leuven. Aan het geheel verkeersvrije plein vind je vele prachtige, gotische gebouwen, zoals het monumentale stadhuis. Ook heb je hier de Sint-Pieterskerk, enkele gildehuizen en vele gezellige cafés en restaurants.

In de zomermaanden worden op de Grote Markt enkele evenementen georganiseerd. Een daarvan is ‘Beleuvenissen’. Dit zijn concerten op de vrijdagen met thema’s als folk, de lage landen of latin. Een ander evenement is ‘Hapje-Tapje’. Bij dit gastronomisch evenement zetten diverse restaurants een standje op met kleine versies van hun beste gerechten. Smullen geblazen voor een nette prijs!

Stadhuis

De stadswandeling die wij gedaan hebben voert uiteraard langs het stadhuis van Leuven.
Dit stadhuis uit de 15e eeuw wordt door velen gezien als één van de mooiste, gotische stadhuizen ter wereld. Erg leuk om te zien zijn de vele beelden in de gevel van belangrijke historische figuren. Zo kun je er onder meer Napoleon tussen zien staan.

Sint Pieterskerk in Leuven

Sint-Pieterskerk

Deze kerk is meer dan duizend jaar oud. Maar de bouw van de laatgotische kerk zoals deze nu te bewonderen is, begon pas in de vijftiende eeuw. Wat de Sint-Pieterskerk een bezoekje waard maakt is de kunstcollectie. Zo bevindt zich hier ‘het Laatste Avondmaal’, het beroemde drieluik van de Hollandse kunstschilder Dirk Bouts. Sinds 1999 staat de kerk op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Katholieke Universiteit Leuven en de universiteitsbibliotheek

Een van de oudste universiteiten van Europa is de katholieke universiteit van Leuven. De universiteit werd in 1425 opgericht. De meeste van de meer dan 300 oude universiteitsgebouwen liggen verspreid in de binnenstad.

Met name de Lakenhal (universiteitshal) van de universiteit is een bezoekje waard. Dit pand uit 1317 was de verkoopplek van het gilde der lakenwevers. In 1432 werd een deel van het gebouw ter beschikking gesteld aan de universiteit om colleges te geven. Eind 17e eeuw werd het hele gebouw in erfpacht gegeven aan de universiteit. Tegenwoordig is de Lakenhal het beleidscentrum van de universiteit. Ook vinden er officiële evenementen plaats, zoals de inschrijving voor het academiejaar en de verdediging bij de toekenning van een doctoraat.

Universiteitsbibliotheek

De universiteitsbibliotheek (Artes) bevindt zich aan het Ladeuzeplein in een fraai neorenaissancistisch gebouw uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. Vooral de grote leeszaal in de bibliotheek is een bezoekje waard. Ons was het echter vooral te doen om de 87 meter hoge bibliotheektoren. De beklimming van de toren voert langs diverse interessante tentoonstellingen. Op de vijfde verdieping is er een balkon met een prachtig uitzicht over de stad.

Oude Markt

Ons lievelingsplekje in Leuven is de Oude Markt. Het is dé place-to-be om een drankje te drinken tijdens je citytrip in Leuven. Het langgerekte plein wordt ook wel de ‘Europa’s langste toog’ genoemd. Je vindt er maar liefst 32 cafés en terrassen!

Oude Markt

Bezoek aan Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof bevindt zich op een kilometer loopafstand van de Grote Markt. Samen met twaalf andere Vlaamse begijnhoven staat het Groot Begijnhof op de UNESCO-werelderfgoedlijst. En terecht, zo vinden wij.

Het Groot Begijnhof stamt uit de dertiende eeuw. Met een oppervlakte van ruim 3 hectare is het een van de grootste nog bestaande begijnhoven in Vlaanderen. Wat een bezoek aan het hof zo leuk maakt zijn de vele Anton Pieck-achtige straatjes, pleinen en woningen. Daarnaast stroomt dwars door het begijnhof de Dijle. De rivier met de bruggen en de vele tuintjes maken het idyllische plaatje helemaal af. We bleven fotograferen!

De volledig gerestaureerde historische wijk telt zo’n 300 woningen. In de hoogtijdagen woonden er 360 vrome vrouwen in het begijnhof. De begijnen hebben tegenwoordig plaatsgemaakt voor studenten en universiteitsmedewerkers.

Groot Begijnhof in Leuven

Bezoek aan de Kruidtuin, Leuven’s historische, botanische tuin

De Kruidtuin is een botanische tuin uit begin 18e eeuw. Deze is speciaal voor studenten geneeskunde aangelegd. De tuin is de oudste botanische tuin van België. Het ruim 2 hectare grote terrein biedt tegenwoordig vele soorten bomen, heesters, struiken, kruidachtige planten, waterplanten en kruiden. In de serre van 450 m² vind je een verscheidenheid van (sub)tropische plantensoorten. Wij vonden het een heerlijk plekje om even bij te komen van de vele wandelkilometers tijdens onze stedentrip.

Bezoek aan de grote bierbrouwerij van Stella Artois

Leuven is het Belgisch mekka voor liefhebbers van speciaalbieren, zoals ik. Er zijn verschillende brouwerijen en tientallen biercafés. De geschiedenis van de bierhoofdstad van België gaat terug naar de 14e eeuw. Brouwerij Den Hoorn opende toen haar deuren. Omdat bier een stuk gezonder was dan drinkwater, dronken de inwoners van Leuven (waaronder de studenten) ruim 400 liter bier per jaar. Begin 16e eeuw was de brouwerij de grootste onderneming van de stad.

Begin 18e eeuw nam brouwer Sebastiaen Artois de brouwerij over. Hij breidt het bedrijf verder uit door de overname van enkele andere brouwerijen. In de vele jaren die volgen blijft het familiebedrijf zeer succesvol. In het jaar 1926 wordt met Kerst een speciaal kerstbiertje gebrouwen, Stella genaamd. Het pilsje wordt zo populair dat de brouwerij besluit om het hele jaar door Stella te brouwen. Stella Artois wordt veruit het meest succesvolle biertje van de brouwerij. Tegenwoordig maakt de brouwerij onderdeel uit van AB InBev, de grootste brouwerijketen ter wereld.

Elke zaterdag en zondag kun je de brouwerij bezoeken. Uiteraard hebben ook wij dit gedaan. Zo aan de buitenkant vonden wij de brouwerij weinig charme hebben. Maar de uitstekende rondleiding maakte alles goed. We hebben wel vaker brouwerijen bezocht. Toch wist onze bijzonder enthousiaste gids ons nieuwe dingen over het brouwproces te vertellen. En wat ik eerder niet wist is dat er zoveel soorten Leffe gebrouwen worden! Al met al vonden wij de Stella Artois Experience daarom een must voor elke bierliefhebber! Meer informatie vind je op de website van Stella Artois.

Brouwerij van Stella Artois

Praktische zaken voor een stedentrip naar Leuven

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Leuven?

Van september tot en met juni vind je het meeste ‘leven in de brouwerij’. De ruim 35.000 studenten zorgen er dan voor een gezellige dynamiek. Toch zijn ook de zomermaanden een goede periode om Leuven te bezoeken. Er worden dan veel evenementen georganiseerd. Het beste weer om een terras te pakken heb je van mei tot en met september. Maar ook in april en oktober is het er goed toeven. Veel terrassen hebben namelijk terrasverwarming. Onze voorkeur? April, mei en september!

Hoe verplaats ik mij binnen de stad?

Het oude stadscentrum is redelijk compact. De meeste bezienswaardigheden zijn prima te voet bereikbaar. En aangezien meerdere straten en pleinen autovrij zijn, adviseren we de stad wandelend te verkennen. Een andere optie is de fiets. Neem deze mee uit Nederland of huur er een! Dit laatste kan bijvoorbeeld bij Velo of Leuven Leisure,

Waar vind ik goede accommodaties in Leuven?

Er is voldoende accommodatie in Leuven beschikbaar. Het aanbod varieert van (boutique) hotels en appartementen tot bed & breakfasts en pensionnetjes. Omdat je waarschijnlijk met eigen auto naar Leuven komt, adviseren we accommodatie met parkeergelegenheid. Zoek iets op loopafstand van het oude centrum. Je kunt dan extra genieten van de vele heerlijke terrassen, cafés en restaurantjes.

Dit interesseert je wellicht ook