Hoogtepunten van Antwerpen: 10 niet te missen highlights

Hoogtepunten van Antwerpen: 10 niet te missen highlights

Home » België » Hoogtepunten van Antwerpen: 10 niet te missen highlights

10 absolute hoogtepunten van Antwerpen ontdekken

Wat is Antwerpen toch een heerlijke stad om te bezoeken! De 10 hoogtepunten van Antwerpen die je zeker niet mag missen, beschrijven we in deze blog. In minder dan een uur vanaf de grens ben je in de historische havenstad aan de Schelde. De hoogtepunten van Antwerpen rijgen zich aaneen in de fraaie binnenstad. Antwerpen is ideaal voor een stedentrip van 2 of 3 dagen of een lekker weekendje weg.

Geschiedenis van Antwerpen

Alhoewel er enkele vondsten zijn gedaan in het Scheldegebied die duiden op bewoning in de prehistorie, is over deze periode niet veel bekend. De eerste duidelijke aanwijzingen van de stad Antwerpen ontstonden tijdens het Romeinse rijk. Het Romeinse Antwerpen had destijds een grote invloed in de regio.

In de middeleeuwen kwam de stad tot grote bloei. Antwerpen werd de grootste handelsstad van de regio. Men verhandelde buitenlandse specerijen, lakens en Duitse metaalproducten. In die periode werd Antwerpen ook de belangrijkste plaats ter wereld voor de diamanthandel. En nog steeds is hiervan veel te zien in de Joodse wijk van de stad. Want Antwerpen is ook tegenwoordig nog het centrum van de diamanthandel in de wereld. Veel van de 10 hoogtepunten van Antwerpen dateren uit deze periode.

Café in Antwerpen, België

Naast de positieve economische ontwikkeling van de stad werd Antwerpen steeds belangrijker als cultureel centrum. Grote schilders uit die tijd zijn Rubens, Jordaens en Teniers. In de vele musea van de stad zijn werken van deze schilders te bewonderen.

Tot slot heeft de ligging aan de Schelde Antwerpen veel rijkdom gebracht. De haven groeide in de afgelopen eeuwen uit tot de een na grootste Europese haven (na Rotterdam). Kwamen vroeger vooral lakens uit Engeland naar de stad, later stukgoederen, tegenwoordig is Antwerpen vooral van belang als containerhaven.

De 10 hoogtepunten van Antwerpen

Volgens ons mag je deze 10 hoogtepunten van Antwerpen zeker niet missen tijdens je weekendje weg. Daarnaast heeft de stad nog tal van andere mooie bezienswaardigheden te bieden, dus vervelen zul je je zeker niet tijdens je stedentrip!

Grote Markt en Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Het kloppend hart van Antwerpen is dit centrale plein met de meest prachtige gevels op de historische gildehuizen. Als je op dit plein staat, zie je dat de stad zo rond de 16e eeuw een enorme bloeiperiode doormaakte. De blikvanger is het Stadhuis, dat in 1565 werd gebouwd. Niet alleen de fraaie gevel aan de buitenzijde is bijzonder, ook het interieur is geweldig. De vele fresco’s en schilderijen laten de geschiedenis van de stad herleven. Centraal op de Grote Markt staat de iconische Brabofontein. Het beeldt stadsheld Brabo uit die de hand van reus Antigoon in de Schelde slingert.

Vlakbij de Grote Markt staat de imposante Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het heeft bijna twee eeuwen geduurd om deze kerk te bouwen. Loop binnen via de fraaie kathedraaldeur en laat je overweldigen door de grootte van deze kerk. In het interieur vind je tal van schilderijen en bronzen beelden. Zo kun je drie topstukken van Rubens bewonderen.

Vleeshuis

In de gildetijd was het slagersgilde een van de machtigste gildes van de stad. Dit gilde had tot de Franse revolutie een monopolie op de vleeshandel. Het Vleeshuis symboliseert de positie die het gilde destijds had. Het gebouw is prachtig en behoort tot de opvallendste gebouwen van de stad, met de slanke torens en de aparte bouwstijl. Men zegt dat de architect met het om en om gebruik van materialen, het gebouw wilde laten lijken op spek.

Binnen in het Vleeshuis vind je veel houtsnijwerken en oude muziekinstrumenten. Het museum neemt je in de historie van muziek en dans in de stad gedurende de afgelopen 6 eeuwen. Daarnaast is het heerlijk om te genieten van het prachtige interieur van het Vleeshuis.

Cogels-Osylei en de Dageraadplaats in Zurenborg

De wijk Zurenborg is bij de meeste bezoekers van de stad totaal onbekend. En dat terwijl je er de mooiste architectuur kunt zien. De meest prachtige panden in jugendstil en art nouveau vind je in dit deel van Antwerpen. Men noemt de Cogels-Osylei wel de mooiste straat van de stad. Zo’n 50 jaar geleden wilde men deze buurt slopen en er een kantorenwijk van maken. Gelukkig zijn die plannen niet gerealiseerd en kun je nu nog genieten van de indrukwekkende art nouveau-gevels in de buurt.

Na een wandeling is het heerlijk uitrusten op de Dageraadplaats. Dit vinden we zelf een van de leukste pleinen van Antwerpen. Hier kun je bij een van de vele gezellige cafés en restaurants zorgen voor de inwendige mens. ‘s Avonds zit je hier altijd onder een prachtige sterrenhemel, ook bij bewolkt weer. Ondertussen geniet je van de couleur locale in dit bijzondere deel van de stad. Wanneer je een bezoek wilt brengen aan de wijk Zurenborg, kun je het beste tram 11 nemen.

Rubenshuis

De kunstenaar Peter Paul Rubens heeft een belangrijke stempel gedrukt op Antwerpen. Vanuit zijn prachtige huis heeft hij hier vele topstukken geproduceerd. Op het toppunt van zijn roem had hij het zo druk, dat diverse kunstenaars hem ondersteunden bij het uitvoeren van al zijn opdrachten.

Na de dood van Rubens heeft het gebouw vele bestemmingen gekend. Het heeft zelfs een tijd als gevangenis gediend. Toen de gemeente het gebouw aankocht in 1937, was er weinig meer over van de grandeur die het huis vroeger had. Na een grondige restauratie dient het nu als museum. Je krijgt een goed beeld hoe de schilder leefde; zo zie je er de eetkamer en de slaapkamer. Maar het allermooiste is natuurlijk het artistieke werk van Rubens en de kunst die hij verzamelde. Dat zie je in de kunstkamer. Natuurlijk bezoek je daarnaast het atelier. Men vermoedt dat hij hier zo’n 2500 schilderijen heeft gemaakt.

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

In dit museum zie je de grootste en indrukwekkendste kunstcollectie van de stad. Het museum geeft een impressie van kunstobjecten vanaf de middeleeuwen tot de moderne tijd. Alle beroemde Belgische kunstenaars vind je in dit museum. De absolute topwerken zijn van Jan van Eyck, Peter Paul Rubens en Rik Wouters.

Het museum is gehuisvest in een prachtig neoclassicistisch gebouw uit 1994. Vooral de voorgevel van het museum is indrukwekkend. Bovenop de grote zuilen staan beelden van vrouwelijke wagenmenners.

Het museum is overigens in verband met een renovatie op dit moment gesloten. Men verwacht dat het in het tweede kwartaal van 2020 weer opengaat.

Red Star Line museum

Tussen 1873 en 1935 verlieten zo’n twee miljoen arme mensen uit België, maar ook omringende landen als Nederland, de stad Antwerpen om op zoek te gaan naar het geluk in Amerika. Met de schepen van de Red Star Line verlieten zij Europa in de hoop een betere toekomst te vinden in het land van de onbegrensde mogelijkheden.

Het museum vertelt hun verhaal. Daarmee is het een atypisch museum. Je vindt hier niet vitrines met objecten. Het draait hier om getuigenissen van de ontdekkingsreizigers. Je hoort en ziet hun verhalen en krijgt hiermee een inkijk in hun leven, hun armoede en hun hoop op betere tijden in Amerika.

Vanaf de uitkijktoren die boven de loods uitsteekt, heb je een prachtig uitzicht over de Schelde, de stad en de nabijgelegen havenwijk het Eilandje. Die wijk is zeker een bezoek waard. Zo geniet je er van het prachtige staaltje van architectuur van het havenhuis en het gebouw van het museum MAS.

Vlaeykensgang in de oude binnenstad

Het is heerlijk struinen door de prachtige straatjes in de oude binnenstad van Antwerpen. De smalle straatjes tussen de kathedraal en de Grote Markt zijn allemaal even bijzonder. Toch springt eentje er echt uit volgens ons. Dat is de Vlaeykensgang. Je waant je echt terug in de middeleeuwen als je hier doorheen loopt. Het straatje dateert uit 1591 en verbindt de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat met elkaar.

In vroeger tijden woonden hier de armsten van de stad. Daarnaast woonden er de mensen die de noodklok van de kathedraal moesten luiden. Het is vaak een rustpunt, weg van de toeristen, en een heerlijke plek om te luisteren naar de beiaardconcerten. Verder vind je er leuke winkeltjes en een exclusief restaurant.

Nottebohmzaal in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

In een prachtig gebouw zit de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Het is de plaats waar het cultureel erfgoed van Vlaanderen wordt bewaard. De collectie is enorm en bevat tal van belangrijke werken. Bij de start in 1481 begon de bibliotheek met slechts 41 boeken. Deze gingen ook nog eens verloren tijdens een brand. Pas in 1805 mag het publiek kennismaken met de collectie.

De Nottebohmzaal bevindt zich in het oudste deel van de bibliotheek. Deze zaal, met de naam van een Antwerpse weldoener, werd in 1936 ingericht als pronkzaal. Een bezoek aan deze zaal is een belevenis; het is echt een verborgen schat van Antwerpen. Je vindt hier de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek. Ze worden bewaard in een prachtige zaal. De Nottebohmzaal is alleen toegankelijk tijdens tentoonstellingen of lezingen. Doet zich die gelegenheid voor, neem dan deze kans met beide handen aan en je zult met volle teugen genieten.

Het Steen

Dit is het oudste bewaarde gebouw van Antwerpen. Het is een van de drie poortgebouwen van de burcht, die aan de oevers van de Schelde verrees in de 12e eeuw. In de 16e eeuw liet Karel V het grondig verbouwen. Dat valt nu nog op door het kleurverschil dat je in de gevel van het gebouw ziet.

Het Steen heeft tot 1823 dienst gedaan als gevangenis. Hierna heeft het diverse bestemmingen gehad. De langste tijd was hierin een museum gevestigd. Momenteel is het Steen niet toegankelijk omdat het verbouwd wordt tot een toeristisch beleveniscentrum. Daarnaast komt de cruiseterminal van Antwerpen hier. Wel kun je heerlijk rondom het gebouw wandelen en prachtige foto’s maken van deze historische plek aan de Schelde.

Centraal Station van Antwerpen

Volgens ons één van de mooiste stationsgebouwen van Europa is Antwerpen-Centraal. Na een grootscheepse verbouwing waarin het historische station omgebouwd is van een kopstation naar een treinstation met doorgaande sporen, is er een gebouw ontstaan dat een architectonisch hoogstandje geworden is. De mix van een imposant stenen stationsgebouw met een enorme glazen koepel en nieuwe moderne perrons verdeeld over verschillende niveau’s, maken van Antwerpen-Centraal een bezienswaardigheid op zich.

10 hoogtepunten van Antwerpen bezoeken: praktische zaken

  • Antwerpen is goed per spoor bereikbaar. Het voordeel is dat je dan direct kunt genieten van een van de mooiste gebouwen van de stad: het stationsgebouw.
  • Als je met de auto komt, kun je gemakkelijk gratis parkeren bij een van de negen P+R terreinen aan de rand van de stad. Met het openbaar vervoer ben je vervolgens zo in het centrum.
  • Met de Antwerp City Card maak je gratis gebruik van het openbaar vervoer in de stad. Daarnaast krijg je gratis toegang tot een aantal musea en attracties. Tot slot kun je bij diverse bezienswaardigheden of tours korting krijgen. Hiermee heb je de kaart, die verkrijgbaar is voor 24, 48 of 72 uur, zo terugverdiend.
  • Een leuke manier om de stad te verkennen en de belangrijkste hoogtepunten te zien, is via een fietstour met gids. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Je krijgt dan een uitstekende Nederlandse gids (die echt alles van de stad weet), goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad.
    De stad heeft veel accommodatie in alle prijsklassen. Hier vind je het overzicht van hotels in Antwerpen.

Plattegrond van Antwerpen met alle bezienswaardigheden

Dit interesseert je wellicht ook