Citytrip Brugge, een waar middeleeuws openluchtmuseum

Citytrip Brugge, een waar middeleeuws openluchtmuseum

Home » België » Citytrip Brugge, een waar middeleeuws openluchtmuseum

Brugge met het prachtige middeleeuwse centrum nodigt uit voor een bezoek. Een citytrip Brugge is misschien wel de leukste stedentrip die je in België kunt maken. Langs de pittoreske grachten vind je mooie straten met tal van bijzondere gebouwen. En alle attracties liggen in de heerlijk compacte binnenstad dichtbij elkaar. Al wandelend voel je je in de middeleeuwen en loop je van de ene bezienswaardigheid naar de andere in deze belangrijke hanzestad die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Een citytrip Brugge voelt aan als genieten in een immens openluchtmuseum!

Geschiedenis van Brugge

De eerste tekenen van leven op het huidig Brugse grondgebied stammen uit de 2e eeuw n.C., toen er zich een Gallo-Romeinse nederzetting bevond. De naam van Brugge werd voor de eerste keer vermeld rond 850. Tussen de 9e en 12e eeuw groeide de stad dankzij de belangrijke haven uit tot een internationaal handelscentrum.

De 14e eeuw was voor Brugge de Gouden Eeuw. Het Bourgondische vorstenhuis had van Brugge haar residentiestad gemaakt en trok heel wat uitmuntende kunstenaars aan, waaronder schilders en architecten. Dit resulteerde in een enorme verrijking van de stad op bouwkundig, artistiek en cultureel vlak. Het monumentale stadhuis is hier een mooi voorbeeld van. Daarnaast stammen veel huizen en kerken in de binnenstad uit die tijd.

De dood van Maria van Bourgondië in 1482 betekende het einde van de bloeiperiode. Het vorstenhuis vertrok uit Brugge. Antwerpen nam gedurende een eeuw de rol als belangrijke handelsstad over en Brugge raakte volledig in verval. Een andere ramp voor de stad was het dichtslibben van het Zwin. Hierdoor raakte de stad zijn toegang tot de zee kwijt. Pas in de 19e eeuw bloeide Brugge weer op. Vele rijken vestigden zich in Brugge en hebben de stad gerenoveerd. Daarmee is de stad nu een van de best bewaarde middeleeuwse steden geworden.

Een citytrip Brugge: de belangrijkste hoogtepunten

Men noemt Brugge, vanwege de vele kanaaltjes (reijen) in de stad, wel het Venetië van het Noorden. De stad heeft veel bezienswaardigheden. Daarom is een dagje Brugge eigenlijk te kort. Onze persoonlijke hoogtepunten tijdens een citytrip Brugge zijn:

De markt

Het kloppend hart van Brugge is het centrale en majestueuze marktplein. Hoewel het plein op drukke dagen in het weekend vol met toeristen kan zijn, valt er toch nog voldoende te genieten. Diverse prachtige gebouwen omlijsten dit plein. In het midden vallen twee beelden op: dit zijn Jan Breydel en Pieter De Coninck. Deze Brugse volkshelden speelden in 1302 een belangrijke rol in het Vlaams verzet tegen de Franse overheersing. Iedere woensdag is er een grote warenmarkt op het plein. Je kunt dan de heerlijkste kazen en worsten kopen op de markt en genieten van de “couleur locale”.

Belfort

De belangrijkste Brugse toren [, een belfort, ] domineert het beeld op de markt. Deze belfort is gebouwd in de 13e eeuw en is 83 meter hoog. Eerst ontneemt de beklimming van de meer dan 350 traptreden je de adem. Daarna gebeurt het nog een keer, wanneer je geniet van een adembenemend uitzicht over de stad en wijde omgeving. Je ziet de grote havenkranen van de Zeebrugse haven. Onderweg naar boven kun je even uitrusten tijdens een bezoek aan de schatkamer. Daarnaast kun je genieten van een handbediend carillon met zo’n 50 bellen. Dit klokkenspel hoor je regelmatig over de stad klinken.

Rondvaart door de stad

Op deze manier ontdek je waarom men Brugge wel het Venetië van het Noorden noemt. Via de vele Brugse reien krijg je een uniek uitzicht op de historische binnenstad. Een bezoek aan Brugge is daarom niet compleet zonder een tochtje op de Brugse reien. Op vijf verschillende aanlegplaatsen kun je aan boord gaan. Tijdens een tocht van een half uur zie je de mooiste plekjes van Brugge vanaf het water. Ondertussen vaar je onder veel mooie bruggetjes door.

Begijnhof

In 1245 werd het ‘Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde’ gesticht. Hier leefden vroeger vrouwen een vroom en celibatair leven in de witgeschilderde huisjes. Samen met de kloostertuin is het een heerlijk rustpunt in de stad. De huisjes worden nu nog steeds bewoond door zusters van de Orde van Sint-Benedictus en alleenstaande Brugse vrouwen. Een van de huisjes is toegankelijk. Hier krijg je een uniek beeld van het dagelijkse leven in de 17e eeuw uitzag. Het Begijnhof grenst aan een mooi meertje, het Minnewater. Dat is een heerlijk romantische plek in de stad.

Hanzekwartier

Brugge was vroeger een belangrijk knooppunt voor de handel tussen hanzesteden uit diverse landen. Vanuit Brugge werden goederen verhandeld aan steden in Frankrijk, Spanje en Italië. De Spaanse handelaren vestigden zich aan de Spaanse Loskaai en in de Spanjaardstraat, de Duitsers aan het Oosterlingenplein. Het centrale plein van het Hanzekwartier is het Jan van Eyckplein. Ooit was dit de oude haven van Brugge waar goederen werden geladen en gelost. Je vindt er prachtige gevels van het Tolhuis, het Pijnders Huis en de Poortersloge. Vanuit het Jan van Eyckplein kom je snel in een andere leuke wijk van Brugge. Dit is het Sint-Gilliskwartier. Een echte volkswijk waarin je niet veel toeristen zult zien.

Stadhuis

Het monumentale stadhuis van Brugge is een van de oudste der Nederlanden. Het dateert uit 1420. Op de voorgevel van het prachtige gebouw zie je tal van standbeelden van de graven en gravinnen van Vlaanderen. Het zijn replica’s, want de Franse overheersers hebben de originele beelden meegenomen in de 18e eeuw. Het absolute hoogtepunt van een bezoek aan het stadhuis is de Gotische Zaal. Let op het prachtige plafond, de mooie laaghangende gewelven en de vele muurschilderingen over de geschiedenis van de stad.

Historium

Aan de hoek van de Markt ligt dit museum over de historie van Brugge. En het is een geweldig interactieve belevenis om je onder te dompelen in die geschiedenis. Geen saaie tentoonstellingen of vitrines. Nee, je voelt je de hoofdpersoon in een film over de middeleeuwen van Brugge. Via allerlei technieken kun je een fantastisch beeld krijgen van Brugge in de Gouden Eeuw. Onderga de belevenis met Virtual Reality en beleef de hoogtijdagen van de stad alsof je zelf in die tijd leefde.

Tot slot kun je op het panoramaterras genieten van een mooi uitzicht over de Markt, onder het genot van een lekker pintje. Heb je nog meer puf, dan kun je eventueel naar het uitzichtpunt van de Historium Tower lopen via de bijna 150 traptreden. Hier zie je een 360 graden panorama van de stad.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Met ruim 115 meter is de markante bakstenen kerktoren een bijzonder herkenningspunt in Brugge. Het is de op één na hoogste kerktoren ter wereld. Binnen wacht je een wereld vol kunstschatten, met als absolute topstuk Michelangelo’s wereldberoemde Madonna met Kind. Dit is het enige kunstwerk waarvoor deze beroemde Italiaanse beeldhouwer ooit zijn land verliet. Een ander mooi kunstwerk is ‘De aanbidders van de Herders’, gemaakt door Pieter Pourbus. De kerk bevat vele grafkelders, waaronder de praalgraven van Karel de Stoute en zijn dochter Maria van Bourgondië.

Groeninge-museum

Hoewel het een qua omvang bescheiden museum is, mag je dit eigenlijk niet overslaan tijdens je citytrip Brugge. Het museum bevat een fantastische en uitgebreide collectie van vroege Vlaamse en Hollandse meesters.

Hoogtepunt van de collectie zijn de topwerken van de wereldbefaamde Vlaamse primitieven. Hier krijg je onder meer Jan van Eycks Madonna met kanunnik Joris van der Paele en Hans Memlings Moreeltriptiek te zien. Het museum is daarom zeer populair bij toeristen. Het is verstandig om zo vroeg mogelijk op de dag het museum te bezoeken. Het museum is vanaf 9:30 uur geopend.

Een foto maken op de Rozenhoedkaai

Eeuwenlang heeft deze straat langs de reie de naam Zoutdijk gedragen. Men vermoedt dat hier vroeger de schepen die zout aanleverden werden gelost. Pas in de 18de eeuw kwam de Rozenhoedkaai als naam in gebruik. De reden was dat op die plek stalletjes stonden opgesteld die rozenkransen verkochten. De Rozenhoedkaai loopt van de Dijver naar de Braambergstraat. De Rozenhoedkaai is het meest gefotografeerde punt van Brugge. Je hebt een fantastisch uitzicht op de prachtige gebouwen en de vele mensen die hier foto’s of selfies maken. Vooral in de avond is de lichtval perfect voor een foto. En het is er dan ook een stuk rustiger.

 

Met de boot naar Damme varen

Wil je naast het prachtige Brugge nog een mooi middeleeuws stadje bezoeken? Neem dan de boot “Lamme Goedzak” naar Damme. In iets meer dan een half uur vaar je over de kaarsrechte Damse Vaart naar dit stadje uit de12de eeuw. Je ziet er een authentiek historisch centrum met een fraai stadhuis. Damme is daarnaast beroemd om zijn vele tweedehands boekenwinkels. Het is een leuk uitje.

Andere bezienswaardigheden tijdens je citytrip Brugge

Een overzicht van de hoogtepunten is altijd persoonlijk. De hierboven genoemde highlights hebben ons tijdens onze citytrip Brugge het meest bekoord. Maar het is zeker ook de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Arentshof, een intiem klein parkje en enkele armenhuizen (godshuizen). Hiervan is Godshuis Sint-Jozef & De Meulenaere de mooiste.

De Basiliek van het Heilig Bloed heeft een indrukwekkende schatkamer. In het Gruuthuse-museum vind je een levensechte houten buste van Karel V. Daarnaast is de kapel van het museum indrukwekkend. Verder kun je een bezoek brengen aan brouwerij De Halve Maan. Hier brouwt men het beroemde Brugse Zot. En wil je tot slot het drukke stadscentrum even ontvluchten, loop dan via de Spinolarei en de Potterierei langs de vele musea en kerken in deze historische wijk.

Citytrip Brugge: praktische zaken

Vervoer naar Brugge

  • Brugge ligt bij de autosnelweg E40, op een uur rijden van Brussel en op anderhalf uur van Antwerpen.
  • Het is mogelijk om de auto gratis aan de rand van de stad te parkeren en vanaf hier door te reizen met het openbaar vervoer.
  • De binnenstad is deels autoluw en heeft veel eenrichtingsverkeer.
  • Vanuit Antwerpen, Gent, Hasselt, Leuven en Brussel rijden dagelijks per uur één tot vier rechtstreekse treinen naar Brugge.
  • Het treinstation ligt op zo’n 1,5 kilometer van het centrum (Markt). Vanaf het station kun je dan de bus of een taxi nemen.

Citytrip Brugge: vervoer in de stad

  • De stad is compact en overzichtelijk. Veel van de hoogtepunten kun je gemakkelijk lopend bereiken.
  • Vroeger kon je gebruikmaken van de Brugge City Card, maar om onduidelijke redenen heeft men besloten deze kaart af te schaffen.
  • Een leuke manier om de stad te verkennen en de belangrijkste hoogtepunten te zien, is via een fietstour met gids. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Je krijgt dan een uitstekende Nederlandse gids (die echt alles van de stad weet), goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad.

Eten, drinken en slapen tijdens je citytrip Brugge

  • De stad heeft veel accommodatie in alle prijsklassen, van eenvoudige hostels, intieme B&B, tot luxe hotels en sfeervolle boutiquehotels. Hier vind je het overzicht van hotels in Brugge.
  • Voor een heerlijk diner hoef je in Brugge niet lang te zoeken, er is keuze genoeg. Op Tripadvisor kun je gemakkelijk een restaurant van jouw voorkeur vinden.

Dit interesseert je wellicht ook