Hoogtepunten van Brussel voor jouw stedentrip

Hoogtepunten van Brussel voor jouw stedentrip

Home » België » Hoogtepunten van Brussel voor jouw stedentrip

De vele hoogtepunten van Brussel ontdekken

In Brussel maak je kennis met prachtige gebouwen uit de middeleeuwen, maar ook met heerlijke wijken in art nouveau stijl. Tegelijkertijd zorgen de inwoners van de stad voor een bijzondere, multiculturele sfeer. De stad biedt je zoveel hoogtepunten, dat een weekendje Brussel eigenlijk te kort is om alle bezienswaardigheden en de vele prachtige musea te zien. Gelukkig ligt Brussel dichtbij Nederland, en kunnen we er vaak naar terug. Dus als je niet alle hoogtepunten van Brussel in één bezoek hebt gezien, is een herhaalbezoek zeker aan te bevelen.

Geschiedenis van Brussel

Brussel ontstond rond een burcht op een eiland in de Zenne. Toen de stad groeide, bouwde men een eerste stadsomwalling, waarvan nog enkele delen bewaard zijn gebleven. In de 15e eeuw was de lakenhandel een belangrijke economische factor geworden. Rijke koopmansgilden lieten hun hoofdvestiging bouwen rond de Grote Markt.

De stad werd achtereenvolgens de hoofdstad van het hertogdom Brabant, de Zeventien Provinciën, de Zuidelijke Nederlanden, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (tezamen met Amsterdam), België, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. En het bestuurlijk centrum van de Europese Unie. Doordat vele Europese instellingen hun hoofdkantoor in Brussel hebben, is de stad het een na grootste politieke centrum van de wereld, na Washington D.C.

De belangrijkste hoogtepunten van Brussel

Brussel is een grote stad en kent veel mooie bezienswaardigheden. Zo kun je in de agglomeratie van Brussel wel meer dan 100 musea bezoeken. Daarom maken we hier een kleine selectie van de belangrijkste hoogtepunten van Brussel.

Grote Markt

De belangrijkste toeristische attractie van Brussel is absoluut de Grote Markt. Dit plein vormde vroeger het commerciële hart van de stad. Rondom het plein vind je de mooiste voorbeelden van de Belgische architectuur. Je bereikt het plein via een van de zes smalle straatjes die hierop uitkomen. Ieder gebouw bij het plein straalt een enorme grandeur uit. Enkele zijn zo bijzonder dat we die als apart hoogtepunt noemen.

Iedere twee jaar biedt de Grote Markt een unieke aanblik. Een enorm bloementapijt van begonia’s bedekt het plein. Meer dan honderd vrijwilligers leggen meer dan een miljoen begonia’s binnen vier uur in een fantastisch kleurenpalet. Het tapijt is maar liefst 77 bij 24 meter groot en heeft een specifiek thema. In 2024 kun je weer genieten van dit bijzondere bloementapijt.

Stadhuis

De grote blikvanger op de Grote Markt is het stadhuis, of Hôtel de Ville in het Frans. Het is gebouwd tussen 1440 en 1480. Als een van de weinige gebouwen is het gespaard gebleven voor de vernielingen van de Fransen in 1695. Het gebouw dient nog steeds als stadhuis. Je kunt dit bijzondere gebouw bezoeken, wat absoluut de moeite waard is. Vooral de vergaderzaal van de gemeenteraad en de raadzaal voor de burgemeester en wethouders, zijn bijzonder, vooral ook door de immense wandtapijten met fraaie afbeeldingen.

Bloementapijt in Brussel, België

Stripmuseum

Dit museum is een eerbetoon aan de Belgische passie voor stripverhalen en -tekenaars. Niet alleen uit België, maar ook daarbuiten. Kuifje en de Smurfen, de bekendste Belgische stripfiguren, nemen je mee op reis door het museum. Voor iedere stripfanaat is een bezoek aan het Stripmuseum een must.

Naast de fraaie exposities en de indrukwekkende collectie, is het gebouw van het Stripmuseum bijzonder. De beroemde Belgische Art Nouveau architect Victor Horta heeft het ontworpen. Voor liefhebbers van deze architectuurstijl is het museum om die reden al de moeite waard om te bezoeken. Geniet dan vooral van de fraaie ingangshal van het museum.

Koninklijk Paleis in de Koninklijke Wijk

In de bovenstad van Brussel vind je de Koninklijke Wijk. Ooit heeft men bewust voor deze locatie gekozen voor de paleizen: op deze heuvel was de lucht zuiverder dan in de volkse benedenstad.

De grote trekpleister in de Koninklijke Wijk is het Koninklijk Paleis. Het is nog steeds de officiële verblijfplaats van de koning, maar hij woont er niet meer. In de maanden juli tot en met september kun je het paleis bezoeken. De troonzaal en spiegelzaal zijn fantastisch om te zien. Daarnaast heeft kunstenaar Jan Fabre het plafond van de spiegelzaal versierd met de vleugelschilden van zo’n 1,5 miljoen juweelkevers.

Maison du Roi

Dit was het hoofdkwartier van het machtige broodbakkersgilde. In de middeleeuwen werd hier inderdaad brood verkocht, vandaar dat het gebouw ook bekend staat onder de naam Broodhuis. Het gilde wilde een groot en weelderig gebouw, om zo tegenwicht te bieden aan het majestueuze stadhuis. Daar is men aardig in geslaagd. Nu herbergt het gebouw het museum van de stad Brussel. In het museum is veel aandacht voor kunst, ambachten, archeologie en folklore. Het oorspronkelijke beeldje van Manneken Pis is hier ook te bewonderen.

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Deze musea, die uit 6 verschillende musea met eigen thema’s bestaan, zijn de belangrijkste van Brussel. Vier ervan liggen aan het Koningsplein. Deze bevatten een enorme collectie van meer dan 20.000 kunstvoorwerpen uit de 15e tot en met de 21e eeuw. Afhankelijk van je interesse kun je kiezen voor oude kunst, moderne kunst, een specifiek museum gewijd aan de Belgische surrealist René Magritte en een museum dat zich richt op de bloeiperiode van Art Nouveau in België.

Antiekmarkt van de Grote Zavel

De wijk Grote Zavel heeft twee mooie pleinen. Het Grote Zavelplein is de scheiding tussen de beneden- en bovenstad. Het is een chic deel van de stad. Je vindt er veel leuke restaurants, winkels en chocolaterieën met de heerlijkste chocoladecreaties. Het Kleine Zavelplein is daarentegen een mooi groen rustpunt in de drukke stad.

Dit deel van Brussel staat ook bekend om zijn vele antiekwinkels. De antiekliefhebber kan hier zijn hart ophalen. Daarnaast vindt er iedere week een grote antiekmarkt plaats op zaterdag (tot 18.00 uur) en zondag (tot 14.00 uur). Het is echt een heerlijk uitje om hier een paar uur lang rond te struinen op zoek naar leuke spulletjes.

Jubelpark

Om de 50e verjaardag van de onafhankelijkheid van België te vieren, besloot koning Leopold II dit park aan te leggen. Het Jubelpark is een uitgestrekt geheel van tuinen, bezaaid met monumenten en musea. Blikvanger is de Triomfboog met 3 booggewelven, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad. De architect van deze boog heeft zich laten inspireren door de Arc de Triomphe in Parijs.

In het Jubelpark vinden gedurende het hele jaar door verschillende evenementen plaats. Daarnaast gebruiken veel gezinnen en Europarlementariërs het park op mooie dagen als lunchplek. In het park vind je diverse musea, zoals het fraaie Museum voor Kunst en Geschiedenis, Autoworld en het Legermuseum.

Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal

Dit is de nationale kerk van België. Het is een prachtig voorbeeld van Brabantse gotiek. In 1226 begon men met de bouw van de kerk. Het duurde meer dan drie eeuwen om deze te voltooien. Kenmerkend aan de bouw zijn de dubbele torens, hetgeen zeer ongebruikelijk is in de Brabantse bouwkunst. In de kerk vallen de prachtige, barokke preekstoel en het grote glas-in-loodraam op. Het beeldt geredde zielen uit die op wachten op Christus. Verder is het interieur van de kerk kaal. Door de beeldenstorm en diefstallen van Franse soldaten is er weinig bewaard gebleven.

De volkswijk De Marollen

Dit is een van oudsher traditionele arbeidersbuurt. In vroeger tijden woonden hier vooral wevers en ambachtslieden. De straatnamen herinneren hier nog aan, zoals de Borduurdersstraat en de Timmerliedenstraat.

Een leuke winkelstraat is de Hoogstraat. In Romeinse tijden was deze weg er al. Het is de langste straat in de Brusselse binnenstad. Je vindt hier tal van leuke winkels. Daarnaast zie je er het Brueghelhuis. Een andere trekpleister is de dagelijkse vlooienmarkt op het Vossenplein. Hier kun je echt alle soorten tweedehands spullen kopen. Het is een feest om te kijken naar het snuffelen van de lokale inwoners tussen alle snuisterijen, op zoek naar iets fraais.

Atomium, Brussel, België

Andere hoogtepunten van Brussel

Dit is maar een kleine selectie van de hoogtepunten die deze stad te bieden heeft. We hebben niet eens Manneken Pis of het Atomium genoemd. Maar het karakteristieke beeld kom je ongetwijfeld tegen tijdens je omzwervingen door de stad. Leuker is het volgens ons om naar het museum in de Eikstraat te gaan. Daar zie je de meer dan 1000 kledingstukken die Manneken Pis in de loop der jaren heeft gedragen.

Een ander leuk idee is om een wandeling rondom het thema Art Nouveau te maken door de stad. De VVV kan je aan een route helpen. Veel van die wandelingen eindigen bij de Avenue Louise. En dat is de “Champs Elysees” van Parijs. Je vindt hier de luxe warenhuizen en de winkels van beroemde ontwerpers. Kortom: er zijn zoveel hoogtepunten van Brussel, dat het de moeite is om hier af en toe terug te keren.

Hoogtepunten van Brussel bezoeken: praktische informatie

Hoe kom ik in Brussel?
  • Brussel ligt op minder dan 90 kilometer van de grensovergang Hazeldonk.
  • Houd er rekening mee dat het verkeer rondom de stad druk is met veel kans op files.
  • De binnenstad van Brussel is autovrij en men wil dit gebied verder uitbreiden. Handig is het om de auto te parkeren aan de rand van de stad op een van de 7 P+R parkeerplaatsen, en om dan verder te reizen met het OV.
  • De stadsagglomeratie Brussel kent een Lage-emissiezone (LEZ). Ieder buitenlands voertuig moet verplicht geregistreerd worden (gratis en online). Je doet dit via deze website.
  • Brussel is vanuit Nederland met de hogesnelheidstrein bereikbaar. Zo ben je in minder dan twee uur vanaf Amsterdam Centraal in Brussel.
  • De stad heeft drie treinstations. De hogesnelheidstreinen stoppen op Brussel-Zuid. De andere twee treinstations Brussel-Centraal en Brussel-Noord zijn met de andere treinen te bereiken.
Hoe is het vervoer geregeld in Brussel?
  • Omdat Brussel een uitgestrekte stad is, kun je het beste gebruikmaken van het OV om je te verplaatsen. Dat werkt in Brussel prima en snel.
  • Met de Brussels Card geniet je optimaal van je bezoek aan de stad. Zo krijg je vrije toegang tot 41 musea. Daarnaast is het mogelijk om bij andere bezienswaardigheden interessante kortingen te krijgen. We adviseren je om de optie “Openbaar Vervoer” ook te nemen als je de Card aanschaft. Dan heb je onbeperkt gratis toegang tot al het openbaar vervoer in de stad. De Brussels Card is verkrijgbaar voor 24, 48 of 72 uur. Je kunt de kaart al vooraf online aanvragen.
  • Een leuke manier om de stad te verkennen en de belangrijkste hoogtepunten te zien, is via een fietstour met gids. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Je krijgt dan een uitstekende Nederlandse gids (die echt alles van de stad weet), goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad.
Waar kan ik eten, drinken en overnachten in Brussel?
  • Voor een heerlijk diner hoef je in Brussel niet lang te zoeken, er is keuze genoeg.
  • In de prachtige middeleeuwse Beenhouwersstraat zit het ene restaurant na het andere. Houd er wel rekening mee dat je hier vooral toeristen aan tafel vindt.
  • Op Tripadvisor kun je gemakkelijk een restaurant van jouw voorkeur vinden.
  • Brussel heeft geen gebrek aan leuke cafe’s waar je een heerlijk Belgisch biertje of iets anders kunt drinken. Zeker rondom de de Grote Markt vind je de meest prachtige drinkgelegenheden.
  • De stad heeft veel accommodatie in alle prijsklassen, van eenvoudige hostels, intieme B&B’s, tot luxe hotels en sfeervolle boutiquehotels. Hier vind je het overzicht van hotels in Brussel.

Dit interesseert je wellicht ook