Een stedentrip naar het Bourgondische Maastricht

Een stedentrip naar het Bourgondische Maastricht

Home » Nederland » Een stedentrip naar het Bourgondische Maastricht

Een stedentrip naar Maastricht geeft je de kans om te genieten van het Bourgondische leven in een van de oudste steden van Nederland. Wij genieten altijd volop van een weekendje in de meest zuidelijke stad van Nederland. De sfeer is uniek, de inwoners gaan netjes gekleed een borreltje drinken in een van de vele cafe’s en het winkelaanbod is hier bijzonder.

Maastricht heeft een rijke historie. Een van de meest recente historische gebeurtenissen was de ondertekening van het Verdrag van Maastricht in 1992. Hiermee werd de Europese Unie geboren en werd besloten tot invoering van de Euro.

Maastricht: een compacte stad

Tijdens een stedentrip naar Maastricht kun je alles goed te voet doen. Zo kun je ook het beste genieten van alle hoogtepunten. Het centrum is compact en overzichtelijk. Grote delen zijn voetgangersgebied en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. De knusse straatjes in het centrum hebben veel sfeer en tonen je de stad op zijn mooist. De Sint Servaasbrug verbindt het oude centrum met de trendy wijk “Wyck”. Vanuit het aangrenzende deel “Céramique” ben je via de “Hoeg Brögk” en het stadspark weer terug in de oude binnenstad.

Hoogtepunten van een stedentrip naar Maastricht

De stad kent zoveel hoogtepunten, dat het onmogelijk is die hier allemaal te noemen. Maar we doen toch een poging. Een stedentrip naar Maastricht is wat ons betreft om de volgende redenen een must:

De typische Bourgondische sfeer

Vlak bij de Belgische grens gelegen heeft Maastricht een totaal andere sfeer dan andere steden in Nederland. Niet voor niets noemt men de stad wel het “Parijs van Nederland”. Het is heerlijk om te zien hoe de inwoners van de stad, oud en jong, rond borreltijd zich naar een terras begeven. Ze zijn netjes gekleed en genieten van elkaar en de borrel. En er zijn bijzondere cafés te vinden in Maastricht. Zo schijnt “In den ouden Vogelstruys” op het Vrijthof het oudste cafe van de stad te zijn. Cafe “de Bobbel”, niet ver van het Onze Lieve Vrouweplein, heeft een prachtige pui en een fraaie inrichting.

Stadsdeel “Wyck”

Persoonlijk vinden we dit een van de leukste delen van de stad. Vroeger kwam men hier alleen als het echt moest, bijvoorbeeld om naar het station te gaan. Nu is Wyck het bruisende centrum van de stad met veel designwinkeltjes, leuke cafés met gezellige terrassen, bijzondere restaurants en ambachtelijke speciaalzaken. Gelukkig is het authentieke karakter van de wijk intact gebleven. Je kunt ook een bezoek brengen aan de oude stadsbrouwerij Bosch, gelegen in dit deel van de stad.

Het Onze Lieve Vrouweplein

Dit intieme plein met de Onze Lieve Vrouwebasiliek als blikvanger, heeft ons hart gestolen. Het plein, gelegen in het oudste deel van de stad, heeft een heerlijke sfeer. Rondom het plein vind je veel leuke restaurants met gezellige terrasjes. Begin jaren negentig waren we hier tijdens een Marketingcongres. De organisatie had als gebaar naar de inwoners een lokale violist opgetrommeld die op het plein walsen speelde. De bevolking zwierde en zwaaide over de klinkertjes. Enkele jaren daarna groeide André Rieu uit tot een wereldster.

Bonnefantenmuseum

Het Bonnefantenmuseum ligt in het architecturaal interessante stadsdeel Céramique. Het gebouw van de Italiaanse architect Aldo Rossi schittert aan de skyline van Maastricht. Markant daaraan is de met zink beklede koepeltoren van het museum. Het Bonnefantenmuseum is vooral bekend vanwege de collecties middeleeuwse beeldhouwkunst, Zuid-Nederlandse schilderkunst en hedendaagse kunst.

Fort Sint Pieter

Het Fort Sint Pieter ligt aan de zuidkant van de stad, hoog boven de Maas, en is deels door gangen direct verbonden met de Sint Pietersberg. Het fort dateert uit begin 1700 en is grotendeels nog intact of gerestaureerd. Je ziet er waterputten, kanonnen en een mortieren galerij. Buiten is het uitzicht over de stad, de Maas en het omringende landschap, indrukwekkend.

Winkelen

Het leuke aan winkelen in Maastricht is de grote diversiteit van het winkelaanbod. Hier vindt je nog veel bijzondere speciaalzaken en designwinkeltjes. Daarnaast wordt niet iedere straat gedomineerd door de franchiseketens. Iedere wijk heeft zijn eigen sfeer en winkelaanbod. Zo is het stokstraatkwartier het gebied om exclusief te shoppen (vroeger was dit juist de wijk voor de armelui van de stad). Het Jekerkwartier is vooral voor de kunst- en antiekliefhebbers ideaal. Het al genoemde “Wyck” biedt veel verrassende trendy modezaakjes. Boekenliefhebbers mogen de bijzondere boekwinkel in de voormalige Dominicanenkerk niet missen. Wat een sfeer en wat een aanbod! Zo biedt een stedentrip naar Maastricht de kans om echt heerlijk te winkelen.

Preuvenemint

Het preuvenemint is een van de oudste, zo niet het oudste culinaire festival van Nederland. In ieder geval is het preuvenemint het grootste in zijn soort in de Benelux. Het vindt altijd rond het laatste weekend van augustus plaats op het Vrijthof en duurt vier dagen. Hier kun je de culinaire hoogstandjes van bekende chef-koks “preuve”.

Fietstour met gids

Een van de leukste manieren om een stad te leren kennen, is een fietstocht met een lokale gids. Deze brengt je naar de leukste plekken en vertelt veel over Maastricht. Wij boeken onze fietstochten altijd bij Baja Bikes. Goede kwaliteit fietsen, een uitstekende gids die echt alles van Maastricht weet en een heerlijke, veilige route door de stad. Online kun je gemakkelijk reserveren zonder extra kosten. Je betaalt pas bij aanvang van je fietstocht. 

Stedentrip naar Maastricht: praktische informatie

Maastricht is uitstekend bereikbaar via de trein. Het Centraal Station ligt in het stadsdeel “Wyck”, dus je bent meteen in het gezellige centrum. Niet alleen is reizen met de trein naar Maastricht praktisch, je levert daarnaast een goede bijdrage aan het milieu want reizen met de trein levert veel minder CO2 uitstoot op dan vervoer met de auto. Tot slot vermijd je parkeerkosten in de stad.

Lekker eten tijdens je stedentrip naar Maastricht

Maastricht heeft een reputatie hoog te houden als het om culinaire zaken gaat. Heerlijk eten is niet het probleem, wel het kiezen waar je naartoe gaat. We bevelen de volgende restaurants van harte aan:

  • Beluga. Vroeger voorzien van 2 Michelin-sterren. Nu de eigenaar de zaak onlangs heeft overgedaan aan zijn chef-kok, zijn die automatisch vervallen. Maar het eten is nog steeds van uitzonderlijk hoog niveau.
  • Cafe Sjiek. De naam heeft niets met chique te maken. De Maastrichtenaren gebruiken deze term om te zeggen dat het heerlijk is. Een gezellige plek, waar de locals graag komen.
  • Brandsøn. De nieuwe hotspot volgens de Maastrichtenaren. Een Scandinavische entourage en kaart op een van de mooiste plekken van de stad, dichtbij de Sint Servaasbrug.
  • Toscanella. Een eenvoudig Italiaans restaurant, maar met de lekkerste, verse pasta’s. Laat je verrassen door typische Italiaanse gerechten.

Overnachten tijdens je stedentrip naar Maastricht

Het aanbod aan hotels in Maastricht is groot en divers. We noemen enkele bijzondere hotels.

  • Kruisherenhotel. Als geld geen rol speelt en je wilt in een voormalig klooster overnachten, kies dan voor het Kruisherenhotel. Dit is het enige vijfsterrenhotel van de stad.
  • Les Charmes. Op enkele minuten loopafstand van het Vrijthof, gelegen in een heerlijk rustig straatje, vind je dit kleine boetiekhotel. Het pand heeft heel veel authentieke details.
  • Beaumont. Niet alleen als je met de trein aankomt in Maastricht, is dit een uitstekende keuze. Op loopafstand van het station vind je een uitstekend hotel in een monumentaal pand.
  • Dis. Een klein galeriehotel met moderne kamers met veel kunst. Centraal gelegen in het Jekerkwartier. Het hotel heeft daarnaast een eigen kunstgalerie.

Wil je deze hoogtepunten van Maastricht samen met iemand bezoeken, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen