Een stedentrip naar Maastricht geeft je de kans om te genieten van het Bourgondische leven in een van de oudste steden van Nederland. Wij vermaken ons altijd volop tijdens een weekend in de meest zuidelijke stad van ons land. De sfeer is uniek. Zo gaan de inwoners netjes gekleed een borreltje drinken in een van de vele cafés. Verder is het winkelaanbod er heel bijzonder. Daarnaast heeft de stad, op Amsterdam na, het grootste aantal monumenten van ons land. De bezienswaardigheden zijn dus talrijk.
Hoogtepunten bij de stedentrip naar Maastricht
Het centrum van de stad kent zoveel hoogtepunten, dat het onmogelijk is die hier allemaal te noemen. Maar we doen toch een poging. Bij je stedentrip naar Maastricht mag je dit volgens ons niet overslaan:
Genieten van de Bourgondische sfeer
Niet voor niets noemt men Maastricht wel het “Parijs van Nederland”. Het is heerlijk om te zien hoe de inwoners van de stad, oud en jong, rond borreltijd zich naar een terras begeven. Ze zijn netjes gekleed en genieten van elkaar en de borrel. En er zijn bijzondere cafés te vinden in Maastricht. Zo is “In den ouden Vogelstruys” op het Vrijthof het oudste café van de stad. Ook Café “de Bóbbel”, dicht bij het Onze Lieve Vrouweplein, mag je niet missen.
De mooiste basilieken
Als van oudsher katholieke stad heeft Maastricht talloze kerken. Dit zijn de bekendste:
Onze Lieve Vrouwebasiliek
Ooit stond op deze plek het eerste Christelijke kerkje van Nederland, gebouwd in de 5e eeuw. De “Slevrouwe”, zoals de inwoners haar noemen, is een prachtig exemplaar van Romaanse bouwkunst. Geniet ook zeker van het interieur. Je zult er een groot aantal bijzondere kunstwerken tegenkomen.
Sint Servaasbasiliek
De blikvanger op het Vrijthof is de imposante Sint Servaasbasiliek. De kerk is gebouwd op het graf van Sint Servaas, de eerste bisschop van Nederland. De “Sintervaos” is de oudste nog bestaande kerk van ons land. De kerk, de kloostergangen en de indrukwekkende schatkamer moet je absoluut bezichtigen. Dan begrijp je direct waarom deze kerk UNESCO-werelderfgoed is.
Gezellige pleinen bij je stedentrip naar Maastricht
Maastricht heeft diverse, gezellige pleinen. Deze springen er wat ons betreft uit:
Het Onze Lieve Vrouweplein
Dit intieme plein met de Onze Lieve Vrouwebasiliek als blikvanger, heeft ons hart gestolen. Het plein, gelegen in het oudste deel van de stad, heeft een heerlijke sfeer. Rondom het plein vind je veel leuke restaurants met gezellige terrasjes.
Vrijthof
Bij velen is het grootste plein van de stad bekend van de jaarlijkse concerten van André Rieu. Om het plein staan tal van historische gebouwen. De meeste dateren uit de tijd dat Maastricht een religieus centrum en een militaire vesting was. De imposante Sint Servaasbasiliek pronkt dominant aan de rand van het Vrijthof.
Helpoort en omgeving
De Helpoort is de oudste stadspoort van ons land. Hij maakte destijds deel uit van de eerste stadsmuur uit de 13e eeuw. Het is ook nog de enige stadspoort die Maastricht nu nog rijk is. De poort is zo’n twee eeuwen als verdedigingswerk in gebruik geweest. Nu is het de prachtige thuisbasis voor het Vestingmuseum.
Tegenover de Helpoort ligt het Pesthuys, een oude watermolen. Omdat vroeger de pestlijders ernaast werden opgevangen, kreeg de molen die obscure naam. De eerste stadsmuur verbindt de Helpoort met de Pater Vincktoren. En daarachter ligt het voormalige Faliezustersklooster. Nu zijn dit lieflijke huisjes met fraaie luiken.
Winkelen
Het leuke aan winkelen in Maastricht is de grote diversiteit van het winkelaanbod. Hier vind je nog veel bijzondere speciaalzaken en designwinkeltjes. Daarnaast wordt niet iedere straat gedomineerd door de franchiseketens. Iedere wijk heeft zijn eigen sfeer en winkelaanbod.
Het Stokstraatkwartier is het gebied om exclusief te shoppen. Vroeger was dit de wijk voor de allerarmsten. Deze wijk ademt gastvrijheid, stijl, traditie en gezelligheid. Het Jekerkwartier is vooral voor de kunst- en antiekliefhebbers ideaal. Daarnaast tref je er leuke modezaken en veel ambachtelijke winkels aan. Hier vind je ook het Quartier Latin, de studentenwijk van Maastricht.
Boekenliefhebbers mogen de bijzondere boekwinkel in de voormalige Dominicanenkerk niet missen. Deze boekhandel concurreert wat ons betreft met Waanders in Zwolle om de eretitel “mooiste boekhandel van ons land”.
Preuvenemint
Het preuvenemint is een van de oudste, zo niet het oudste culinaire festival van Nederland. In ieder geval is het preuvenemint het grootste in zijn soort in de Benelux. Het vindt altijd rond het laatste weekend van augustus plaats op het Vrijthof en duurt vier dagen. Hier kun je de culinaire hoogstandjes van bekende chef-koks “preuve”.
Sint Servaasbrug
In de Romeinse tijd lag hier de oudste brug van ons land. De huidige brug is een rijksmonument en dateert uit de 13e eeuw. De brug heeft veel te lijden gehad van de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De Sint Servaas verbindt de oude stad met de meest trendy wijk van Maastricht: de Wyck. Aan de stadskant heb je een fantastisch uitzicht op dat stadsdeel. Sta je aan de overkant, dan geniet je van een prachtige blik op het historisch centrum.
Stedentrip naar Maastricht: buiten het oude centrum
Een stedentrip naar Maastricht kan volgens ons niet in een dag. Want vergeet zeker niet om deze plekken buiten de historische binnenstad te bezoeken:
Stadsdeel de Wyck
Persoonlijk vinden we dit een van de leukste delen van de stad. Vroeger kwam men hier alleen als het echt moest, bijvoorbeeld om naar het station te gaan. Nu is de Wyck het bruisende centrum van de stad met veel designwinkeltjes, leuke cafés met gezellige terrassen, bijzondere restaurants en ambachtelijke speciaalzaken. Gelukkig is het authentieke karakter van de wijk intact gebleven.
Bonnefantenmuseum
Het Bonnefantenmuseum ligt in het architecturaal interessante stadsdeel Céramique. Echt leuk om eerst deze wijk te verkennen voordat je het museum bezoekt. Het gebouw van de Italiaanse architect Aldo Rossi schittert aan de skyline van Maastricht. Markant daaraan is de met zink beklede koepeltoren van het museum. Het museum is vooral bekend vanwege de collectie Zuid-Nederlandse schilderkunst en hedendaagse kunst.
Sphinxkwartier
In Maastricht begon de Nederlandse industriële revolutie. Het Sphinxkwartier is hiervoor dé plek om dit te beleven. Vanaf 1836 zat in het markante witte Eiffelgebouw de bekende aardewerkfabriek Sphinx. Vlak daarvoor staat het standbeeld van Petrus Regout. Hij was de grondlegger van diverse fabrieken in de stad. Het is fantastisch om door de Sphinx Passage te lopen. In deze 120 meter lange overdekte hal zie je de geschiedenis van Maastricht op maar liefst 30.000 tegels afgebeeld. In het Eiffelgebouw vind je nu het hippe The Student Hotel. Loop beslist eens naar binnen. Want zo bereik je de rooftopbar op de 10e verdieping van het gebouw. Een prachtig uitzicht valt je ten deel.
Bassin
Aan de rand van het Sphinxkwartier ligt de historische binnenhaven ‘t Bassin. Vroeger werd hier druk gehandeld. Schepen voeren af en aan om hun waar te lossen en nieuwe lading mee te nemen. De goederen werden opgeslagen in de vele werfkelders. Nu zijn al die opslagplaatsen omgetoverd tot gezellige restaurants en cafés.
Aan de overkant van het water zie je de voormalige timmerfabriek. Vroeger werden hier de houten kratten gemaakt voor het aardewerk. Inmiddels is het een eldorado voor muziekliefhebbers. Ook staat hier het ketelhuis. Het zorgde voor de energievoorziening van de fabrieken. Nu zit er een heel leuk restaurant met fraai terras. Ook vind je er filmzalen.
Frontenpark
Het Frontenpark is allesbehalve wat je verwacht van een stadspark. Het is een spannend en ruw stuk natuur in de stad. Het Frontenpark is zo’n twintig hectare groot. Inwoners omschrijven het als de ruige achtertuin van het Sphinxkwartier. Jaren van verwaarlozing hebben ervoor gezorgd dat de natuur hier vrij spel kreeg. Prominent binnen het Frontenpark pronkt “De Krul”. De markante betonnen kolos is nu een leuk uitkijkpunt.
Fort Sint Pieter
Het Fort Sint Pieter ligt aan de zuidkant van de stad, hoog boven de Maas, en is deels door gangen direct verbonden met de Sint Pietersberg. Het fort dateert uit begin 1700 en is grotendeels nog intact of gerestaureerd. Je ziet er waterputten, kanonnen en een mortieren galerij. Buiten is het uitzicht over de stad, de Maas en de wijde omgeving fantastisch.
Maastricht wandelend verkennen
Maastricht is een compacte stad. Dus ideaal om wandelend te verkennen. Natuurlijk kun je kriskras door de stad lopen langs alle hoogtepunten. Nog veel leuker is het om een uitgezette stadswandeling te maken. Bij het Maastricht Visitor Centre kun je er diverse kopen. Ook zijn er stadswandelingen met een lokale gids mogelijk.
Fietstour met gids langs alle hoogtepunten
Een van de leukste manieren om een stad te leren kennen, is een fietstocht met een gids. Wij boeken onze fietstochten altijd bij Baja Bikes. Een uitstekende gids die echt alles van Maastricht weet brengt je via een fraaie route langs alle hoogtepunten.
Praktische informatie voor je stedentrip naar Maastricht
Maastricht is uitstekend bereikbaar via de trein. Het Centraal Station ligt in het stadsdeel “Wyck”. Vanaf hier loop je in een paar minuten naar het historisch centrum. Tenzij je onderweg al die leuke winkels in de Wyck gelijk gaat bezoeken.
Maastricht heeft een reputatie hoog te houden op culinair gebied. Heerlijk eten is niet het probleem, wel het kiezen waar je naartoe gaat. Dit is het volledige overzicht van alle restaurants in Maastricht. We bevelen de volgende restaurants van harte aan:
- Beluga. Vroeger voorzien van 2 Michelinsterren. Nu de eigenaar de zaak onlangs heeft overgedaan aan zijn chef-kok, zijn die automatisch vervallen. Maar het eten is nog steeds van uitzonderlijk hoog niveau.
- Café Sjiek. De naam heeft niets met chique te maken. De Maastrichtenaren gebruiken deze term om te zeggen dat het heerlijk is. Een gezellige plek, waar de locals graag komen.
- Brandsøn. De nieuwe hotspot volgens de Maastrichtenaren. Een Scandinavische entourage en kaart op een van de mooiste plekken van de stad, dichtbij de Sint Servaasbrug.
- Toscanella. Een eenvoudig Italiaans restaurant, maar met de lekkerste, verse pasta’s. Laat je verrassen door typische Italiaanse gerechten
Het aanbod aan hotels in Maastricht is groot en divers. Dit zijn enkele bijzondere hotels.
- Kruisherenhotel. Als geld geen rol speelt kies dan voor het Kruisherenhotel. In een voormalig klooster is dit het enige vijfsterrenhotel van de stad.
- Hotel Zenden. Hartje centrum is dit een prachtig designhotel met een strak, minimalistisch interieur. Opgezet door voormalig judoka en sportverslaggever Pierre Zenden.
- Les Charmes. Op enkele minuten loopafstand van het Vrijthof, gelegen in een heerlijk rustig straatje, vind je dit kleine boetiekhotel. Het pand heeft heel veel authentieke details.
- Beaumont. Op loopafstand van het station vind je een uitstekend hotel in een monumentaal pand. Gelegen in de gezellige wijk de “Wyck”.
- Dis. Een klein galeriehotel met moderne kamers met veel kunst. Centraal gelegen in het Jekerkwartier. Het hotel heeft daarnaast een eigen kunstgalerie.