25 Leukste kerstmarkten in 2023 in Nederland en over de grens

25 Leukste kerstmarkten in 2023 in Nederland en over de grens

Home » Nieuwsberichten » 25 Leukste kerstmarkten in 2023 in Nederland en over de grens

De maand december mag dan wel de donkerste maand van het jaar zijn. Maar in diverse steden in Nederland en het buitenland zorgt de kerstverlichting voor een magische sfeer. Op de kerstmarkten kom je alvast in de stemming voor de feestdagen, drink je een heerlijk glas Glühwein en koop je de mooiste kerstcadeaus. Dit zijn de 25 leukste kerstmarkten in 2023. Niet alleen in Nederland, maar ook in België, Duitsland en Noord-Frankrijk. Welke gezellige kerstmarkt ga jij bezoeken?

De leukste kerstmarkten in 2023 | Nederland

Steeds meer plaatsen in ons eigen land organiseren gezellige kerstmarkten. Dit zijn magische kerstmarkten in eigen land:

Valkenburg

In Valkenburg beleef je wellicht de mooiste en meest sfeervolle kerstmarkt van ons land. Het stadje aan de Geul is sowieso altijd al een en al gezelligheid. Maar een bezoek aan de kerstmarkten in de gemeentegrotten is helemaal het einde.

Maastricht

We blijven nog even in het zuiden. Het bourgondische Maastricht tovert elk jaar de binnenstad om tot een geweldige kerstmarkt. Vanuit het reuzenrad heb je een geweldig uitzicht op de festiviteiten. Of bind je liever de schaatsen onder?

Deventer

Op 16 en 17 december moet je echt in Deventer zijn. Dan vindt het unieke Dickens Festijn in de IJsselstad plaats. Zo’n 1000 personages uit de boeken van deze schrijver komen tot leven in een prachtig versierde stad. Toegang is gratis, maar kom op tijd!

Haarlem

Het leuke aan de kerstmarkt in Haarlem is het koorconcert in het stadhuis. En de altijd gezellige Grote Markt is natuurlijk omgetoverd tot een grote kerstmarkt met tal van gezellige marktkramen.

Dordrecht

Kom naar Dordrecht tijdens de Dordtse Decemberdagen van 15 tot en met 31 december. In de sfeervolle binnenstad vinden diverse leuke kerstactiviteiten plaats. Zoals een intieme kerstmarkt op 16 en 17 december bij de Grote Kerk en het stadhuis.

Bourtange

In het noorden van ons land ligt de bijzondere vestingstad Bourtange. Die omgeving geeft een bezoek aan de kerstmarkt (alleen geopend in de weekenden) een speciale dimensie. Drink een heerlijk glas Glühwein onder de grote kerstboom op het marktplein.

België: de leukste kerstmarkten in 2023

Diverse prachtige historische steden in België zijn in december in winterse sferen. In deze steden vind je de gezelligste kerstmarkten dichtbij Nederland:

Antwerpen

Op en rondom de Grote Markt van Antwerpen ontstaat in december het Winter Wonderland. Daar verrijzen de meest bijzondere kerststallen. Met de sfeervolle verlichting en de gezellige muziek op de achtergrond kom je helemaal in de stemming.

Gent

Een bezoek aan Gent is altijd al een feest, zeker rondom de feestdagen. Dan beleef je de winterfeesten van Gent. Natuurlijk is er een gezellige kerstmarkt. En na alle kramen te hebben gezien, ga je schaatsen op de grootste mobiele rolschaatsbaan van het land.

Brugge

“Wintergloed” is het winters festijn in Brugge. Er zijn twee kerstmarkten, maar ook een unieke lichtbelevingswandeling, en een bijzondere schaatsbaan op het Minnewater. Slenter zeker door de historische binnenstad, vol sfeerverlichting en kerstdecoratie.

Leuven

Snuif de authentieke sfeer van Leuven op van één van de oudste en gezelligste kerstmarkten van het land. De Leuvense kerstmarkt prijkt op het Ladeuze- en Hooverplein. Maak ook eens een bijzondere avondwandeling door de feestelijk verlichte binnenstad.

Brussel

De kerstmarkt in Brussel is uitgeroepen tot een van de mooiste van Europa. Bijna 250 chalets verrijzen op een route van bijna drie kilometer in het hart van Brussel. Op de Grote Markt staat een prachtige kerstboom. Daar vindt ook een unieke klank- en lichtshow plaats.

Luik

De kerstmarkt in Luik is de oudste van België. De markt staat bekend om zijn sfeervolle verlichting en diverse kraampjes. Het Place Saint-Lambert vormt het hart van de markt met een indrukwekkende kerstboom.

Durbuy

In de Belgische Ardennen ligt het sfeervolle stadje Durbuy. Ieder seizoen vermaak je je daar, maar zeker rond de kerst. In het historische centrum vind je bijzondere houten kerstkramen. Daarnaast is er een mooie overdekte schaatsbaan.

De leukste kerstmarkten van 2023 in Duitsland

Van oudsher hebben onze oosterburen een enorme traditie als het gaat om gezellige kerstmarkten. Vandaar dat je in bijna iedere Duitse stad een kerstmarkt vindt. Dit zijn romantische kerstmarkten over de grens van Duitsland:

Monschau

Het middeleeuwse Monschau is ieder jaargetijde een bezoek waard. De vele vakwerkhuizen en gezellige pleinen zorgen voor een sfeervolle ambiance. In december is de aanblik nog mooier. De feestelijk versierde gevels en de verlichte kraampjes op het marktplein en omliggende straten maken dit tot een van de meest romantische kerstmarkten.

Düsseldorf

In Düsseldorf zijn er grote en kleinere kerstmarkten verspreid over de stad. Je bent er snel vanuit ons land. Vandaar dat veel Nederlandse bezoekers naar de kerstmarkten van Düsseldorf komen. Voor het stadhuis is de leukste markt.

Keulen

De kerstmarkt in Keulen is een van de oudste en grootste van Duitsland. De sfeervolle verlichting, kerstversieringen en diverse kraampjes maken het tot een magische ervaring. De kerstmarkt is naast de indrukwekkende Dom van Keulen, ook een bezoek waard.

Münster

Ook de gezellige studentenstad Münster is niet ver weg voor ons. Vooral het gebied rondom de Prinzipalmarkt wordt volledig omgetoverd in winterse sferen. Je komt er meer dan 300 kerstkramen tegen. Vergeet niet de prachtige kerstkribbe te bewonderen.

Bremen

Hanzestad Bremen organiseert ieder jaar een van de meest bijzondere kerstmarkten van het land. want daar bezoek je de maritieme kerstmarkt Schlachte-Zauber. Velen vinden dat de mooiste kerstmarkt van het land. Ook bij het stadhuis heb je een fraaie markt.

 

Hamburg

De kerstmarkt in Hamburg is verspreid over diverse locaties in de stad. De grootste kerstmarkt is op het centrale plein in de binnenstad. De sfeervolle verlichting langs de Alster maakt een bezoek aan de kerstmarkten in Hamburg extra bijzonder.

Dresden

Al bijna 800 jaar vindt in het barokke Dresden een kerstmarkt plaats. Daarmee is dit de oudste markt rond de feestdagen in Duitsland. Vooral op Neumarkt is de sfeer het meest bijzonder. Naast de grote kerstmarkt zijn er in de stad diverse kleine markten.

Noord-Frankrijk: de leukste kerstmarkten in 2023

Deze kerstmarkten liggen iets verder weg dan de vorige bestemmingen. Toch zijn ze uniek om mee te maken. En met de trein reis je er gemakkelijk en snel naartoe. Deze steden organiseren de meest sfeervolle kerstmarkten net over de grens met Frankrijk:

Lille

Een feestelijk verlicht Lille ontvangt je op een sprookjesachtige kerstmarkt. Slenter langs de bijna 100 kerstchalets en drink een heerlijk glas Glühwein. Voor een fraai uitzicht op de stad boek je een ticket voor het immense reuzenrad.

Arras

De kerstmarkt van Arras zorgt voor een waar lichtspektakel in de stad. Op het grote plein Grand’Place loop je in een heus kerstdorp, tussen de vele verlichte kerstbomen door. Daarachter schijnen de verlichte gevels van de historische binnenstad.

Amiens

Amiens organiseert jaarlijks de grootste kerstmarkt van Noord-Frankrijk. Deze kerstmarkt, genaamd “Parfums d’Hiver” is twee kilometer lang en telt zo’n 150 chalets. De indrukwekkende kathedraal is het decor van een waar lichtfestijn.

Colmar

De middeleeuwse stad Colmar met de vele vakwerkhuizen is ieder jaargetijde een bezoek meer dan waard. Maar zeker rondom de feestdagen. Niet voor niets werd de kerstmarkt van Colmar in 2017 uitgeroepen tot de een van de mooiste van Europa.

Straatsburg

De kerstmarkt van Straatsburg is een begrip in de Elzas, maar ook ver daarbuiten. Het is een van de grootste markten van Europa. Vooral de kerstversiering, typisch voor die streek, is bijzonder. Ook vind je er tal van heerlijke lokale specialiteiten.

Comfortabel en snel naar de leukste kerstmarkten

De gezellige kerstmarkten dichtbij of net over de grens zijn populair. Het is dan op de toegangswegen naar de diverse steden altijd erg druk. Ook parkeerplaatsen zijn snel vol. Vermijd lange files en stress, kom relaxt met de internationale trein naar de kerstmarkten!

 

Met de auto naar de leukste kerstmarkten in 2023

Natuurlijk kun je ook met de auto naar de kerstmarkt gaan. Houd er wel rekening mee dat in de meeste steden in Duitsland en Frankrijk een milieusticker verplicht is! Bestel die tijdig om een vervelende boete te voorkomen.