Machu Picchu

Machu Picchu

Home » Peru » Machu Picchu

De Machu Picchu is dé bucketlist-bestemming van Peru, misschien zelfs wel van Zuid-Amerika. Een van de zeven wereldwonderen en natuurlijk UNESCO Werelderfgoed. Een bezoek aan deze prachtige stad mag niet in je reisschema ontbreken. Je kunt er uren rondlopen en proberen voor te stellen hoe de Inca’s dit ooit hebben gebouwd en hoe ze hier leefden.

Geschiedenis

Over de historie van Machu Picchu is nog steeds weinig bekend. Er zijn diverse theorieën over het ontstaan en het doel van de stad. Men vermoedt dat rond 1450 is begonnen met de bouw van de stad. Omdat deze tussen een aantal heilige bergen ligt, heeft de stad waarschijnlijk een religieuze functie gehad voor de koningen en hun gevolg. In totaal hebben minder dan 1.000 mensen gewoond in Machu Picchu. Ongeveer 100 jaren later heeft men de stad verlaten.

Waarom is niet geheel duidelijk. Wellicht dat men bang was dat de Spaanse overheersers de stad zouden innemen. Er is ook een theorie dat de bewoners stierven aan een pokkenepidemie en daarom wilden vluchten. De Spanjaarden hebben Machu Picchu nooit ontdekt. Pas in 1911 heeft de Amerikaanse archeoloog Hiram Bingham een totaal overwoekerde stad gevonden. De naam Machu Picchu betekent “oude berg”. De berg die je op alle foto’s achter Machu Picchu ziet, heet Huayna Picchu, wat “jonge berg” betekent.

Machu Picchu in Peru is een bucketlist bestemming

Hoe kom je er

Er zijn drie manieren om bij Machu Picchu te komen:

 • Met de trein vanuit Cuzco naar Aguas Calientes. Van hieruit neem je de bus of loop je door het bos (steil en lastig, goede conditie is vereist!) naar Machu Picchu. Veel dagjesmensen doen dit. Zij komen dan ergens midden in de ochtend aan. Met een ticket van 12 tot 18 uur kunnen ze dan toegang krijgen tot Machu Picchu. Dat betekent nog even wachten voordat je naar binnengaat. De treinreis is best duur, maar comfortabel via Perurail of Incarail.
 • Met de bus vanuit Cuzco naar Hydroelectrica en vervolgens lopen naar Aguas Calientes. Een goedkopere optie, maar dat betekent dat je vanuit Hydroelectrica zo’n twee uur een saai stuk langs het spoor moet lopen om bij Aguas Calientes te komen. Hier neem je de bus of loop je door het steile bospad naar Machu Picchu.
 • Via het lopen van de Inca Trail, Lares Trail, Jungle Trail of Salkantay Trail. Je loopt in vier of vijf dagen een imposante tocht die eindigt op de laatste dag bij Machu Picchu. Als je in een redelijke conditie bent en tijd hebt, is dit de mooiste optie. Lees hier meer over de Salkantay Trail die wij in 2017 hebben gedaan. Bedenk wel dat de Inca Trail al maanden van te voren is volgeboekt. Bij de andere tochten kun je later reserveren of ter plekke in Cuzco.

Als je met de trein of bus komt vanuit Cuzco, kun je beter op de eerste dag aankomen in Aguas Calientes, daar overnachten en de tweede dag vroeg de Machu Picchu bezoeken. Je kunt dan ‘s avonds terug met de trein of bus, of eventueel nog een nachtje blijven in Aguas Calientes.

Overnachtingsmogelijkheden in Aguas Calientes zijn wat duurder dan elders in Peru. De kwaliteit kan wat tegenvallen en de service ook. De toeristen komen toch wel, is blijkbaar de gedachte. Wij verbleven in een keurig hotel via onze Salkantay Trek-organisatie, maar dit hotel blijkt niet meer te bestaan. Kijk daarom op Booking.com voor goed beoordeelde hotels.

In de ochtend geeft de nevel een mystieke sfeer bij Machu Picchu

Uitzichtpunten rondom Machu Picchu

Hoewel een bezoek aan Machu Picchu al indrukwekkend is, kun je ook nog naar de berg achter Machu Picchu gaan, de Huayna Picchu. Ook kun je Machu Picchu Mountain bezoeken. Reken bij beide bergen op een forse, inspannende klim van een paar uur. Een echtpaar van midden 40 uit onze Salkantay Trail-groep heeft de Huayna Picchu beklommen en vond het een uiterst vermoeiende en lastige klim. Het uitzicht is echter fenomenaal. Er zijn twee mogelijkheden om te starten met de klim: tussen 7 en 8 uur of tussen 10 en 11 uur. Hiervoor heb je een extra ticket nodig, dat je gelijk koopt met je toegangsticket naar Machu Picchu.

Het is niet mogelijk om zowel de Huayna Picchu als Machu Picchu Mountain te bezoeken. Los van het feit dat je daar geen tijd voor hebt, is het ook veel te vermoeiend. Een gratis optie, dat spreekt Nederlanders altijd aan, is een wandeling naar Sun Gate. Dit duurt ongeveer 45 minuten tot een uur over een redelijk makkelijk en licht stijgend pad. Ook hier heb je een mooi uitzicht over Machu Picchu. Wij hebben tijdens ons bezoek De Sun Gate bezocht en vonden het zeker de moeite waard. Tot slot kun je ook nog lopen naar de Inca Brug. De brug vonden we niet zo bijzonder, maar ook hier is het uitzicht mooi.

Een overzicht van de ruïnes bij Machu Picchu

Praktische zaken

De overheid is al jaren bezig de toeristenstromen te reguleren naar Machu Picchu om het erfgoed te beschermen. Daarom zijn de volgende maatregelen ingevoerd in juli 2017:

 • Een ticket heeft een tijdslot. Er zijn twee mogelijkheden: een ticket van 6 tot 12 uur of van 12 tot 17:30 uur. Wij waren er om 6 uur en hebben rondgelopen tot circa 14:30 uur. Wij zijn niet gecontroleerd na binnenkomst.
 • Je bent verplicht om een officiële gids te nemen, op eigen houtje kom je Machu Picchu niet meer in. Wij hadden de gids via onze trekkingsorganisatie. Na 2 uur waren we vrij om te doen wat we wilden en hebben alles op onze manier en onze route bezocht. Dat was toen geen probleem. Overigens voegt een goede gids echt wat toe: je leert veel meer over de bewoners, de huizen en tempels, de gebruiken en historie. Als de tour met gids klaar is, kun je weer gewoon naar binnen (je mag in je tijdslot 3 maal naar binnen).
 • Er zijn drie vastgestelde looproutes, waarvan niet mag worden afgeweken. Ook hiervan hebben we nog niets gemerkt.
 • Er zijn geen toiletten binnen Machu Picchu. Hiervoor moet je buiten de toegangspoort en daarna je ticket weer laten zien.
 • Officieel mag je geen water en drinken meenemen. Onze rugzakken zijn niet gecontroleerd en we hadden hierin wel wat flesjes water en wat snacks bij ons. Je rugzak mag overigens niet te groot zijn (maximaal 40X35x20 cm).
 • Je mag niet op muren of gebouwen klimmen. Het is ook niet toegestaan om te leunen tegen muren of gebouwen. Doe je dat toch, dan hoor je een snerpend fluitsignaal van een bewaker en krijg je een waarschuwing.
 • Je moet je paspoort meenemen bij je bezoek. Tip: bij de toiletten naast de toegangspoort kun je een officieel “Machu Picchu stempel” zetten in je paspoort.
 • Je mag niet meenemen: alcohol, wandelstokken met een scherpe punt, paraplu, drone, statief, kinderwagen of buggy, muziekinstrumenten, speakers en schoenen met hoge of naaldhakken. Lijkt ons ook logisch als je de Huayna Picchu wilt beklimmen.
De ochtendnevel trekt langzaam weg boven Machu Picchu

Wandelend vanuit Aguas Calientes of met de bus?

Wij hadden na 4 dagen Salkantay Trail geen zin om ook nog vanuit Aguas Calientes naar Machu Picchu te lopen. Je moet dan om ongeveer 3:30 vertrekken om rond 6 uur bij de toegangspoort te staan. De weg is eerst vlak, maar na een tijdje ga je door het bos in een steile route omhoog. Onderweg steek je steeds de busroute over, die in tal van haarspeldbochten naar boven gaat. We hebben bij de poort veel sportievelingen gezien die naar boven waren gegaan. Ze waren drijfnat van het zweet, best wel moe en als je dan ook nog een paar uur rondloopt in Machu Picchu en een van de bergen wilt bezoeken, mat je jezelf flink af.

Met de bus is een relatief dure optie. Een enkele reis kost rond E. 12. En ook hier moet je vroeg voor uit je bed, als je als eerste boven wilt zijn. Wij zaten rond 3.00 uur te wachten op de stoep en waren niet de eersten. Rond 4 uur gaan de eerste winkeltjes open en kun je een kopje koffie en wat te eten kopen. Om 5:30 vertrekken de eerste bussen naar boven. Wij waren kwart voor zes bij de toegangspoort, waar al veel wandelaars stonden te wachten totdat de toegangspoort open ging. Toch had het wel wat om iedereen daar in die lange rijen te zien zitten, wachtend op de bus. En het is in ieder geval minder vermoeiend. Toen we Machu Picchu hadden bezocht, zijn we in de middag wel lopend afgedaald.

Een lama staat op de muur bij Machu Picchu

Machu Picchu in de ochtend of middag bezoeken?

Dat is een lastige keuze. Beide opties hebben wat. Als je een van de bergen wilt beklimmen is het simpel: dit kan alleen in de ochtend. Als je rond 6 uur binnen bent, heb je kans om een mooie zonsopkomst te zien rondom Machu Picchu. Maar vaak is het ook bewolkt en mistig. Dat geeft ook wel een mystiek effect, maar de beroemde foto die iedereen maakt, valt dan wel eens tegen. In de middag is het vaak veel rustiger. Onze ervaring was dat er geen controle plaatsvindt of je buiten je tijdslot nog aanwezig bent. Wij hebben de middag vooral benut voor het maken van foto’s zonder hordes toeristen en zijn daarna teruggelopen naar Aguas Calientes.