Islas Ballestas

Islas Ballestas

Home » Peru » Islas Ballestas

In Peru kun je genieten van “Islas Ballestas”, ofwel grappig genoemd de “poor man’s Galapagos”. Eerlijk is eerlijk: de Galapagos zijn echt uniek, maar als je in de buurt van het schiereiland Paracas bent, is het zeker de moeite waard om een boottocht te boeken naar deze eilandengroep in de Stille Oceaan. Er zijn tal van bureautjes die de tour aanbieden, Ze vertrekken rond 8, 10 en 12 uur vanuit de haven van Paracas. Ons advies is om de vroegst mogelijke optie te kiezen. Je hebt meer kans om de dieren te zien en de zee is vaak ook nog kalm. De open speedboot vaart met een flinke snelheid over het water. Zorg ervoor dat je eventueel een jasje bij je hebt als er veel wind staat. Als de zon flink schijnt, en meestal is dat het geval, moet je je goed insmeren.

Zeehonden slapen op de rotsen van Islas Ballestas

El Candelabro

Als je bent vertrokken heb je achter je een mooi overzicht over de baai van Paracas. Onderweg zie je na een kwartiertje varen “El Candelabro” op een van de hellingen van het schiereiland. Het ziet eruit als een grote kandelaar van 150 meter hoog en 50 meter breed. Niemand heeft enig idee waarvoor deze rotstekening is gemaakt en of het een doel had. Je zou haast denken dat het verband houdt met de Nazca lines, niet ver verwijderd van de plaats. Maar er zijn ook theorieën dat vissers het hebben gemaakt als een soort baken om te navigeren.

 

Unieke vogels

Daarna komen de Ballestas-eilanden dichtbij. De eilanden zijn niet toegankelijk voor toeristen, dus de enige optie is er omheen te varen. Voor het beste uitzicht ga je hiervoor links in de boot zitten. De boten komen heel erg dichtbij de eilanden, dus je kunt de natuur goed bewonderen. Je ziet veel rotsformaties, mooie bogen met prachtige doorkijkjes en grotten. Maar je komt natuurlijk voor de dieren die hier ongestoord leven. Zeeleeuwen liggen lekker te soezen op een rots of zwemmen wat in zee. Verder zie je veel Humboldt pinguins, pelikanen en “peruvian boobys”. Deze vogelsoort komt alleen voor op deze eilandengroep. Als je heel veel geluk hebt krijg je ook dolfijnen en zeeschildpadden te zien. Wij hadden dat geluk helaas niet tijdens onze boottocht.

Met zoveel vogels op de eilanden wordt er heel veel vogelpoep geproduceerd. Vroeger werd deze zeer nitraatrijke poep regelmatig verzameld om landbouwgrond mee te bemesten. Nu gebeurt dit nog eens in de zoveel jaar. Vogels vliegen natuurlijk ook rond. Om niet onder de “guano”, zoals men deze vogelpoep noemt, te komen, is een hoed of pet geen overbodige luxe. Nadat je een uur hebt kunnen genieten, vaart de boot weer terug naar de haven.

Steile rotskliffen bij Paracas in Peru

Als je in Paracas bent, breng dan ook een bezoekje aan het Reserva Nacional de Paracas. Een mooi gebied direct aan de kust waar je mooie kliffen kunt zien.

 

Accommodatie in Paracas – Islas Ballestas

In Paracas is er redelijk wat accommodatie te vinden.