Vroegboekkortingen: wel of niet interessant?

Vroegboekkortingen: wel of niet interessant?

Home » Je voorbereiding » Vliegtickets boeken? Zo kan het goedkoop » Vroegboekkortingen: wel of niet interessant?

De reisbranche promoot het boeken van de zomervakantie op dit moment sterk. In de media pakken touroperators uit met grote advertenties. Ze willen je verleiden om zo vroeg mogelijk je zomervakantie te boeken. En vaak staan daar vroegboekkortingen tegenover. Maar hoe werkt dit? En is het verstandig om hiervan gebruik te maken? Wij geven de antwoorden.

Zonsondergang op West-Papoea

Wat zijn vroegboekkortingen?

Hotels, appartementen en campings willen graag zo vroeg mogelijk zekerheid hebben over de bezetting in de zomermaanden. Daarom geven zij touroperators korting als zij al vroeg accommodatie reserveren voor het vakantieseizoen. De reisaanbieders moeten er dan natuurlijk wel voor zorgen dat zij hun bestemmingen verkopen. Om de vakantieganger te verleiden, kan deze tegen een korting reserveren. En die kortingen kunnen heel interessant zijn. Zeker als een bestemming niet zo goed verkoopt. Want het inzetten vroegboekkortingen blijft een spel van vraag en aanbod.

Het vroegboekseizoen voor de zomervakantie betreft vooral de maanden januari en februari. Vandaar dat de aanbieders nu zo actief zijn in de media om de vakantieganger te verleiden nu al te boeken. In september en oktober herhaalt dit fenomeen zich, maar dan vanzelfsprekend voor winterbestemmingen.

Je moet dus als vakantieganger vroeg je keuze maken waar je naartoe wilt en wat je op je bestemming wil doen. Als je dat nu al weet, kun je zeker gebruik maken van een vroegboekkorting.

kleinschalige reis naar Ethiopië met Mayke Tours

Voordelen van vroeg boeken

Het levert je een aardig prijsvoordeel op. Daarnaast is het zinvol om gebruik te maken van vroegboekkortingen in de volgende gevallen:

  • een populaire bestemming is jouw reisdoel;
  • je bent gebonden aan een bepaalde vakantieperiode;
  • het hoogseizoen is de enige periode dat je op vakantie kunt;
  • samen met een grote groep familie of vrienden wil je op vakantie;
  • je hebt geen zin om lang op het internet te surfen naar de beste vakantieaanbiedingen.

Hiermee incasseer je vroegboekkortingen als extra voordeel. En: door gebruik te maken van een vroegboekkorting, weet je al vroeg waar je heen gaat. Je hebt dus ruim de tijd om je voor te bereiden op je zomervakantie. Heel veel tijd voor voorpret dus!

Rotsen in zee bij de Great Ocean Road, Australië

Nadelen vroeg boeken

Maar er zijn zeker ook nadelen. Er kan van alles veranderen in je persoonlijke omstandigheden, waardoor je hoofd helemaal niet staat naar die vakantie. Daarnaast kan er in jouw vakantieland wat gebeuren waardoor die bestemming niet meer zo geweldig lijkt: een natuurramp of politieke onlust kan je tropisch eiland een heel ander karakter geven. Een annuleringsverzekering is daarom altijd noodzakelijk, hoewel die ook niet in alle situaties tot uitkering zal komen. Tot slot kan je reisaanbieder failliet gaan. Als je boekt bij een bij de ANVR aangesloten reisorganisatie, kun je in een dergelijk geval gebruik maken van een garantieregeling. Datzelfde geldt als je je vakantie regelt bij een aanbieder die lid is van de VvKR. Dan geldt er ook een garantieregeling.

Beach bar op Curaçao

Zijn vroegboekkortingen altijd voordeliger dan een last minute?

Dat antwoord is eigenlijk niet te geven. Zoals gezegd: vraag en aanbod bepalen heel erg het prijsniveau van vakantiebestemmingen. Een aantal jaren geleden was het boeken van een last minute veel voordeliger. Tegenwoordig is dat prijsverschil er nauwelijks meer. Door het boekgedrag en het zoekgedrag van de vakantieganger, zijn aanbieders nu heel flexibel in het spelen met prijzen. Daardoor kunnen zij bij wijze van spreken per individu en per dag andere prijzen hanteren. Zou je willen gaan voor een last minute aanbieding, dan moet je dus heel flexibel zijn in de keuze van vakantiebestemming en tijd. Niet iedereen kan of wil dat.

Strand van de mondaine badplaats Rimini

Vroegboekkortingen en faillissement

Gaat in de tussentijd de reisorganisator onverhoopt failliet, dan krijg je je geld terug. Je moet dan wel geboekt hebben bij een partij die lid is van de ANVR of onder de SGR-garantieregeling valt. Check dit dus altijd voordat je boekt. Daarnaast kan het hotel waar je verblijft ook failliet gaan voor je vakantie. Dan zal de touroperator zoeken naar een gelijkwaardige vervanging.

Downtown Dubai, VAE

Zelf organiseren

Het voordeel van internet is dat je heel veel zelf kunt vinden en boeken. Van vliegtickets tot accommodaties en excursies op je vakantiebestemming. Dat heeft zeker ook zijn charme, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Op onze website vind je tal van praktische tips over het boeken van goedkope vliegtickets, vakantiebestemmingen en accommodaties. Hiermee bespaar je tijd en heb je daarnaast veel voorpret door de gedetailleerde informatie. En mocht je wel van vroegboekkortingen gebruik maken, dan kun je natuurlijk ook gedetailleerde informatie vinden over jouw vakantiebestemming op onze website.

Zelf organiseren heeft overigens ook een mogelijk nadeel. Vaak draai je bij een annulering zelf op voor de kosten. Bijvoorbeeld als je vanwege een veranderde situatie op je bestemming daar liever niet meer heen wil. Heb je een pakketreis geboekt, dan kun je meestal wel gebruik maken van de mogelijkheid om kosteloos of tegen geringe kosten je reis om te boeken. Check vooraf de voorwaarden van de aanbieder van je pakketreis.