Een trektocht door de Colca Canyon

Een trektocht door de Colca Canyon

Home » Peru » Een trektocht door de Colca Canyon

Iedereen kent de Grand Canyon in de Verenigde Staten. Maar wist je dat de Colca Canyon in de buurt van Arequipa tweemaal zo diep is als de Grand Canyon? Dat levert een prachtig landschap op, met een paar hele leuke traditionele Peruaanse dorpjes. En je hebt de kans om de Andescondor te spotten, met een spanwijdte van maar liefst 3,20 meter één van de grootste vogelsoorten ter wereld.

Condor met enorme spanwijdte bij de Colca Canyon

Condors boven Colca Canyon

Vroeg in de ochtend vertrek je per minibus vanuit Arequipa. De eerste stop is bij “Cruz del Condor”. Dit is een drukbezocht uitzichtpunt waar je grote kans hebt om in de ochtend tussen 8 en 10 uur condors te zien vliegen. Het uitzicht is heel mooi, met prachtige rotsformaties en een klein riviertje dat onder in de canyon stroomt. Maar het gaat natuurlijk om de condors. Vaak zul je even geduld moeten hebben, en komen ze plots toch te voorschijn. Een majestueus gezicht is het, als de condors tijden rondzweven en landen op een rots.

Als je per busje bent aangekomen op het startpunt, begint de eigenlijke tocht. De eerste dag daal je constant af tot het laatste punt in de Canyon. Het pad is redelijk tot goed, maar wel bezaaid met grote keien. Wandelstokken zijn wel zo praktisch, want dat maakt afdalen een stuk gemakkelijker omdat je je knieën kunt ontlasten. Na een paar uur kom je bij een houten brug over de rivier en heb je het laagste punt bereikt. Daarna is het nog een klein stukje pittig klimmen om bij je eerste overnachtingsplaats te komen. Dat is basic, maar er is gelegenheid om een warme douche te nemen.  Ook het avondeten is simpel, maar voedzaam.

Vallei en bergen bij de Colca Canyon

Relaxte dag 2 

De tweede dag loop je vooral door het dal, soms licht stijgend en dalend, en kom je door een paar traditionele dorpjes. In een van de dorpjes is een klein “museum” waar de trotse eigenaresse alles wil vertellen over de lokale gebruiken in deze streek. Erg interessant om aan te horen en te zien. Je eindigt die dag in een klein bungalowpark met een zwembad en lekkere hangmatten. Heerlijk om even bij te komen en de accu op te laden voor de derde dag!

Kleurrijke stoffen te koop bij de Colca Canyon

Klimmen naar Cabanaconde

De laatste dag vertrek je in alle vroegte, in het donker nog. Die dag staat een pittige klim te wachten naar Cabanaconde, het eindpunt van de tocht. Je moet hier in je eigen tempo (er is maar één pad, dus verdwalen is onmogelijk en er lopen meer groepen hetzelfde pad) omhoog lopen. Dat kostte ons bijna 3 uur onafgebroken klimmen, maar het was absoluut de moeite waard door de fraaie landschappen die je onderweg ziet. En als je dan boven komt, word je als een held onthaald en kun je heerlijke broodjes kopen bij een verkoopster. Daarna loop je naar het dorpje voor een echt ontbijt.

Met de bus ga je vervolgens naar een hotspring om heerlijk te relaxen in het warme water. Afkoelen kan in de langs stromende rivier; het water van die rivier is echt fris. Op de weg terug naar Arequipa rijd je door een mooi landschap met veel vulkanen op de achtergrond. Overal zie je lama’s en alpaca’s grazen. We hebben genoten van de tocht, ook al was die op sommige momenten even zwaar. Maar door de prachtige natuur vergaten we die vermoeidheid snel.

Drie vicuna's grazen bij de Colca Canyon

Enkele tips voor de tocht door Colca Canyon:

  • Er zijn veel aanbieders voor tochten door de Colca Canyon. Wij hebben via Peru Hop geboekt bij Touroperator Peru Andes. Check in ieder geval of je gids echt Engels spreekt, en niet alleen “yes and no”.
  • Je kunt een dagtocht doen, of een twee- of driedaagse trektocht. Tijdens de dagtocht zie je maar een beperkt deel van de Colca Canyon. Beter is het om een trektocht te boeken. De twee- en driedaagse tochten zijn identiek, maar bij het programma van 2 dagen zijn de dagen echt intensief. Boek daarom bij voorkeur een driedaagse tocht.
  • Zorg dat je in goede conditie bent als je de tocht maakt. Ook moet je gewend zijn aan de hoogte om geen hoogteziekte te krijgen. Doe dit dus niet nadat je net in Peru bent gearriveerd.
  • Draag goede wandelschoenen en huur of koop wandelstokken. Zeker bij het afdalen kan het gebruik van wandelstokken je knieën ontlasten en zo vermoeidheid en pijnklachten voorkomen. Neem ook zeker een hoofdlampje mee voor de laatste ochtend, als je in het donker vertrekt.
  • Stel je in op redelijk primitieve slaapplekken. Het is netjes, maar erg basic. De bedden kunnen soms hard zijn. Er zijn simpele en gedeelde douches.
  • Neem voor de laatste dag voldoende bananen of andere etenswaar mee (te verkrijgen bij je hostel) omdat je pas na de klim naar Cabanaconde ontbijt. Wij nemen altijd wat sportgelletjes mee, om te voorkomen dat we de “hongerklop” krijgen terwijl de klim nog even duurt.