Nieuwe manier van tolheffing in Frankrijk: Péage flux libre

Nieuwe manier van tolheffing in Frankrijk: Péage flux libre

Home » Nieuwsberichten » Nieuwe manier van tolheffing in Frankrijk: Péage flux libre

Afgelopen vakantie maakten we voor het eerst mee dat we een stuk tolweg in Frankrijk gebruikten, zonder dat we ook maar een tolpoortje met slagboom passeerden. Ideaal, want die tolpoorten zijn een gigantische filefuik in het vakantieseizoen. Maar voor veel Nederlanders is dit nieuwe systeem even wennen. En als je niet op tijd je tol betaalt, krijg je naderhand een forse boete. We leggen daarom uit hoe het werkt en waar je dit systeem kunt tegenkomen.

We reden op de nieuwe autoroute A79, vanaf Digoin in de Auvergne richting Maçon in de Bourgogne. Verkeersborden met de tekst “Péage flux libre” attendeerden ons op het feit dat er tol werd geheven. Maar we kwamen geen enkel tolpoortje met slagboom tegen. Niet om een ticket te trekken, maar ook niet om te betalen. Bij een tussenstop bij een wegrestaurant lazen we in een Franstalige informatiefolder meer over deze manier van tolheffing in Frankrijk.

Hoe werkt Péage flux libre?

Automatische sensoren registreren het kenteken van iedere auto die deze elektronische tolweg oprijdt. Ook leggen ze vast op welk punt iedere auto de snelweg verlaat. Onderweg kom je dus geen slagbomen en tolpoorten tegen. Dat is fijn, want vaak leveren die tolpoorten veel vertraging op. Toch zul je tol moeten betalen. Daarvoor bestaan er vier mogelijkheden:

  • Met een elektronische tolbadge. Hiermee kun je ook op de overige tolwegen in Frankrijk gebruikmaken van de Télépéage-poortjes. Ideaal als je files wilt vermijden bij de tolpoorten. De betaling vindt achteraf plaats via een maandelijkse factuur. En je vergeet ook nooit te betalen op de tolwegen zonder tolpoorten, zoals op de A79! Door de invoering van dit nieuwe systeem van tolheffing is een elektronische tolbadge nog interessanter geworden om aan te schaffen.
  • Kentekenregistratie. Door eenmalig je kenteken te registreren en de bankgegevens op te geven, krijg je automatisch een incasso van de tolkosten. Lekker relaxed, want je hoeft je geen zorgen te maken over de betaling en voorkomt dus ook hoge boetes bij te late betaling.
  • Online betalen. Door online binnen 72 uur na het rijden over de A79 te betalen, voorkom je een boete. Wij hebben gebruikgemaakt van deze mogelijkheid. Het werkt simpel, binnen enkele klikken hadden we het bedrag online betaald. Direct daarna ontvingen we een bevestiging dat de betaling was gelukt.
  • Betalen bij een betaalautomaat. Op de rust- en verzorgingsplaatsen van de A79 staan betaalautomaten tot je beschikking. Je moet je reis binnen 72 uur na je passage op de A79 betalen.

Op de website van de snelwegbeheerder ALIAE vind je meer informatie over deze manier van tolheffing op de A79.

Betaal je niet binnen 72 uur, dan krijg je automatisch een boete van € 90,-. Heb je binnen 60 dagen nog niet betaald, dan bedraagt de boete zelfs € 375,-. Uit berichten in de media blijkt dat veel Nederlanders niet op de hoogte zijn van dit nieuwe systeem. Ze vergeten te betalen. Bij thuiskomst na vakantie ligt er dan een onaangename verrassing op de deurmat: een forse aanslag wegens te laat betalen.

Waar is Péage flux libre in gebruik?

Op dit moment is de nieuwe snelweg A79 tussen Digoin en Montmarault uitgerust met de nieuwe manier van tolheffing. De camera’s boven de snelweg registreren de kentekens van passerende voertuigen.

Vanaf deze zomer wordt de verbinding tussen Parijs en Normandië ook voorzien van een dergelijk systeem. Deze route voert over twee snelwegen. Als eerste is de A14 in juli gereed voor elektronische tolheffing. Men verwacht dat het tweede deel van de route, over de A13, in december geschikt is voor Péage flux Libre.

De Franse snelwegbeheerders zullen in de toekomst meer snelwegen geschikt maken voor deze manier van elektronische tolheffing. Op dit moment is ons nog niet bekend welke routes wanneer zullen worden aangepast. Zodra we die informatie hebben, zullen we dit vermelden.

krijtrotsen van Normandië

Elektronische tolbadge wordt nu nog zinvoller

Voor de betaling van de tol in Frankrijk is het nu nog slimmer om gebruik te maken van een elektronische tolbadge. De tolpoorten registreren de badge op de voorruit en de slagboom opent gelijk. Bestuurders met een tolbadge mogen gebruikmaken van de tolpoorten met het teken “Télépéage”, duidelijk zichtbaar met de oranje letter T. Dat betekent veel tijdwinst, zeker in het hoogseizoen. Met de geleidelijke invoering van de nieuwe manier van tolheffing heb je altijd zekerheid dat de tol automatisch wordt betaald. En dat je daarmee hoge boetes voorkomt.

Een elektronische tolbadge kun je bestellen bij de ANWB. Hiervoor betaal je eenmalig een aanschafprijs. Bij gebruik van de tolbadge in Frankrijk betaal je het reguliere toltarief en een vergoeding van € 3 per maand. Een andere mogelijkheid is de aanschaf van een tolbadge bij Bip & Go. Hiervan zijn de maandelijkse kosten wat lager. Bip & Go heeft daarnaast regelmatig aanbiedingen, waarbij je tijdelijk geen maandelijkse kosten betaalt. De badge is ook goedkoper dan die van ANWB, maar daar komen wel nog verzendkosten bij. Dat zorgt ervoor dat de totale aanschafkosten slechts een fractie lager liggen dan bij de ANWB.

De tolbadge werkt overigens ook in Spanje, Portugal, Italië en Kroatië. Voor enkele van die landen moet je wel een aparte toeslag betalen. Dit verschilt per aanbieder.