De Salkantay Trail naar Machu Picchu

De Salkantay Trail naar Machu Picchu

Home » Peru » De Salkantay Trail naar Machu Picchu

Salkantay Trail: een unieke ervaring

Als je Peru bezoekt, mag je de Machu Picchu niet missen. De wereldberoemde Incastad, pas in 1911 door archeoloog Hiram Bingham ontdekt, staat op menig bucketlist. Er zijn vele manieren om naar de stad af te reizen. Veel reizigers nemen de trein vanuit Cuzco naar Aguas Calientas en lopen het laatste stuk naar de stad zelf.

Heb je wat meer te besteden dan kun je zelfs met de helicopter naar Aguas Calientas vliegen. Wil je echter op een manier naar Machu Picchu reizen zoals de Inca’s het honderden jaren geleden hebben gedaan, dan ga je te voet. Er zijn enkele georganiseerde trektochten die je kunt ondernemen. De bekendste is de Inca Trail. Die zit echter al maanden van te voren vol, is druk en duur.

Het uitzicht bij de Salkantay Trail is fenomenaal

Een prachtige tocht

Een minder bekend alternatief is de Salkantay Trail. National Geographic heeft deze tot één van de 25 mooiste trektochten ter wereld benoemd. De Salkantay Trail is een vijfdaagse tocht met als hoogtepunt het bezoek aan Machu Picchu op dag 5. Best pittig, want je loopt in totaal wel 90 kilometers, maar het afzien wordt beloond met fenomenale vergezichten in een continue wisselende natuur.

Heel veel touroperators bieden deze trekking aan. Wij hebben bewust gekozen voor de vijfdaagse variant van Salkantay Trekking. Deze touroperator is erg professioneel, heeft uitstekende gidsen, goede uitrusting die op het paard of ezel gaan, koks die onderweg de meest heerlijke maaltijden voor je koken en biedt je de unieke ervaring om te slapen in een glazen koepeltent met een fabelachtig uitzicht op een prachtige sterrenhemel. Als je hun reviews op TripAdvisor ziet, lees je eigenlijk alleen maar hele positieve commentaren en dat is terecht.

Je krijgt de avond voor vertrek een goede briefing op hun kantoor in Cuzco. Daar ontmoet je dan ook je medereizigers voor de trekking. Wij dachten met 56 en 52 jaar wel de oudsten te zijn, maar er was zelfs een Amerikaan van 68 mee, die alle dagen lopend, dus zonder huur van een ezel of paard, de trek voltooide.

Hoogtepunten

De hoogtepunten zijn talrijk tijdens de tocht. Op dag 1 kom je aan bij een kleine nederzetting, waarin een stuk of 10 doorzichtige tentkoepels staan. Je kunt optioneel een fraaie tocht maken naar het Humantay Lake. Dat is een lastige klim, maar het uitzicht bij het meer is weergaloos. In het blauwgroene water weerspiegelen de enorme bergtoppen. De nacht slaap je onder een fraaie sterrenhemel. Wij hadden het geluk dat het volle maan was en konden de maan over onze glazen koepel zien “overtrekken”.

Verlichte koepeltenten bij de Salkantay Mountain

Op dag 2 kom je op het hoogste punt van de tocht, de Salkantay Pass op 4.600 meter. Je hebt uitzicht over de machtige Salkantay Mountain, met een hoogte van ruim 6.200 meter de een na hoogste piek in die regio. Daarna ga je afdalen en verandert het landschap zienderogen. Je eindigt de dag als je door het regenwoud loopt. Je overnacht in “Andean Tents”.

De Salkantay Pas ligt op 4600 meter hoogte. Dat kan hoogteziekte opleveren.

ziplinen

Tijdens de derde dag kun je genieten van de vele rijkdommen van de natuur. Je komt langs plantages voor koffie, bananen, avocado’s en ziet mooie watervallen, planten en dieren. Het tropisch regenwoud maakt dat het ook warmer is. Als de groep op een nette tijd bij het overnachtingskamp is, kun je nog twee dingen doen (niet bij de prijs inbegrepen): ziplinen boven de vallei en de hotspring bezoeken.

Het ziplinen is heel gaaf om te doen, een parcours van 5 trajecten op grote hoogte. Je kunt zelfs als een condor vliegen! Het lijkt eng, maar is veilig. En daarna raak je alle adrenaline kwijt in een heerlijke hotspring met tal van warme tot zeer warme baden. Je slaapt die nacht in grote, overdekte koepeltenten.

De vierde dag loop je maar liefst 28 kilometer. Na een korte klim begint een lange afdaling. Tijdens de tocht zie je in de verte een paar keer al Machu Picchu liggen. Het laatste stuk loop je langs een spoorlijn tot aan Aguas Calientes. Dat dorp is een toeristische plaats (soort apres-ski dorp in de Andes) met veel restaurants, barretjes en hotels.

We sliepen die dag in een echt hotel met een super bed en een heerlijke douche. Dat hadden we verdiend! En op dag 5 ga je vanuit Aguas Calientes naar Machu Picchu. Het doel van je tocht! Lees in de volgende blog meer details over het bezoek aan Machu Picchu.

De groep van Salkantay Trekking bij Machu Picchu

Enkele tips voor de Salkantay Trail

    • Onderschat de tocht niet, je loopt een flinke afstand op grote hoogte en draagt je dagrugzak ook nog. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Zorg dat je in goede conditie bent met voldoende loopkilometers in de benen. Wij hebben voorafgaand aan onze wereldreis ieder weekend benut om per dag zo’n 20 à 25 kilometer te wandelen.
    • Blaarvorming is heel vervelend tijdens de trail. Om het risico op blaren te voorkomen, kun je een maand je voeten insmeren met kamferspiritus. Wij hebben het gedaan en hadden geen enkele last van blaren.
    • Hoogteziekte is een gevaar bij deze trekking. Doe de tocht pas als je al geruime tijd in Peru op hoogte bent geweest, zodat je lichaam gewend is geraakt aan de ijle lucht. Meer over hoogteziekte.
    • Neem voldoende warme kleren mee voor de nachten, die tijdens de eerste twee nachten heel koud kunnen zijn. Wij hadden thermo-ondergoed mee en dat was geen overbodige luxe, net als de fleecetrui.
    • Als je bij een andere touroperator boekt, check wat je zelf mee moet nemen en wat de organisatie verschaft. Een goed geïsoleerde slaapzak is essentieel. Kijk ook wat aan maaltijden wel of niet wordt verstrekt. Honger hebben tijdens de trail is funest. Bij onze organisatie was dit allemaal heel goed verzorgd.
    • Als je in juli of augustus gaat, is het raadzaam om vooraf online te boeken. Wij waren er begin oktober en hebben een paar dagen vooraf geboekt in Cuzco.