Buggytour en sandboarden in Huacachina

Buggytour en sandboarden in Huacachina

Home » Peru » Buggytour en sandboarden in Huacachina

In de regio Ica, een paar uur ten zuiden van Lima, vind je een wonderlijke oase in de zandduinen: Huacachina. Rondom een kunstmatig meer ligt een aantal straatjes met vooral hostels, hotels en restaurants. Hoewel dit plaatsje veel jonge backpackers trekt, is het ook geschikt voor de wat oudere reiziger. Door de vele rugzaktoeristen heerst er een gezellige sfeer in het plaatsje.

Huacachina ligt als een oase temidden van de duinen

De duinen die rondom Huacachina liggen, kun je beklimmen. Het kost wel wat energie, maar je krijgt er een mooi uitzicht op de oase voor terug! Je kunt zelfs een leuke wandeling over de top van de duinen maken rondom het plaatsje. In iets meer dan een uur loop je rond. Het beste kun je dit doen in de ochtend, als het niet zo heet is.

 

Buggyrijden

Maar de echte sensatie is een buggy tour inclusief sandboarding! Iedere middag vertrekken vele felgekleurde buggy’s met veel geronk uit het dorp. Ze nemen je mee voor een spectaculaire rit door de duinen. Steeds hoger rijdt de chauffeur een duin op, om daarna met volle vaart te beginnen aan de afdaling. Echt een adrenalinekick! Doordat je goed ingesnoerd zit in de gordels, kan er niets gebeuren. En zo maak je een tour door een prachtig duinlandschap met regelmatig een steile klim, gevolgd door een snelle afdaling.

Een buggytour door de zandduinen bij Huacachina

Een paar keer stop je boven een berg en krijg je van de chauffeur een sandboard. Hij waxt de plank even, vaak met een oude kaars, en geeft je instructies hoe veilig af te dalen. Bijna iedereen gaat plat op de buik liggend naar beneden. Een enkeling probeert op de board te staan, maar dat is ontzettend moeilijk. De eerste berg is niet zo hoog, maar iedere keer zet de chauffeur je bij een hogere duin af. Zo suis je, liggend op je board, een flink stuk naar beneden. Als de hele groep gefinisht is, pickt de chauffeur je weer op met zijn buggy. Mocht je besluiten niet te willen sandboarden dan rijd je uiteraard gewoon met de buggy mee.

En als toetje brengt de chauffeur je naar een mooi punt, waar je een geweldige zonsondergang in het duinlandschap kunt bewonderen. Prachtig om te zien in een surrealistisch landschap. En dan zit de tocht er weer op! De chauffeur brengt je weer terug naar Huacachina en dan is het tijd om het vele zand uit je haren en kleding te halen!

Toerist kijkt uit over het meertje in Huacachina

Enkele tips

  • Informeer in Huacachina naar een betrouwbare buggy tour organisator en -chauffeur. Je kunt via ieder hotel wel een tour boeken, maar er zijn een paar bestuurders die onverantwoord hard rijden en veel risico’s nemen bij afdalingen.
  • Neem in ieder geval een zonnebril en een monddoek mee (overal te koop in Huacachina). Het zand gaat overal doorheen en je wilt niet de hele tijd zand happen tijdens je rit. Als je harde contactlenzen draagt, kun je ze beter uitdoen tijdens de rit.
  • Draag dichte schoenen, loop niet op blote voeten op het zand, want het kan super heet zijn.
  • Wij zijn in korte broek en met t-shirt gegaan. Bij het sandboarden moet je erop letten dat je armen en benen echt op de plank blijven en niet buiten boord hangen. Dat levert namelijk schaaf- en zelfs brandplekken op. Met een lange broek en lange mouwen verklein je het risico iets, maar kun je nog steeds vervelende plekken overhouden als je arm of been het zand raakt tijdens de afdaling.
  • Neem voldoende water en zonnebrand mee in de buggy. Je fototoestel kun je het beste achterlaten in de buggy als je sandboardt.

Maar laat je niet weerhouden door deze waarschuwingen en onderga de sensatie van een duinrit en afdaling op een sandboard. Als je je houdt aan de veiligheidsinstructies kan er niets misgaan en heb je twee uurtjes een adrenalinekick! Voor iedereen, jong en oud is het een belevenis.

 

Accommodatie in Huacachina

De meeste accommodatie is niet bij de oase zelf te vinden maar op enkele kilometers afstand. Zoek accommodatie.