De beklimming naar de Rainbow Mountain

De beklimming naar de Rainbow Mountain

Home » Peru » De beklimming naar de Rainbow Mountain

Als je in Cuzco verblijft, zie je overal in de straten aanbiedingen van een dagtocht naar de Rainbow Mountain. De foto’s die de bureaus laten zien lijken allemaal nep, alsof iemand met Photoshop in de weer is gegaan. Maar in werkelijkheid ziet de Rainbow Mountain er echt uit als een regenboog, met allemaal verschillende kleuren. Het gebergte is miljoenen jaren oud en door de diverse gesteenten en mineralen zijn die prachtige kleurverschillen ontstaan. Het is magisch om te zien met eigen ogen, maar je moet er een flinke klim van een uur of drie voor over hebben!

Beklimming van de Rainbow Mountain in Peru

Vroeg uit de veren

Hoe vroeger je vertrekt vanuit Cuzco, hoe beter het is. Je kunt dan de drukte een beetje voor zijn, want dagelijks bezoeken velen de berg. Wij stonden om 3 uur in de ochtend slaapdronken klaar om te vertrekken voor een busrit van ongeveer 3,5 uur. Je komt aan in een klein dorpje, waar je een eenvoudig ontbijt krijgt. Voor degenen met een grote trek: neem zelf voldoende snacks mee, want de beklimming kost flink wat energie. Om die reden hebben wij altijd sportgelletjes in onze dagrugzak.

Hoogtemeters

Nadat je bent opgewarmd bij het houtvuur (het kan heel koud zijn op de berg), begint de klim. Je start vanaf een hoogte van ongeveer 4.200 meter. Het pad slingert zich langzaam omhoog en het landschap verandert heel snel. Onderweg zie je overal lama’s, alpaca’s en vicunas grazen. Tijdens de ongeveer 5 kilometer lange tocht klim je ruim 800 hoogtemeters. Door de hoogte (dit is ons hoogste punt ooit dat we hebben bereikt) is de lucht ijl en is het verstandig om na elke 10 minuten wandelen even op adem te komen. Hoogteziekte is dus iets om serieus rekening mee te houden. De meeste mensen trekken zo’n 3 uur uit voor de klim. Belangrijk is dat je naar je lichaam luistert en niet te snel wilt gaan. Eventueel kun je ook een ezel of paard huren die je onderweg regelmatig worden aangeboden door de plaatselijke bevolking.

De Rainbow Mountain met aan een kant een besneeuwde helling

Boven bij de Rainbow Mountain

Wij hebben het hele stuk zelf gelopen en waren na ongeveer 2 uur boven bij de Rainbow Mountain, of Cerro Vinicunca, zoals de berg officieel heet. Daar heb je ruim de tijd om veel foto’s te maken en nog een stukje verder te klimmen naar een mooi uitzichtpunt. Omdat het die nacht flink gesneeuwd had, was bijna de hele berg wit. Door de felle zon ontdooide een deel van de berg razendsnel. De andere kant bleef langer besneeuwd. Het gaf een heel bijzonder gezicht. Toen wij aan de afdaling begonnen, was de hele berg bijna sneeuwvrij. Na een uurtje of twee begin je aan de afdaling, die over hetzelfde traject gaat. Als iedereen weer terug is bij de bus, rijd je terug naar Cuzco en krijg je ondertussen nog ergens een lunch.

Peruaanse vrouw trekt met twee paarden door kleurrijk berglandschap

Enkele tips om optimaal te genieten van de Rainbow Mountain

  • Zoek een tour uit die zo vroeg mogelijk vertrekt, om de drukte wat te vermijden. Check ook of het een goed Engelssprekende gids is.
  • Boek bij voorkeur een tour waar ontbijt en lunch zijn inbegrepen, anders moet je zelf alles meesjouwen. En hoe lichter je dagrugzak, hoe makkelijker je loopt tijdens de klim.
  • Zorg voor voldoende warme kleding. Je vertrekt vroeg en op deze hoogte kan het verraderlijk koud zijn. Handschoenen en een muts zijn geen overbodige luxe. Goede wandelschoenen zijn essentieel en wandelstokken zijn heel praktisch.
  • Neem voldoende water en zonnebrand mee. Het voelt koud aan, maar op deze hoogte heeft de zon een enorme kracht. Daarom moet je ook echt een zonnebril op.
  • Je moet in een goede conditie zijn om de hele klim te kunnen maken. Het pad is niet bijzonder lastig, maar de ijle lucht maakt het zwaar. Zorg dus dat je goed geacclimatiseerd bent voordat je deze toer gaat maken. Als je coca-thee krijgt aangeboden, neem dat dan. Het is een drankje om hoogteziekte tegen te gaan. Vermijd in ieder geval alcohol voor en tijdens de trip. Hiermee droog je uit en vergroot je de kans op hoogteziekte.
  • Wil je deze tocht ook maken als je in Peru bent, maar heb je nog te weinig wandelconditie? Volg dan een wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainster Wanda Catsman. Daarmee vergroot je spelenderwijs je actieradius. En wie weet beklim jij dan ook de Rainbow Mountain!
Peruaanse vrouwen met paard rusten uit bij Rainbow Mountain