Ho Chi Minhstad: moderne, cultuurhistorische parel in Vietnam

Ho Chi Minhstad: moderne, cultuurhistorische parel in Vietnam

Home » Vietnam » Ho Chi Minhstad: moderne, cultuurhistorische parel in Vietnam

De Zuid-Vietnamese stad Ho Chi Minh is bij velen nog bekend onder de oude naam Saigon. Deze naam droeg de stad tot het einde van de Vietnamoorlog. Sindsdien is er, los van de naam, veel veranderd. Zo heeft Ho Chi Minh zich ontwikkeld tot de grootste en meest moderne stad van het land. Je vindt er nu hoge wolkenkrabbers, trendy barretjes en fantastische design-restaurants. Maar gelukkig heeft de stad zeker niet haar oude charme verloren. Tussen de moderne gebouwen in heb je nog pittoreske, oude straatjes en vele bezienswaardigheden met cultuurhistorische betekenis. En daarnaast talloze eettentjes en straatstalletjes waar je buitengewoon lekker kunt eten. Voor ons is het voormalige Saigon ook een ideale eindbestemming van een indrukwekkende rondreis door Vietnam. Of juist als startlocatie voor een prachtige tocht over de Mekong richting Cambodja.

druk brommerverkeer

Klein stukje geschiedenis over Ho Chi Minhstad, het voormalige Saigon

In de eerste eeuw na Chr. werd de spreekwoordelijke eerste steen gelegd voor de huidige stad Ho Chi Minh. De nederzetting kwam regelmatig in andere handen en veranderde daarbij steeds van naam. De stad kwam midden 19e eeuw in Franse handen. Voor de hoofdstad van hun kolonie Cochinchina hielden ze een van de namen van de Vietnamese Lê-dynastie aan: Saigon. Veel prachtige Franse koloniale gebouwen en een sterke cafécultuur herinneren nog aan die periode.

Na de onafhankelijkheid in 1955 werd Saigon de hoofdstad van het kapitalistische zuiden en Hanoi de hoofdstad van het communistische noorden. Saigon werd in 1975 veroverd door communistische Noord-Vietnamese troepen, waardoor Vietnam werd herenigd onder communistisch bewind. Saigon werd toen omgedoopt tot Ho Chi Minhstad, naar de communistisch revolutionair leider Ho Chi Minh.

De absolute hoogtepunten van Ho Chi Minhstad

Een leuke manier om de hoogtepunten van Ho Chi Minhstad te ontdekken is per fiets. Onder begeleiding van een gids wordt zo’n tour nog interessanter. Dit kan bijvoorbeeld bij het Nederlandse bedrijf Baja Bikes. Je gids is een local die uitstekend Engels spreekt en veel vertelt over de geschiedenis van de stad. De bijzonder relaxte tour duurt vijf uur waarbij je de belangrijkste bezienswaardigheden bezoekt. Liever op eigen gelegenheid het voormalige Saigon per fiets verkennen? Ook dat kan bij Baja Bikes. Voor slechts 14 dollar per dag ontdek je al fietsend op een mountainbike de mooiste plekjes van Ho Chi Minhstad!

Historische sites en musea

Vanwege de recente geschiedenis staan veel bezienswaardigheden in de stad in het teken van de Vietnamoorlog. Een daarvan is het indrukwekkende War Remnants Museum. Dit museum voerde vroeger nog “oorlogsmisdaden” in de naam. Vanwege het grote aantal bezoekers uit het westen (vooral Amerika), heeft men dat gewijzigd. Je vindt er vele exposities met soms gruwelijke foto’s. Buiten het gebouw staan diverse Amerikaanse militaire transportmiddelen (tanks, straaljagers, helikopters) opgesteld. Het is een van de populairste musea in heel Vietnam met jaarlijks meer dan een half miljoen bezoekers.

Oorlogsmuseum in Ho Chi Minhstad

Verder mag het Reunification Palace niet aan je bezoek aan Ho Chi Minhstad ontbreken. Dit paleis was het voormalige huis van de president van Zuid-Vietnam tijdens de Vietnamoorlog. Het gebouw heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1868. In dat jaar begon de toenmalige gouverneur van Cochinchina met de bouw van het eerste koloniale gebouw in de stad. Het is daarnaast de plek waar de Noord-Vietnamezen in 1975 binnenvielen en Saigon zich overgaf. Het gebouw ziet er nog net zo uit als in 1966. Je kunt hier een gratis rondleiding krijgen. Je hebt er onder meer een ondergrondse schuilkelder met een commandokamer en een telecommunicatiecentrum.

Een ander interessant museum is het Ho Chi Minh City Museum. Dit museum vertelt de geschiedenis van Vietnam, en Ho Chi Minhstad in het bijzonder, van de prehistorie tot het heden. Ook zijn er tentoonstellingen over de plaatselijke cultuur en tradities. Het is gevestigd in een fraai Frans koloniaal gebouw.

Museum in Ho Chi Minhstad

Centraal postkantoor

Het centraal postkantoor van Ho Chi Minhstad is een van de beroemdste en meest iconische attracties in de stad. Het werd midden 19e eeuw gebouwd toen Vietnam nog deel uitmaakte van Frans Indochina. De huidige (vernieuwde) versie van het gebouw stamt overigens uit eind 19e eeuw.

Alhoewel het postkantoor er bijzonder indrukwekkend aan de buitenkant uitziet, is het van binnen nog indrukwekkender. Dat begint al bij binnenkomst waar je over de hele lengte van het gebouw een prachtig koepeldak hebt. Boven de historisch ogende, internationale telefooncellen zijn er twee enorm grote kaarten; de ene toont het telecomsysteem van Cambodja en Vietnam van voor de Tweede Wereldoorlog. De andere toont de stad en de omgeving van eind 19e eeuw. Het postkantoor is nog steeds in gebruik maar heeft veel minder bezoekers dan voorheen. Dat maakt het een ideale plek om even af te koelen en uit te rusten na afloop van een stadstour.

Postkantoor

Kerken en tempels

Vanwege de Frans koloniale geschiedenis vind je in Ho Chi Minhstad niet alleen tempels maar ook kerken en zelfs een kathedraal: de Notre Dame. De neo-romaanse kathedraal werd eind 19e eeuw gebouwd met bouwmateriaal volledig afkomstig uit Frankrijk. De twee bijna 58 meter hoge torens hebben zes bronzen klokken. Ze worden door de week geluid om 5.00u ‘s ochtends en 16.15u ‘s middags. In het weekend gebeurt het zelfs nog vaker. De klokken zijn in de verste omtrek nog te horen. We hebben begrepen dat de kathedraal momenteel wordt gerestaureerd. Maar mocht je toch naar het pal ernaast gelegen centraal postkantoor gaan, kijk dan of je ook even naar binnen kunt. De kathedraal is namelijk beslist een bezoekje waard!

Een ander katholiek gebedshuis dat een bezichtiging waard is, is de Cha Tam kerk van begin 20e eeuw. Dit is de eerste kerk voor de katholieke parochianen van de lokale Chinese gemeenschap in Ho Chi Minhstad. Je ziet de Chinese en Vietnamese elementen nog in de overwegend gotische kerk terug. Van binnen is de Cha Tam kerk absoluut fraai en interessant om te zien. Wij vinden echter met name het plein eromheen fantastisch. Je waant je er in een heel andere wereld. Om de kerk heen staan prachtige, oude woningen. En met het Mariabeeld onder een soort pagode-achtige afdak lijkt de kerk meer op een oosterse tempel dan op een katholieke kerk.

Notre Dame

Tempels en pagodes

In de stad zijn verder vele tempels en pagodes te bewonderen. Een daarvan is de Cao Dai tempel. Het duurde midden 20e eeuw maar liefst 20 jaar om hem te bouwen. Binnen vind je een aantal sierlijke gebeeldhouwde draken. Maar wat de tempel echt bijzonder maakt zijn de religieuze beelden van Boeddha, Brahman en Christus.

Pagodes die je tijdens je verblijf in Ho Chi Minhstad niet mag overslaan zijn de Phoc An Hoi Quan Pagoda en de Jade Emperor Pagoda. De Phoc An Hoi Quan is een nogal bonte pagode uit begin 20e eeuw. Je vindt er koperen rituele ornamenten, antieke wapens, zeer vakkundig houtsnijwerk, kleurrijke hangende lantaarns en keramische tegels die de verhalen van lokale legendes vertellen. De Jade Emperor Pagoda is een van de meest chique tempels in de stad. Hier heb je beelden van goden, flink dampende wierook en gedetailleerd houtsnijwerk. Het dak, een waar kunstwerk, toont boeddhistische en taoïstische verhalen.

Tempel

Botanische tuin met dierentuin en het historisch museum

Met al die brommers en hun getoeter kan Ho Chi Minh soms wat druk en overweldigend zijn. Vooral als je al een lange stadswandeling achter de rug hebt. Mocht je op zoek zijn naar wat rust, trek je dan terug in de groene, stille oase van de botanische tuin met de dierentuin. Naast een prettig park vind je er 125 diersoorten en 260 plantensoorten waarvan sommige exemplaren meer dan 100 jaar oud zijn.

Naast een flora- en faunamuseum bevindt zich in de botanische tuin in een oud Frans koloniaal pand het History Museum uit 1929. Hier heb je artefacten tot 4000 jaar oud afkomstig uit de bronstijd en de Cham en Khmer dynastieën. Daarnaast vind je er wapencollecties en kunstwerken. Er zijn overigens geen exposities over de Vietnamoorlog.

Botanische tuin

Niet te missen hoogtepunten net buiten Hi Chi Minhstad

Ook net buiten Ho Chi Minhstad valt er veel te verkennen en te ontdekken. Zoveel zelfs dat je je prima een week in en rond de stad kunt vermaken. Wat voor ons een bijzonder memorabele excursie was, was ons bezoek aan de Cu Chi tunnels. Deze tunnels zijn gebruikt door de Vietcong ten tijde van hun offensief in 1968. Ze bestaan ​​uit een reeks ondergrondse kamers en een 30 kilometer lang tunnelstelsel. De tunnels werden gebruikt als schuilplaats tijdens gevechten, maar ook als communicatie- en bevoorradingsroutes, ziekenhuizen, voedsel- en wapenopslagplaatsen en woonruimte. Ze werden door nare boobytraps beveiligd tegen ongenode gasten.

Cu Chi tunnel

Je kunt delen van de tunnels bezoeken en door de kleine ruimtes kruipen om de omstandigheden van de Vietcong tijdens de Vietnamoorlog te ervaren. Maar let op: vermijd de tunnels als je last hebt van claustrofobie want ze zijn smal en erg laag. Zo laag zelfs dat mijn vrouw die slechts 1,55 meter lang is, flink moest bukken om er doorheen te lopen.

Een ander hoogtepunt dat niet aan je trip in Zuid-Vietnam mag ontbreken is de Mekongdelta. Deze delta bestaat uit 39.000 vierkante kilometer aan waterwegen, bijna net zo groot als Nederland dus. Naast een prachtige, bijzondere natuur zijn het de drijvende markten, scholen en huizen die van het gebied een echt unieke bezienswaardigheid maken. Het centrum van de Mekongdelta ligt op ongeveer vier uur rijden van de stad. Om die reden kiezen veel mensen ervoor om het te gebied te verkennen via een georganiseerde tour. Wij bezochten de Mekongdelta op doorreis naar Cambodja. In een latere blog zullen we deze fantastische tocht wat meer in detail beschrijven. We komen dan ook met praktische tips om zelf ook van Zuid-Vietnam door te reizen naar Cambodja.

Drijvend dorp in de Mekongdelta

Veel gestelde vragen over een bezoek aan Ho Chi Minhstad

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Ho Chi Minhstad?

Ho Chi Minhstad heeft een tropisch klimaat met een nat en droog seizoen. Het droge seizoen loopt van december tot mei. De meest aangename periode voor een bezoek aan de stad is van december tot en met februari. De temperaturen zijn dan wat lager en het is minder benauwd. De maanden maart en april zijn over het algemeen erg warm. Het regenseizoen begint rond mei en eindigt in oktober.

Hoe verplaats ik mij het beste in Ho Chi Minhstad?

Er zijn vele opties om van A naar B te reizen in het voormalige Saigon. Onze eigen voorkeur gaat uit naar de fiets. Door het drukke verkeer gaat een taxi of bus toch niet echt veel sneller. Houd echter rekening met heel veel brommers waar je de straten mee deelt. Zij doen dat gelukkig ook.

 

Blijf je liever met beide benen op de grond? Veel bezienswaardigheden zijn centraal gelegen (in district 1) en prima te voet te bereiken. Op internet zijn er aardig wat gratis stadswandelingen te downloaden. Wat we zelf een handige tool vinden is de gratis app van GPSmyCITY.com. Hiermee kun je enkele stadswandelingen in Ho Chi Minhstad uitzoeken en downloaden voor offline gebruik. Je kunt ook zelf een wandeling heel eenvoudig maken. Dit doe je aan de hand van de bezienswaardigheden die je beslist wil zien. Houd er overigens rekening mee dat er niet echt goede oversteekplaatsen zijn. Vooral drukke straten zijn (erg) lastig over te steken.

 

Een andere vervoersoptie is de bus die je makkelijk kunt herkennen aan de wit-groene buitenkant. Er zijn veel buslijnen. Daarnaast is de bus goedkoop en comfortabel (zelfs airco!). Wel heb je een stadskaart met de buslijnen nodig want uitzoeken welke bus waar naar toe gaat, is nog wel eens een uitdaging. En net als veel andere moderne steden heeft ook Ho Chi Minhstad een hop-on-hop-off-bus. Wel duidelijk wat duurder dan de gewone bus, maar ideaal als je alleen de hoogtepunten wilt zien.

 

Verder kun je je laten vervoeren door een taxi. Er zijn er genoeg en nog betaalbaar ook. Mits je de chauffeur de meter aan laat zetten en zelf meekijkt op je navigatie-app op je telefoon. Wat je ook kunt doen is van te voren een prijs afspreken. Handig als je steeds dezelfde rit maakt. Bijvoorbeeld van of naar je hotel. Omdat taxi’s niet altijd snel door het verkeer kunnen (een brommer is handiger), hebben wij zelf heel weinig gebruik gemaakt van taxi’s.

Wat zijn leuke plekken om wat te drinken en te eten?

In de grote stad zijn er veel plekken waar je na afloop van een dag sightseeing een verkoelend drankje kunt nemen. Een daarvan is de straat Pham Ngu Lao waar je talloze barretjes vindt. Vind je dit te druk? Overweeg dan een bezoek aan een rooftopbar van een van de grote hotels in Ho Chi Minhstad. Zoals die van de Caravelle of Majestic (een van onze favorieten). Verder is de supergezellige Banana Mama Bar ook een leuke rooftopbar in de stad. Maar voor een ongekend weids uitzicht moet je naar de Blank Lounge. Deze bar bevindt zich op 75e/76e verdieping van wolkenkrabber Landmark 81.

 

In Ho Chi Minhstad vind je de grootste verscheidenheid aan Vietnamese en internationale gerechten van het land. Lokale gerechten vertonen invloeden uit de Franse koloniale tijd en uit de Chinese keuken. Het aanbod aan goede tot uitstekende restaurants is erg groot en verandert vrijwel dagelijks. Maar in tegenstelling tot wat je wellicht verwacht van een stad in dit deel van Azië, zeker niet goedkoop.

 

Het goede nieuws echter is dat streetfood in het voormalige Saigon eveneens van goede kwaliteit én goedkoop is. Daarnaast is dit de plek waar je de heerlijkste, lokale gerechten kunt proberen. Zoals Banh mi (met Frans stokbrood), Pho (heerlijke noedelsoep met rundvlees) en Banh xeo (een hartige pannenkoek). Ben je wat huiverig om bij een straatstalletje wat te eten? Overweeg dan een begeleide streetfood tour (wandelend of achterop de brommer). De tours vinden zowel overdag als ‘s avonds plaats.

Wat zijn goede accommodaties in Ho Chi Minhstad om te verblijven?

In Ho Chi Minhstad heb je een bijzonder ruime keuze uit prima tot erg luxe accommodaties. Met luxe komt vanzelfsprekend ook een hogere prijs. En de laatste jaren betaal je dan westerse prijzen. Afhankelijk van wat je in de stad wilt doen en zien, is onze tip om in district 1 te verblijven. Of in de directe omgeving daarvan. Tenminste als je van het gezellige nachtleven in de grote stad wilt genieten. En gelukkig zijn er ook in dit centrale deel van de stad nog steeds voldoende comfortabele, betaalbare hotels te vinden.

Wachtrijen vermijden en speciale tours of attracties

Boek hier speciale tours bij onze partner GetYourGuide. Wij ontvangen voor je boeking een bescheiden commissie zonder extra kosten voor jou. De commissie helpt ons om deze reisblog te onderhouden.