Trekking door de rijstvelden van Sapa

Trekking door de rijstvelden van Sapa

Home » Vietnam » Trekking door de rijstvelden van Sapa

In het noorden van Vietnam, zo’n 350 kilometer van Hanoi ligt Sapa. rondom deze plaats liggen mooie rijstvelden. De beste manier om deze te bezoeken is door het maken van een georganiseerde tocht onder begeleiding van een ervaren gids. Wij hebben de toer geboekt bij Sapa Sisters. Deze organisatie staat heel goed bekend en heeft vrouwelijke gidsen van de Hmong stam. Zij komen allemaal uit deze regio en kennen het gebied op hun duimpje. De organisatie ondersteunt de lokale bevolking met allerlei projecten. Wij waren erg te spreken over de tour en de gids was werkelijk fantastisch.

 

Homestay

Wij hebben de rijstvelden bezocht begin januari 2018. In die tijd kan het koud zijn, we hadden zelfs nachtvorst tijdens onze overnachtingen. Ook hangt er vaak een dikke mist. Toch was de trekking van drie dagen heel bijzonder, niet in de laatste plaats door de informatie die onze gids ons gaf over het leven als vrouw in de Hmong-stam. Ook was het heel bijzonder om twee homestays mee te maken in de primitieve onderkomens van families. Het eten dat zij voor ons bereidden was heerlijk. De bedden waren hard maar goed en we hadden beide keren een warme douche.

In drie dagen maak je een mooie tocht langs rijstvelden, waarbij je soms op de randen balanceert. Door de neerslag was het heel modderig. De laarzen die de organisatie verstrekt, kwamen heel goed van pas. Ook moest de gids regelmatig een helpende hand toesteken om te voorkomen dat we languit in de modder vielen. Ook kom je langs kleine dorpjes, waar de lokale bevolking je enthousiast begroet. Ondanks het weer hebben we een geweldige tocht gemaakt met fraaie uitzichten op de rijstterrasvelden.

Sapa

Een paar tips voor je bezoek aan Sapa

  • Je komt vanuit Hanoi op twee manieren in Sapa: Met de nachttrein naar Lao Cai en daar word je opgehaald door je organisatie. Ook kun je de nachtbus nemen. We zijn heen en terug met de nachttrein gegaan, wat prima beviel. Boek in ieder geval een softsleeper coupe voor 4 of 2 personen.
  • Bij aankomst op het kantoortje van Sapa Sisters ontmoet je de gids. Samen met haar maak je een programma. Ze kan je goed adviseren hoe je makkelijke routes kunt nemen of juist wat meer uitdagend. Ook weet ze goed welke routes drukker zijn en welke veel minder toeristen hebben.
  • Voor vertrek en bij terugkomst kun je douchen bij het kantoortje van de Sapa Sisters. Ook kun je er ontbijten bij aankomst in Sapa.
  • Zorg voor kleren die vies mogen worden. Neem ook een regenjack mee. Je kunt beter op de laarzen lopen dan op berg- of wandelschoenen als het nat is. Wij zakten soms tot 20 cm in de modder en dan krijg je echt koude en natte voeten na een tijd.
  • Zeker in januari kan het koud zijn in de avond en nacht. Neem dus ook wat warms mee dat je kunt aantrekken als je bent gearriveerd in je homestay.
  • Als je begint vanuit Sapa aan je wandeling, lopen er ongetwijfeld enkele vrouwen mee die wat aan je willen verkopen. Vaak zijn dit bekenden of zelfs familie van je gids, maar de gids wil er liever niet iets van zeggen om de relatie goed te houden. Als je hen negeert, stoppen ze met hun verkooppogingen. In het eerste dorpje dat je tegenkomt gaan ze weg.