Hanoi

Hanoi

Home » Vietnam » Hanoi

Als je vanuit Nederland aankomt in Hanoi, verbaas je je de eerste uren over het enorm drukke en chaotische verkeer. Duizenden scooters, brommers en motors worstelen zich door nauwe straatjes, vaak met hun mobieltje in hun hand. Je kijkt je ogen uit wat men allemaal op die kleine brommertjes kan vervoeren. Complete huisraad, de hele groente- en fruithandel en ga zo maar door. We zagen een man met een zes meter lange metalen buis zich met zijn scooter door het drukke verkeer heen manoeuvreren, terwijl hij ook nog eens aan het bellen was. Een straat oversteken lijkt onmogelijk door de onafgebroken rij brommers waar geen einde aan komt. Welkom in Hanoi!

Straatverkoopster in Hanoi

Hoogtepunten van Hanoi

Hanoi is een heerlijke stad om dagen door te brengen met vele hoogtepunten. Als je maar weinig tijd hebt, dan zou wat ons betreft zeker de moeite waard zijn:

Old Quarter

Dit is het historische hart van de stad. Een enorm labyrint van nauwe straatjes met winkeltjes, hotelletjes, eettentjes en heel veel druk verkeer. In sommige straten vind je alleen maar winkeltjes met de rode lampionnen, kaarsen, vlaggetjes en andere religieuze artikelen, de volgende straat is weer gespecialiseerd in hele andere spullen. Je kijkt je ogen uit, maar moet ook goed op het verkeer letten. Lopen over de stoep is praktisch onmogelijk door de duizenden scooters die er geparkeerd staan of de handelswaar die is uitgestald. Bezoek ook zeker de Bach Ma tempel en de Dong Xuan markt als je hier bent. En voor lekker eten kun je in deze wijk goed terecht. Ook kun je hier een kookworkshop volgen.

Druk straatverkeer in Hanoi

Hoa Lo Gevangenis (“Hanoi Hilton”)

Dit gebouw, dat door de Amerikaanse krijgsgevangen de mooie bijnaam heeft gekregen, vertelt vooral de geschiedenis van de Vietnamese strijders voor onafhankelijkheid tegen de Fransen en de folteringen die de gevangenen hier moesten ondergaan. De propagandistische films hierover deden ons denken aan de toon die de Noord-Koreaanse staatstelevisie altijd aanslaat. Ook laat de gevangenis zien hoe “goed” de Amerikanen het in deze gevangenis hadden. De bekendste was de latere Senator John McCain, presidentskandidaat in 2008 in Amerika.

Tempel der Letteren (Temple of Literature)

Deze tempel is al bijna 1000 jaar oud en herbergt de eerste universiteit van Vietnam. Veel in de tempel herinnert aan de oude wijsgeer Confucius. De studenten leerden hier ook zijn regels. In het complex vind je mooie pagodas. Vaak vindt er een plechtigheid met studenten plaats in een van de tempels om bijv. te bidden voor een goede examenperiode. Het is leuk om dat gade te slaan.

Tempel in Hanoi

Fietstour door Hanoi

Het lijkt nauwelijks voor te stellen als je het drukke verkeer in de stad ziet, maar toch kun je prima een fietstour met gids door de mooiste plekjes van Hanoi maken. We doen dit zelf altijd op de eerste dag van ons bezoek. Zo leren we de weg door de stad kennen en zien we de belangrijkste hoogtepunten. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Een uitstekende Nederlandse gids die echt alles van de stad weet, goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad. 

Heb je meer tijd, loop dan zeker rond het Hoan Kiem Lake waar ook een mooi waterpoppentheater is gevestigd aan de noordoostelijke kant van het meer. Erg Leuk om zo’n traditionele show te zien, kaartjes voor de doorlopende voorstellingen kun je tot vlak voor aanvang kopen. Ook de Hai Ba Trung tempel  in het “French Quarter” is mooi. De liefhebbers van musea kunnen hun hart ophalen “Fine Arts Museum”, het “Vietnamese Women’s Museum” en het “National Museum of Vietnamese History”.