Het achterland van Hoi An verkennen

Het achterland van Hoi An verkennen

Home » Vietnam » Het achterland van Hoi An verkennen

Per fiets of scooter

Als je de drukte van de oude stad van Hoi An wilt ontvluchten is een bezoek aan het achterland een goed idee. Hier kom je weinig toeristen tegen en maak je kans om de lokale bevolking te ontmoeten bij hun werk op het land of in hun eigen winkeltjes. Wij hebben het op twee manieren gedaan. De eerste was per fiets via een “free biking tour”. Studenten die graag Engels willen oefenen, leiden je door de omgeving en vertellen over de diverse bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Na afloop kun je via een fooi je waardering tot uitdrukking brengen. Hier blijf je wat dichter in de buurt van Hoi An, maar het is absoluut leuk om mee te maken.

De tweede manier was via Vespa Adventures. Zoals de naam al zegt, maak je met een klassieke Vespa scooter een tocht door het platteland en de eilanden rondom Hoi An. Vanzelfsprekend kwamen we hier wat verder van de stad dan op de fiets. Deze organisatie, actief in meer plaatsen in Vietnam, heeft diverse opties voor tours in de omgeving.

 

Wat zie je allemaal?

Tijdens beide tochten hebben we zogenaamde “Ancestral Houses” bezocht. Dit zijn kleine tempels waar families hun overleden voorouders eren. Zeker de belangrijke en rijke families besteden veel aandacht aan die tempel en het is leuk om te zien hoe men offers brengt voor de gestorven familieleden. Daarnaast bracht de route ons langs het dorpje Thanh Ha, dat erg bekend is om het pottenbakken.

Bij een scheepswerf in de omgeving van Hoi An

Scheepswerf in het achterland van Hoi An

Verder hebben we een scheepswerf bezocht. We leerden dat er nogal wat bijgeloof is als de Vietnamezen een boot construeren op de werf. Zo is het vrouwen niet toegestaan om een boot op te klimmen of erop te gaan zitten als deze nog niet af. De boot is dan voor eeuwig vervloekt en zal alle vaarten pech hebben.  Daarnaast moet tijdens de bouw van het schip de vlag al wapperen op het achterdek. Zo krijgt de boot bescherming en geluk tijdens alle vaarten. En voordat met de bouw wordt begonnen, moet de kapitein of de bouwer eerst langs een waarzegger om te horen of de boot onder een goed gesternte kan worden geconstrueerd.

Beide tours geven een goed inkijkje in het leven op de slaperige eilandjes die bij Hoi An liggen en de werkzaamheden die families verrichten om een bestaan op te bouwen. Zo hebben we een koffiebranderij bezocht en een werkplaatsje waar de hele familie druk bezig was met het fabriceren van vele rijstwafels. Tot slot konden we zien hoe enkele dames zeer bedreven waren in het vervaardigen van bamboe matten. Ze werken met een enorme snelheid en precisie. Voor ons was het een hele opgave om het ook te proberen. Als je daarna weer ziet hoe snel en vakkundig de vrouwen te werk gingen, zonk de moed ons helemaal in de schoenen.

Ancestor House

Rijstvelden in het achterland van Hoi An

Tussendoor rijd je langs mooie paden tussen de rijstvelden door. Hier en daar zie je families aan het werk op het land en tussendoor een paar grazende waterbuffels. Op Cam Kim eiland hebben we de houtsnijwerkplaatsjes bezocht. Het is een mooie manier om het leven op het platteland van Hoi An te leren kennen. Hoewel beide tours dezelfde soort tussenstops maken, zijn ze wel verschillend omdat men andere adressen aandoet. Maar met één tour krijg je zeker ook een goede indruk van het achterland. De keuze is dan zelf fietsen of lekker achterop de scooter.

Wat het leuke van de fietstour was, dat die gegeven wordt door Vietnamese studenten die hun Engels willen oefenen. Tijdens de tocht stellen ze veel vragen aan de deelnemers. Soms zeer hilarische en ook wel persoonlijke vragen. Leuk om mee te maken en daarmee hen de gelegenheid te geven zich te bekwamen in de Engelse taal. Het touren met een klassieke Italiaanse scooter heeft weer een andere charme. Hier valt op dat de gids heel veel weet te vertellen, in goed Engels. Je krijgt bij alle tussenstops die je aandoet heel veel goede informatie te horen die een goed beeld geven van het leven op het achterland van Hoi An.