Halong Bay, absoluut een hoogtepunt van Vietnam

Halong Bay, absoluut een hoogtepunt van Vietnam

Home » Vietnam » Halong Bay, absoluut een hoogtepunt van Vietnam

Een prachtige baai in de Golf van Tonkin, met rimpelloos blauwgroen water. Uit de zee doemen honderden eilandjes op met karstgebergte. Sommige zijn groot, sommige heel klein. Je ziet dat er veel grotten zijn in de grotere eilanden. In de verte varen enkele traditionele Chinese jonks, met bruinrode zeilen. Dit is Halong Bay op zijn best!

Halong Bay

Ideaal voor een cruise

Sinds 1994 is dit gebied Unesco Wereld Erfgoed. Halong Bay trekt jaarlijks heel veel toeristen, die bijna allemaal een boottocht maken langs de eilanden. Je bent dus niet de enige die op een boot rondvaart. Op sommige toeristische plekken kan het daarom erg druk zijn. Eigenlijk is dit het hele jaar door het geval. November schijnt de enige maand te zijn dat het wat rustiger is, ook het weer is dan goed.

Tijdens de boottocht bezoek je diverse grote grotten, met prachtige stalactieten en stalagmieten. Ook kun je genieten van mooie uitzichtpunten op de verschillende eilanden waar je aanlegt. Vaak is er ook nog de mogelijkheid om een paar kayaktochten te maken langs floating villages. Ook bezoek je een pearl farm. In sommige cruises, zeker die van meer dagen, is ook een bezoek aan Cat Ba eiland en Lan Ha Bay opgenomen. De laatste baai is ook heel mooi, maar veel minder toeristisch.

 

Halong Bay in Noordoost-Vietnam

Enkele tips voor een bezoek aan Halong Bay

In Hanoi kun je in bijna ieder hotel al een boottocht boeken. Je kunt kiezen uit 1 dag tot zelfs 5 dagen. Ook is zijn er boten met basis voorzieningen, terwijl het ook mogelijk is om een luxe Chinese Jonk te boeken. Onze ervaring is dat je beter niet voor een budgetoptie kunt gaan. De service is slecht, net als het eten aan boord en de gidsen. Ook ontbreken vaak zwemvesten. Kies daarom voor een goed bekend staande organisatie. Kijk ook naar het programma. Bij een aantal tweedaagse tours eindigt het al aan het begin van de tweede dag. Je bent dus dan nog niet eens een etmaal aan boord geweest. Wil je zo veel mogelijk zien en ook wat verder weg van de kust, dan is een driedaagse tour wel het minimum.

Op Tripadvisor zijn heel veel reviews te vinden en dan moet het mogelijk zijn om bij een goede partij te boeken. Wij hebben via ons hotel Hanoi Rendezvous hotel gekozen voor SeaSun Cruise en waren hier zeer tevreden over. Tijdens de cruise zijn de maaltijden volledig verzorgd en inbegrepen. De drankjes betaal je na afloop. Hiervoor hanteren de meeste cruiseschepen “Westerse” prijzen. Wij kregen nog een kookdemonstratie en konden iedere ochtend om 6 uur deelnemen aan de tai chi les. Een heerlijk begin van de dag!

Halong Bay, Noord-Vietnam