Het centrum van Hoi An: lampionnen en sfeer

Het centrum van Hoi An: lampionnen en sfeer

Home » Vietnam » Het centrum van Hoi An: lampionnen en sfeer

Hoi An is een heerlijke stad, gelegen aan de Thu Bon rivier die iets oostelijker uitmondt in de Zuid-Chinese zee. Het centrum van Hoi An is Unesco Werelderfgoed sinds 1999. Dat is helemaal terecht met de bijzondere sfeer, de prachtige gebouwen en de mooie bruggen. De stad trekt daarom ook jaarlijks vele toeristen. Overdag en in het begin van de avond kan het daarom heel erg druk zijn en schuifel je over de Japanse brug. Maar laat je hierdoor niet weerhouden, want de indruk die het centrum van Hoi An achterlaat is geweldig.

Rivier in Hoi An

Hoi An had in oude tijden een zeehaven en dreef daardoor heel veel handel met China en Japan. Vandaar dat je in het hedendaagse Hoi An nog veel gebouwen en producten vindt die herinneren aan die tijd. Ook zijn veel Chinezen hier blijven wonen, Daarom zijn er zoveel Chinese tempels in de stad. In het regenseizoen kan het water in de stad sterk stijgen. In een aantal van de oude huizen zie je hoe hoog het water heeft gestaan door tekens op de balken.

Chinese tempel in Hoi An

Toegangsticket centrum van Hoi An

Voor het bezoek van de oude stad heb je een ticket nodig, dat je bij iedere toegangsweg tot het centrum kunt kopen. Het blijft geldig voor 10 dagen en met een ticket mag je maximaal vijf van de achttien oude museale gebouwen en bruggen bezoeken. Dat betekent dat je een keuze moet maken. Wij hebben met ons ticket de volgende attracties bezocht: de Japanse brug, de “Assembly Hall of the Fujian Chinese Congregation”, het Tan Ky House, de Quan Cong tempel en de Chuc Thanh Pagode.

Maar ook nadat je de vijf attracties hebt gezien, blijft het nog steeds een leuke stad. Je kunt door straatjes te struinen, op een terras zitten of souvenirs kopen. In de avonduren geniet je van de prachtige lampionnen, die de straten feeëriek verlichten. Ook kun je je culinair laten verwennen in de vele leuke restaurantjes of jezelf een mooi kledingstuk laten aanmeten. Kookworkshops zijn ook hier overal te boeken.

Topattractie in het centrum van Hoi An: de Japanse Brug

De naam van deze overdekte voetgangersbrug is afgeleid van de vele Japanse kooplieden en investeerders die hier in de zeventiende eeuw waren. De hele brug is gemaakt van hout en is ongeveer 18 meter lang. Tijdens het regenseizoen, als het waterpeil stijgt, kan de hele brug onder water staan. De brug vormt een onderdeel van een groter tempelcomplex.

Japanse brug in Hoi An

Assembly Hall of the Fujian Chinese Congregation

Oorspronkelijk diende deze Gemeenschapshal als ontmoetingsplek en zakencentrum voor immigranten uit de Chinese provincie Fujian. Later werd het gebouw omgevormd tot een tempel voor Thien Hau, de zeegodin van dit volk. De Gemeenschapshal is de grootste van de 5 overgebleven gemeenschapshallen in Hoi An. En wij vinden deze ook de meest indrukwekkende om te bezoeken.

Het Tan Ky House

Tan Ky is het best bewaard gebleven handelshuis in Hoi An. Het originele gebouw dateert uit de 18e eeuw. Er zijn veel bijzondere details aan het huis te ontdekken, die nog steeds in originele staat zijn. Het huis van Tan Ky staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Quan Cong tempel

De Quan Cong-tempel werd in 1653 gebouwd. De tempel is aan de buitenkant opgebouwd uit roze stenen. Samen met het dak van groene tegels geeft dit een bijzondere aanblik. Daarnaast vind je op het dak allerlei afbeeldingen van draken en eenhoorns.

Chuc Thanh pagode

De Chuc Thanh pagode is de bakermat van de Vietnamees-boeddhistische ‘Thien Tam Te’-religie. Verschillende antieke rituele voorwerpen zijn nog steeds in gebruik tot op de dag van vandaag. Dat zijn onder andere een 200 jaar oude stenen gong, een karpervormige houten gong en verschillende klokken.

En als het lekker weer is, fiets je in een half uurtje naar een van de twee stranden van Hoi An. De zee was toen wij er waren erg ruw met hoge golven. Dat schijnt tussen oktober en maart bijna altijd het geval te zijn. De route is goed te doen en je hotel kan je met een kleine simpele plattegrond behulpzaam zijn om het gemakkelijk te vinden. Ook is het leuk om het achterland te verkennen met een fiets of scooter. Hierover lees je meer in deze blog: Het achterland van Hoi An.

Voor meer informatie over bezienswaardigheden en activiteiten in Hoi An, kun je een kijkje nemen op de website van Vietnam Tourism.

Tempel in Hoi An