De mooiste vestingsteden van Nederland

De mooiste vestingsteden van Nederland

Home » Nieuwsberichten » De mooiste vestingsteden van Nederland

Nederland heeft nogal wat vestingsteden. Verspreid over het land kun je er ongeveer 160 bezoeken. In Gelderland zijn er maar liefst 26. De ene is nog mooier dan de andere.

Dit jaar organiseerde de ANWB de verkiezing van mooiste vestingstad van Nederland. Uit een selectie van 40 prachtige steden werd de winnaar gekozen. Iedereen kon een stem uitbrengen. Het maakte niet uit of je wel of geen lid bent van de ANWB. Uiteindelijk heeft de ANWB 5 steden genomineerd. Dit zijn Bourtange, Dokkum, Gorinchem, Hulst en Sittard. Op 16 augustus maakte de ANWB bekend dat Gorinchem tot allermooiste vestingstad is verkozen. In het juryrapport stond: “Gorinchem is beeldschoon gelegen op de plek waar de Linge uitmondt in de Merwede. Schitterend bewaard gebleven zijn de wallen: een groen lint om de stad met knoeperds van kastanjes en platanen om onder te flaneren én met zicht op de ommelanden, de rivier en de vele verdedigingswerken. Die combinatie van zicht op de rivier, ring van groen en levendige binnenstad maakt Gorinchem tot een smakelijke bonbon.”

Wat zijn vestingsteden?

Een vestingstad lag altijd op een strategisch belangrijke locatie. Bijvoorbeeld aan de grens of waar belangrijke wegen of rivieren samenkomen. Het doel van de vesting was om de stad te beschermen tegen aanvallen van vijanden. Men wilde met een zo klein mogelijke bezetting in de stad zoveel mogelijk aanvallers uitschakelen.

Het ontwerp van een vesting was daarom belangrijk. Men zorgde ervoor dat de schootsvelden elkaar overlapten. Zo kon de vijand van alle posities onder vuur worden genomen. De toegangspoorten tot de stad beschikten over een speciale uitbouw. Die diende om gloeiende pek over de aanvallers te gooien. Door een systeem van boten en tunnels konden de verdedigers gemakkelijk hun posities aanpassen.

Vestingsteden op grijsopreis.nl

Wij bezoeken graag middeleeuwse steden in Nederland. Daarom hebben we al heel wat vestingsteden gezien. Op onze website vind je blogs over de volgende vestingsteden. Lees de blogs eens door, het helpt je zeker bij het bepalen van je stem op de mooiste vestingstad. Of misschien wil je na het lezen ook een aantal van deze vestingsteden bezoeken. Het zijn in ieder geval stuk voor stuk steden die heel geschikt zijn voor een dagje uit of weekendje weg.

Als we de kans krijgen, zullen we nog meer vestingsteden bezoeken. Volg dus onze website om niets te hoeven missen.