De stad Zwolle heeft een rijke historie. Doordat de stad zich in 1448 aansloot bij het Hanzeverbond, brak een bloeiperiode door voor Zwolle. De stad dreef handel met vele andere Hanzesteden, van de Noordzee tot aan de Oostzee toe. Voor Zwolle was de 15e eeuw dan ook de “Gouden Eeuw”. Tal van rijk geworden handelaren gaven de stad pracht en praal met fraaie gebouwen. Tijdens een wandeling door het compacte centrum zijn dit enkele van de vele hoogtepunten van Zwolle.
De hoogtepunten van Zwolle
Het leuke aan Zwolle is de overzichtelijkheid en compactheid van het stadscentrum. Alle bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te voet te bereiken. En op die manier zie je ook het meest van de stad. Kijk zeker ook eens omhoog om te genieten van de fraaie gevels op vele historische panden. Wat ons betreft zijn dit de hoogtepunten van Zwolle die je zeker niet mag missen:
Museum de Fundatie
Voor ons was een bezoek aan Museum de Fundatie bijzonder omdat daar het in onze ogen mooiste schilderij van Piet Mondriaan van het Gein hangt. Dit prachtige gebied ligt bij wezen van spreken in onze achtertuin en we wandelen daar graag. Daarnaast biedt het museum werken van tal van beroemde kunstenaars uit het verleden en heden.
Het museum is gevestigd in een neoclassicistisch gebouw. Vroeger deed dit dienst als Paleis van Justitie. In de afgelopen jaren is het museum spectaculair vergroot. Op het dag van het museum verrees een enorme “wolk”, bekleed met 55.000 blauw-witte tegeltjes. Binnen in de wolk heb je een mooi uitzicht over de historische binnenstad van Zwolle.
De Sassenpoort
Zwolle kreeg in de 14e eeuw een stadsmuur om het hele centrum van de stad. Er waren in de hele muur 23 stadstorens opgenomen. Hiervan zijn er nog maar 3 bewaard gebleven. In totaal had de stadsmuur 8 toegangspoorten tot het centrum. Alleen de Sassenpoort heeft de tand des tijds doorstaan en staat nog fier overeind. Aan het eind van de 14e eeuw begon men met de bouw van de Sassenpoort. De poort behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. Het is mogelijk om de Sassenpoort te bezoeken en een rondleiding te krijgen.
De Peperbus
De blikvanger van Zwolle is de 75 meter hoge toren van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek, beter bekend als de “Peperbus”. De Peperbus dankt deze bijnaam aan de vorm, die op een peperstrooier lijkt. Vanaf de toren heeft men een weide blik over de stad en kan bij goed weer kijken tot de IJsselbrug, de spoorbrug van de Hanzelijn en de steden Hattem, Kampen en Hasselt.
Wij waren helaas net te laat om de toren te beklimmen. Gelukkig werden we later verrast met een uitnodiging om het klokkenluiden in de Peperbus mee te maken. Dat was een extra toegift en zeker ook een van de hoogtepunten van Zwolle voor ons. Verderop in deze blog lees je hier meer over.
Grote of St. Michaëlskerk
Deze kerk is het grootste rijksmonument van de stad. In de kerk vind je twee bijzondere objecten. Allereerst het grote orgel, een Schnitgerorgel uit 1721. Volgens kenners is dit de Stradivarius van de kerkorgels. Een andere blikvanger is de 400 jaar oude preekstoel. Maar liefst vijf jaar werkte Adam Straes aan de voltooiing van dit meesterwerk. Subtiel heeft hij dit in de preekstoel verwerkt. Het is de op één na grootste preekstoel van Nederland, één van de topstukken op het gebied van beeldsnijkunst uit de late renaissance.
Het Vrouwenhuis
Het (Oude) Vrouwenhuis aan de Melkmarkt is een hofje voor bejaarde dames, gesticht door de welgestelde Aleida Greve. Zij had in haar testament bepaald dat haar woonhuis na haar dood een Vrouwenhuis moest worden. Hier mochten bejaarde, alleenstaande vrouwen van de hervormde kerk wonen. Zij konden er gratis een kamer bewonen, kregen gratis medische verzorging en een toelage uit de nalatenschap van de stichteres.
Tot 1984 werd het fraaie monumentale pand door oude vrouwen bewoond. Tegenwoordig is de benedenverdieping een museum waar bezoekers worden rondgeleid door interieurs uit drie eeuwen, van 1680 tot 1980, van de prachtige Regentenkamer tot de eenvoudige kamers van bewoonsters uit ca. 1900 en 1975. Het Vrouwenhuis bezit een voor Nederland unieke collectie van schilderijen uit de 17de eeuw, gemaakt door Aleida Greve en haar kunstzinnige vriendinnen.
Zwolse Balletjeshuis
Op het grote Kerkplein vind je een van de meest bijzondere winkels van Zwolle: het Zwolse Balletjeshuis. Voor snoepfanaten is het een must om hier naar binnen te stappen. Daarnaast heeft deze winkel de sfeer uit vervlogen tijden goed vast weten te houden. Natuurlijk kun je hier de bekendste lekkernij van de stad kopen: Zwolse Balletjes.
De echte Zwolse Balletjes worden op ambachtelijke wijze in de kelder van het Zwolse Balletjeshuis gemaakt. Het recept is al eeuwenoud en nog steeds geheim. Maar daarnaast kun je er tal van andere bijzondere oudhollandse snoepjes kopen, zoals polkabrokken en wijnballen. Ook verkoopt men allerlei andere speciale Zwolse producten. Daarnaast kun je er alle toeristische informatie over de stad krijgen en stadswandelingen boeken.
Lekker winkelen
In de straten rond de Diezerstraat zijn de meeste winkels te vinden. De leuke boetiekjes en wat exclusievere winkels vind je in de Luttekestraat, Sassenstraat, Melkmarkt en Oude Vismarkt. Daarnaast vindt er op vrijdagochtend en op de zaterdag een markt plaats in de binnenstad.
De beroemdste boekwinkel van Zwolle vind je in de Broerenkerk. Hierin is “Waanders in de Broeren” gevestigd. Je kunt hier uren doorbrengen om te genieten van de uitgebreide boekencollectie, cadeauartikelen of een kopje koffie. Maar vooral ook om te genieten van het fraaie decor met mooie fresco’s. Wat ons betreft wedijvert Waanders in de Broeren met Boekhandel Dominicanen in Maastricht om de eretitel “mooiste boekhandel van Nederland”.
Stadswandeling met gids
Natuurlijk kun je zelf gemakkelijk je weg vinden in het compacte centrum van Zwolle. Toch geeft een stadswandeling met een gids een meerwaarde aan je bezoek. Wij hebben in de ruim anderhalf uur durende wandeling veel geleerd over de stad, de geschiedenis en gebruiken. Zo hoorden we over de rivaliteit tussen Zwolle en Kampen, begrepen waarom de Zwollenaren “blauwvingers” werden genoemd en zagen daarnaast details die we zelf over het hoofd hadden gezien. En je weet zo zeker dat je de belangrijkste hoogtepunten van Zwolle niet mist.
Een stadstour kost € 7 per persoon. Je kunt een kaartje boeken bij het al genoemde Zwolse Balletjeshuis. Onze gids Bert Hijtink bleek ook voorzitter te zijn van het Klokkenluidersgilde Sint Michaël. Toen hij hoorde dat wij te laat waren voor een bezichtiging van de Peperbus, nodigde hij ons spontaan uit voor het bijwonen van het klokkenluiden in de Peperbus, later die middag. Die kans lieten we ons natuurlijk niet ontnemen.
Fietstour met gids langs de hoogtepunten van Zwolle
Een van de leukste manieren om een stad te leren kennen, is een fietstocht met een lokale gids. Deze brengt je naar de leukste plekken en vertelt veel over Zwolle. Wij boeken onze fietstochten altijd bij Baja Bikes. Goede kwaliteit fietsen, een uitstekende gids die echt alles van Zwolle weet en een heerlijke, veilige route door de stad. Je reserveert veilig online (zonder aanvullende kosten). Betalen doe je pas ter plekke als je start met de tocht.
Een extra toegift: klokkenluiden in de Peperbus
Met onze gids beklommen wij de 236 traptreden om bij de klokken te komen. Onze gids was dit keer een van de drie klokkenluiders. Het klokkenluidersgilde Sint Michael heeft 18 vrijwilligers als luider, die bij diverse gelegenheden de klokken in beweging zetten. Vijf van hen zijn luidmeester. Zij hebben de regie over een luiding en luiden dan zelf niet mee.
Het klokkenluidersgilde wil het handmatig klokkenluiden weer in ere herstellen. Tegenwoordig luidt men de meeste kerkklokken op mechanische wijze. Op diverse momenten bedient het gilde de vier kerkklokken van de Peperbus. Het geluid van een handgeluide kerkklok is mooier en voller dan dat van een mechanisch geluide klok.
Wij hebben genoten van deze onverwachte toegift van ons bezoek aan Zwolle. Het was zeker een van de hoogtepunten. Tijdens de 8 minuten dat de klokken luidden, werden er ook TV-opnamen gemaakt door RTV Oost. Het filmpje is via deze link te bekijken.
Hoogtepunten van Zwolle: praktische informatie
Vervoer naar Zwolle
De stad Zwolle is per auto gemakkelijk te bereiken door de directe ligging aan de A28. In de stad zijn voldoende betaalde parkeermogelijkheden. In het weekend en in de avonden kun je gratis parkeren op de parkeerplaats van het Provinciehuis, gevestigd aan de Luttenbergstraat 2. Vanaf hier loop je binnen een paar minuten het centrum in. Nog handiger en milieuvriendelijker is het om de trein te nemen naar Zwolle. Het fraaie stationsgebouw ligt ook op loopafstand van de binnenstad. In ongeveer 10 minuten sta je hartje centrum.
Eten en drinken in Zwolle
Zwolle herbergt het beroemde driesterrenrestaurant “De Librije”. Absolute top in Nederland. Reserveer ruim van tevoren en je ondergaat een culinaire belevenis die je nooit meer zult vergeten. Slapen kan ook bij de De Librije. Wil je iets minder exclusief eten, dan zijn Il Carpaccio, Poppe en Os en Peper goede keuzes.
Voor een lekkere lunch of een gezellige borrel kun je gaan naar Bapas, Anne & Max of De Belgische Keizer.
Slapen in Zwolle, meer de tijd om de hoogtepunten van Zwolle te zien
Voor een lekker weekend in de Hanzestad Zwolle kun je heerlijk overnachten in het befaamde hotel Wientjes. Andere goede keuzes zijn Lumen of Bed & Breakfast De Leeuw. Hier overnacht je in een woonboot. Een hele romantische overnachtingsplek is Bed & Breakfast Kort Jakje. Dit kleine voormalige pakhuisje is ingericht voor 2 tot 3 personen en ligt hartje binnenstad. Tot slot kun je ook in de oude stadstoren Pelsertoren overnachten. Een bijzondere ervaring! Zit hier geen goede overnachtingsplek voor je bij? Kijk dan op het overzicht van hotels in Zwolle.
Wil je deze hoogtepunten van Zwolle samen met iemand bezoeken, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen