Stedentrip naar Delft, stad van Oranje

Stedentrip naar Delft, stad van Oranje

Home » Zuid-Holland - Cultuur » Stedentrip naar Delft, stad van Oranje

Onlangs maakten we een verrassende rondreis door onze eigen Randstad. We maakten daarbij gebruik van het ‘Wees Welkom Weken’-programma van WestCord Hotels. Een van de steden die we aandeden was Delft, de stad van Oranje. We zijn er lang geleden al eens geweest bij een bruiloft. Dit keer hadden we meer tijd om deze compacte maar o-zo-prachtige stad beter te verkennen.

Algemeen oordeel? Als je Amsterdam een mooie maar net iets te drukke stad vindt, ga dan naar Delft! De stad is in cultuurhistorisch opzicht vergelijkbaar met onze hoofdstad, maar is een stuk intiemer. Wij vinden Delft een ultieme bestemming voor een leuk dagje uit. Maar de oude stad is ook een geschikte uitvalsbasis om de regio te verkennen.

In deze blog nemen we je mee met onze stadswandeling door Delft. Hierbij doen we uiteraard de geijkte hoogtepunten aan. Maar ook unieke plekjes die ons door enkele locals zijn geadviseerd.

Oostpoort

Stadswandeling door het compacte centrum van Delft

Bij het VVV-kantoor op de Markt kopen we een boekje met een interessante stadswandeling. De wandeling, zo vertelt de dame achter de balie, voert langs alle bijzondere plekken van de stad. Daarbij krijgen we veel achtergrondinformatie over de stad en de bezienswaardigheden zelf. We steken de smalle Kerkstraat over en komen uit bij de Nieuwe Kerk.

Bakfiets in Delft

De Nieuwe Kerk

We kunnen ons nog herinneren dat Delft de stad is waar Willem van Oranje in 1584 vermoord werd. De Nieuwe Kerk herbergt het praalgraf van de prins. Onder dit graf bevindt zich de koninklijke grafkelder. Hier vinden de Oranjes hun laatste rustplaats.

De grafkelder is niet voor het publiek toegankelijk. Toch is het zeker de moeite waard om de Nieuwe Kerk te bezoeken. Naast het praalgraf heb je er namelijk een prachtig mooi drieduizend pijpen tellend orgel. Daarnaast kun je de op één na hoogste kerktoren van Nederland beklimmen! Omdat er maar liefst 376 traptreden zijn heb je een goede conditie nodig. Maar het fantastische uitzicht maakt veel goed.

Nieuwe kerk

De nieuwe kerk op de Markt

Oude Kerk in Delft

De oude kerk aan de Oude Delft

Beestenmarkt

We hebben met de beklimming van de kerktoren aardig wat calorieën verbrand. Om die aan te vullen gaan we op zoek naar een terras. Via de Burgwal komen we uit op de Beestenmarkt. Van eind 16e eeuw tot de jaren 70 van de vorige eeuw werden op het plein veemarkten gehouden. Inmiddels is het een super gezellig plein waar oude platanen voor de nodige schaduw zorgen. We strijken neer bij Kobus Kuch. Volgens locals is dit dé plek waar je moet zijn voor de beste, huisgemaakte appeltaart. Wij kunnen dit zeker beamen.

Beestenmarkt in Delft

Museum Prinsenhof

Na de heerlijke appeltaart lopen we via de Markt met het prachtige stadhuis naar het Prinsenhof. Tijdens de korte wandeling lopen we door bijzonder pittoreske, middeleeuwse straatjes. Ook steken we enkele groene, soms kristalheldere grachten over. Wat is Delft toch een fantastisch mooi stadje! Uiteindelijk komen we via de scheve, 13e-eeuwse Oude Kerk bij het Prinsenhof uit.

Het Prinsenhof is een museum in het voormalige Sint-Agathaklooster. Het historische pand uit begin 15e eeuw legt zich toe op de Delftse Meesters, Delfts blauw en Willem van Oranje. Het was hier waar Willem van Oranje in 1584 vermoord werd. De kogelgaten in de muur getuigen nog van die verschrikkelijke gebeurtenis in de vaderlandse geschiedenis. Het museum vinden we ons bezoek absoluut waard.

Tijd voor een kopje koffie. Dit nemen we bij de Barbaar op het Sint-Agathaplein aan de achterzijde van het museum. Wat is het hier op het plein heerlijk rustig! We zien wat ouders met kleine kinderen in een bakfiets voorbij fietsen. In het parkje aan de overzijde staat het standbeeld van Willem de Zwijger. Een gids geeft er aan een echtpaar wat uitleg. En op een bankje zit een hipster achter zijn laptop te werken. Voor de rest is het park en het pleintje een oase van schaduwrijke rust.

Standbeeld Willem van Oranje in Delft

Hofje van Pauw

Op weg naar de Paardenmarkt komen we langs het Hofje van Pauw. Het hofje uit begin 18e eeuw is een van de vier overgebleven hofjes van Delft. De acht huisjes van het hofje waren bestemd voor arme of behoeftige mensen. We lopen onder een klassieke poort door en komen uit in een fraai aangelegde rozentuin. We gaan op een van de bankjes zitten en mijmeren wat over de vaderlandse geschiedenis. In het midden van de tuin zien we een waterpomp. Die was eeuwen geleden de enige watervoorziening voor de plaatselijke bevolking.

Paardenmarkt

Het hofje van Pauw komt uit op de Paardenmarkt. In de middeleeuwen had je op deze plek een opslagplaats voor buskruit. Midden 17e eeuw kwam deze tot ontploffing. Naar verluidt was de kaars van de beheerder van het kruithuis de boosdoener. Door de ‘Delftse donderslag’ werd een groot deel van de stad verwoest. Dankzij een collecte in diverse Hollandse steden kon dit deel van de stad snel worden hersteld. Wij zien niets wat aan die tijd herinnert. Wel zien we een fraai, bijzonder rustig pleintje. Je hebt er een goed restaurant, Kruydt.

Hofje van Pauw

Oostpoort

Vanuit de Paardenmarkt lopen we langs de stadssingel naar de Oostpoort. De introductieweken voor eerstejaars studenten is net van start gegaan. Veel van die studenten zien we aan de waterkant gezellig wat kletsen. Een aantal zoekt de verkoeling op van het water van de singel. Wij lopen verder en komen uiteindelijk uit bij de Oostpoort waar we de fietsen hebben staan. De poort uit het jaar 1400 is de enige overgebleven stadspoort van Delft. Je hebt er een landpoort en een waterpoort die door de stadsmuur met elkaar verbonden zijn. Echt prachtig! Overigens doet de poort tegenwoordig dienst als woning en kunstgalerij.

Oostpoort van Delft

Bezienswaardigheden net buiten het historisch centrum

Voor onze lunch fietsen we even terug naar ons hotel. Bij de receptie krijgen we een rugzak mee met daarin onder meer broodjes, croissants, fruit en wat drinken. Nog voor we terug gaan naar het oude centrum, bezoeken we de Delftse Hout. Aan de Grote Plas van dit grote, groene recreatiegebied nuttigen we de smakelijke lunch. Wat een leuk buitengebied is dit! We voelen ons echt in de natuur. Van de nabijgelegen, drukke A13 horen we niets.

Voor we het recreatiegebied verlaten doen we nog even het Arboretum-Heempark aan. Het park is een toevluchtsoord voor verdrongen planten en dieren in dit deel van de randstad. Bij de vele uitheemse en inheemse plantensoorten staan naambordjes. Voor de natuurliefhebber echt interessant om even doorheen te lopen!

Delftse Hout

Royal Delft

Een stedentrip naar Delft is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Royal Delft. De enige in Delft overgebleven producent van het befaamde aardewerk is dan ook onze volgende bestemming. In de aardewerkfabriek wordt het Delfts Blauw volgens eeuwenoude tradities volledig met de hand beschilderd. Omdat we dit wel eens willen zien boeken we de ‘Royal Delft Experience’. We krijgen een kijkje op het productieproces en laten ons verbazen over hoe prachtig dit allemaal gebeurt. Wij zijn zelf geen liefhebber van het blauwwitte aardewerk. Maar ons bezoek aan ‘de Koninklijke Porceleyne Fles’ vinden we beslist de moeite waard.

Agnetapark

Op aanraden van enkele locals fietsen we door naar het Agnetapark. We komen uit in een leuk klein wijkje net buiten het oude centrum. We parkeren onze fiets in het park bij restaurant Heinde & Ver. Vanaf hier lopen we door de smalle straatjes waaraan prachtige, oude huisjes staan. De huisjes zijn eind 19e eeuw in opdracht van de directeur van een nabijgelegen fabriek gebouwd. Het personeel kon hier in de kost. Het mooie is dat elk huisje zelfs een eigen tuin heeft. In de stad was (en is) dit niet vanzelfsprekend. Het complex met de vele arbeiderswoningen kan je zien als het eerste tuindorp van Nederland.

Agnetapark in Delft

Delft bezoeken: praktische informatie

Met deze handige tips wordt jouw bezoek aan Delft een geslaagd uitje:

Bereikbaarheid en parkeren

Delft is uitstekend met zowel de auto als het openbaar vervoer bereikbaar. Het station van Delft ligt op steenworp afstand van het oude centrum. Kom je met de auto dan heb je enkele opties. Een daarvan is parkeren bij een van de vele parkeergarages aan de buitenring van het oude stadshart. Een wellicht betere optie is parkeren ruim buiten het centrum. Neem vervolgens de fiets of de bus naar het centrum. Wil je meer van Delft zien dan alleen het oude centrum, neem dan vooral de fiets.

Eten en drinken

Op de Markt en in de omgeving van de Beestenmarkt heb je ruim voldoende keus in restaurant en cafés. Maar ook in de andere delen van het stadshart vind je enkele pareltjes. Een daarvan is restaurant Pavarotti in het oude stationsgebouw. Een andere is Huszár die je het beste kunt combineren met een boottochtje bij Canal Hopper Delft. Verder is restaurant Kruydt op de Paardenmarkt een aanbeveling waard. Hier vind je een totaaloverzicht van de beste restaurants van Delft.

Overnachten

In Delft vind je diverse leuke hotels of sfeervolle B&B’s in het centrum. Wij zelf verbleven in het bijzonder comfortabele WestCord Delft. Ideale locatie want je kunt je auto er kwijt waarna je met de leenfiets naar het centrum fietst. Kijk hier voor het totale overzicht van accommodatie in Delft.

Stadsplattegrond van Delft in de Gouden Eeuw

Keramische stadsplattegrond van Delft tijdens de Gouden Eeuw – in de Papenstraat