Tsingy de Bemaraha: avontuurlijke wandeltochten

Tsingy de Bemaraha: avontuurlijke wandeltochten

Home » Madagaskar » Tsingy de Bemaraha: avontuurlijke wandeltochten

Een uniek natuurpark in Madagaskar is het Nationaal Park Tsingy de Bemaraha. Dit ligt in het westen van het land, bij het kleine plaatsje Bekopaka. Ondanks dat het moeilijk te bereiken is, zou dit park niet in je reisplannen mogen ontbreken. De uitzichten op de messcherpe, grijze puntrotsen zijn fenomenaal en de tocht door het park is zeker avontuurlijk. Het park staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bijzondere rots bij Tsingy de Bemaraha

Tsingy de Bemaraha: uniek natuurgebied

De grijze kalksteenformaties in dit gebied zijn door de eeuwenlange erosie door wind en water ontstaan. Op sommige plekken torenen de puntige rotsen een paar honderd meter in de lucht. Het is een heel surrealistisch landschap dat spectaculaire uitzichten oplevert. In het Malagassisch betekent de naam van het park “op je tenen lopen over de punten”. Gelukkig hoefden we dat niet te doen, want de rotspunten zijn inderdaad messcherp.

In het park komen maar liefst elf lemuursoorten voor. We hebben ze helaas niet allemaal gezien, maar we kwamen vooral voor het landschap hier. En dat heeft diepe indruk op ons gemaakt in de twee dagen dat we in het park waren. Het park bestaat uit twee delen, namelijk de kleine en de grote Tsingy. Ze liggen ver van elkaar verwijderd, ongeveer 17 kilometer.

Maki's bij Tsingy de Bemaraha

Kleine Tsingy de Bemaraha

De ingang van de Kleine Tsingy ligt dichtbij het plaatsje Bekopaka, aan de Manambolo rivier. In het park kun je wandelingen maken over zeven verschillende routes. De meeste bezoekers kiezen voor een wandeling van anderhalf of twee uur. Deze zijn gemakkelijk te doen. Voor de fanatiekelingen is er een tocht van zo’n zes uur, waar je ook nog moet abseilen van een 25 meter hoge rots.

Wij hebben de wandeling van twee uur gedaan. Over een redelijk makkelijk begaanbare route kom je langs enkele uitzichtpunten en zie je puntige rotsformaties overal om je heen. Omdat het niet voor niets Kleine Tsingy heet, is het uitzicht hier mooi, maar niet super spectaculair. De kans op het spotten van lemuren is in dit deel van het park relatief groot. Wij hebben ze echter niet gezien.

We hebben het bezoek van de Kleine Tsingy gecombineerd met een tocht met een pirogue (een soort prauw) over de Manambolo-rivier. Onderweg hebben we twee keer aangelegd om enkele mooie grotten te bezoeken. Tijdens de boottocht zagen we nog een krokodil naast ons zwemmen. Gelukkig had ie geen trek en liet hij ons met rust.

rivier bij Tsingy de Bemaraha, Madagaskar

Grote Tsingy de Bemaraha

De dag erna stond de Grote Tsingy op het programma. In verband met veiligheidsvoorschriften moesten we in colonne rijden, begeleid door twee gewapende militairen. Het bleek dat er onlangs een auto was overvallen en men wilde geen risico nemen. We voelden ons ontzettend veilig toen we de militairen zagen. Enorme bierbuiken en op hun teenslippers. Die zouden zeker kwaadwilligen te pakken nemen bij een achtervolging!

In de Grote Tsingy zijn er diverse wandelroutes van vier tot zes uur. Deze brengen je op alle mooie uitzichtpunten van het park. Onderweg leg je een uitdagend parcours af. We waren zeer verrast toen we onderweg vier Amerikaanse vrouwen van ver boven de 70 ontmoetten. Zij deden de route in omgekeerde volgorde. Later kregen we nog meer respect voor hen toen we al “tijgerend” onder een rotsspleet door moesten kruipen.

Hangbrug bij Tsingy de Bemaraha

Uitzichtpunten

Tijdens de wandeltocht kom je bij enkele prachtige uitzichtpunten. Hier geniet je van een geweldig 360-graden panorama. Bij helder weer, en dat is het hier bijna altijd, kun je kilometers ver kijken over de grillige rotsformaties heen. Een geweldig beeld dat je niet snel vergeet. Gelukkig was het tijdens ons bezoek relatief rustig in het park. We konden zonder te wachten de uitzichtpunten op en voelden ons niet opgejaagd als we genoten van de panorama’s omdat er geen wachtenden beneden stonden. In het hoogseizoen, van juli tot en met september, kan dat wel eens anders zijn.

Via Ferrata

Op diverse plekken tijdens de tocht zeker je jezelf aan een stalen kabel. Hierdoor kan er niets mis gaan. Het harnas inclusief bevestigingshaken krijg je van je gids bij de start. Het lijkt heel gevaarlijk, maar is het niet. Er is geen specifieke klimervaring vereist, iedereen kan gebruik maken van de Via Ferrata. En de gidsen zijn uiterst behulpzaam en geduldig om bij moeilijkheden je te helpen. Ze steken graag een hand uit en weten met hun motiverende woorden en handige tips mensen met hoogtevrees zonder problemen te laten klimmen en dalen.

Hangbrug

Een ander hoogtepunt is de hangbrug tussen twee rotsen. Deze hangt boven een afgrond van zo’n 60 meter. Gelukkig kun je je hier weer zekeren met het harnas. Ondanks dat ik geen held ben en last van hoogtevrees heb, vond ik het geweldig om over de brug te lopen. Het is een spectaculair hoogtepunt op een dag vol klim- en afdaalavonturen. En een prachtig fotomoment.

Nauwe spleten, smalle grotten

Een tocht door de Grote Tsingy betekent een hele afwisselende wandeling. Af en toe passen we net tussen de smalle rotsspleten. De rugzak moet regelmatig af omdat we anders klem komen te zitten. We lopen door enkele grotten. Bij enkele moeten we op ons knieën een korte afstand overbruggen naar een plek waar we weer normaal konden lopen. Een klein stukje moesten we ‘tijgeren”. Op handen en voeten met ons lichaam zo laag mogelijk bij de grond, duwden we onze rugzak voor ons uit. We kregen nog meer respect voor de Amerikaanse dames die we eerder tegenkwamen!

Tijdens de tocht konden we ons regelmatig even vasthouden aan de rotsen. Aan de afgesleten plekken konden we zien dat veel mensen af en toe houvast zoeken bij de rotswanden.

Roadtrip door Madagaskar

Tsingy de Bemaraha: praktische informatie

Hier vind je alle informatie voor een onvergetelijk bezoek aan dit prachtige Nationale Park.

Hoe er te komen

Tsingy de Bemaraha ligt bij het kleine plaatsje Bekopaka in het westen van Madagaskar. Deze plaats is alleen te bezoeken met een 4×4-auto vanuit Morondava. De 190 kilometer lange route kost zeker zeven uur netto reistijd. Daar komen nog twee oversteken op een pont bij. De pont bij Belo sur Tsiribihina duurt circa 45 minuten (50.000 ariary enkele reis). Bij Bekopaka is de tweede pont. De overtocht hier gaat sneller en kost 20.000 ariary voor een retour.

Het is een lastige en vermoeiende rit over zandpaden. Een mooi moment voor relaxen is een lunch bij volgens kenners de beste eetgelegenheid van Madagaskar, namelijk Restaurant Mad Zebu in Belo Sur Tsiribihina. Iedere gids kent het en als je met een gids/chauffeur rijdt, stopt hij hier zeker. Het is echt haute cuisine wat men je hier voorschotelt.

Als je tijd hebt kun je overwegen om in Belo te overnachten. Wij hebben dit op de terugreis gedaan en maakte de reis terug een stuk relaxter. We sliepen in het mooie Hotel du Menabe. Het is een oud koloniaal gebouw met goede kamers en een uitstekend restaurant. Het gebouw oogt vanaf de buitenkant niet zo bijzonder, maar schijn bedriegt.

Rotsen bij Tsingy de Bemaraha

Toegangsprijzen en gidsen

De entree voor het park is 55.000 ariary per persoon per dag, inclusief gebruik van harnas voor de Grote Tsingy. Let op: dit kun je niet cash betalen, een creditcard is noodzakelijk! Een gids kost 135.000 ariary per dag (kan wel weer contant betaald worden). Wij hadden op aanraden van iemand gids Bien, een uitstekende en hulpvaardige gids die zeer goed Engels sprak. Een andere goede gids is Narcis. Als je voorkeur hebt voor een gids kun je het beste drie weken van te voren een mail sturen naar het park met dit verzoek. Het park deelt namelijk de gidsen zelf in om iedereen voldoende werk te kunnen geven. Het mailadres is bmr.cvecot.parks@hotmail.com.  

In het hoogseizoen is vooraf je ticket regelen zeer belangrijk. Er zijn te weinig gidsen en harnassen beschikbaar. En als je geen gids hebt, kom je het park niet in. Dat zou eeuwig zonde zijn. Regel dit dus uiterlijk de middag dat je aankomt. Op de dag zelf is het moeilijk. Een Nederlands gezin heeft vorig jaar al om 4 uur ‘s ochtends bij het parkkantoor gestaan om het te regelen.

Lunches

In de Grote Tsingy is niets te koop. Regel daarom via het hotel een lunchpakket of koop een forse hoeveelheid bananen in Bekopaka. Neem ook voldoende water mee, het kan er heel warm zijn.

Kinderen bij Tsingy de Bemaraha

Hotels in Bekopaka

l’Olympe de Bemaraha. Prima hotel met kamers en bungalows. Wij kregen van de eigenaar een upgrade en hadden niet te klagen over comfort. Heerlijk is het zwembad bij het hotel. Het eten in het restaurant is prima.

Orchidee Hotel. Goed hotel met nette kamers en bungalows. Kies zeker voor een kamer met een groot tweepersoons bed, anders wordt het een twijfelaar. Als je dit hotel boekt, krijg je de kosten van de pont in Bekopaka terug. Kies dan wel voor de linker pont bij de oversteek (met een bord aangegeven) en bewaar het bonnetje.

Soleil de Tsingy: Prachtig mooi hotel met gezellig ingerichte bungalows. Een heerlijk zwembad doet het stof van je afspoelen. Mooi uitzicht vanuit het restaurant en terras. Hier hangt wel een prijskaartje aan.

Geldzaken bij Tsingy de Bemaraha

Houd er rekening mee dat het prijspeil in dit gebied hoger is dan in andere plaatsen in Madagaskar. Er zijn geen banken in Bekopaka, dus neem voldoende contant geld mee hier naartoe. Wel kan de entree van het park met creditcard betaald worden, evenals de duurdere hotels.