Hoogtepunten van Antananarivo en omgeving

Hoogtepunten van Antananarivo en omgeving

Home » Madagaskar » Hoogtepunten van Antananarivo en omgeving

Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar, is voor velen de eerste kennismaking met het eiland. Na de landing op de luchthaven Ivato, zo’n 13 kilometer vanaf het centrum, verbaas je je gelijk over het drukke verkeer en de talloze markten die je onderweg ziet.

De rit naar het centrum kan op sommige momenten van de dag wel 1,5 uur duren. Het verkeer in Antananarivo is namelijk chaotisch en druk en de wegen zijn er niet op ingesteld. Omdat de weg vaak als markt wordt gebruikt, moet het vele verkeer zich door smalle ruimtes wringen. Maar als je het centrum eenmaal hebt bereikt, kun je genieten van een bijzondere stad, met diverse hoogtepunten. En vanuit “haute ville” heb je een mooi uitzicht over stad en omgeving. Je ziet dan direct dat de stad op een aantal heuvels is gebouwd.

Souvenirverkoper

Hoogtepunten Antananarivo

Antananarivo, of “Tana” zoals de Malagassiërs gemakshalve zeggen, is niet een stad om dagen te verblijven. Daarvoor is het te hectisch en druk. Daarnaast is er in de rest van het land zo veel moois te zien dat je daarvoor je tijd hard nodig zult hebben. Maar het is wel verstandig om na een vaak lange, vermoeiende reis een dag in te plannen voor een bezoek aan de hoofdstad, om langzaam te acclimatiseren. En tijdens die dag kun je diverse hoogtepunten bezoeken. We zetten ze voor je op een rijtje:

Rova

De Rova is een koninklijk versterkt complex, gelegen op een van de 12 heilige heuvels van Tana. Het complex werd gebouwd door een koning van de Merina waarna het door zijn opvolgers werd uitgebreid. Je vindt er onder andere een koninklijke kapel en diverse graven van koningen.

Taxi

Lac Anosy en Monument aux Morts

Dit kunstmatig en hartvormig meer midden in de stad is een stuwmeer. Vroeger stonden er diverse gebouwen op het eiland in het meer, zoals een wapenfabriek en een zomerverblijf van een koningin. Nu staat er een oorlogsmonument, ter nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten in de Eerste Wereldoorlog.

Markten

Een van de meest lokale en traditionele markten is die met de naam Petite Vitesse. Deze markt is voor de inwoners van Tana de plek om hun boodschappen te doen. Let hier wel goed op zakkenrollers. Andere leuke markten zijn die op het grote plein in Haute Ville en de Analakely markt. De Avenue de l’Independance is een gezellig stadscentrum met leuke paviljoens. Als je hier bent, ga dan zeker een overheerlijk ijsje eten bij “honey”. Deze ijssalon is erg geliefd bij de lokale bevolking.

Stadswandeling Antananarivo

De gids neemt je mee voor een twee uur durende wandeling in het centrum van de stad. Hij vertelt veel over de historie, cultuur en bezienswaardigheden. Zeer de moeite waard! Vraag bij je hotel of zij contact kunnen leggen met een gids die dit kan organiseren.

Wil je liever zelf een wandeling maken zonder gids, dan geeft de Lonely Planet-gids over Madagaskar je een goede beschrijving van een wandelroute in Tana.

Straatbeeld

Hotels Antananarivo

Hotels in Tana zijn duurder dan in de rest van het land. Enkele hotels waar wij naar volle tevredenheid hebben geslapen zijn:

Rova Hotel

Een gezellig en kleinschalig hotel (15 kamers) in een rustige en mooie buurt van de stad. De kamers zijn prima met een privé-badkamer. Er werkt vriendelijk en servicegericht personeel. Meer informatie Rova Hotel Antananarivo.

Belvedere Hotel

Een mooi hotel met een gezellig restaurant. Op het terras heb je een geweldig uitzicht over de stad. Er zijn 25 prima kamers met een uitstekende privé-badkamer en 2 suites. Meer informatie Belvedere Hotel Antananarivo.

Hotel La Villette

Een modern hotel met ruime kamers, suites en appartementen. Rustig gelegen in een leuke buurt (schuin tegenover Rova hotel). Als een van de weinige hotels in Madagaskar is hier het uitgebreide ontbijtbuffet inclusief. Meer informatie La Villette Hotel Antananarivo.

Hotel Lapasoa

Een prachtig boutique hotel in een mooi koloniaal pand. De kamers zijn rijk gedecoreerd met mooie attributen en houten vloeren. De kamers op de bovenste verdieping zijn het mooist. Meer informatie Hotel Lapasoa Antananarivo.

B&B Cineroutes

Als je een auto huurt bij Cineroutes voor een rondreis door Madagaskar, kun je prima overnachten in zijn B&B. Op het terrein is het daarnaast mogelijk te overnachten in een tent. We hebben zowel in de tent als in de B&B geslapen en vonden het prima. Je zit dan wel verder weg van het centrum van de stad.

Karretje

Restaurants in Antananarivo

In culinair opzicht is het genieten in Tana. Hier vind je de beste restaurants van het land. Er is heel veel keuze aan goede eetgelegenheden. Lokaal, fusion, Aziatisch, Mediterraan, Europees, alle keukens zijn wel aanwezig. Hoewel het eten iets duurder is dan in de rest van het land, kun je voor onze begrippen heerlijk eten voor weinig geld. Enkele restaurants die we je kunnen aanbevelen zijn (ook op Tripadvisor scoren deze bijzonder hoog):

Chez Sucett’s

Omdat het op loopafstand van ons hotel lag, hebben we hier geboekt. En we werden niet teleurgesteld! Heerlijk eten, een vlotte bediening (daar mankeert het in Madagaskar vaak aan) in een gezellige ambiance. Lekkere carpaccio van zeboe!

Le Sakamanga

Eveneens op loopafstand bij ons hotel ligt dit uitstekende restaurant. Heel gezellig ingericht met mooie foto’s aan de wand en een leuke bar voor een aperitief. Maar vooral het eten was geweldig! Een uitgebreide kaart zorgt dat iedereen aan zijn trekken komt. Vooraf reserveren is aan te bevelen!

Kudéta

Dit restaurant, van dezelfde eigenaar als het boutique hotel Lapasoa, valt bij de locals zeer in de smaak. Er wordt dan ook veel gewerkt met lokale gerechten die er heerlijk uitzien en net zo smaken. Veel muziek in de weekenden (het is ook een clubachtig café). Reserveren is gewenst.

La Varangue

Wil je echt top eten in een fantastische ambiance, dan is La Varangue de juiste keuze. Je vindt hier Franse gerechten met een lokale “twist”, perfect bereid en geweldig mooi opgediend. Stijlvol en vakkundig, zo kun je dit toprestaurant omschrijven. Vooraf reserveren is een must.

Ambohimanga

Bezienswaardigheden in de omgeving van Antananarivo

 

De Rova van Ambohimanga

Zo’n 20 kilometer van Tana ligt het plaatsje Ambohimanga. Hier vind je een van de belangrijkste paleizen uit de geschiedenis van Madagaskar. Voor veel inwoners is dit een plek die ze eenmaal in hun leven gezien moeten hebben.

Ambomihanga betekent blauwe heuvel en was in de tijd van het Merina koninkrijk de hoofdstad van het land. Hier lieten de opeenvolgende koningen en koninginnen een versterkt paleis bouwen. Deze plek staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Rova in Ambomihanga is een waar pelgrimsoord geworden voor de Malagassiërs. Vanaf het terrein heb je een mooi uitzicht op de omgeving.

Ambohimanga

Lemurs’ park

Als je in Madagaskar geen tijd hebt om in bijvoorbeeld Andasibe of Ranomafana de maki’s in het wild te spotten, dan mag een bezoek aan het Lemurs’ park eigenlijk niet ontbreken. Dit kleine reservaat ligt een kilometer of 22 ten zuidoosten van de hoofdstad. In beslag genomen maki’s (van smokkelaars of mensen die ze als huisdier hielden), worden hier gerehabiliteerd en voorbereid om weer terug de vrije natuur in te gaan.

Maki