Nationaal park Isalo: prachtig wandelgebied

Nationaal park Isalo: prachtig wandelgebied

Home » Madagaskar » Nationaal park Isalo: prachtig wandelgebied

Madagaskar kent vele nationale parken. Een van de mooiste is het nationaal park Isalo. Daarnaast is het met een oppervlakte van ruim 800 km² het op een na grootste park van het land. Het is vooral bekend door de prachtige rotsformaties. Vandaar dat nationaal park Isalo de bijnaam “het Colorado van Madagaskar” heeft gekregen. Een bezoek aan nationaal park Isalo is zonder meer een van je hoogtepunten van je vakantie in Madagaskar!

Nationaal park Isalo, kloven en rotsen

Wanneer je houdt van een prachtige wandeling door een schitterend landschap met kloven, rotsen, watervallen, kleine vennetjes en canyons, dan kun je hier je hart ophalen. De vergezichten over geel gekleurde savannes zijn geweldig. Maar je kunt je in een ander deel van het park weer wanen in een tropisch woud met metershoge bomen. Niet voor niets is nationaal park Isalo het meest bezochte park van het land. En de natuur is hier weer totaal anders dan in de andere parken die we hebben bezocht. Hoewel je in het park ook wel kunt genieten van het dierenleven, is het landschap de grootste attractie. Een wandeltocht in het park brengt je langs de vele hoogtepunten.

Savanne bij Isalo, Madagaskar

Wandeltochten in Nationaal Park Isalo

Afhankelijk van de beschikbare tijd en conditie kun je diverse wandeltochten maken die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. De kortste tocht duurt twee uur, maar het is zelfs mogelijk om een week in het kamp rond te trekken. Er is een klein deel waar je een circuit van “via ferrata” kunt volgen. Dit ligt echter in een gebied dat bijna 30 kilometer verwijderd is van het dorp Ranohira. Een Nederlands stel dat wij tijdens onze reis tegenkwamen, was zes dagen op pad geweest en had het afgelegen Massif du Makay bezocht. Naar hun zeggen een geweldige tocht in een totaal verlaten gebied.

Ideaal is het om twee dagen uit te trekken voor het park. Net als in andere parken is ook hier een gids verplicht. Handig is het om hem de dag ervoor te ontmoeten. Zo kun je jouw wensen bespreken en kan de gids suggesties doen voor de invulling van de dag(en).

Uitzicht bij Isalo

Hoogtepunten van Nationaal Park Isalo

Hoewel het wandelen in Nationaal Park Isalo al heel bijzonder is door de vergezichten en de rotsformaties, waren dit onze hoogtepunten:

 

Canyon des Makis en Canyon des Rats

Deze wandeltocht brengt je door twee grote canyons. De wandeling gaat door een smalle spleet en aan weerszijden doemen hoge rotswanden op. Het pad volgt een riviertje door de canyons. We kruisten het riviertje diverse keren, door van steen naar steen te lopen.

Daarnaast is het veel klauteren over rotsblokken. Omdat ik niet beschik over een goed evenwichtsgevoel, was het af en toe uitdagend voor me om op de been te blijven. Gelukkig zijn de gidsen alert en steken waar nodig de helpende hand toe. De gids heeft daarnaast een wandelstok voor me gemaakt. Hiermee kwam ik zonder problemen de tocht door.

Om bij de ingang van de Canyon des Makis te komen is een auto noodzakelijk. Het is een 17 km lange route over een slecht pad. Het kostte ons zeker 45 minuten om bij de parkeerplaats te komen.

Witte Maki bij Isalo, Madagaskar

Cascade des Nymphs, blue en black pool

In het gebied Namaza, waar veel wandelpaden zijn, mag je de Cascade des Nymphs en de twee natuurlijke poelen niet missen. Wij waren op een heel rustig moment op die plek en hadden de prachtige omgeving voor ons alleen. Het was heerlijk zwemmen in de black pool. Onder de waterval konden we ons heerlijk laten afkoelen van de inspanningen die we die dag hadden geleverd.

 

De graven van de Bara-stam

De Bara-stam is een kleine bevolkingsgroep in Madagaskar, circa 4% behoort tot deze minderheid. Zij zijn puur van Afrikaanse afkomst en trekken als nomaden rond. Een deel van deze stam leeft in Nationaal Park Isalo. Zij hebben tal van rituelen en gebruiken.

Zo kom je in het park in diverse grotten en spleten graven tegen. Deze plekken gebruiken de Bara om hun overledenen te begraven, nadat men eerst het haar van de dode heeft afgeknipt als teken van rouw. Bijzonder om dichtbij deze natuurlijke graven te komen, het geeft een vreemd gevoel. De Bara zijn verder bekend vanwege hun polygamie en het stelen van zeboes. Een bruidegom moet als bruidsschat een zeboe stelen. Wordt hij hiervoor opgepakt en verdwijnt hij in de cel, dan neemt zijn sociale status toe.

Waterval bij Isalo, Madagaskar

Piscine Naturelle

Helaas konden we dit natuurlijke zwembad tijdens onze tocht niet bezoeken. Door een zand- en modderverschuiving was het onmogelijk om er te komen. Hierdoor hebben we dit smaragdgroene, natuurlijke zwembad, omgeven door tropische bomen en planten, moeten missen. Van anderen die er vorig jaar waren geweest hoorden we dat het absoluut een mooie plek is om te zwemmen in een prachtige omgeving.

 

La fenêtre de l’Isalo

Vooral bij zonsondergang is deze plek zeer in trek bij toeristen. Vanuit dit natuurlijke “rotsraam” heb je een mooi uitzicht op de vlaktes rondom en de rotsformaties in de omgeving. Deze plek vind je op de RN 7 naar het zuiden, ongeveer 1,5 kilometer van het hotel Relais de la Reine.

La Reine de l’Isalo

Aan de weg van Ranohira naar het zuiden vind je na een paar kilometer links een rots die door de eeuwenlange erosie eruit ziet als een vrouw. De Malagassische bevolking noemt dit de “koningin van Isalo”. En inderdaad, zonder heel veel je fantasie te hoeven gebruiken herken je zeker een statige madam met hoed in de rots. Deze afbeelding kom je ook tegen op het biljet van 1.000 ariary.

 

Ringstaartmaki’s naast je tijdens de lunch

Wij hadden onze barbeque op de kampeerplaats Namaza. In de omgeving komen veel ringstaartmaki’s voor en die hadden ook wel zin in een hapje. Ze zijn hondsbrutaal en komen vlakbij je zitten om wat te pikken. Het is dé plek om deze mooie beesten goed te kunnen fotograferen in het park. Het is overigens verboden om de ringstaartmaki’s te voederen.

 

Ringstaartmaki bij Isalo, Madagaskar

Nationaal Park Isalo, praktische informatie

Hier vind je alle praktische tips voor een onvergetelijk bezoek aan Nationaal Park Isalo:

 

Hoe er te komen

Het Nationaal Park Isalo ligt bij het dorpje Ranohira aan de RN 7. De ingang van het park is nog wel een paar kilometer verder. Het is daarom handig om een auto te hebben. De wandeling naar het park duurt zeker een een uur en is in de brandende zon geen pretje.

 

Toegangsprijzen en gidsen

De toegang tot het park bedraagt 65.000 ariary per persoon per dag . Daarboven komen de kosten van de verplichte gids. Dit is 120.000 ariary per dag. Wij hebben onze gids geregeld via Momo Trek, gevestigd bij de ITC lodge. Dit is een bureau dat goed bekend staat en diverse programma’s aanbiedt in Isalo. Onze gids Safidy was uitstekend. Hij sprak goed Engels, luisterde naar onze wensen en vertelde heel veel. Ook over de cultuur en de gebruiken van de Bara-stam heeft hij ons uitvoerig geïnformeerd.

Afhankelijk van de route die je loopt, moet een chauffeur je auto naar een andere plek brengen om je weer op te pikken. Hiervoor moet je betalen. In ons geval was dit 20.000 ariary.

 

Overnachten in Nationaal Park Isalo

Het is mogelijk om in het Nationaal Park Isalo te overnachten. Er zijn diverse – eenvoudige – kampeerplekken in het park. Zo kun je overnachten bij de Canyon des Makis, bij Namaza en bij de Piscine Naturelle. De kampeerplek bij de Canyon des Makis hebben we niet gezien. Die bij Namaza wel. Deze is meestal redelijk druk. Omdat de kampeerplek van Piscine Naturelle wat verder weg ligt, is het daar vaak rustig, zelfs in het hoogseizoen. Zo sliepen we er in augustus met alleen onze medereizigers van onze groep.

De kampeerplek biedt een overdekte eettafel, een kookplek en een toilet. Voor een douche neem je een duik in de Piscine Naturelle. Het was heerlijk om hier in alle rust om 6:30 in het frisse water wakker te worden! De avond ervoor hadden onze gidsen Safidy en Johnny ons vermaakt met opzwepende Afrikaanse dansen bij het kampvuur, begeleid door drie gitaristen. Zo waren we de vermoeidheid van de lange wandeltocht die dag gelijk weer vergeten! Het was een bijzondere ervaring om dit mee te maken en te slapen in de simpele tentjes middenin de natuur. De spullen hiervoor waren door onze trekkingorganisator Momo Trek geregeld. 

Savanne bij Isalo, Madagaskar

Lunches

Met je gids kun je vooraf afstemmen hoe je luncht. Wij hebben de eerste dag op de camping in het park een barbecue gehad. Een heerlijke driegangenmaaltijd met goed bereid vlees en groente. De tweede dag hadden we een lunchbox meegekregen die rijkelijk gevuld was. Stem dit wel vooraf af met je gids of trekkingorganisator, want anders loop je wellicht met een knorrende maag rond. Neem in ieder geval voldoende water mee. Je loopt grote delen onbeschut en met de brandende zon wordt het dan erg warm.

 

Hotels bij Nationaal Park Isalo

Chez Alice. Wij verbleven in een prima bungalow met mooi uitzicht op het park. Het restaurant is super gezellig en serveert heerlijk eten. Dit was de eerste plek die we tegenkwamen in Madagaskar met heel veel sfeer en gezelligheid, leuke zitjes, kortom een aanrader. Ook kun je hier lekkere cocktails en rums drinken. Het hotel heeft geen website. Voor reserveringen kun je mailen naar chezalice@yahoo.fr. Het hotel is populair, dus vooraf boeken is aan te raden. 

ITC Lodge. Gerund door een Nederlander en zijn Malagassische vrouw. Het complex bestaat uit een aantal bungalows en een kampeerterrein. Prima in orde en je kunt er lekker eten. Op het complex zit ook Momo Trek, waar je wandeltochten in het park kunt boeken.

Isalo Rock Lodge. Dit is een supersjiek hotel met prachtige kamers en een geweldig uitzicht. Vanaf het hotel kun je enkele kleine wandelingen maken. Echt een heel mooi complex waar je in het hoogseizoen zeker voor moet reserveren. Er hangt een prijskaartje aan, maar voor Westerse begrippen is het nog steeds betaalbaar. We vonden het wel wat strak en klinisch.

Rotsen