Ifaty en omgeving: meer dan strand alleen

Ifaty en omgeving: meer dan strand alleen

Home » Madagaskar » Ifaty en omgeving: meer dan strand alleen

Na een indrukwekkende reis door Madagaskar is het lekker om een paar dagen te relaxen. Een goed moment om stil te staan bij alle onvergetelijke hoogtepunten die een reis naar Madagaskar biedt. In het rustige zuidwesten van het land kun je geen betere plek vinden dan de stranden van Ifaty en omgeving. Maar er is genoeg te doen als je niet de hele dag op het strand of bij het zwembad wilt zijn.

Pirogue op het strand bij Ifaty

De dorpen Ifaty en Mangily

Van oudsher zijn de inwoners van Ifaty en Mangily vissers. De mannen trekken er vroeg in de ochtend op uit met hun kleine pirogues. De vrouwen wachten hen op en proberen de vis zo snel mogelijk te sorteren en te verkopen. Nu het toerisme Madagaskar ontdekt heeft, komen er resorts langs het strand. Maar het dagelijkse leven in Ifaty en Mangily verandert er niet heel veel door.

Het is overigens opvallend dat het gebied vooral bekend staat onder de naam Ifaty. Dit is nog echt een klein vissersdorpje. Daarnaast zijn er geen hotels en voorzieningen in dit dorp. Mangily is groter en herbergt de meeste hotels en resorts. Het is leuk om langs de “hoofdstraat” van Mangily te lopen en het leven op straat te aanschouwen. Je ziet hier veel vrouwen met een soort klei op hun gezicht. Dit is de natuurlijke zonbescherming, afkomstig van een boom. Ze vermalen de bast op een stenen plaat en vermengen de pulp met water. Daarna brengen ze het goedje aan op hun wangen. Deze “Masonjoany” verwijdert men ‘s avonds weer.

Markt bij Ifaty, Madagaskar

Activiteiten in Ifaty en omgeving

Naast natuurlijk lekker relaxen op het strand of bij het zwembad van je hotel, kun je in en rond Ifaty diverse activiteiten ondernemen. We beschrijven de belangrijkste.

Spiny Forest

Absoluut de moeite waard is een bezoek aan Spiny Forest, of Reserve Reniala zoals het officieel heet. In dit park vind je tal van endemische boom- en plantensoorten. Bijzonder is de grote collectie verschillende cactussoorten. Daarnaast kun je hier diverse soorten Baobabs bewonderen. Zeker als je niet in de gelegenheid bent om naar de wereldberoemde Baobab Allee te gaan, mag je dit niet missen. En voor bijzondere vogels en kameleons is dit ook de juiste plek.

vogel

Voor het spotten van de mooiste vogels is het zeker aan te bevelen om bij zonsopkomst een bezoek te brengen aan het Spiny Forest. We zijn om 5 uur met een gids en drie spotters het park in gegaan. In de drie uur dat we daar in alle rust konden rondlopen, hebben we bijzondere soorten kunnen zien. Bijkomend voordeel is dat het op dit tijdstip van de dag nog lekker koel is. En een ritje met de zeboekar naar en van Spiny Forest is weer een aparte belevenis. Diverse hotels kunnen je informeren over de mogelijkheden en tarieven van deze “vogelspottour”.

Snorkelen

Voor de kust van Ifaty ligt een groot koraalrif, waar het leuk is om te snorkelen. Een pirogue brengt je er naartoe. Je ziet er veel verschillende soorten kleurrijke vissen rondom het koraal. Hoewel het koraal zelf niet zo bijzonder is hier (veel is dood), is het een leuk uitje als je van snorkelen houdt door de diversiteit aan vissen en de tocht met de pirogue.

vissers bij een pirogue

Walvissen spotten

In de maanden juli tot en met september komen bultrugwalvissen in deze regio voor. Het is een machtig gezicht om deze te zien zwemmen. De momenten dat je een bultrugwalvis ziet boven komen of zijn staart boven het water ziet, zijn onvergetelijk. Helaas was er in de periode dat wij er waren steeds te veel wind om uit te varen. We hebben het dus jammer genoeg niet zelf kunnen ervaren.

Andere watersportactiviteiten in Ifaty en omgeving

In de buurt zijn mogelijkheden om te vissen, windsurfen, kitesurfen en te wakeboarden. Het hotel waar je verblijft kan je ongetwijfeld informeren over de exacte locaties en prijzen. Daarnaast kun je via het hotel een reservering maken voor een van deze activiteiten.

Boottocht met een pirogue maken

Als je alleen een boottochtje wilt maken met een pirogue is dat gemakkelijk te organiseren. Meestal benadert de booteigenaar jou op eigen initiatief om te vragen of je belangstelling hebt. Leuk is het om naar Ifaty te varen en daar het lokale vissersleven te aanschouwen in dit dorpje waar de tijd stil heeft gestaan. Vroeger was er een hotel. Maar sinds dat is verdwenen, komen er nauwelijks toeristen meer in dat dorpje. Je trekt dan ook veel bekijks.

Massage op het strand

Wil je echt relaxen, dan kun je een massage boeken. Dat kan bij de meeste hotels, maar leuker is het te doen bij een van de lokale vrouwen die van ‘s ochtends vroeg tot de schemering op het strand zitten te wachten op klandizie. Voor weinig geld geven ze je een prima massage.

de kaartclub in Ifaty

Ifaty en omgeving bezoeken: praktische informatie

  • Ifaty ligt niet ver verwijderd van de grote kustplaats Tulear. De weg vanuit Tulear naar Ifaty (RN 9) is de beste weg die je in Madagaskar kunt vinden. In 2016 heeft men deze aangelegd en er zijn tot op heden geen scheuren en kuilen in het asfalt.
  • De meeste hotels liggen aan het strand, iets van de grote weg verwijderd. Lekker rustig dus met een prachtig uitzicht op het strand en de zee.
  • Goede accommodaties zijn: Hôtel Solidaire Mangily, La Bella Donna en Bamboo Club.
  • Bij alle accommodaties langs het strand kun je dineren. Houd er wel rekening mee dat de kortste route over het strand door de getijdenwisselingen niet altijd mogelijk is.
  • Bij de meeste hotels kun je walvistours boeken in het seizoen. Ook andere watersportactiviteiten kun je via het hotel reserveren.
hotel in Ifaty, Madagaskar