Andasibe National Park: op zoek naar de Indri’s

Andasibe National Park: op zoek naar de Indri’s

Home » Madagaskar » Andasibe National Park: op zoek naar de Indri’s

Ongeveer vier uur rijden van de hoofdstad Antananarivo ligt het kleine plaatsje Andasibe. Andasibe National Park, of Perinet Reserve zoals het vroeger heette, is een tropisch regenwoud. Het is een plek waar je de Indri kunt spotten. De Indri is de grootste makisoort die in Madagaskar voorkomt.

Tropisch regenwoud in Andasibe National Park

Het Andasibe National Park is een echt tropisch regenwoud met nog veel oerbossen. Het park heeft een koel en vochtig klimaat, de gemiddelde temperatuur ligt rond de 18 °C. Daarnaast valt er relatief veel neerslag. In de bossen kom je, dankzij de vochtigheid, veel mossen en varens tegen. Daarnaast is het park bekend om de vele verschillende soorten orchideeën die je hier vindt. Maar de meeste bezoekers komen om de Indri te zien en zijn lokroep te horen.

Indri

De Indri ontmoeten in Andasibe National Park

De Indri is de grootste nog levende halfaap die voorkomt op Madagaskar. Een Indri kan tot zo’n 70 centimeter lang worden. Hij heeft een dikke vacht met lange haren in de kleuren zwart en wit. Opvallend is dat de Indri maar een hele korte staart heeft van zo’n 5 centimeter. Als gevolg van de ontbossing die plaatsvindt, wordt zijn leefgebied steeds beperkter. Nu is dit park een van de weinige plekken op Madagaskar waar je de Indri kunt spotten.

In het park zijn de verplichte gidsen bedreven in het spotten van de Indri’s. Ze leven meestal in kleine groepen hoog in de bomen, op zo’n 20 tot 40 meter hoogte. De bladeren en de vruchten die ze in de bomen vinden, zijn hun dagelijks voedsel. Zie ook het bijgaande filmpje. Indri’s zijn in staat om katachtige sprongen te maken van de ene naar de andere boom. Het is een indrukwekkend gezicht om de Indri’s door het oerwoud te zien springen, van tak naar tak.

Daarnaast is de luide roep van de Indri onmiskenbaar. Vooral in de ochtend kun je wakker gemaakt worden door de loeiende “sirene” in het oerwoud. Hiermee houden ze contact met andere Indri’s, vaak om ze te attenderen op hun aanwezigheid. Meer dan drie minuten kan een roep duren. Het geluid is wel op twee kilometer afstand te horen. Heel imponerend om te ervaren. Wil je alvast een voorproefje? Luister dan naar het geluid op het YouTubekanaal van grijsopreis.nl.

Poel

Een avondwandeling in Andasibe National Park

In het park komen naast de Indri nog tal van andere dieren voor. Een mooie gelegenheid om die te zien is via een avondwandeling. De gidsen speuren langs de rand van de weg naar kameleons, kikkers, spinnen en andere reptielen. Het is ongelofelijk knap hoe zij die kleine diertjes weten te vinden. Als je geluk hebt zie je ook nog de Aye-Aye. Dit is de grootste nachtactieve maki die voorkomt op Madagaskar.

Andasibe National Park: praktische informatie

  • Vanaf de hoofdstad Antananarivo is het 135 kilometer naar Andasibe. De weg is bochtig en druk als gevolg van het verkeer van en naar de havenstad Toamasina. Reken zeker op een rit van 3,5 uur tot 4 uur.
  • Onderweg kun je een leuke tussenstop maken bij Peyrieras Reptile Reserve. Dit is een kleine particuliere dierentuin. Het reservaat is opgericht door de Fransman André Peyriéras. om er kameleons te verzorgen en later in de natuur uit te zetten. Je kunt er prachtige foto’s maken van de kameleons.
  • Voor een bezoek aan het park is een gids verplicht. Mijn favoriete gids in dit park is absoluut Liva. Hij spreekt goed Engels, is enthousiast en vertelt veel over de flora en fauna. Hij is te benaderen op zijn mobiele nummer. Als je in het hotel vraagt om hem te bellen, doen ze dat best wel. Zijn lokale nummer is 034 481 93 54. Een goede en goed Engelssprekende gids is Donna Marcel.
  • De entree voor het park bedraagt 45.000 ariary en 5.000 lokale belasting voor de gemeenschap. Prijzen veranderen overigens regelmatig (en dan wordt het altijd iets duurder).
  • De paden in het park zijn goed begaanbaar. Als het langdurig geregend heeft, zijn ze slipperig. Trek goede wandelschoenen aan.
  • Voor het spotten van de Indri’s moet je het oerwoud in en van de paden af. Dan is het minder goed begaanbaar, maar de gidsen zijn behulpzaam om je te assisteren.
  • Er zijn diverse circuits in het park om te lopen. Overleg met je gids wat je voorkeuren en wensen zijn.

Hotels bij Andasibe National Park

  • Een goed hotel aan de rand van het park is Feon’ny Ala. Je krijgt hier een simpele maar nette en complete bungalow. Het eten in het hotel is prima.
  • Een andere aanrader is Andasibe Forest Lodge. Het ligt vijf kilometer voor Andasibe en is relatief nieuw. Je krijgt er mooie bungalows met een klein terras. Het complex ligt in een mooi park. Je kunt er goed eten.
  • Het dorp Andasibe ligt op een kwartiertje lopen van de ingang van het National Park. Het is een leuk plaatsje om rond te kijken en te genieten van het lokale leven.
Kameleon