Een prachtige piroguetocht bij Fianarantsoa

Een prachtige piroguetocht bij Fianarantsoa

Home » Madagaskar » Een prachtige piroguetocht bij Fianarantsoa

Een van de mooiste manieren om het landschap en de bevolking te leren kennen is via een boottocht over een rivier. Vanaf het water kun je optimaal het leven op en langs het water gadeslaan. Het is nog bijzonderder als je zo’n tocht kunt maken in een echte pirogue. Deze smalle boot, wij kennen hem onder de naam prauw, is een uitgeholde boomstam. Een piroguetocht over de Matsiatrarivier bij Fianarantsoa is daarnaast dé gelegenheid om kennis te maken met de Betsileocultuur.

Een hobbelige busrit

Voordat we kunnen starten met de piroguetocht bij Fianarantsoa, moeten we met de bus iets meer dan 20 kilometer rijden. Het eerste stuk gaat door de stad, maar al snel slaan we een zeer hobbelige weg in. Uiteindelijk schudden we zo’n 2 uur in de bus. De snelheid is op sommige stukken niet meer dan stapvoets. Gelukkig vergoedt het uitzicht op de omgeving veel. We zien veel lokale inwoners met allerlei vervoersmiddelen dezelfde slechte weg nemen van of naar de stad. Daarnaast genieten we van de vele rijstvelden in dit gebied. Gelukkig krijgen we regelmatig de kans om een fotostop te maken.

landschap met woning

Een heerlijke lunch onder de bomen

Na deze bijzondere rit mogen we de bus uit in een klein dorpje. De Betsileobevolking staat ons al vriendelijk op te wachten. Het blijft opvallend hoe vriendelijk de bewoners van Madagaskar zijn, waar je ook bent. Ze zwaaien uitbundig naar ons en poseren graag voor een foto. We lopen een klein stukje door een dorpje met een schooltje. Helaas is het vandaag zaterdag, dus is de school gesloten. Het zou een unieke kans zijn om even een glimp op te vangen van het schoolse leven in deze regio.

Onder de weldadige schaduw van de bomen zien we de organisatie Soavadia Tours zeboevlees grillen op de barbecue. De heerlijke geuren komen ons al tegemoet. We krijgen frisdrank aangeboden en een paar lokale snacks, die heerlijk smaken. Na een tijdje is de kokkin klaar met het braden van al het vlees. Ze serveert ons een maaltijd met rijst, vlees en salade. Het is een heerlijke picknick. We worden goed in de gaten gehouden door de lokale jeugd, die iets verder niets van het gebeuren wil missen. Met een goed gevulde maag kunnen we beginnen aan onze piroguetocht over de Matsiatrarivier bij Fiananarantsoa.

En dan: de piroguetocht bij Fianarantsoa

We lopen nog een eindje naar de rivier. Daar liggen zo’n 12 pirogues aan de waterkant. Om de verwende Westerse toeristen wat te ontzien, hebben de bootsmannen een lading hooi in iedere pirogue gelegd. Zo kunnen we onze billen wat sparen, want de zitplaatsen zijn best hard. Er mogen maximaal twee personen in de wankele pirogue stappen. Gelukkig past iedereen er in en komt ook iedereen zonder kleerscheuren in het op het oog gammele bootje. Je kunt nauwelijks voorstellen dat vissers met dergelijke pirogues ook de zee op durven!

Pirogue

De bootsmannen kunnen met hun roeispanen een aardige snelheid maken. We zien een schitterend landschap aan ons voorbij trekken. Daarnaast zien we vele kinderen enthousiast met ons meerennen langs de waterkant. Maar vooral is het mooi om te zien hoe vissers, zowel mannen als vrouwen, druk bezig zijn om hun vangsten zeker te stellen. Met grote korven zijn ze in de weer. Ze staan tot hun middel in het water en zijn druk bezig. Als we langsvaren, onderbreken ze hun harde werk even om enthousiast te zwaaien.

Als we een tijdje onderweg zijn, begint een van de bootsmannen met het zingen van lokale liedjes. De anderen zetten daarna in. Het is een indrukwekkend geluid. Met volle overgave zingen ze de longen uit hun lijf. Het geluid weerkaatst tegen de bergwanden langs de rivier. Een hele bijzondere ervaring die ons de rillingen over ons lijf bezorgt.

Vissersvrouwen

Terugwandelen door kleine dorpjes

Na zo’n twee uur eindigt deze prachtige piroguetocht over de Matsiatrarivier bij Fianarantsoa. We stappen weer uit de holle boomstammen en lopen door enkele kleine dorpjes. Kinderen lopen met ons mee en vragen om een kado, een pen of zeep. We zien nog een traditionele Betsileowoning en kunnen ons nauwelijks voorstellen dat in een klein huis een complete familie woont. De begane grond is opslag en ruimte voor de dieren. Op de kleine eerste verdieping woont, kookt, eet en slaapt men. Wat zijn wij toch verwend met onze luxe. Maar als je het geluk van deze mensen ziet, besef je hoe zij met heel weinig toch tevreden kunnen zijn.

We stappen weer in de bus en laten alle onvergetelijke indrukken op ons inwerken. Het was een unieke piroguetocht bij Fianarantsoa, waar we konden genieten van een prachtige omgeving en een bijzonder vriendelijke bevolking! Gelukkig is de rit naar ons hotel een stuk comfortabeler en minder lang. We zien langzaam de schemering vallen over de vallei en de stad. Wat een geweldige ervaring!

jongens met hout

Piroguetocht bij Fianarantsoa: praktische informatie

  • Touroperator Soavadia Tours verzorgt dergelijke piroguetochten bij Fianarantsoa. Deze organisatie heeft alleen een sterk verouderde facebookpagina. Beter is het om telefonisch contact te leggen met Soavadia Tours om een en ander af te spreken. Het telefoonnummer is 0261 34 020 64 95.
  • Als je deze tocht maakt in hun winter (juli/augustus) is het handig om wat warme kleding (trui met lange mouwen, broek met lange pijpen) mee te nemen. Als de zon achter de bergen verdwijnt en er een forse wind staat, wordt het fris in de pirogue.
    Fianarantsoa ligt aan de RN 7, de doorgaande weg van de hoofdstad Antananarivo naar de kustplaats Tulear in het zuidwesten.
  • In Fianarantsoa kun je uitstekend verblijven in het gezellige hotel Cotsoyannis. Dit hotel oogt van de buitenkant niet bijzonder, maar laat je binnen verrassen! Uitstekende kamers die alle uitkijken op een rustige binnenplaats. In het hotel kun je heerlijk eten. Vlakbij het hotel vind je een goede supermarkt (supermarché 3000).
  • Wil je niet in het hotel maar in Fianarantsoa heerlijk eten, dan is restaurant La Rizière een uitstekende keuze. Deze hotelvakschool heeft een uitgebreide kaart. De service van de leerlingen is perfect en het uitzicht op de stad is heel fraai.
Familie