Mountainbiketocht bij Antsirabe

Mountainbiketocht bij Antsirabe

Home » Madagaskar » Mountainbiketocht bij Antsirabe

De beste manier om een streek te verkennen is volgens ons op de fiets. Je hebt een relatief grote actieradius en kunt overal gemakkelijk stoppen om te genieten van de prachtige omgeving. Daarnaast maak je snel contact met de plaatselijke bevolking. Dat levert vaak mooie herinneringen en foto’s op. Vandaar dat we graag een mountainbiketocht langs de meren bij Antsirabe wilden maken. Lac Andraikiba en Lac Tritriva konden we op deze manier aandoen. Een tocht van in totaal 55 kilometer, voor het grootste deel over licht glooiende zandpaden met af en toe een lastig klimmetje of moeilijke afdaling, stond ons te wachten.

Antsirabe

De start van de mountainbiketocht bij Antsirabe

We hebben onze materialen gehuurd bij Rando Raid Madagascar. Een joviale Fransman die goede fietsen heeft. Een andere optie is om de fietsen te huren bij het Green Park Hotel. Dat is goedkoper, maar de kwaliteit (de remmen bijvoorbeeld) is matig. Bij Jean Marc kregen we helmen, handschoenen, sloten en een reparatiesetje mee. Daarnaast gaf hij ons een afgedrukte, handgetekende routebeschrijving inclusief mondelinge toelichting. Daarmee kon het niet fout gaan.

Het eerste, korte deel rijd je door het centrum van Antsirabe richting de RN 34. Hoewel het wellicht afschrikt om voor een kilometer of zeven door een drukke stad te rijden en de Route National op te draaien, valt dat erg mee. Vooral in het centrum van Antsirabe zijn de wegen zo slecht dat iedereen stapvoets rijdt. Er kan dus eigenlijk niets gebeuren. Ook op de RN 34 is goed te fietsen. De weg is hier een stuk beter en het verkeer valt mee. Alleen bij de Star-brouwerij, waar het bekende Malagassische Three Horses Beer wordt gebrouwen, is het wel wat drukker met in- en uitrijdende vrachtauto’s.

kleren wassen in een meer bij Antsirabe

Lac Andraikiba, eerste bestemming van de Mountainbiketocht bij Antsirabe

Na iets minder dan zeven kilometer op de RN 34 slaan we linksaf naar Lac Andraikiba. De weg is vanaf nu een zandpad met veel kuilen en gaten. Gelukkig komen we zonder problemen aan bij het meer. Omdat ons hotel, dat verder uitstekend is, niet zulke lekkere koffie heeft, zijn we toe aan een bakkie troost. We parkeren onze mountainbikes bij een hotel. Een grote bewaker gaat erbij staan, dus die worden zeker niet gestolen! Na een heerlijk bakje koffie op het zonnige terras beginnen we aan een wandeling rondom het meer.

Lac Andraikiba is een vulkanisch meer. Het is bij de bevolking zeer populair om te picknicken. Wij waren hier op een maandagochtend. Maandag wasdag is hier zeker van toepassing. Overal zie je vrouwen druk in de weer met het wassen van talloze kledingstukken. Een intensief karwei, dat heel veel tijd in beslag neemt. De was legt men op het gras te drogen.

Het meer heeft een mythische betekenis voor de Malagassiërs. Volgens een legende zou een zwanger meisje hier zijn verdronken tijdens een zwemwedstrijd, waarbij de winnares mocht trouwen met een rijke edelman. De geest van het meisje zou nog iedere ochtend op een rots bij het meer te zien zijn. Daarnaast gelden er enkele lokale fady (taboes) rond het meer. Zo mag men er geen varkensvlees eten of zijden spullen wassen in het meer. Deze fady komen in diverse vormen en betekenissen in heel Madagaskar voor. Voor de lokale bevolking is het heel belangrijk om zich hieraan te houden.

Schoolplein in Antsirabe, Madagaskar

Prachtige route naar Lac Tritriva

Nadat we de bewaker bedankt hadden voor het oppassen op onze fietsen, ging de tocht verder door een schitterend landschap. Er passeren talloze rijstvelden, bergen en dalen. Iedere bocht levert weer een prachtig plaatje op. Er komen tal van mensen voorbij met hun volgeladen karren die door twee zebu’s worden voortgetrokken. Ook zie je mensen met tal van spullen langs fietsen, en vrouwen passeren met allerhande waar op hun hoofd. Kinderen roepen enthousiast “vazzaha” (oftewel vreemdeling) naar ons en rennen hele stukken mee. Af en toe doemt een klein dorpje op. Mannen spelen petanque (jeu de boules) of staren op een bankje wat voor zich uit.

Schoolklasje in Antsirabe, Madagaskar

Toen we een school passeerden, renden de kinderen gelijk naar het hek toe om ons te bekijken. Op het rumoer kwamen de leerkrachten af. Ze nodigden ons uit voor een bezichtiging. We hebben diverse overvolle klassen bezocht, 60 kinderen per klas is meer regel dan uitzondering. De kinderen waren super enthousiast en zongen liedjes voor ons. Een geweldige ervaring. Omdat de docenten geen salaris krijgen, daarvoor is geen geld, hebben we een donatie gedaan aan de school. Die werd in dank aanvaard.

Lac Tritriva, het tweede meer op onze mountainbiketocht bij Antsirabe

Bij Lac Tritriva hebben we eerst heerlijk geluncht bij een klein restaurantje, dat wordt gerund door een jonge Fransman Rémy en zijn Malagassische vrouw. Met simpele middelen zet hij de heerlijkste dingen op tafel. In de tuin konden we genieten van een mooi uitzicht onder het genot van een smaakvolle lunch. Het restaurant heet La Case à Tritriva en is wat lastig te vinden. Als je de fietsverhuurder, die hem goed kent, even laat bellen, staat hij je al op te wachten in het dorp.

Lac Andraikiba bij Antsirabe, Madagaskar

Voor een bezoek aan Lac Tritriva is een toegangskaartje verplicht, evenals een gids. In ongeveer drie kwartier kun je om het meer lopen. Ook dit is een vulkanisch meer met hoge kliffen tot wel 20 meter hoog. Durfals springen hier vanaf in het frisse water. Over het meer gaat het verhaal dat twee geliefden die niet met elkaar mochten trouwen vanwege het standsverschil, zich hier hebben verdronken. Een rots zou de twee armen moeten voorstellen die elkaar vasthouden.

mountainbiken langs rijstvelden bij Antsirabe

De laatste etappe van onze mountainbiketocht bij Antsirabe

Vanaf het meer gaat het op en neer door een glooiend landschap over mulle zandpaden. Af en toe is het verstandig om even af te stappen, omdat het lastig is tijdens een steile afdaling het stuur recht te houden in het zand. De uitzichten zijn wederom fantastisch. Ook is het leuk om te kijken naar al het passerende volk dat gebruik maakt van de meest bijzondere vervoersmiddelen.

zeeboes

Na zo’n elf, af en toe best zware, kilometers, doemt de RN34 weer op. De laatste 20 kilometer gaan redelijk gemakkelijk. Het fietsen op asfalt is natuurlijk minder inspannend dan het ploegen door het mulle zand. Daarnaast daalt de weg licht richting Antsirabe. Ook dit stuk biedt genoeg mogelijkheden om te genieten van het landschap en te kijken naar het harde werk van de plaatselijke bevolking op de rijstvelden. We moesten trouwens plotseling nog hard remmen omdat een ganzenhoedster met al haar ganzen plotseling de weg overstak.

 

Een mountainbiketocht bij Antsirabe: praktische zaken

 

Algemene tips

  • Het is verstandig om een fietsbroek mee te nemen als je deze mountainbiketocht bij Antsirabe wilt maken. Dat geeft toch meer comfort dan een gewone korte broek.
    Neem voldoende water en zonnebrand mee als je deze tocht zou willen maken.
  • In het hoogseizoen staan diverse souvenirverkopers met hun stalletjes bij de twee meren. Ze kunnen best opdringerig zijn. Als je hiervan niet gediend bent, is het zaak om ferm “non, merci” te zeggen en direct door te lopen. Geef ze geen aandacht, want dan blijven ze je achtervolgen.
  • Het restaurant la Case de Tritriva is niet altijd geopend, dus check dit van te voren even via een mailtje naar lacasetritriva@hotmail.com of bel met een lokale telefoon naar 034 – 67 159 56.
  • De toegang tot Lac Tritriva is 3.000 ariary p.p. en de verplichte gids kost 15.000 ariary.

 

Accommodatie in Antsirabe

In Antsirabe is voldoende accommodatie te vinden, ook via booking.com kun je diverse hotels vinden.

Wij verbleven in hotel Antsirabe. Een door een lokale familie gerund hotel met grote kamers met een privé-badkamer. Kies wel voor een kamer aan de achterzijde i.v.m. mogelijke geluidsoverlast van de straat. Onze auto konden we in de garage stallen. Het diner is prima. Het ontbijt ook, behalve de koffie, lauw en slap. Prima prijs-prestatieverhouding.
Een andere optie is Eco Lodge les Chambres du Voyageurs. Mooie, ruime kamers in een rustige omgeving. Prachtige tuin en een heerlijk ontbijt.
Hotel le Trianon is gevestigd in een gerenoveerd Frans koloniaal gebouw een straalt allure uit. De kamers zijn groot en het restaurant is prima.
Andere veel door Nederlanders geboekte en goed gewaardeerde hotels in Antsirabe zijn volgens onze autoverhuurder: Residence Madalief, Green Park hotel en Chez Billy. Wij hebben alleen geen ervaring met deze accommodatie, dus kunnen geen oordeel geven.

Vrouwen met manden op hun hoofd bij Antsirabe, Madagaskar