Allée des Baobabs, de beroemdste weg van Madagaskar

Allée des Baobabs, de beroemdste weg van Madagaskar

Home » Madagaskar » Allée des Baobabs, de beroemdste weg van Madagaskar

De meest beroemde weg in Madagaskar is de Allée des Baobabs, in de buurt van Morondava. Hier vind je een groot aantal prachtige baobabs. Een bezoek aan de Allée des Baobabs is een van de hoogtepunten van een vakantie in Madagaskar. Zeker bij zonsondergang is het een prachtig gezicht om de imposante bomen met op de achtergrond een felrode hemel te zien. De lange schaduwen van de baobabs op het rode zandpad maken het plaatje helemaal af.

Overdag

De baobab, nationale boom van Madagaskar

Op Madagaskar komen zes verschillende soorten baobabs voor. De Baobab Grandidier is hiervan de meest bekende en grootste met een maximale lengte van wel 30 meter. Baobabs kunnen maar liefst 1000 jaar oud worden. Sommige hebben een stamomvang van wel 17 meter. Ze zijn in staat om water op te slaan in hun dikke stammen en kunnen zo in de droge periodes overleven. Helaas wordt de baobab bedreigd en is het aantal in de afgelopen jaren sterk afgenomen. Bomen worden gekapt om de grond geschikt te maken voor landbouw. Gelukkig zijn de bomen op de Allée des Baobabs beschermd. De bijna 30 baobabs die hier staan mogen niet gekapt worden.

Men noemt de baobab wel de wortels van de hemel. Volgens een legende in Madagaskar had God met de baobab de mooiste boom op aarde geschapen. De duivel was hierover zo boos, dat hij de baobabs ondersteboven heeft geplant. Zo kon God vanuit de hemel niet genieten van de pracht van de boom. Of het waar is weet ik niet, maar het is in ieder geval een mooi verhaal.

Wanneer de Allée des Baobabs bezoeken

Wij hebben de Allée des Baobabs tijdens onze reis maar liefst drie maal bezocht: eenmaal vroeg in de ochtend toen we op weg waren naar Nationaal Park Tsingy de Bemaraha. Daarna aan het begin van de middag op de terugreis van datzelfde park. Tot slot nog een keer om de zonsondergang op deze iconische plaats in Madagaskar mee te maken.

Zonsopkomst op de Allée des Baobabs

Hiervoor moet je vroeg vertrekken vanuit Morondava. Vraag in je hotel of men een ontbijtpakketje kan maken, want er is daar weinig tot niets te koop in het voor- en naseizoen. Toen wij er waren, was het er heel erg rustig. Nauwelijks toeristen die in beeld lopen als je een mooie foto wilt maken. Wel zie je dan veel lokale bewoners met allerlei vervoermiddelen door de Allée des Baobabs trekken. Dat levert gegarandeerd mooie plaatjes op.

Zonsopgang in de Alléé des Baobabs

Allée des Baobabs midden op de dag

Midden op de dag ben je bijna de enige die hier rondloopt. Je hebt alle tijd om te genieten van de baobabs en foto’s te maken. Lokale bewoners zie je er wel. Ook nu heb je kans om mooie foto’s te maken. Nadeel is wel dat de zon hoog aan de hemel staat. Dit zijn geen ideale omstandigheden om foto’s te maken.

Zonsondergang op de Allée des Baobabs

Dit was voor ons toch wel het meest magische moment om hier te zijn. Omdat we er in het laagseizoen waren (eind mei), was het niet heel druk met toeristen. Natuurlijk waren ze er zeker, maar we hadden de kans om genoeg foto’s te maken zonder verstoringen. In het hoogseizoen (juli tot en met september) kan het hier wel heel erg druk zijn. Dat kan zeker een andere sfeer geven op deze mythische plek. Als je de kans hebt om het hoogseizoen te mijden, dan is de zonsondergang hét moment om op de Allée des Baobabs te zijn.

Zonsondergang

Bezoek aan de baobab amoureux

Iets verder richting het noordwesten vind je de baobab amoureux. Dit zijn twee in elkaar verstrengelde baobabs. Volgens een legende wilden een jongen en een meisje trouwen, maar werd dit niet toegestaan. Toen zij God om hulp vroegen, heeft hij twee verliefde baobabs geplant.

Het plaatje is mooi, maar minder imponerend dan de bomenrij op de Allée des Baobabs. Wil je deze plek bezoeken, rijd dan 5,5 km door totdat je een bordje ziet waarop staat “Mangili”. Sla hier linksaf en rijd nog circa 3,5 km door. Het parkeren van je auto bij de verliefde bomen kost 2.000 ariary. Je kunt de bestemming ook op de handige, gratis navigatie-app maps.me selecteren, dan leidt de navigatie je probleemloos naar de plek.

Allée des Baobabs bezoeken: praktische info

 

Hoe te bereiken

Je kunt de beroemdste weg van Madagaskar bereiken vanuit Morondava. Het is ongeveer 40 minuten rijden. Hiervan gaat het eerste deel over de verharde RN 35. Na circa 15 kilometer neem je de afslag links naar Belo-sur-Tsiribihina, aangegeven met een bord. Vanaf hier is het een onverharde weg met veel lokaal verkeer. Op deze weg zie je al diverse baobabs staan, maar de Allée des Baobabs begint na zo’n zes kilometer.

  • Heb je geen eigen vervoer, maak dan gebruik van een taxi vanuit Morondava.
  • Toegang tot deze bezienswaardigheid is gratis.
  • Wel moet je parkeergeld betalen (2.000 ariary per auto).
  • Er is een klein informatiebureau en er zijn wat souvenir stalletjes.
  • Er is geen restaurant, wel kun je een kleine snack kopen en wat baobabsap (lekker!)
  • In het hoogseizoen is het erg druk bij zonsondergang. Kies dan voor een rustiger moment. De zonsopkomst wordt minder druk bezocht.
Zonsondergang

Hotels in Morondava

De meeste toeristenhotels liggen in het deel bij het strand, aan weerszijden van de weg. Omdat wij na vier dagen stoffige wegen, matige badkamers en weinig comfort weer eens wat luxe wilden, hebben we Select hotel geboekt. Dit moderne hotel ligt in de stad zelf, op een half uurtje lopen van het strand. Een geweldig mooie kamer met airco, een heerlijke badkamer en een uitstekend ontbijt. Kunnen we je zeker aanbevelen als je weer eens wat comfort wilt na vier uitdagende dagen offroad in de 4×4! De prijs is laag in vergelijking tot accommodaties bij het strand.

Een ander mooi hotel, wel direct gelegen aan het strand is Chez Maggie. Hele mooie bungalows op een mooi terrein. Wel direct een stuk duurder dan het Select hotel. De Amerikaanse eigenaar organiseert tours en je kunt een 4×4 huren voor de tocht naar Tsingy de Bemaraha . We vonden hem wel zeer eigenaardig. Toen we hem vroegen wat het prijsverschil veroorzaakte tussen zijn tour en eentje die we zelf ergens anders hadden gevonden, werd hij boos en beende woedend weg. Hij maakte op ons een overspannen indruk. En dat terwijl het hoogseizoen nog moet beginnen!

Een andere mooie accommodatie met het strand nabij is Baobab hotel/café. Het ligt aan de andere kant van de straat bij het strand en grenst aan de rivier. Er is een mooi terras en de kamers zijn netjes afgewerkt. Daarnaast heeft het hotel een lekker zwembad en je kunt er goed eten.

Souvenirverkopers