Limburg, heuvelachtig gebied en het buitenland dichtbij

Limburg, heuvelachtig gebied en het buitenland dichtbij

Home » Nederland » Nederlandse provincies » Limburg, heuvelachtig gebied en het buitenland dichtbij

Limburg is een prachtige provincie waar je de Bourgondische sfeer helemaal kunt opsnuiven. Niet alleen door het fraaie Limburgs dialect waan je je in het buitenland. Ook het glooiende heuvellandschap doet on-Nederlands aan. Voor ons is Limburg een ideale provincie voor een weekendje weg, een actieve wandel- of fietsvakantie of heerlijk genieten van de bijzondere cultuur en natuur. En vanuit Limburg maak je snel een overstapje naar het naburige Duitsland en België. Kortom: Limburg is een heerlijke vakantiebestemming!

Limburg ontdekken

Door talloze oorlogen en vredesverdragen is de langgerekte vorm van de provincie in de loop der tijd ontstaan. Ieder deel van de provincie heeft zijn eigen charme en karakter. Vandaar dat we hier een onderverdeling maken in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg.

Hoogtepunten van Noord-Limburg

Grenzend aan Noord-Brabant ligt het prachtige natuurgebied De Peel. Maar naast natuurgebieden met bos, hei en vennetjes heeft dit deel van Limburg een aantal leuke plaatsen.

Arcen en de kasteeltuinen van Arcen

Het pittoreske plaatsje Arcen ligt fraai aan een bocht van de Maas. Het is culinair genieten in Arcen: met Hemelvaart is er een jaarlijkse aspergemarkt. Je kunt je tegoed doen aan het Arcense bier of een borreltje van Branderij De IJsvogel. Ook al houd je niet van gedistilleerd, toch is een bezoek aan de jeneverstokerij aan te raden. Deze is namelijk gevestigd in een prachtige 17e-eeuwse watermolen.

Maar de absolute topattractie van Arcen is het mooie 17e-eeuwse kasteel en de bijbehorende kasteeltuinen van Arcen. Je kunt hier wandelen door 15 unieke tuinen die zijn aangelegd rondom een historische buitenplaats. Zo kun je genieten van meer dan 8000 rozenstruiken in het Rosarium. Maar ook het bamboebos en de Oosterse Watertuin zijn prachtig.

Mook en de Mookerheide

De meest noordelijk gelegen plaats van Limburg is Mook. Het is vooral bekend van de veldslag op de nabijgelegen Mookerheide tijdens de 80-jarige oorlog. Hierbij maakten de Spanjaarden korte metten met het leger onder aanvoering van Prins van Oranje. De Mookerheide is nu een heerlijk natuurgebied om te wandelen. Je kunt er nog verdedigingswerken uit de 80-jarige oorlog tegenkomen. Bij het uitzichtpunt geniet je van een fantastisch panorama over de Maasvallei.

Bij mooi weer is het goed toeven aan de Mookerplas. Dit recreatiegebied ligt iets ten zuiden van Mook. Door de open verbinding met de Maas is de Mookerplas een prima locatie voor de watersporter.

Venlo, grootste stad van Noord-Limburg

De Romeinen hadden al een nederzetting op de plaats waar nu Venlo is gevestigd. Maar in de Middeleeuwen kwam de stad tot grote bloei. Venlo was een belangrijke handelsstad in die tijd en veel monumenten herinneren aan die gouden tijd.
In de historische binnenstad is de Markt het kloppend hart van de stad. Om het plein liggen tal van gezellige terrassen. Van ieder plekje heb je een mooi uitzicht op het imposante stadhuis uit de 16e eeuw. In de vele glas-in-loodramen zie je de familiewapens van de vroegere stadsbestuurders terug.

In de kleine straatjes rondom de Markt kun je lekker winkelen. Je vindt er veel bijzondere speciaalzaken en leuke boetiekjes. Wil je de drukte van de stad even ontlopen, breng dan eens een bezoek aan het pittoreske kloosterdorp Steyl. Net onder Venlo ligt dit plaatsje met beschermd dorpsgezicht heeft. Er zijn maar liefst 5 kloostercomplexen in Steyl. Drie daarvan hebben hun oorspronkelijke functie nog.

Nationaal Park De Grote Peel

In het noorden van de provincie ligt het Nationaal Park De Grote Peel. Vroeger werd hier veel turf gestoken in het hoogveengebied. Nu is het een waterrijk gebied dat veel bijzondere vogelsoorten aantrekt. De Groote Peel is daarom voor vogelliefhebbers een fantastisch natuurpark.

Met de diverse wandelroutes in De Grote Peel kun je genieten van de natuur. De routes zijn niet lang en voor iedereen goed te doen. Fietsliefhebbers kunnen vooral rondom het natuurpark genieten van de omgeving. De fietspaden lopen namelijk om het gebied heen. Wandelend het gebied verkennen is daarom wat aantrekkelijker.

De bezienswaardigheden van Midden-Limburg

Midden-Limburg is vooral in trek bij watersportliefhebbers. Maar de regio heeft meer te bieden dan vermaak op het water. Je vindt er bijzondere steden, zoals het witte stadje Thorn.

Roermond en de invloed van architect Cuypers

De historische binnenstad van Roermond heeft prachtige monumentale panden. Als Hanzestad had Roermond vroeger een belangrijke handelsfunctie. Langs de Roerkade lagen de schepen afgemeerd met hun goederen. Nu is dit een gezellig gebied met veel restaurants, cafés en terrassen. Loop zeker over de prachtige Stenen Brug naar de Voorstad St. Jacob. Dit is een sfeervol stadsdeel met diverse Rijksmonumenten en prachtige huizen.

De beroemdste Roermondenaar was architect Pierre Cuypers. Als Rijksgebouwen Meester was hij onder andere verantwoordelijk voor het ontwerp van het Centraal Station in Amsterdam en het Rijksmuseum. Maar ook in Roermond heeft hij zijn stempel gezet op diverse monumentale gebouwen. In het museum Het Cuypershuis, ooit door hem ontworpen als woonhuis voor zijn gezin, kom je meer te weten over hem.

En liefhebbers van winkelen kennen Roermond wellicht van het Designer Outlet Roermond. Op 5 minuten loopafstand van de historisch binnenstad vind je dit outlet center. In 185 winkels kun je luxe en kledingmerken tegen gereduceerde prijzen kopen.

Het witte stadje Thorn

Het pittoreske stadje Thorn is een waar openluchtmuseum. Rondom het stadsplein liggen prachtige witgepleisterde monumentale huizen. De imposante Abdijkerk torent hoog boven de stad uit. Over Thorn valt veel te vertellen, vandaar dat we er een aparte blog aan hebben gewijd. Daarnaast kun je in de omgeving van Thorn heerlijk wandelen.

Weert en omgeving

Je vindt in Weert en de bijbehorende dorpen diverse kastelen, kerken, kapellen, molens en monumenten. Een aantal van deze gebouwen zijn toegankelijk voor het publiek. Veel van de bezienswaardigheden in de gemeente Weert liggen langs fiets- en wandelroutes. Hierdoor kun je ze gemakkelijk bezoeken.

De Sint Martinuskerk in Weert mag je zeker niet overslaan. Niet voor niets is deze kerk onlangs uitgeroepen tot een van de mooiste monumenten van de provincie. De kerk bevat prachtige gewelf- en muurschilderingen. Dit is een zogenaamde “hallenkerk”. Daarbij zijn de zijbeuken even hoog en breed als het schip.

Watersport op de Maasplassen

De Maasplassen is een uitgestrekt, aaneengesloten netwerk van grote en kleine plassen, ontstaan door grindafgravingen. Wat bijna niemand weet is dat de Maasplassen het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland is. Je kunt je dus voorstellen dat dit gebied het Mekka van de watersportliefhebber is.

Aan de Maasplassen kun je alle vormen van watersport beleven. Natuurlijk kun je daarnaast lekker relaxen op een van de vele stranden die het gebied rijk is. Als je het hele gebied gemakkelijk wilt verkennen, kun je een rondvaart maken. Als je op eigen gelegenheid over de Maasplassen wilt varen, is deze vaarkaart erg handig.

Nationaal Park De Meinweg

Nationaal park De Meinweg ligt ten oosten van Roermond. Het landschap is met bossen, heide, vennen en veel beekdalen zeer gevarieerd. Het bijzondere aan De Meinweg is het terrassenlandschap. Deze zijn ooit ontstaan door erosie en verschuivingen in de aardkorst. Daarnaast is de Meinweg het enige gebied waar in Limburg de adder nog voorkomt.

In het natuurgebied kun je heerlijke wandeltochten maken. Er zijn enkele gemarkeerde routes. Maar op eigen houtje door het park struinen kan natuurlijk ook. Daarnaast zijn er enkele fietsroutes in het park. Houd hierbij wel rekening met de hoogteverschillen, waardoor het niet voor iedereen geschikt is.

Het prachtige heuvellandschap van Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is een fantastisch gebied met prachtige glooiende heuvellandschappen. Karaktervolle dorpjes en stadjes met veel fraaie vakwerkhuizen geven een bijzondere sfeer. Het is een heerlijk gebied voor een actieve vakantie. En het bourgondisch leven proef je hier volop. Een heerlijke vlaai, een pittig lokaal speciaalbier of een bijzondere wijn, je vindt het in Zuid-Limburg allemaal.

Maastricht, Bourgondische hoofdstad van Nederland

Maastricht is een heerlijke stad voor een weekendje weg. De stad heeft een typische sfeer die uniek is voor Nederland. Vandaar dat we een aparte blog hebben gewijd aan alle hoogtepunten van Maastricht.

De mooiste wandelingen van Zuid-Limburg

Het Geuldal is volgens ons een van de mooiste wandelgebieden van ons land. We hebben er onlangs weer eens gewandeld en wederom volop genoten. Langs de meanderende Geul lopen door de dalen en vervolgens weer stijgen naar een fantastisch uitzichtpunt met prachtige vergezichten. Hieraan hebben we een aparte blog gewijd.

Maar je kunt in veel andere plaatsen starten voor de meest schitterende wandeling. Een daarvan willen we je niet onthouden: de wandeling rondom het plaatsje Klimmen. En zoals de naam al zegt, ging het op en af tijdens deze wandeling.

Heerlijke fietsroutes

Wielerliefhebbers weten het ongetwijfeld van de beelden van de Amstel Gold Race: in het heuvellandschap van Limburg kun je fantastische fietstochten maken. We hebben er onlangs twee gemaakt, op onze “normale” fiets zonder trapondersteuning. En dat hebben we geweten. Puffend en stampend op de pedalen kropen we omhoog. Om even later met een heerlijke snelheid weer naar beneden te suizen.

We hebben een speciale blog gemaakt over de hoogtepunten tijdens onze fietstochten in Zuid-Limburg.

Genieten van vakwerkhuizen

In Zuid-Limburg zie je prachtige zwart-wit gekleurde vakwerkhuizen of -boerderijen. Deze bouwstijl is typisch voor de regio. Nu wil iedereen graag in een karakteristiek vakwerkhuis wonen. Vroeger waren het juist de huizen voor de arme boeren en arbeiders. Omdat men zich geen normale bouwmaterialen kon veroorloven, bouwde men zelf een huis van hout en leem.

Het gezellige plaatsje Mechelen heeft nog veel vakwerkhuizen die je al wandelend kunt bewonderen. Andere dorpen waar je fraaie vakwerkhuizen tegenkomt, zijn Epen en Slenaken. Een heel leuke wandeling vanuit Mechelen laat je in iets meer dan 9 kilometer diverse vakwerkhuizen zien in het schitterende Limburgse landschap.

Kastelen in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg vind je maar liefst 49 kastelen, de ene nog mooier dan de andere. Veel van die kastelen zijn te bezichtigen. Daarnaast kun je in een aantal hotels romantisch overnachten. Zo hebben we een aantal jaren geleden enkele dagen genoten van een super sjiek verblijf in Chateau St. Gerlach, niet ver van Valkenburg.

Tijdens onze fiets- en wandeltochten door Zuid-Limburg kwamen we langs een aantal kastelen. In die blogs vind je meer details over de kastelen die langs onze routes lagen.

Culinaire verwennerijen in Zuid-Limburg

Bij een inspannende wandel- of fietstocht moet je jezelf ook goed verwennen, vinden wij. Dat is in Zuid-Limburg niet zo heel erg moeilijk. Zo kozen we onze fietsroutes zo uit dat we zeker langs bakkerij Vermeeren in Slenaken kwamen. Volgens kenners heeft die de beste vlaaien van Limburg. En ze verkopen zelfs eenpersoons vlaaien. Alhoewel, het is eigenlijk een complete maaltijd die je naar binnen werkt. Maar lekker! Echt een aanrader om daar een stukje vlaai te kopen.

Limburg staat bekend om zijn speciaalbieren. Op nog geen drie kilometer van elkaar verwijderd liggen de Brand Bierbrouwerij en de Gulpener Bierbrouwerij. Het lentebok smaakte ons best na een fikse wandel- of fietstocht. Maar er zijn nog meer bierbrouwerijen in Zuid-Limburg. Dus voor iedere smaak is er een heerlijk koel Limburgs speciaalbiertje voorradig.

’s Avonds genoten we heerlijk van asperges. Midden in het seizoen waren ze bij de boer in ruime mate voorradig. Verser dan zo krijg je ze niet en ze smaken echt geweldig. En daar hoort natuurlijk een lekker glas wijn bij. In Limburg zijn diverse beroemde wijngaarden te vinden waar de heerlijkste wijnen worden gemaakt. Zo ligt bij Vijlen de oudste wijngaard van Nederland.

Accommodatie in Limburg

Een bijzondere manier van overnachten in Limburg is het verblijf in een oud kasteel. Er hangt wel een prijskaartje aan, maar de herinnering is onvergetelijk. Een andere romantische overnachtingsplek is een vakwerkhuis. De keuze aan vakantiewoningen in een vakwerkhuis in Limburg is enorm. Het aanbod van hotels in Limburg is groot, voor iedere prijsklasse is voldoende keuze.

Toen we de laatste keer in Zuid-Limburg waren, hebben we overnacht in een Airbnb-accommodatie in “vakwerkhuisdorp” Mechelen. Dit is ons erg goed bevallen. Het is een prachtige studio in een karakteristiek herenhuis. De perfecte service van de gastvrouw, een goed geoutilleerde keuken en een heerlijke badkamer maakten het verblijf tot een feest. Daarnaast konden we vanuit ons huis prachtige wandelingen en fietstochten maken. Daarom bevelen we je deze accommodatie van harte aan.

Ben je met vrienden en wil je een vakantiewoning op een park met alle voorzieningen huren? Kijk dan eens op de Limburg-pagina van Landal Greenparks. Alle zeven parken liggen in een prachtige natuurlijke omgeving. Zo verbleven we een aantal jaren geleden tijdens een familieweekend in het gezellige en uitstekende Landal Hoog Vaals.

Enkele highlights van Limburg

Hieronder vind je absolute hoogtepunten van Limburg waar we een eigen blog over geschreven hebben. De komende tijd breiden we dit overzicht verder uit. Kom dus regelmatig terug naar deze pagina en je mist niets van het geweldige Limburg. 

De vele bezienswaardigheden van Roermond

De vele bezienswaardigheden van Roermond

Als Amsterdammers genieten we iedere keer weer van de prachtige architectuur van het Rijksmuseum en het Centraal Station. Beide gebouwen zijn ontworpen door Pierre Cuypers. Hij is geboren en getogen in Roermond. Op de terugweg van ons weekend in...

Een stedentrip naar het Bourgondische Maastricht

Een stedentrip naar het Bourgondische Maastricht

Een stedentrip naar Maastricht geeft je de kans om te genieten van het Bourgondische leven in een van de oudste steden van Nederland. Wij vermaken ons altijd volop tijdens een weekend in de meest zuidelijke stad van ons land. De sfeer is uniek. Zo...

Wandeling vanuit Afferden door Maasduinen en Bleijenbeek

Wandeling vanuit Afferden door Maasduinen en Bleijenbeek

Bos, heide, duinen, zandverstuivingen en een mooi uitkijkpunt. Dat maakt deze wandeling vanuit Afferden in de Maasduinen zo bijzonder. En of we nog niet genoeg moois gezien hadden, pakken we ook nog even landgoed Bleijenbeek mee. Wat een heerlijk...

Herfstwandeling om de Ravenvennen in De Maasduinen

Herfstwandeling om de Ravenvennen in De Maasduinen

Duinen, poelen, vennen, heide, akkers, dennen en gevarieerde, soms ruige loofbossen: zomaar een greep van wat je te zien krijgt bij de Ravenvennen in De Maasduinen. In het voorjaar maakten we voor het eerst kennis met dit Noord-Limburgse, nationale...

Abdij Rolduc, absolute hoogtepunt in Kerkrade

Abdij Rolduc, absolute hoogtepunt in Kerkrade

Mijn vrouw komt uit een katholiek nest. Diverse ooms van haar hadden vroeger hun schoolopleiding in Abdij Rolduc in Kerkrade. Inmiddels is de Abdij een hotel geworden. Bij de start van onze Dutch Mountain Trail moesten we daarom natuurlijk hier...

De Dutch Mountain Trail: prachtige tocht in Zuid-Limburg

De Dutch Mountain Trail: prachtige tocht in Zuid-Limburg

In Nederland zijn er veel Lange Afstands Wandelpaden, LAW’s genaamd. Het Pieterpad is daarvan de bekendste. Sinds kort is er in Limburg een prachtige lange afstandswandelroute: de Dutch Mountain Trail. Dit is niet de langste wandeling in Nederland...

Actie en cultuur in het veelzijdige Valkenburg aan de Geul

Actie en cultuur in het veelzijdige Valkenburg aan de Geul

Pal voor Koningsdag waren we een lang weekend in Zuid-Limburg te vinden. Er stond veel op het programma. Zo wilden we flink wat wandelen maar ook mountainbiken. Verder was het plan om te gaan golfen en wat cultuur op te snuiven. En natuurlijk wilden...

Prachtige duin- en boswandeling over de Brunssummerheide

Prachtige duin- en boswandeling over de Brunssummerheide

We hebben ons hart verloren aan Zuid-Limburg. Fietsen, wandelen, golfen en genieten van de bourgondische cultuur: in dit deel van Nederland is alles mogelijk. Op de terugweg van onze mini-vakantie in Valkenburg wilden we nog één wandeling maken. We...

De mooiste kastelen en buitenplaatsen in Nederland

De mooiste kastelen en buitenplaatsen in Nederland

In Nederland zijn er honderden kastelen. Van sommige is alleen een ruïne overgebleven. Andere zijn perfect bewaard gebleven en gerestaureerd. Vele zijn te bezichtigen. Zo kun je in heel het land genieten van kastelen. Daarnaast beschikken de meeste...

Bloesemwandeling bij het Zuid-Limburgse Margraten

Bloesemwandeling bij het Zuid-Limburgse Margraten

Tijdens het zonnige weekend pal voor Koningsdag waren we in Zuid-Limburg te vinden. Er stond veel op het programma. Zo gingen we mountainbiken en golfen, en natuurlijk wandelen door stad en natuur. Ook wilden we nog even een bezoek brengen aan de...

Campervakantie in Nederland: roadtrip door eigen land

Campervakantie in Nederland: roadtrip door eigen land

We hebben jaren een camper gehad. Met veel plezier trokken we hiermee langs de mooiste plekken in Europa. Het gaf ons het ultieme gevoel van vrijheid en flexibiliteit. Het bezorgde ons geweldige vakantieherinneringen waarop we nu nog met veel...

De kapelletjesroute, een fraaie wandeling bij Thorn

De kapelletjesroute, een fraaie wandeling bij Thorn

In de omgeving van Thorn kun je prachtige wandelingen maken. Wij kozen dit keer voor een rondje langs de diverse natuurgebieden bij Thorn. Het is een echte kapelletjesroute, want we zagen er onderweg maar liefst 7. Kleine en grote, maar allemaal...

Het witte stadje Thorn: een groot openluchtmuseum

Het witte stadje Thorn: een groot openluchtmuseum

Het witte stadje Thorn in Midden-Limburg heeft voor ons een speciale betekenis. Achtentwintig jaar geleden vroeg ik hier namelijk mijn vriendin ten huwelijk. Gelukkig zei ze “ja”. Inmiddels hebben we ons zilveren huwelijksfeest alweer achter ons...

Fietsen in Zuid-Limburg: stampend op de pedalen

Fietsen in Zuid-Limburg: stampend op de pedalen

Wij houden van fietsen. Ieder weekend proberen we wel een leuke fietstocht te maken. Tijdens ons weekje in Zuid-Limburg moest er dan ook gefietst worden. Maar dat was even wennen voor ons. Op onze normale fietsen was het regelmatig stampen op de...

Wandeling bij Klimmen: kastelen, Geul en Gerendal

Wandeling bij Klimmen: kastelen, Geul en Gerendal

Na de fantastische wandeling bij Mechelen vroegen we ons af of we nog mooiere tochten konden maken in het Zuid-Limburgse land. We kunnen niet besluiten of de wandeling bij Klimmen nu mooier is of niet. Hij is zeker anders. Bij deze wandelroute...

Wandeling bij Mechelen: een vijfsterren landschap

Wandeling bij Mechelen: een vijfsterren landschap

Zuid-Limburg is het mekka voor de wandelaar. Het prachtige glooiende landschap doet on-Nederlands aan. Klimmen en dalen langs de meanderende Geul, het is een feest om hier te mogen wandelen. In de dalen zie je regelmatig een kerktoren uitsteken...