De mooiste kastelen en buitenplaatsen in Nederland

De mooiste kastelen en buitenplaatsen in Nederland

Home » Nederland » De mooiste kastelen en buitenplaatsen in Nederland

In Nederland zijn er honderden kastelen. Van sommige is alleen een ruïne overgebleven. Andere zijn perfect bewaard gebleven en gerestaureerd. Vele zijn te bezichtigen. Zo kun je in heel het land genieten van kastelen. Daarnaast beschikken de meeste kastelen in Nederland over prachtige kasteeltuinen. De kastelen liggen vaak in een prachtige omgeving. Ideaal dan ook om ze te bezichtigen bij een mooie wandel- of fietstocht.

De kastelen in Nederland geven een goed beeld van de geschiedenis van ons land. Wie kent niet het verhaal van de ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist? Hij werd gevangen gehouden in Slot Loevestein bij Gorinchem. Een ander bekend verhaal speelt in het Muiderslot. De beroemde schrijver en dichter P.C. Hooft woonde daar in de 17e eeuw. Hij organiseerde voor zijn literaire vrienden veel bijeenkomsten met zang, dans en gedichten. Zo ontstond de beroemde Muiderkring. Maar ieder kasteel in Nederland heeft zijn eigen geschiedenis met tal van bijzondere gebeurtenissen en verhalen.

Dag van het Kasteel: nog meer genieten van kastelen en buitenplaatsen

​In 2024 vindt de Dag van het Kasteel plaats tijdens het hele pinksterweekend (17 t/m 20 mei). Dat geeft dus nog meer kans om een kasteel of buitenplaats te bezoeken. Want voorheen was de Dag van het Kasteel alleen op tweede pinksterdag. Het thema van dit jaar is ‘Aan Tafel!’. Daarbij ligt de nadruk op de voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen. Eten speelt een cruciale rol in het leven en de cultuur, dus ook bij het kasteelleven. Kastelen en buitenplaatsen hadden hun eigen moestuinen, veel keukenpersoneel en uitgebreide tafeletiquette. Ze gebruikten eten niet alleen uit noodzaak, maar ook als luxe en om hun rijkdom te tonen. Tegenwoordig zijn veel kastelen en buitenplaatsen horecagelegenheden geworden. Je kunt er genieten van heerlijke diners en gezellige ontbijtjes. Zo houden kastelen, buitenplaatsen de verbinding met eten in stand.

In het pinksterweekend openen veel kastelen en buitenplaatsen hun poorten. Daarnaast zijn veel kasteeltuinen geopend voor het publiek. Maar natuurlijk kun je ook op eigen gelegenheid wandelen door de prachtige tuinen en bossen bij de kastelen. Meer informatie over de Dag van het Kasteel lees je op de website van de organisatie.

Genieten van kastelen en buitenplaatsen op grijsopreis.nl

Wij hebben al vele kastelen en buitenplaatsen in Nederland bezocht. De meeste zagen we tijdens een wandeling. Andere bezochten we tijdens een fietstocht. Hieronder vind je alle blogs waar we prachtige kastelen en buitenplaatsen hebben gezien.

Kasteel Bleijenbeek

Meer wandelingen langs kastelen en buitenplaatsen

We hebben natuurlijk nog niet alle kastelen wandelend bezocht. Wandelzoekpagina heeft een aantal mooie wandelingen geselecteerd waarbij je langs een fraai kasteel loopt. Daar zitten fraaie routes bij. Zo is het ons plan om binnenkort de Kastelenroute De Haverleij bij Vlijmen te doen. Die route gaat langs maar liefst zeven kastelen. De blog hierover lees je natuurlijk op onze website.

De leukste fietsroutes langs kastelen en buitenplaatsen

Uiteraard zijn er ook nog meer fietsroutes langs kastelen en buitenplaatsen. Op het fietsnetwerk.nl kun je heel veel routes vinden door in het zoekfilter op het thema “Kastelen” te zoeken. Speciaal voor de Dag van het Kasteel heeft het fietsnetwerk ook een aantal routes ter inspiratie voor je op een rijtje gezet. Deze gaan dus allemaal langs een kasteel of een landgoed. Daarnaast lopen die routes door een fraaie omgeving. Daar zit vast een tocht bij naar jouw smaak..

Oldenaller bij Putten

Romantisch: slapen in een kasteel

Veel kastelen en buitenplaatsen in Nederland bieden de mogelijkheid voor overnachten aan. Niets is romantischer dan slapen in een imposant kasteel of een sfeervolle buitenplaats. Dan waan je je helemaal in een sprookje. Wanneer je over de ophaalbrug loopt, stap je in een andere wereld. Dikke muren, prachtig gedecoreerde zalen en een sfeervolle kamer met hoge plafonds.

Ideaal om je partner eens te verrassen met een romantische overnachting in zo’n eeuwenoud kasteel. We hebben de leukste kastelen alvast voor je uitgezocht. Gelderland en Limburg hebben de meeste kastelen in ons land. Niet verwonderlijk dat je daar dus ook de meeste romantische overnachtingsmogelijkheden hebt.

En je hoeft niet altijd diep in de buidel te tasten om in een kasteel te slapen. Zo overnacht je in kasteel Rhijnauwen en Slot Assemburg in een hostel met schappelijke prijzen.

En na een heerlijk ontbijt in de ridderzaal ben je klaar voor een prachtige fietstocht of een fraaie wandeling in de omgeving van het kasteel. Want de kastelen en buitenplaatsen liggen allemaal op de meest prachtige plekken.

Dineren als een vorst in een kasteel

Wil je eens dineren als een vorst? In een prachtige ambiance geniet je van de meest verfijnde gerechten. Dit zijn de beste kasteelrestaurants van Nederland:

Chateau Neercanne in Maastricht
Dineren in het enige terrassenkasteel van ons land. In de zomer zit je heerlijk in de baroktuin en kijk je uit over een prachtige omgeving. Of wat dacht je van een aperitief in de mergelgrotten?

Kasteel Kerkebosch in Zeist
Prachtig gelegen in de bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug ligt Kasteel Kerkebosch. De menukaart nodigt uit tot een culinaire wereldreis met gerechten over de hele wereld.

Kasteel De Vanenburg in Putten
Kasteel De Vanenburg heeft prachtige restaurantzalen, elk met zijn eigen ambiance. Maar welke zaal je ook kiest, je ondergaat een culinaire beleving op topniveau.

Chateau Marquette in Heemskerk
Chateau Marquette ligt in een mooi natuurlandschap op een uniek landgoed. In het historische slot geniet je van alle delicatessen in een gemoedelijke sfeer.

Kasteel Heemstede in Houten
In de prachtige gewelven van kasteel Heemstede beleef je een culinair avontuur op sterrenniveau. Want sinds 2021 is het restaurant de trotse bezitter van een Michelinster.

Kasteeleigenaar worden

Wist je dat je een kasteel kunt kopen? Op Funda kwamen we een uniek pareltje tegen. Kasteel Schaloen in Schin op Geul staat te koop. Al meer dan een paar jaar, dus misschien hoef je niet te overbieden op de vraagprijs. Die is overigens met € 3.995.000 niet mals. Maar dan ben je de trotse eigenaar van een prachtig kasteel uit de 13e eeuw met maar liefst 16 kamers. Klein minpuntje: de bijgebouwen moet je er apart bijkopen. En de onderhouds- en energiekosten van zo’n kasteel liegen er natuurlijk ook niet om. Maar je woont wel op stand! Is kasteel Schaloen toch niet helemaal je smaak? Op deze website vind je nog meer kastelen die te koop staan.

 

Overzichtskaart van beschreven kastelen en buitenhuizen in Nederland