De vele bezienswaardigheden van Roermond

De vele bezienswaardigheden van Roermond

Home » Nederland » De vele bezienswaardigheden van Roermond
Als Amsterdammers genieten we iedere keer weer van de prachtige architectuur van het Rijksmuseum en het Centraal Station. Beide gebouwen zijn ontworpen door Pierre Cuypers. Hij is geboren en getogen in Roermond. Op de terugweg van ons weekend in Nationaal Park Hoge Kempen maakten we een tussenstop in zijn geboortestad. En daarvan kregen we zeker geen spijt. Want de vele bezienswaardigheden van Roermond maakten het bezoek tot een verrassende stedentrip.

Voor veel winkelliefhebbers staat Roermond bekend om het Designers Centre. Dit immense winkelcentrum lokt ieder weekend duizenden kooplustigen. Niet alleen uit eigen land, maar ook uit Duitsland, België en zelfs Azië. Elke zaterdag en zondag staan de wegen naar Roermond volledig vol met koopjesjagers. De meesten laten de binnenstad links liggen en zijn alleen geïnteresseerd in de winkels. Dan missen ze veel, want de bezienswaardigheden van Roermond liggen op loopafstand van het winkelcentrum.

Geschiedenis van Roermond

Roermond kreeg in 1232 stadsrechten. De ligging bij de samenvloeiing van de Maas en de Roer zorgde ervoor dat Roermond een belangrijke handelsstad werd. In 1441 werd de stad lid van de Hanze. Dit gaf een verdere impuls aan de handel. Ook was Roermond een van de hoofdsteden van het Hertogdom Gelre. De handel en de belangrijke positie in Gelre zorgden voor een bloeiende periode.

Roermond is sinds 1559 een van de zeven bisdommen in Nederland. De Sint-Christoffelkathedraal is de zetel van de bisschop van Roermond. Op de kathedraal staat een gouden beeld van Sint Christoffel. Hij is de patroonheilige van de pelgrims en de inwoners van de stad.

De beroemdste inwoner die Roermond heeft gehad, is architect Pierre Cuypers. Hoewel hij vooral bekend is door zijn ontwerpen van het Rijksmuseum en Centraal Station, was hij vooral een architect van kerken. Hij restaureerde er ook vele, zoals de Munsterkerk in zijn eigen geboortestad. Op veel plekken in het centrum kom je de invloed van Cuypers tegen. Op het gezellige Munsterplein staat een standbeeld van hem. Hij heeft het lelijkste pand van de stad demonstratief zijn rug toegekeerd. Want het winkelpand waar vroeger de V&D zat, staat in schril contrast met zijn prachtige ontwerpen.

Bezienswaardigheden in het centrum van Roermond

Het centrum is lekker compact en overzichtelijk. Je kunt dus de bezienswaardigheden van Roermond het beste wandelend ontdekken.

De Grote Markt

Een ideaal startpunt van je verkenning is de Grote Markt. Ook omdat daar de VVV is gevestigd. Handig om een plattegrond te halen of ideeën op te doen voor een wandeling door het centrum van de stad. Bij goed weer vertoeven de inwoners op een van de vele terrassen. Het uitzicht op de historische gebouwen kennen zij al. Voor ons is het een genot om om ons heen te kijken. Als eerste valt het stadhuis op. Ook de Sint-Christoffelkathedraal valt niet te missen. Verder staan rondom de Grote Markt mooie gebouwen.

Stadhuis

Het voormalige stadhuis brandde in 1554 bij een grote stadsbrand volledig af. Kort daarna bouwde men het huidige stadhuis op dezelfde plek aan de Grote Markt. Op de dakkapellen zien we de wapens van het Hertogdom Gelre, de stad Roermond en het oude Hertogdom Limburg. In het torentje bevindt zich een bijzonder carillon met 49 klokken. Iedere dag om 12 uur hoor je het klokkenspel. Nog bijzonderder is het beeldenspel rondom de klok. Levensgrote poppen verbeelden de historie van de stad. Zo trekken architect Cuypers, de bisschop en andere personen uit Roermond klokslag 12 uur voorbij.

Sint-Christoffelkathedraal

Dit is de bisschopskerk van het bisdom Roermond. In de kathedraal kun je de zetel van de bisschop zien. Boven op de kerk staat het vergulde beeld van Sint Christoffel, de patroonheilige van de kerk en de stad. In de kerk vind je de zetel van de bisschop, een prachtige preekstoel en bijzondere glas-in-loodramen.

De toren van de kathedraal is ruim 80 meter hoog. In de maanden april tot en met oktober kun je de toren op de eerste zaterdag van de maand beklimmen. Na een inspannende klim van 265 traptreden vergeet je alle vermoeidheid gelijk. Je geniet op de torenomgang van een prachtig uitzicht op de stad en de wijde omgeving.

Rattentoren

Niet ver van de Sint-Christoffelkathedraal ligt de Rattentoren, aan de rand van de historische binnenstad. De Rattentoren is de laatste stadstoren van de vroegere vestingmuren. In de 17e eeuw diende de toren als gevangenis voor vrouwen die werden beschuldigd van hekserij. Toen de oude stadsmuren werden afgebroken, kwam de toren leeg te staan en raakte in verval. Ratten zagen hun kans schoon en gebruikten de toren als hun woning. Daaraan dankt de toren sinds die tijd zijn naam. In de gerestaureerde toren staat een maquette van het middeleeuwse Roermond. Je kunt deze alleen op zondagmiddagen bekijken.

Caroluskapel

Een beetje verstopt ligt aan de rand van het centrum de Caroluskapel. Het zou jammer zijn als je deze kapel overslaat. Want de Caroluskapel is het best bewaarde kartuizerklooster van ons land. Al in 1376 stond op deze plek een groot kloostercomplex. Veel is door verschillende branden verwoest. Van het oorspronkelijke klooster resteren nu nog de Caroluskapel, de kapittelzaal, refter en de kruisgang. In 1572 vermoordden de Fransen in de kapel 17 priesters en kloosterlingen. Zij staan bekend als de martelaren van Roermond. In de kapel vind je de relieken van de kartuizer monniken die werden vermoord. Bijzonder is het rococo plafond, uniek voor Nederlandse kloosters. Ook het orgel uit de 18e eeuw is fraai. Dat maakt de Caroluskapel tot een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Roermond.

Stadspark de Kartuis

Niet ver verwijderd van de Caroluskapel ligt stadspark de Kartuis. Het is een mooi park, volledig ommuurd en een rustpunt in de stad. Verspreid in het park staan enkele kapelletjes uit de 19e eeuw. Daarnaast staan er veel beelden in het park. Naast oude beelden vind je er ook diverse moderne beelden.

Munsterplein

Wat ons betreft is het Munsterplein het mooiste en gezelligste plein van de stad. Midden op het plein staat een muziekkapel, ontworpen door Cuypers. In de zomermaanden zijn er in de kapel bijna altijd openluchtconcerten. Vanaf de vele gezellige terrassen is het dan helemaal genieten van het Munsterplein. Elke woensdag is het marktdag op het plein.

Onze-Lieve-Vrouwe Munsterkerk

De naamgever van het Munsterplein is deze fraaie kerk. Vroeger was de kerk onderdeel van de 13e eeuwse Munsterabdij. De bouw van de kerk laat de ontwikkeling zien van romaans naar gotisch. De kerk uit de 13e eeuw is namelijk in de loop der tijd diverse keren gerestaureerd. De laatste grote restauratie werd verzorgd door Cuypers. Het meest ingrijpende aan zijn verbouwing was de vervanging van de barokke klokkentoren. Daarvoor in de plaats kwamen twee vierkante hoektorens.

Voor het hoofdaltaar in de Munsterkerk bevindt zich het oudste dubbelpraalgraf van ons land. Hierin hebben graaf Gerard IV van Gelre en zijn vrouw Margaretha van Brabant hun laatste rustplaats gevonden. Het grafmonument is uniek in Nederland. Alleen al dat is een reden om de Onze-Lieve-Vrouwe Munsterkerk te bezoeken.

Maak zeker een rondje om de kerk. Vanaf diverse plekken heb je een prachtig zicht op het heiligdom. Ook valt je dan de bijzondere beeldenpartij van de graaf van Gelre en zijn vrouw in de Abdijtuin op. De bank waarop zij zitten is gemaakt van een eeuwenoude eik die op het Munsterplein heeft gestaan.

Stenen Brug & Voorstad St. Jacob

Officieel heet de Stenen Brug de Maria Theresiabrug. Hij is genoemd naar de Oostenrijkse keizerin die enige tijd over Roermond heeft geregeerd. De brug is gemaakt van Naamse steen, daaraan dankt hij zijn bijnaam. Vanaf de brug heb je een fraai uitzicht op de Roerkade. Via de Stenen Brug kom je in Voorstad St. Jacob. De Voorstad bestond al in de 14e eeuw. In dit deel woonden vooral de arme inwoners van de stad en de vissers. Dit deel van Roermond heeft een aantal prachtige panden. Het is daarom leuk om even een rondje te lopen.

Het Cuypershuis

De naam van Pierre Cuypers is onlosmakelijk verbonden met Roermond. In de stad kom je zijn ontwerpen op diverse plekken tegen. In het voormalige woonhuis en atelier is het Cuypershuis gevestigd. Het is een modern museum waarin je meer te weten komt over het leven en het werk van deze beroemde architect. Dit huis was niet zijn geboortehuis. Zijn wieg stond in de Hamstraat 20b. Kijk zeker even naar dit huis als je deze winkelstraat bezoekt.

Themawandelingen in centrum van Roermond

De leukste manier om de bezienswaardigheden van Roermond te ontdekken, is via een uitgezette themawandeling. De VVV heeft diverse van deze stadswandelingen in Roermond samengesteld. Zo liepen wij de Monumentenroute. Hierbij zagen we bijna alle bezienswaardigheden die we in deze blog beschrijven. Maar je kunt ook een wandeling maken langs alle bekende en minder bekende werken van Pierre Cuypers. Of de Passion Route, want in 2021 was het centrum van Roermond het decor voor het tv-spektakel The Passion.

Bezienswaardigheden buiten het centrum van Roermond

Deze bezienswaardigheden liggen op loopafstand van het historisch centrum van de stad.

Designer Outlet Roermond

Het winkelwalhalla van de stad. Designer Outlet Roermond is een van de grootste outlets van Europa. Bijna 200 winkels van alle belangrijke modemerken vind je er. Vanaf het centrum loop je er binnen 10 minuten naar toe. Ga niet in een weekend, want dan is het veel te druk. De ochtenden van de doordeweekse dagen zijn betere momenten.

ECI Cultuurfabriek

Het voormalige fabriekscomplex van de Elektro Chemische Industrie (ECI) is nu het centrum van cultuur. Je kunt er terecht voor films, theatervoorstellingen en diverse vormen van beeldende kunst. Als je lekker wilt eten, ben je in de ECI Cultuurfabriek ook aan het juiste adres. Je zult heerlijk genieten bij bijvoorbeeld restaurant One.

Kasteel Hattem en de herdenkingsmonumenten

Het kleinste kasteel van ons land is Kasteel Hattem, net ten zuiden van het centrum. Een mooiere plek om te dineren en te overnachten vind je niet in Roermond. Het bijbehorende park zijn verschillende herinneringsmonumenten. Het Nationaal Indië-monument 1945-1962 is het bekendste monument.

Roermond heeft dus veel meer te bieden dan alleen het winkelcentrum Designers Outlet. Het is een leuke stad met een gezellige sfeer en veel bezienswaardigheden. Je kunt je dan ook prima een lang weekend in de stad vermaken.

Veelgestelde vragen over de bezienswaardigheden van Roermond

Waar ligt Roermond?

Roermond ligt in Midden-Limburg, waar het samen met Weert de belangrijkste stad is.

Hoe kom ik in Roermond?

Roermond ligt vlakbij de snelweg A73 en is vanuit het noorden en het zuiden via deze snelweg gemakkelijk te bereiken.

 

Als je een lang weekend naar Roermond wilt gaan, heb je de auto niet nodig. Met de trein bereik je de stad in minder dan twee uur vanuit Amsterdam. Het station van Roermond ligt aan de rand van het centrum van de stad.

Waar parkeer ik mijn auto als ik naar Roermond ga?

Als je ook van plan bent om Design Outlet Roermond te gaan bezoeken, kun je daar je auto neerzetten. Houd er rekening mee dat het winkelcentrum in de weekenden erg druk is. De toegangswegen naar Roermond staan dan al overvol, net als de grote parkeerplaats bij het winkelcentrum. Parkeren voor de hele dag kost € 5. Vanaf Design Outlet Roermond loop je zo de binnenstad in.

 

In parkeergarages Stationspark en Kazerneplein kun je de hele dag parkeren voor slechts € 4. Je moet dan wel een uitrijkaart kopen op een van de officiële verkooppunten. Zie ook de pagina Parkeren in Roermond.

Is Roermond een leuke stad?

Roermond heeft de bourgondische gezelligheid waarvan Limburg zo bekend is. Je vindt er veel fraaie pleinen met leuke terrassen. Daar smaakt de koffie en de bijbehorende vlaai veel lekkerder dan thuis. Maar naast deze gezelligheid heeft de binnenstad veel bezienswaardigheden. De Munsterkerk aan het sfeervolle Munsterplein mag je zeker niet overslaan, net als de Caroluskapel. En als je van winkelen houdt dan hoor je Roermond zeker te bezoeken. In een van de grootste outletcentra van Europa vind je alle modemerken.

Wat zijn de bezienswaardigheden van Roermond?

Roermond heeft in het historisch centrum tal van bezienswaardigheden. Twee bijzondere kerken sieren de stad: de Sint Christoffelkathedraal en de Munsterkerk. In deze laatste kerk vind je het oudste dubbele praalgraf van ons land. De Caroluskapel is van ongekende schoonheid met een fraai rococo plafond. Verder tref je de handtekening van de beroemde architect Cuypers op veel plaatsen in de stad aan. Het meest gezellige plein van de stad is het Munsterplein.

Waar kan ik lekker eten in Roermond?

Als bourgondische stad beschikt Roermond natuurlijk over veel goede restaurants. Dit zijn goede keuzes:

  • Restaurant One. In cultuurfabriek ECI, dus wat verder van het centrum. Maar die reis is het zeker waard!
  • Het Gerecht. Sfeervol restaurant waar dineren een culinair feest is. Een aanrader in Roermond.
  • Tante Tilly Brasserie. Voor velen het favoriete restaurant in Roermond. En dat zegt genoeg.
  • La Boca. een gezellige tapasbar op een mooie locatie in de stad. Sfeervol en lekker eten.
Wat kan ik heerlijk overnachten in Roermond?

Enkele jaren geleden werd Roermond verkozen tot beste hotelstad van Nederland. Aan unieke onderkomens is dus geen gebrek. Enkele bijzondere hotels zijn:

  • Kasteeltje Hattem. Vorstelijk slapen in het koetshuis van het kleinste kasteel van ons land.
  • Hotel Het Arresthuis. Luxueus overnachten in een voormalige gevangenis. In 2022 verkozen tot een van de beste luxe hotels in Nederland.
  • Hotel en Grand Café De Pauw. Gelegen aan de Roerkade ligt dit kleine en sfeervolle hotel in een historisch pand.
  • Hotel Dux. Ook gevestigd op een prachtige plek aan de Roerkade. Het hotel heeft 27 comfortabele en ruime kamers.

 

Dit is het volledige aanbod aan accommodatie in Roermond.