Fietsen in Zuid-Limburg: stampend op de pedalen

Fietsen in Zuid-Limburg: stampend op de pedalen

Home » Nederland » Fietsen in Zuid-Limburg: stampend op de pedalen

Wij houden van fietsen. Ieder weekend proberen we wel een leuke fietstocht te maken. Tijdens ons weekje in Zuid-Limburg moest er dan ook gefietst worden. Maar dat was even wennen voor ons. Op onze normale fietsen was het regelmatig stampen op de pedalen om weer een heuvel te bedwingen.

Maar het uitzicht op de top maakte alles in één klap weer goed. We veegden het zweet van ons gezicht en we voelden onze stijve spieren niet meer. De prachtige panorama’s van het heuvellandschap deden onze vermoeidheid gelijk verdwijnen. En tussendoor bezochten we pittoreske plaatsen met de leukste plekjes. Daarna zoefden we als Tom Dumoulin en Annemieke van Vleuten in een sneltreinvaart weer naar beneden. We nemen je mee op onze twee fietstochten door het prachtige heuvelland van Zuid-Limburg.

Fietsen in Zuid-Limburg: de hoogtepunten

De mooiste vergezichten, grazende koeien in een sappig groene en glooiende wei, schattige kapelletjes en fraaie wegkruisen. Onderweg kom je dit en nog veel meer moois allemaal tegen. Stap daarom regelmatig af om te genieten van dit prachtige landschap. En vervolgens fiets je weer een gezellig plaatsje binnen waar de terrassen er aanlokkelijk bijliggen. Wat ons betreft zijn dit de plaatsen die je zeker niet mag overslaan als je gaat fietsen in Zuid-Limburg.

Mechelen

Onze thuisbasis tijdens onze week in Zuid-Limburg. Een gezellige plaats met heel veel vakwerkhuizen, de ene nog mooier dan de andere. Maar Mechelen biedt meer dan alleen mooie vakwerkhuizen. De markante hoeve Heerenhof en de prachtige commandeursmolen zijn leuk om te bezoeken. Net buiten het dorp koop je bij de boer de lekkerste asperges van de regio in het aspergeseizoen.

Epen

Wat een leuk, pittoresk dorpje is Epen toch! Het is een plaats waar je ook nog veel mooie vakwerkhuizen kunt vinden. Het uitzicht op het Geuldal, omgeven door de groene heuvels is overal in het dorp geweldig. De bijzondere molen en de schaapskooi mag je eigenlijk niet missen als je door Epen fietst.

Slenaken

Zoover riep Slenaken een paar jaar geleden uit tot het beste dorp van Limburg. Dat snappen we wel. Slenaken is het “epicentrum” van wegkruisen en kapelletjes, de ene nog bijzonderder dan de andere. Verder hier kun je niet om de prachtige vakwerkhuizen heen. En: ze hebben er de lekkerste vlaai van Limburg, ook in eenpersoons porties!

Gulpen

Als bierliefhebber mochten we Gulpen natuurlijk niet overslaan. Hier staat de Gulpener bierbrouwerij, al sinds 1825 een familiebrouwerij. Helaas mochten we het proeflokaal niet in vanwege de coronamaatregelen. Een mooie aanleiding om snel weer terug te komen. Het historische centrum van Gulpen is intiem en gezellig.

Wijlre

En iets voorbij Gulpen vinden we het “bier waar Limburg trots op is”, de Brand bierbrouwerij. Weer zo’n leuk plaatsje om aan te doen tijdens de route. Net buiten Wijlre ligt het Kasteel Wijlre. Op deze buitenplaats kun je genieten van kunst en cultuurhistorisch erfgoed.

Margraten

Zo kort na de herdenking van 75 jaar bevrijding konden we natuurlijk de enige Amerikaanse begraafplaats van ons land niet overslaan. Meer dan 8300 Amerikaanse soldaten die gevochten hebben voor onze vrijheid, liggen hier begraven. Onder sobere witte kruisen hebben zij hun laatste rustplaats gevonden. Helaas was de begraafplaats tijdens de coronacrisis gesloten. Maar het indrukwekkende bezoek dat we een aantal jaren terug er brachten, staat nog steeds in ons geheugen gegrift.

Valkenburg

Het toeristisch kloppend hart van Zuid-Limburg is Valkenburg aan de Geul. Hier vind je het ene gezellige terras na het andere. En als je van kastelen houdt, dan zie je in Valkenburg diverse fraaie voorbeelden. Voor ons was kasteel Schaloen het hoogtepunt van ons bezoek aan Valkenburg. Wil je hier een mooie kastelenwandeling maken, dan zit je goed in Valkenburg.

Vijlen

Vijlen heeft wat hoogterecords in de boeken staan: De hoogst gelegen bossen van Nederland liggen hier. Het is een prachtig wandelgebied, maar wij waren nu op de fiets. Vijlen is van veraf al te zien door de hoogstgelegen kerktoren van Nederland. De toren van de St. Martinuskerk is een baken voor de fietsers.

Vaals

De grensstad Vaals heeft een prachtig historisch centrum met mooie gebouwen. We hebben onze fietsen even met rust gelaten en een heerlijke stadswandeling gemaakt. Die bracht ons naar de belangrijkste bezienswaardigheden. Daarna hebben we een heerlijk “kersenkruimelsneetje” gekocht bij bakkerij Kickartz. Een Duitse bakker uit Aachen die gelukkig ook een vestiging heeft in Vaals. Wat een lekkernijen maken zij!

De belangrijkste attractie van Vaals is natuurlijk het drielandenpunt. Door de coronacrisis was alles gesloten. Maar: we hebben bij de grenssteen gestaan! Nu was het uitzicht al fraai op de hoogste “berg” van Nederland (322 meter maar liefst). Vanuit de panoramatorens moet dat helemaal geweldig zijn.

Fietsen in Zuid-Limburg: praktische zaken

  • Het allerbelangrijkste om mee rekening te houden is het heuvelachtige landschap. We adviseren je daarom een racefiets of e-bike te gebruiken. Op een normale oerdegelijke Hollandse fiets kom je moeilijk de heuvels op, ook al is je fietsconditie goed. In bijna alle toeristische plaatsen kun je e-bikes huren, zelfs elektrische racefietsen of MTB’s.
  • Je kunt gemakkelijk eigen routes uitstippelen via het bekende fietsknopennetwerk. Op de fietskaart van VVV Zuid-Limburg staan de klimmetjes en de zwaarte ervan duidelijk aangegeven. Maak de routes niet te lang, want je wilt de tijd hebben om te genieten en de gemiddelde snelheid ligt bij het fietsen in Zuid-Limburg toch wat lager dan in het “platte Holland”.
  • Enkele knooppunten liggen net over de Belgische en Nederlandse grens. Wij fietsen de routes in coronatijd. De Belgische grens was daarom hermetisch afgesloten. De Duitse grens konden we zonder problemen passeren. Wel was in Duitsland een mondkapje verplicht.
  • Neem altijd een noodsetje mee (binnenband, fietspompje en klein gereedschap) als je gaat fietsen. Niets is zo vervelend als dat je vanwege een lekke band niet verder kunt. Bij een huurfiets krijg je dit standaard mee als je bij een goede fietsenverhuurder boekt.
  • Verblijf je een paar dagen in het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland, kijk dan of je bij de accommodatie je fiets goed kunt stallen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of je je e-bike gemakkelijk daar kunt opladen.
  • Een prima overnachtingsplek die wij hadden is deze perfecte studio in Mechelen met eigen kookgelegenheid en fietsenstalling.
  • Een andere optie is het huren van een vakantiewoning op een van de vier gezellige vakantieparken van Landal in Zuid-Limburg . Wij verbleven zelf een aantal jaren geleden naar volle tevredenheid op vakantiepark Hoog-Vaals.
  • Bij het fietsen in Zuid-Limburg verbrand je veel calorieën. Gelukkig kun je die de vele cafés en restaurants uitstekend aanvullen. Sla in ieder geval een koffie met een heerlijke Limburgse vlaai niet over. Bakkerij Vermeeren in Slenaken biedt zelfs eenpersoons vlaaien aan, de een nog lekkerder dan de ander.