Bollenvelden bezoeken: waar, wanneer, mooie routes

Bollenvelden bezoeken: waar, wanneer, mooie routes

Home » Nieuwsberichten » Bollenvelden bezoeken: waar, wanneer, mooie routes

Ieder voorjaar willen we genieten van de bontgekleurde bollenvelden. Niet voor niets bezoeken veel liefhebbers daarom de Keukenhof. Want dat is een van de meest bijzondere bloementuinen ter wereld. Maar naast dit fraaie bloemenpark zijn er gelukkig nog genoeg andere plekken om de bollenvelden te bewonderen. We zetten die gebieden voor je op een rijtje. En wil je weten wanneer je de bollenvelden het beste kunt bezoeken? Wij hebben het antwoord voor je! Tot slot hebben we de leukste wandel-, fiets- en autoroutes langs de bollenvelden voor je verzameld.

Waar kun je de bollenvelden bezoeken?

Iedereen denkt dat je de prachtige kleurenpracht van bloeiende bollenvelden bij Lisse moet zien. Daar ligt immers de Keukenhof. Maar ook in andere gebieden in Nederland kun je de bollenvelden bewonderen. Dit zijn de belangrijkste gebieden:

Bollenstreek

In deze regio is de bloembollenteelt zo’n 500 jaar geleden ontstaan. De bekendste plaatsen in de Bollenstreek zijn Noordwijk-Binnen, Noordwijkerhout, Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, De Zilk, Vogelenzang en Bennebroek. In die omgeving kun je de bollenvelden het beste bekijken. Deze wandeling bij Noordwijk is zeker een van de mooiste die je in de Bollenstreek kunt maken. Ook bij Noordwijk brengt de bloemenroute je op de fiets naar de mooiste bloemenvelden. 

De unieke bloemententoonstelling van de Keukenhof in Lisse is de grootste lentetuin ter wereld. We kunnen niet wachten om weer naar binnen te gaan. Vanaf 21 maart tot en met 12 mei geniet je hier van een ongekende kleurenpracht. Ruim 7 miljoen bollen staan in die periode te pronken.

Kop van Noord-Holland

Wist je dat dit deel van Nederland het grootste aaneengesloten bloembollengebied in ons land heeft? Vanaf Schagen naar Den Helder zie je het ene na het andere, prachtig gekleurde bollenveld. Het poldergebied tussen Callantsoog en Zijpe is het mooist om te bezoeken. Deze wandeling bij Callantsoog is ook prachtig. Bollenvelden en het strand zijn de hoogtepunten.  

West-Friesland

In West-Friesland, provincie Noord-Holland, zijn prachtige bollenvelden. De meeste liggen in het gebied tussen Enkhuizen, Bovenkarspel en Andijk. Maar ook in andere delen van West-Friesland liggen verschillende bollenvelden. Als je vanaf Hoorn in noordelijke richting rijdt, kom je er diverse tegen. Nog leuker is het om met de stoomtram van Hoorn naar Medemblik te reizen. Onderweg passeer je diverse prachtige tulpenvelden.

Flevoland

Flevoland heeft een van de grootste tulpengebieden van Nederland. Je kunt er zelfs een heus tulpeneiland bezoeken. Voor de kust van Zeewolde ligt een schiereiland in de vorm van een tulp. Maar liefst 150.000 tulpenbollen zorgen voor een spetterend kleurenfestival. De fietstour rondom Swifterbant en de fietstocht bij Almere laten je genieten van de bonte kleurenpracht op de uitgestrekte tulpenvelden. Bij de wandeling in en rond het Larserbos tref je ook veel tulpenvelden aan. 

Groningen

Ook in het noorden van ons land kun je de bollenvelden bewonderen. Hier vind je vooral tulpenvelden. Rondom Spijk, de Reiderwolderpolder en bij Uithuizermeeden heb je de meeste kans.

Drenthe

De provincie Drenthe is inmiddels een serieuze “bollenprovincie” geworden. Vooral in Midden-Drenthe zijn veel tulpenkwekers. De plaatsen Smilde, Hooghalen, Hijken en Dwingeloo hebben diverse prachtige bollenvelden.

Goeree-Overflakkee

Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee waren vroeger honderden tulpenkwekers actief. Dat aantal is in de loop der tijd flink uitgedund. Maar nog steeds kom je de tulpenvelden tegen op Goeree-Overflakkee. Vooral bij de plaatsen Oude- en Nieuwe-Tonge, Sommelsdijk, Middelharnis en Dirksland zie je de meeste.

Zeeland

In de meivakantie lekker uitwaaien in Zeeland heeft nog een groot voordeel: ook in deze provincie liggen diverse tulpenvelden. Zeker in Zeeuws-Vlaanderen vind je velden bij Graauw, Hulst en Koewacht. Maar ook bij Heinkenszand, op Tholen en Schouwen-Duiveland liggen diverse tulpenvelden.

Beste periode om de bollenvelden te bezoeken

Bollenvelden bestaan vaak uit narcissen, hyacinten of tulpen. Iedere bloem bloeit in een verschillende periode. Daarbij speelt het weer natuurlijk ook een belangrijke rol. Veel zon en warme temperaturen zorgen ervoor dat de bloemen sneller in de knop staan. Blijft het in maart koud en grijs, dan duurt het langer voordat de bloei begint. Door de zachte winter en het warme voorjaar ligt de bloei dit jaar ongeveer een tot twee weken voor op de gemiddelde bloei. Dit zorgt ervoor dat tijdens het paasweekend naar verwachting veel krokussen, narcissen, hyacinten en vroege tulpen in bloei staan. Een mooie reden om de natuur in te trekken met Pasen. 

De narcissen komen het eerste uit. Vanaf half maart tot ongeveer half april zie je de meest schitterend geel gekleurde narcissenvelden. Hierna begint de bloeiperiode van de hyacint. De hele maand april kleuren de velden vooral paars, roze en wit. Daarnaast valt de sterke geur van de hyacint op in de bloeiperiode. Als laatste komen de tulpen uit de knop. De beste tijd om de tulpenvelden te zien in volle glorie is normaal gesproken vanaf half april tot begin mei. Hier zijn bijna alle kleurcombinaties mogelijk. Na de eerste week van mei gaan de telers de tulpen toppen. Dan is het gedaan met de kleurenpret.

Wil je alle bloemsoorten tegelijk in bloei zien staan, dan is half april dus de beste tijd om de bollenvelden te bezoeken. De Bollenstreek heeft trouwens een flower map. Hier vind je actuele prognoses over de bloeiperiodes. Ook deze pagina geeft informatie over de bloeiverwachting van de bollen.

Wandelingen bij de bollenvelden

De beste manier om de bollenvelden te bewonderen, is via een mooie wandeling. Op Wandelzoekpagina staat een selectie van de leukste wandelingen rondom de bollenvelden. Ook op de website van de Bollenstreek staan diverse bollenveldwandelingen.

Wil je niet naar de bloemententoonstelling in de Keukenhof? Je kunt dan wellicht wel het landgoed Keukenhof bezoeken. Wij waren hier de derde week van maart. De narcissen stonden al volop te kleuren. Over een paar weken pronken de tulpen weldadig in de mooie kasteeltuin. We kenden het landgoed niet en hebben ons laten verrassen door het kasteel en de mooie omgeving. Lees er meer over in onze blog over deze prachtige wandeling bij Lisse.

Fietsen bij de bollenvelden

Op de fiets de bollenvelden bezoeken kan natuurlijk ook. Het grote voordeel is dat je dan grotere afstanden kunt overbruggen. Dus nog meer kunt genieten van de mooie kleurenpaletten in de velden. Wij hebben zelf vier prachtige fietsroutes langs de bollenvelden gemaakt. Natuurlijk kun je onze ervaringen lezen in de blogs daarover.

De website van de Bollenstreek vermeldt ook diverse fietsroutes langs de mooiste bollenvelden in de Bollenstreek.

In de provincie Flevoland kun je diverse tulpenroutes fietsen. Ieder jaar zet Tulpenroute Flevoland diverse leuke fietstochten uit. Wij hebben er een gemaakt in 2022 en waren erg enthousiast. Je leest het in onze blog over de tulpenroute Flevoland. De routes verschillen ieder jaar. Actuele routes in 2024 vind je op de website van de organisatie.

Je kunt natuurlijk ook op de website Fietsnetwerk.nl kijken naar routes in de omgeving van de diverse bollengebieden. We hebben er alvast enkele voor je geselecteerd:

Autoroutes langs de bollenvelden

Tot slot kun je diverse autoroutes maken langs de bollenvelden. Zo is volgens National Geographic deze tulpenroute in de Noordoostpolder een van de mooiste autoroutes ter wereld. De bewegwijzerde route is net geen 100 km lang en komt langs 1.000 ha tulpenvelden.

In Oostelijk en Zuidelijk Flevoland zet Tulpenroute Flevoland diverse autoroutes uit. Dit jaar zijn er drie. De lengte van de routes verschillen ieder jaar. Meestal zijn ze tussen 70 en 100 kilometer lang. Er loopt een route ten oosten van Dronten en Swifterbant, eentje door de gemeente Zeewolde en een route door Biddinghuizen, Dronten en Lelystad. Voor het maken van een van deze autoroutes heb je een ticket nodig met tijdslot. Zo spreidt de organisatie het verkeer in de gebieden.

Ook in de Bollenstreek is een autoroute mogelijk. Deze autoroute in de Bollenstreek is 60 km lang. Hij voert onder andere langs bloemenpark Keukenhof, de bloemenvelden en de badplaatsen Katwijk en Noordwijk.

Tot slot gaat de ANWB Bollenstreekroute langs de bollenvelden in de Bollenstreek. De route is 62 kilometer lang. De mooiste bollenvelden passeer je onderweg. Maar ook het duingebied en de meeste dorpen van de regio liggen op de route.

Tips bij het bezoeken van de bollenvelden

Ieder jaar trekken de bloembollenvelden veel bekijks. Zoveel zelfs dat er problemen ontstaan. Zo zagen we zelf bij ons bezoek aan Lisse op de eerste lentedag het volgende tafereel: een familie zet de auto in de berm bij een mooi narcissenveld. Ze lopen dwars door het veld om foto’s te maken met een mooie molen op de achtergrond. Op de terugweg naar de auto plukken ze ook nog even een bosje narcissen, leuk voor thuis. Wat zal de boer hier blij mee zijn. De landeigenaren vinden het geen enkel probleem als men foto’s maakt van de bloemenpracht. Maar door de velden lopen en bloemen plukken waarderen ze zeker niet. Niet voor niets staan er zelfs borden in vreemde talen om bezoekers dringend te verzoeken de bollenvelden te respecteren.

Het advies is om de bollenvelden op een doordeweekse dag te bezoeken. Of heel vroeg in de ochtend in een weekend, voordat de grote drukte losbarst. Nog een voordeel is dat het licht dan perfect is voor het maken van de mooiste foto’s.

een wandeling door de waterleidingduinen brengt je langs de bollenvelden