Selecteer een pagina

Keukenhof en de bollenstreek

Home » Nederland » Keukenhof en de bollenstreek

Bloemenpark Keukenhof kan door het coronavirus helaas niet open in 2020. Hierdoor moeten meer dan een miljoen mensen de schitterende kleuren van de voorjaarsbloemen in het park missen. Om iedereen toch te kunnen laten genieten van de kleurrijke beelden, geeft Keukenhof regelmatig virtuele tours door het park. Zo kun je de kleurrijke lenteweelde alsnog bekijken.

De Keukenhof, gelegen in een 32 ha groot bosrijk park bij Lisse, is een van de meest opzienbarende bloementuinen in de wereld. Jaarlijks genieten bijna 1,5 miljoen bezoekers uit de hele wereld van de kleurrijke velden vol met bloeiende narcissen, hyacinten en tulpen. In totaal staan er in het park dan meer dan 7 miljoenen bollen te pronken in allerlei kleuren.

Historie van de Keukenhof

De geschiedenis van Keukenhof gaat terug tot de 15de eeuw. Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) haalde uit het Keukenduin groente en fruit voor de keuken van kasteel Teylingen. In 1641 werd kasteel Keukenhof gebouwd en het landgoed groeide uit tot een oppervlakte van ruim 200 hectare. Landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher, later ook de ontwerpers van het Vondelpark, richtten in 1857 de tuin rondom het kasteel opnieuw in. Dat park, in Engelse landschapsstijl, vormt nog altijd de basis van Keukenhof.

In 1949 bedacht een groep toonaangevende bloembollenkwekers en -exporteurs het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. Het lentepark Keukenhof was hiermee geboren. In 1950 ging het park voor het eerst open en 236.000 bezoekers genoten van de pracht van de bloemen. In 2018 was dat aantal gestegen tot 1,5 miljoen, vooral afkomstig uit het buitenland.

Jaarlijks thema

Ieder jaar heeft de Keukenhof een bijzonder thema. In 2019 was dit “Flower Power”. Bloemen inspireren mensen. In Keukenhof verbinden de bloemen mensen uit de hele wereld, die samen genieten van tulpen, geuren en kleuren. Holland is wereldberoemd om de prachtige bloembollenvelden en alle soorten bloemen die er gekweekt worden. Met felle kleuren, hippies, peace & music staat Flower Power voor de sfeer van begin jaren ’70. Een prachtig thema om de 70ste Keukenhof mee te vieren. Wat het thema voor 2020 wordt, is nog niet bekend.

Tulpomania

De tulp is de belangrijkste bloem van de bollenstreek. Oorspronkelijk kwam deze uit Turkije. Rond 1600 werd de tulp voor het eerst op Nederlandse bodem gekweekt. Het verhaal van de tulp is indrukwekkend. Bollen die goud waard waren, diefstal en een bergbewoner die zich thuis voelt in het Nederlandse klimaat. Maar ook is er het verhaal van de zwarte tulp en zijn er beroemdheden die hun eigen tulp kregen. Deze verhalen zijn te vinden in de tentoonstelling Tulpomania in het Juliana Paviljoen. Hier zie je hoe tulpen worden gekweekt en krijg je van experts tips en adviezen voor het gebruik van bloembollen in je eigen tuin. Je kunt zelfs je eigen tulp dopen.

Bloemenshows en bloemschikdemonstraties

In de diverse paviljoens van de Keukenhof kun je regelmatig genieten van grote bloemenshows. Vijfhonderd kwekers tonen hun mooiste bloemen en toonaangevende arrangeurs maken er unieke shows van. Daarnaast geven bloemenarrangeurs tijdens het seizoen elke dag spectaculaire bloemschikdemonstraties. Zij laten zien hoe bloemen verwerkt kunnen worden; van een eenvoudig bloemstuk tot onverwachte creaties.

Openingstijden Keukenhof

Van 21 maart 2020 tot en met 10 mei 2020 is Keukenhof dagelijks geopend van 08.00 – 19.30. De kassa sluit om 18.00 uur. Ook Eerste en Tweede Paasdag (12 en 13 april), Koningsdag (27 april) en Bevrijdingsdag (5 mei) is de Keukenhof geopend.

In de weekenden en op feestdagen is het altijd erg druk bij de Keukenhof. Beter is het om doordeweeks te gaan. Maandag tot en met woensdag zijn de minst drukke dagen. Voor 10:30 en na 16:00 uur is het ook rustig. Met een ochtend- en avondzon is de Keukenhof dan heel fotogeniek. Meer informatie voor een bezoek aan de Keukenhof vind je op de website van de organisatie.

De bollenstreek

De Keukenhof ligt in Lisse. Deze plaats vormt het hart van de bollenstreek. Dit is een 30 kilometer lang gebied dat ligt tussen de steden Haarlem in het noorden en Leiden in het Zuiden. Vanaf maart zijn de polders getooid met prachtige kleuren. Als eerste komen de krokussen tot bloei en vanaf begin april vormen de bloeiende tulpenvelden het hoogtepunt van het seizoen. Eind mei staan de lelievelden in bloei. Door de bollenstreek lopen diverse wandel-, fiets- en autoroutes, die langs de mooiste bollenvelden voeren. Meer informatie over routes is te vinden op de website van de Bollenstreek.

Wil je de Keukenhof samen met iemand bezoeken, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.