Keukenhof en de bollenstreek

Keukenhof en de bollenstreek

Home » Nederland » Keukenhof en de bollenstreek

De Keukenhof, gelegen in een 32 ha groot bosrijk park bij Lisse, is een van de meest opzienbarende bloementuinen in de wereld. Jaarlijks genieten bijna 1,5 miljoen bezoekers uit de hele wereld van de kleurrijke velden vol met bloeiende narcissen, hyacinten en tulpen. In totaal staan er in het park dan meer dan 7 miljoenen bollen te pronken in allerlei kleuren. De Keukenhof opent op 21 maart 2024 weer de poorten. Tot en met 12 mei 2024 geniet je hier van een ongekende kleurenpracht. Kun je ook niet wachten om weer eens een bezoek aan de Keukenhof te brengen? Want de grootste lentetuin ter wereld moet je minstens eenmaal gezien hebben.

Historie van de Keukenhof

De geschiedenis van Keukenhof gaat terug tot de 15de eeuw. Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) haalde uit het Keukenduin groente en fruit voor de keuken van kasteel Teylingen. In 1641 werd kasteel Keukenhof gebouwd en het landgoed groeide uit tot een oppervlakte van ruim 200 hectare. Landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher, later ook de ontwerpers van het Vondelpark, richtten in 1857 de tuin rondom het kasteel opnieuw in. Dat park, in Engelse landschapsstijl, vormt nog altijd de basis van Keukenhof.

In 1949 bedacht een groep toonaangevende bloembollenkwekers en -exporteurs het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. Het lentepark Keukenhof was hiermee geboren. In 1950 ging het park voor het eerst open en 236.000 bezoekers genoten van de pracht van de bloemen. In 2019 was dat aantal gestegen tot 1,5 miljoen. Na corona vinden de bezoekers weer de weg naar de bloementuin. Men verwacht dat er dit jaar wederom zo’n 1,5 miljoen bezoekers zullen komen. Daarvan zal ongeveer 80% afkomstig zijn uit het buitenland. Duitsers, maar ook Aziatische toeristen komen graag naar de lentetuin. 

Diverse tuinen

De Keukenhof inspireert bezoekers met verschillende stijlen in tuinen. Natuurlijk spelen bloembollen en bolbloemen hierin de hoofdrol. Zo vind je er een Engelse landschapstuin, maar ook een baroktuin in Franse stijl. In de natuurtuin en het Molenbos worden heesters en vaste planten gecombineerd met verwilderde bolgewassen. De historische tuin toont de oude tulpenrassen. Sommige daarvan worden al vier eeuwen geteeld. Als bezoeker maak je een reis door de geschiedenis van de tulp. Die begint in de bergen in Azië en eindigt in de bollenstreek. Lopend door de inspiratietuinen doe je vanzelf ideeën op voor je eigen tuin. In de tuinen staat een grote beeldencollectie van ongeveer 100 beelden. Samen met de kleurrijke bloemenpracht vormen zij een fraai geheel.

Bloemenshows en bloemschikdemonstraties

In de diverse paviljoens van de Keukenhof kun je regelmatig genieten van grote bloemenshows. Vijfhonderd kwekers tonen hun mooiste bloemen en toonaangevende arrangeurs maken er unieke shows van. Daarnaast geven bloemenarrangeurs tijdens het seizoen elke dag spectaculaire bloemschikdemonstraties. Zij laten zien hoe bloemen verwerkt kunnen worden; van een eenvoudig bloemstuk tot onverwachte creaties.

Openingstijden Keukenhof

Van 21 maart 2024 tot en met 12 mei 2024 is de Keukenhof dagelijks geopend van 08.00 – 19.30. De kassa sluit om 18.00 uur. Ook Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag is de Keukenhof geopend.

In de weekenden en op feestdagen is het altijd erg druk bij de Keukenhof. Beter is het om doordeweeks te gaan. Maandag tot en met woensdag zijn de minst drukke dagen. Voor 10:30 en na 16:00 uur is het ook rustig. Met een ochtend- en avondzon is de Keukenhof dan heel fotogeniek. Meer informatie voor een bezoek aan de Keukenhof vind je op de website van de organisatie.

De bollenstreek

De Keukenhof ligt in Lisse. Deze plaats vormt het hart van de bollenstreek. Dit is een 30 kilometer lang gebied dat ligt tussen de steden Haarlem in het noorden en Leiden in het Zuiden. Vanaf maart zijn de polders getooid met prachtige kleuren. Als eerste komen de krokussen tot bloei en vanaf begin april vormen de bloeiende tulpenvelden het hoogtepunt van het seizoen. Eind mei staan de lelievelden in bloei. Door de bollenstreek lopen diverse wandel-, fiets- en autoroutes, die langs de mooiste bollenvelden voeren. Meer informatie over routes is te vinden op de website van de Bollenstreek. Deze wandeling bij Noordwijk hebben we zelf gemaakt en beschreven. Die kunnen we je zeker aanraden! Net als de wandeling rondom Lisse en het Kasteel de Keukenhof. Spring je liever op de fiets om de bloemenvelden te bewonderen? Dan is deze bloemenfietsroute bij Noordwijk echt iets voor jou. 

Wil je de Keukenhof samen met iemand bezoeken, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.

De bollenstreek is wel de bekendste bloembollenregio van ons land. Maar er zijn er nog veel meer. Een overzicht daarvan vind je in deze blog. Daarbij hebben we ook diverse wandel-, fiets- en autoroutes opgenomen. 

Veelgestelde vragen over de Keukenhof

Waar ligt de Keukenhof?

De Keukenhof is een kleurrijk en groot bloemenpark dat vlakbij de plaats Lisse in de bollenstreek ligt. Het adres van de Keukenhof is Stationsweg 166a in Lisse.

Kan ik parkeren bij de Keukenhof?

Er zijn parkeerplaatsen bij de Keukenhof. In het weekend en op feestdagen is de belangstelling erg groot en zijn de terreinen snel vol. Parkeren is niet gratis, een ticket kost € 8. Je kunt online een parkeerticket bestellen tegelijkertijd met je toegangskaart.

 

Kan ik met het OV naar de Keukenhof?

Het is gemakkelijk om met het OV naar de Keukenhof te reizen. Er zijn zelfs speciale combitickets verkrijgbaar. Vanuit diverse opstapppunten in de regio rijdt een expressbus naar de Keukenhof. Kijk voor meer informatie over de opstapplaatsen en de combitickets op de website van de Keukenhof.

Wanneer is de Keukenhof open?

De Keukenhof is in 2024 geopend vanaf 21 maart tot en met 12 mei. De bloementuin is elke dag van de week open, vanaf 8 uur tot 19:30 uur.

Wat kost een kaartje voor de Keukenhof?

Voor volwassenen bedraagt de entreeprijs bij online boeken € 19.50. Koop je een ticket aan de kassa, dan betaal je € 23. Er zijn ook combitickets verkrijgbaar waarbij het OV vanaf diverse opstappunten is inbegrepen. Opstapppunten zijn bijvoorbeeld Amsterdam Rai, Schiphol, station Haarlem. Meer informatie over de toegangsprijzen geeft de website van de Keukenhof.

Wat is de beste tijd om de Keukenhof te bezoeken?

Probeer bij voorkeur op een maandag, dinsdag of woensdag de Keukenhof te bezoeken. Die dagen zijn het minst druk. In de weekenden en op feestdagen is de belangstelling erg groot. Kun je niet anders dan op zo'n dag naar de Keukenhof, kom dan zo vroeg mogelijk, of na 16 uur. Dan valt de drukte nog mee.