Home » Nederland » Keukenhof en de bollenstreek

Keukenhof en de bollenstreek

Keukenhof en de bollenstreek

Home » Nederland » Keukenhof en de bollenstreek

De Keukenhof, gelegen in een 32 ha groot bosrijk park bij Lisse, is een van de meest opzienbarende bloementuinen in de wereld. Jaarlijks genieten bijna 1,5 miljoen bezoekers uit de hele wereld van de kleurrijke velden vol met bloeiende narcissen, hyacinten en tulpen. In totaal staan er in het park dan meer dan 7 miljoenen bollen te pronken in allerlei kleuren. De Keukenhof opent op 23 maart 2023 weer de poorten. Tot en met 14 mei 2023 geniet je hier van een ongekende kleurenpracht. Kun je ook niet wachten om weer eens een bezoek aan de Keukenhof te brengen?

Historie van de Keukenhof

De geschiedenis van Keukenhof gaat terug tot de 15de eeuw. Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) haalde uit het Keukenduin groente en fruit voor de keuken van kasteel Teylingen. In 1641 werd kasteel Keukenhof gebouwd en het landgoed groeide uit tot een oppervlakte van ruim 200 hectare. Landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher, later ook de ontwerpers van het Vondelpark, richtten in 1857 de tuin rondom het kasteel opnieuw in. Dat park, in Engelse landschapsstijl, vormt nog altijd de basis van Keukenhof.

In 1949 bedacht een groep toonaangevende bloembollenkwekers en -exporteurs het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. Het lentepark Keukenhof was hiermee geboren. In 1950 ging het park voor het eerst open en 236.000 bezoekers genoten van de pracht van de bloemen. In 2018 was dat aantal gestegen tot 1,5 miljoen, vooral afkomstig uit het buitenland. Na twee jaren gedwongen sluiting kon de bloementuin in 2022 gelukkig weer open. Dat jaar bezochtten 1,1 miljoen belangstellenden de Keukenhof. Hiervan was 75% afkomstig uit het buitenland.

Diverse tuinen

De Keukenhof inspireert bezoekers met verschillende stijlen in tuinen. Natuurlijk spelen bloembollen en bolbloemen hierin de hoofdrol. Zo vind je er een Engelse landschapstuin, maar ook een baroktuin in Franse stijl. In de natuurtuin en het Molenbos worden heesters en vaste planten gecombineerd met verwilderde bolgewassen. De historische tuin toont de oude tulpenrassen. Sommige daarvan worden al vier eeuwen geteeld. Als bezoeker maak je een reis door de geschiedenis van de tulp. Die begint in de bergen in Azië en eindigt in de bollenstreek. Lopend door de inspiratietuinen doe je vanzelf ideeën op voor je eigen tuin. In de tuinen staat een grote beeldencollectie van ongeveer 100 beelden. Samen met de kleurrijke bloemenpracht vormen zij een fraai geheel. 

Bloemenshows en bloemschikdemonstraties

In de diverse paviljoens van de Keukenhof kun je regelmatig genieten van grote bloemenshows. Vijfhonderd kwekers tonen hun mooiste bloemen en toonaangevende arrangeurs maken er unieke shows van. Daarnaast geven bloemenarrangeurs tijdens het seizoen elke dag spectaculaire bloemschikdemonstraties. Zij laten zien hoe bloemen verwerkt kunnen worden; van een eenvoudig bloemstuk tot onverwachte creaties.

Openingstijden Keukenhof

Van 23 maart 2023 tot en met 14 mei 2023 is de Keukenhof dagelijks geopend van 08.00 – 19.30. De kassa sluit om 18.00 uur. Ook Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag is de Keukenhof geopend.

In de weekenden en op feestdagen is het altijd erg druk bij de Keukenhof. Beter is het om doordeweeks te gaan. Maandag tot en met woensdag zijn de minst drukke dagen. Voor 10:30 en na 16:00 uur is het ook rustig. Met een ochtend- en avondzon is de Keukenhof dan heel fotogeniek. Meer informatie voor een bezoek aan de Keukenhof vind je op de website van de organisatie.

De bollenstreek

De Keukenhof ligt in Lisse. Deze plaats vormt het hart van de bollenstreek. Dit is een 30 kilometer lang gebied dat ligt tussen de steden Haarlem in het noorden en Leiden in het Zuiden. Vanaf maart zijn de polders getooid met prachtige kleuren. Als eerste komen de krokussen tot bloei en vanaf begin april vormen de bloeiende tulpenvelden het hoogtepunt van het seizoen. Eind mei staan de lelievelden in bloei. Door de bollenstreek lopen diverse wandel-, fiets- en autoroutes, die langs de mooiste bollenvelden voeren. Meer informatie over routes is te vinden op de website van de Bollenstreek. Deze wandeling bij Noordwijk hebben we zelf gemaakt en beschreven. Die kunnen we je zeker aanraden! Net als de wandeling rondom Lisse en het Kasteel de Keukenhof.

Wil je de Keukenhof samen met iemand bezoeken, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.