Fietstocht langs de tulpenvelden bij Swifterbant

Fietstocht langs de tulpenvelden bij Swifterbant

Home » Nederland » Fietstocht langs de tulpenvelden bij Swifterbant

Elk jaar vindt in het vroege voorjaar de Tulpenroute Flevoland plaats. Drie weken lang staat de provincie volledig in het teken van de tulp. De Stichting Tulpenroute Flevoland zet dan diverse auto-, fiets- en wandelroutes uit. Ook dit jaar zijn er mooie routes langs de vele prachtig gekleurde bollenvelden. Op de tweede dag van het evenement trokken wij met de fiets er al op uit. We wilden tenslotte niets van de tijdelijke kleurenpracht in dit jaargetijde missen. Onze keuze viel op de 28 kilometer lange Fietsroute Swifterbant: een leuke, afwisselende fietstocht waarbij je meer ziet dan alleen bollenvelden.

Wandelpad langs tulpenveld

Onze fietstocht langs de tulpenvelden bij Swifterbant

We hebben een relatief koud begin van het voorjaar gehad. Daarom was het maar de vraag of de tulpen wel op tijd in bloei zouden staan. Op de website van Tulpenroute Flevoland nemen we de laatste “tulpverwachtingen” door. Omdat waarschijnlijk 25% tijdens of net na de paasdagen in bloei staat, wagen we het erop.

Even later rijden we de Flevopolder vanuit het zuiden binnen. We zien meteen de eerste bloeiende tulpenvelden liggen. Gelukkig, want we keken erg uit naar de kleurenpracht! Even later parkeren we onze auto in de berm bij de Kalverschuur: het startpunt van de fietstocht. Het terras van de boerderij ziet er bijzonder gezellig uit. Veel dagjesmensen zitten aan een kopje koffie en genieten van de uitbundige lentezon. Onder het mom van “we moeten het eerst verdienen” weerstaan we de verleiding van het terras. In plaats daarvan halen we de fietsen van het fietsenrek en beginnen we aan de tocht.

Kalverschuur

De eerste stop bij Swifterbant: Windplan Blauw

Op het routekaartje lezen we dat de eerste bezienswaardigheid aan de route “Windplan Blauw” is. De naam intrigeert ons. Wat krijgen we hier te zien dat met tulpen te maken heeft? We komen uit bij de natuurrijke golfbaan van Shortgolf Swifterbant. Een gelamineerd bordje van Tulpenroute Flevoland wijst ons naar de foyer van het golfcentrum. Hier raken we in gesprek met een jongeman die ons meer kan vertellen over de fietsroute.

De naam Windplan Blauw duidt op een windmolenpark, en is per ongeluk gebruikt. Op het terrein zien we geen enkele tulp bloeien maar een bezoekje is toch nuttig. Zo krijgen we hier een grote kaart van de provincie mee met daarop alle autoroutes. En een mooi kleurenkaartje van onze fietsroute. Het aanpalende terras ziet er deze zonnige eerste paasdag uitnodigend uit. Maar ook hier weten we de verleiding te weerstaan.

Tractoren bij een tulpenveld

Kleurrijke tulpenvelden bij Swifterbant

De route voert eerst een stukje terug over dezelfde weg. Vervolgens slaan we de Vuursteenweg in. Aan deze weg zien we fraaie boerderijen met prachtige tuinen liggen. Snel daarna komen de eerste bonte tulpenvelden in beeld. Wat een mooi gezicht! We zijn duidelijk niet de enige die hier van kunnen genieten. In de berm staan enkele auto’s, motoren en fietsen geparkeerd. De eigenaren staan keurig aan de rand van de velden te fotograferen.

Kleurenpracht

We hervatten de route en fietsen langs vele tulpenvelden in alle kleuren van de regenboog. Sommige tulpenvelden staan echter nog niet in bloei. Op een enkele gele, blauwe of rode tulp na, kleurt het veld bladgroen. Dit zal over een week wel totaal anders zijn, schatten we in.

Roze tulpen

Het Visvijverbos

Inmiddels hebben we bij veel bollenvelden met bewondering aan de kant gestaan. Elk veld was weer anders. Zo treffen we een veld met maar liefst vijf verschillende kleuren tulpen aan. Op de voorgrond liggen twee zwanen in het gras zich in de zon op te warmen. In de verte zien we tussen de witte windmolens de geel-blauwe kleuren van een trein. Wat een oer-Nederlands plaatje.

Zwanen

Wat meer aan het einde van de fietstocht langs de vele tulpenvelden verandert het landschap. De tulpen maken plaats voor bossen. We zijn uitgekomen in het Visvijverbos. Die naam dankt het bos aan de viskwekerij die er vroeger was. Het ongeveer 145 hectare grote stadsbosgebied ligt aan weerszijden van de A6. Terwijl we door het bos fietsen merken we vrijwel niets van de snelweg.

We steken een kanaal over, de Noordertocht. Op de brug staan we even stil vanwege het fraaie uitzicht op de bos- en waterrijke omgeving. Het bos zelf lijkt op het eerste gezicht niet zo bijzonder. Toch heeft dit bos belangrijke ecologische waarde. Er komen onder meer bijzondere diersoorten voor, zoals de boommarter en de bever.

Visvijverbos

Weer terug naar de Kalverschuur bij Swifterbant

Tijdens het laatste deel van onze fietstocht passeren we de Boshut. Het is een klein hutje, gelegen op een idyllisch, zonnig plekje aan de bosrand. De deuren staan open maar we zien er niemand.

Op een informatiebord lezen we dat je vanaf dit punt twee wandelingen kunt maken. Eentje van drie kilometer, de ander van negen kilometer. De wandeling voert over groenstroken die de vroegere oevers van de IJsseldelta markeren. Ook lezen we dat zesduizend jaar geleden hier al de eerste boeren woonden! Benieuwd naar de wandeling? Download dan hier de routebeschrijving. Bij de routebeschrijving vind je meer informatie over wat je in het bos kunt verwachten. En er staat meer informatie over de archeologische vindplaatsen.

Boshut

Amper een kilometer later komen we aan bij de Kalverschuur. We vinden dat we in de tussentijd wel een drankje hebben verdiend. Met de fiets aan de hand lopen we het erf op. Het terras is in de tussentijd leeg en verlaten. Een van de vrijwilligers van het agrarisch educatiecentrum legt uit dat het terras al sinds 16.00u dicht is. Tot onze schrik merken we dat het nu al 17.00u is. Wat is de tijd omgevlogen tijdens deze bijzonder verrassende en vooral mooie fietstocht!

De beste man ziet onze teleurstelling en gooit het op een deal: als wij een doos eieren kopen, mogen we alsnog samen met de andere vrijwilligers een drankje doen. Dankbaar maken we de gelegenheid gebruik. Onder het genot van een alcoholvrij biertje maken we kennis met de plaatselijke, boeren gemeenschap. Wat een leuke manier om deze overheerlijke eerste paasdag af te sluiten!

Wilg met tulpen

Antwoorden op (praktische) vragen over de fietstocht langs de tulpenvelden

Hier heb je alle praktische tips om optimaal te genieten van deze fietstocht langs de tulpenvelden bij Swifterbant:
Van wanneer tot wanneer vindt in 2022 de Tulpenroute Flevoland plaats?

Tulpenroute Flevoland is een jaarlijks terugkerend evenement dat altijd rond april start. In 2022 vindt het evenement plaats van 16 april tot en met 7 mei 2022. Wees er daarom snel bij!

Is er een routebeschrijving van de Fietsroute Swifterbant?

Er is niet echt een routebeschrijving beschikbaar. Wel kun je op de website van Tulpenroute Flevoland 2022 een uitstekende routekaart downloaden. Hierop staan ook de fietsknooppunten genoemd. Naast de fietsknooppunten heb je nog gelamineerde bewegwijzering van de stichting Tulpenroute Flevoland. Verdwalen is daardoor onmogelijk.

Zijn er nog meer fietsroutes dan alleen die bij Swifterbant?

Jazeker. De stichting Tulpenroute Flevoland heeft ook een interessante fietsroute bij Lelystad van 31 kilometer uitgezet. Deze voert langs onder meer het Larserbos en Natuurpark Lelystad. Daarnaast is er een 47 kilometer lange fietsroute bij Dronten.

Is er ook een wandelroute langs de tulpenvelden van Flevoland?

Dit jaar (2022) is er geen officiële wandelroute uitgezet. Wel kun je nog wandelroutes volgen van voorgaande jaren. Bijvoorbeeld die van 2021.

Wat is er nog meer te doen tijdens de Tulpenroute Flevoland van 2022?

Tijdens de Tulpenroute zijn er vele, leuke activiteiten langs de routes. Bijvoorbeeld workshops waarbij je meer te weten komt over hoe tulpen groeien. Of picknicks bij de boer. Ook zijn er onderweg pluktuinen waar je een boeket tulpen kunt plukken voor thuis.

Met wie kan ik deze fietstocht langs de tulpenvelden maken?

Wil je deze fietstocht met iemand anders maken maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.

witte tulpen