Fietsroute in Flevoland: tulpenvelden en Oostvaardersplassen

Fietsroute in Flevoland: tulpenvelden en Oostvaardersplassen

Home » Nederland » Fietsroute in Flevoland: tulpenvelden en Oostvaardersplassen
De polders in Flevoland zijn zeker niet saai. En al helemaal niet als de tulpenvelden volop in bloei staan. Dat stelden we zelf vast bij onze fietsroute in Flevoland. Het ene na het andere tulpenveld lag op de route. Dat leverde prachtige beelden op met de windmolens op de achtergrond. En vanaf de tulpenvelden is het een klein stukje fietsen naar het unieke natuurgebied van de Oostvaardersplassen. Afwisseling ten top, en absoluut niet eentonig!

Onze fietsroute in Flevoland

Kaarsrechte wegen doorsnijden grote percelen akkervelden. Geen aparte fietspaden, maar fietsen op de weg. Talloze windmolens domineren de horizon. Altijd een stevige tegenwind die het fietsen zwaar maakt. Dat kan nooit een mooie fietsroute in Flevoland opleveren, dachten we op voorhand.

Maar we kregen ongelijk. Deze fietsroute in Flevoland is namelijk hartstikke afwisselend als de tulpenvelden in bloei staan. De schitterende kleuren op de uitgestrekte velden maken het uitzicht geweldig. En die grote windmolens geven dan juist een prachtige aanvulling op het beeld. Dus spring op de fiets vanaf half april en ontdek de charme van deze fietsroute in Flevoland!

Tulpen en nog eens tulpen op de fietsroute in Flevoland

Vanaf de parkeerplaats fietsen we in een paar minuten in het landschap waar de Flevopolders bekend om zijn. De kleurenpracht knalt ons direct tegemoet, we passeren diverse prachtige tulpenvelden. Met de onbewolkte lucht en dus stralende zon staan ze er nog mooier bij dan anders. Op de achtergrond draaien de windmolens in een rustig tempo, want de wind is zwak. Ideaal voor ons fietsers, minder goed voor de stroomopwekking.

Het is rond tien uur, maar we zijn werkelijk de enigen die genieten van de deinende tulpen in de mooiste kleuren. Opvallend zijn niet alleen de verschillende kleuren, maar ook de vormen van diverse tulpen. De variatie is groot en dat maakt het beeld alleen maar mooier.

We besluiten ter plekke om onze route aan te passen. Zoveel tulpen hadden we in dit gebied namelijk niet verwacht. Ons plan om een grote ronde om de Oostvaardersplassen te maken, laten we varen. We gaan nu zigzaggend over de polderwegen langs de kleurige velden. Wel willen we fietsen naar het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen. Zodat we een kijkje kunnen nemen in dit unieke natuurgebied van Flevoland.

Aardzee

Maar het zijn niet alleen de tulpenvelden die Flevoland zo bijzonder maken. Verspreid in het gebied liggen bijzondere landschapskunstwerken. Een daarvan ligt direct aan de route. Daar nemen we dan ook een kijkje.

We zijn beland bij het kunstwerk Aardzee. Het blijkt het grootste landschapskunstwerk van ons land te zijn. Piet Slegers maakte in 1979 het ontwerp voor dit gebied, als onderdeel van een groter kunstproject in de polder. Het kunstwerk is golvend, met aarden wallen, schelpenpaden en dijken. Het is een wonderlijke onderbreking van het kaarsrechte en volledig vlakke polderlandschap in Flevoland. De kunstenaar verbeeldt met Aardzee een drooggevallen zee.

Overigens ligt niet ver van ons startpunt van de fietsroute door Flevoland nog een bijzonder natuurkunstwerk. Dat is De Groene Kathedraal, gemaakt door Marinus Boezem. Hij bouwde de kathedraal van Reims op ware grootte na met behulp van bomen. Zo plantte hij zo’n 180 populieren. Ze zijn geplant op een wijze dat het lijkt alsof het de zuilen zijn van echte kathedraal. Het is een bijzonder kunstwerk geworden. Deze fietsroute van Fietsnetwerk.nl komt erlangs.

Op naar de Oostvaardersplassen

Omdat we de tulpen te mooi vonden om al snel achter ons te laten, is ons rondje in de polder flink langer geworden dan gepland. Daarnaast zijn we regelmatig van de fiets gestapt om weer een foto te maken van al die bloemen. Maar de Oostvaardersplassen overslaan terwijl we zo dicht in de buurt zijn, is natuurlijk zonde.

We besluiten daarom niet helemaal om de Oostvaardersplassen heen te fietsen. Dan wordt de route veel te lang. Maar naar het Bezoekerscentrum pedaleren, daar hebben we nog genoeg tijd voor. Dat is dan ook gelijk een mooie lunchstop.

Natuurgebied Oostvaardersplassen

Aan het einde van de jaren ‘60 in de vorige eeuw was de Flevopolder drooggelegd. In sommige delen bleven grote plassen water staan. Eerst was men van plan om dat gebied om te toveren tot een groot industrieterrein. Maar gelukkig heeft men dat idee nooit uitgevoerd. Men zaaide het moerasgebied vervolgens met riet in. Daarna kon de natuur lange tijd zijn gang gaan, want het land werd niet gebruikt.

Zo ontstond een bijzonder natuurgebied met ruige graslanden, grote rietvlakten, poelen en bossen. Voor veel beesten werd dit gebied een paradijs. Vooral vogels vonden de weg naar de Oostvaardersplassen. Sinds 2006 is de zeearend er een vaste gast. De afgelopen jaren waren bijna 20 van deze imposante roofvogels in het gebied. Maar het zijn niet alleen vogels die het natuurgebied waarderen. Ook herten, reeën, vossen, hazen, grote kuddes runderen en konikpaarden komen er veel voor.

Het natuurgebied de Oostvaardersplassen vormt een onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Het is het grootste natuurpark ter wereld dat door mensenhanden is gemaakt. Het Nationaal Park Nieuw Land is in eigen land het jongste nationale park.

Mooie uitzichtpunten

Al snel nadat we onder de snelweg A6 zijn gefietst, bereiken we een fraai uitzichtpunt. We zijn bij uitkijkpunt Grote Praambult. Op deze plek zien we voor het eerst andere fietsers, wandelaars en automobilisten. Niet verwonderlijk, want vanaf deze plek hebben we allemaal een prachtig uitzicht over het natuurgebied. In de lucht vliegen tal van vogels. Maar we zien ook de diverse grazers van de Oostvaardersplassen. Runderen, konikpaarden en herten grazen vredig naast elkaar. Het lijkt wel of we op safari zijn in eigen land. Helaas spotten we de visarend en zeearend niet. Anders hadden we de big five in eigen land gezien.

Niet veel verder bereiken we uitzichtpunt Kleine Praambult. Wederom zetten we onze fietsen aan de kant en beklimmen de kleine heuvel. En ook hier genieten we van een mooi uitzicht. Vooral vogels krijgen we in beeld. Edelherten, vossen, runderen en konikpaarden laten zich nu niet zien. Maar dat maakt het uitzicht niet minder fraai.

Korte wandeling bij de Oostvaardersplassen

Dan bereiken we het Bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen. Een ideale lunchplek, zeker met dit weer. Op het terras doen we ons in de zon tegoed aan een lekker broodje. Daarna kunnen we de verleiding niet weerstaan. We lopen een klein stukje door het gebied. Daarbij zijn we niet de enigen. Genoeg vogelliefhebbers lopen met camera’s en joekels van telelenzen, op zoek naar de zeearend of een groot edelhert. Langs de waterkant genieten we van de vele watervogels.

Hollandse Hout

Na deze korte wandelonderbreking stappen we weer op de fiets. We gaan een klein stukje door het bos. Dit loofbomenbos is het nog jonge en volledig aangelegde Hollandse Hout. Toch zijn het niet alleen kaarsrechte fietspaden die we volgen. We slingeren wat door het bos en genieten er van de rust. Want andere fietsers of wandelaars komen we niet tegen in het bos.

Weer tulpen op onze fietsroute in Flevoland

Na dit intermezzo in het bos komen we in open terrein. We kruisen nogmaals de snelweg en komen in het polderlandschap. En weer fietsen we langs de diverse prachtige tulpenvelden. Het is inmiddels ver in de middag. Nu zijn er meer liefhebbers van de kleurenpracht in de polder. Maar vergeleken met de grote drukte die er vaak in Lisse en omgeving is, is het in de polder nog steeds heerlijk rustig.

We maken ook deze keer veel foto’s. Wat blijven die tulpenvelden toch fotogeniek, ook al hebben we er al zoveel gezien vandaag. Dan pedaleren we in een rustig tempo terug naar het beginpunt van de onze fietsroute. We hebben een heerlijke dag gehad. Anders dan vooraf gepland, maar daarom niet minder leuk. Voor ons is het nu duidelijk: voor mooie tulpenvelden hoef je echt niet altijd naar de soms overvolle bollenstreek. Ook in Flevoland kun je volledig genieten van een uitbundige kleurenpracht van de bloeiende tulpen!

Praktische vragen over de fietsroute in Flevoland

Hoe lang is de fietsroute in Flevoland?

De fietsroute die wij hebben gemaakt, is in totaal 61 kilometer lang.

Is er een routebeschrijving van de fietsroute in Flevoland?

Deze fietsroute in Flevoland hebben we zelf uitgezet aan de hand van fietsknooppunten. Het eerste plan van een grote ronde rondom de Oostvaardersplassen hebben we laten varen. Want de tulpenvelden in de polder vonden we te mooi om slechts kort te zien. Het rondje dat we hebben gefietst, bestond uit de volgende knooppunten:

 

95-96-73-9-5-6-20-23-94-92-8-45-47-46-11-10-41-31-96-95

 

Zie ook de foto hieronder.

Wat is het startpunt van de fietsroute in Flevoland?

Wij zijn gestart bij knooppunt 95. Maar je kunt op ieder willekeurig knooppunt de fietstocht beginnen. Een ander handig vertrekpunt is bij de parkeerplaats van het Bezoekerscentrum Oostvaardersplassen. Dat ligt vlakbij knooppunt 20 en op de route richting knooppunt 23.

Wat is de beste tijd om de fietsroute in Flevoland te maken?

Deze fietsroute in Flevoland is op zijn mooist als de tulpen volledig in bloei staan. Normaal gesproken is dat vanaf midden april tot en met de eerste week van mei. Afhankelijk van het weer kan de bloei eerder of later beginnen.

Wanneer staan de tulpenvelden in bloei?

Vanaf midden april tot ongeveer 7 mei staan de tulpen in bloei. Maar de natuur laat zich niet dwingen. Afhankelijk van het weer kan de bloeiperiode eerder of later beginnen.

Welke andere leuke fietsroutes kan ik maken bij Almere?

Almere is bijzonder in veel opzichten. Bijvoorbeeld door de architectuur in deze nog steeds uitdijende stad. Maar ook de natuur, met veel water zoals de Lepelaarsplassen, nodigt uit voor een mooie fietstocht. Dit is een overzicht van mooie fietsroutes in en om Almere.

Wat is de tulpenroute Flevoland?

Elk jaar zet de stichting Tulpenroute Flevoland diverse auto-, fiets-, en wandelroutes uit langs de mooiste tulpenvelden. In 2023 kun je deze routes maken tussen 15 april en 7 mei. Wij hebben in 2022 de tulpenroute bij Swifterbant gefietst en waren erg enthousiast.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

In de wijk Almere Hout ligt een klein winkelcentrum met onder andere een AH en een Action. Het adres is Margaret Cavendishweg 67 te Almere. Daar is voldoende parkeergelegenheid. Op de volgende manier kom je dan bij het beginpunt van de knooppuntenroute die wij hebben beschreven:

 

  • Sta met je rug naar het winkelcentrum en fiets linksaf.
  • Ga de eerste mogelijkheid rechtsaf de Paradijsvogelweg op.
  • Direct daarna bij de t-splitsing rechtsaf de Paradijsvogelweg vervolgen.
  • Een klein stukje verder ligt fietsknooppunt 95.

 

Maar je kunt ook goed je auto parkeren op de parkeerplaats van het Bezoekerscentrum Oostvaardersplassen. Dan ben je gelijk op de route. De parkeerplaats ligt tussen de fietsknooppunten 20 en 23.

Kom ik horeca onderweg tegen?

Sommige boeren bieden tijdens het bloeiseizoen van de tulpen de mogelijkheid om wat te eten en te drinken op het erf. Dat staat duidelijk aangegeven als je langs zo’n boerderij fietst. Het kan ieder jaar bij een andere boer zijn, daarom noemen we nu geen locaties.
Bij het Bezoekerscentrum Oostvaardersplassen, aan de Kitsweg 1 in Lelystad, kun je wat eten en drinken. Bij mooi weer is het genieten op het terras met fraai uitzicht.