Bloemenroute Zuid-Holland: bollenvelden, duinen en de zee

Bloemenroute Zuid-Holland: bollenvelden, duinen en de zee

Home » Nederland » Bloemenroute Zuid-Holland: bollenvelden, duinen en de zee

De Bloemenroute Zuid-Holland die we vonden op fietsnetwerk.nl is een gevarieerde fietstocht langs talrijke bollenvelden. Daarom is de route extra bijzonder in het voorjaar wanneer de bollenvelden in bloei staan. Maar tijdens de rit kom je ook door het chique Noordwijk en door prachtige duinlandschappen. En langs oude landgoederen met statige landhuizen. Deze fietstocht weet je daarom in elk jaargetijde beslist te bekoren!

Bollenveld

Bloeiende bollenvelden aan de Bloemenroute Zuid-Holland

De naam van de fietsroute die we uitzochten op fietsnetwerk.nl zegt genoeg: deze route staat in het teken van (bloeiende) bloemen in de bollenstreek van Zuid-Holland. Grote delen van de route voeren langs de zogenaamde “geestgronden”: akkers waarvan de bodem bestaat uit afgegraven duinzand vermengd met klei en/of veen. Dit bodemtype leent zich uitstekend voor de bloembollenteelt. Vandaar dat je de meeste bollenvelden van oudsher aan de kust in Zuid- en Noord-Holland vindt.

Doorgaans bestaan de bollenvelden uit verschillende bloemensoorten. Elke bloem bloeit in een verschillende periode. Zo komen gele narcissen bijvoorbeeld eind maart uit (dit jaar gebeurde dit iets eerder dan half maart). Daarna is het de beurt aan de hyacint om te bloeien. De tulpen komen als laatste uit de knop. Wil je alle bloemsoorten tegelijk in bloei zien staan, dan is half april meestal de beste tijd om de bollenvelden te bezoeken. Dit jaar kunnen we al in de tweede week van april van de kleurenpracht van de diverse bloemen genieten.

Bloembollenkraam

Bezienswaardigheden aan de Bloemenroute Zuid-Holland

Tijdens onze fietsroute zijn er los van prachtige, bloeiende bollenvelden nog vele andere bezienswaardigheden. We lichten de meest bijzondere er voor je uit:

Diverse landgoederen aan de Bloemenroute Zuid-Holland

De Bloemenroute Zuid-Holland voert langs meerdere fraaie landgoederen. We stippen er een paar aan.

Klein, Nieuw en Oud Leeuwenhorst, en Dijkenburg

De eerste landgoederen die we aan de route tegenkomen zijn buitenplaatsen Klein, Nieuw en Oud Leeuwenhorst, en Dijkenburg. Vroeger had je in dit gebied een groot klooster maar dat werd in de Tachtigjarige Oorlog verwoest. Op het grote terrein ontstonden vervolgens de vier genoemde buitenplaatsen.

Landgoed Leeuwenhorst

Op weg vanuit Noordwijkerhout richting Noordwijk fietsen we langs Oud Leeuwenhorst. We krijgen er echter weinig van mee. Het oude landgoed is nu meer een natuurgebied zonder landhuis. Na Oud Leeuwenhorst komen we langs buitenplaats Klein Leeuwenhorst: een fraai bosgebied in particulier eigendom. Gelukkig mag je er wel vrij wandelen. Op het landgoed zien we overigens een fraai, niet al te groot landhuis liggen. We herkennen het van een wandeling die we vorig jaar in deze omgeving hebben gemaakt. De woning werd in midden 19e eeuw gebouwd als burgemeesterswoning. Het is nu een rijksmonument dat niet opengesteld is voor publiek.

Via een lus door Noordwijk aan Zee passeren we op weg naar landgoed Nieuw Leeuwenhorst een fantastisch mooi landhuis. Ook dit landhuis herkennen we direct van onze eerdere wandeling: “De Heerlyckheit Dyckenburch”. De schitterende woning was de laatste 40 jaar van de vorige eeuw nog een hotel. In het hotel bevond zich ook een heuse disco. Daarnaast had je in de tuin een jongerencamping. In 2001 werd het landhuis gekocht en volledig verbouwd. Sindsdien is het niet meer toegankelijk voor het publiek.

Nieuw Leeuwenhorst, vervolgens, ligt midden tussen de bollenvelden in. Eind 19e eeuw verrees hier een prachtig mooi landhuis. Maar dit landhuis moest in 1943 plaatsmaken voor de aanleg van een tankwal. Later is van de wal een vijver gemaakt. Het Zuid-Hollands Landschap heeft er sindsdien toch weer een mooi landgoed-achtig park van gemaakt. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van de vele vogelsoorten die hier voorkomen.

Dijkenburg

Landgoed Keukenhof

Wat later komen we met ons stalen ros langs landgoed Keukenhof. Een perfect afstapmoment want het landgoed leent zich uitstekend voor een kort bezoek. De Keukenhof maakte lang geleden nog deel uit van het Keukenduin van Slot Teylingen. In 1638 kocht een VOC commandeur dit stukje land en bouwde er een landhuis en boerderij. Twee eeuwen later werd het fraaie landschapspark aangelegd zoals we dat nu kennen. Het park is elke dag geopend van 8.30u tot 17.00u. Toegang is gratis.

Begin 19e eeuw werd aan het landgoed buitenplaats Zandvliet gevoegd. Op het terrein van het voormalige Zandvliet werd midden 20e eeuw bloemententoonstelling Keukenhof gebouwd. In het eerste jaar was de tentoonstelling al een groot succes: 236.000 bezoekers genoten toen van de bloemenpracht. Tegenwoordig telt het park elk voorjaar bijna 1,5 miljoen bezoekers uit de hele wereld.

Landgoed Keukenhof

De badplaats Noordwijk

Tijdens onze wandeling vorig jaar in deze omgeving kwamen we onder meer door het pittoreske Noordwijk-Binnen. Deze keer zien we alleen het hoger gelegen deel van dat deel van Noordwijk. We moeten flink in de pedalen maar de beloning is zoet: we komen nu uit in een villawijk met zowel oude, monumentale villa’s als moderne paleizen. En elke villa lijkt een fantastisch uitzicht te hebben op ofwel de geestgronden of de duinen. Hier zouden we best een onderkomen willen hebben, stellen we vast.

Villa in Noordwijk

We fietsen de heuvel af en bereiken uiteindelijk het strand van Noordwijk aan Zee. Hier was het dat Noordwijk vele millennia geleden ontstond. Toen nog als nederzetting voor vissers. Noordwijk groeide in de middeleeuwen verder uit tot een belangrijk vissersdorp. Maar aan de groei kwam een einde tijdens de bezetting door de Fransen (eind 18e eeuw/begin 19e eeuw). Zij legden de visserij flinke beperkingen op uit vrees voor illegale handel met de Engelsen. De visserij stortte in.

Begin van de bloembollenteelt in Noordwijk 

Na een tijdelijk uitstapje in de kruidenteelt begon Noordwijk eind 19e eeuw met de bloembollenteelt. In de tussentijd kwam het voormalige vissersdorp ook steeds meer in de belangstelling te staan van badgasten. Midden 19e eeuw waren dat nog alleen de allerrijksten. In die periode werd het befaamde Grand Hotel Huis ter Duin gebouwd. Maar met de komst van de eerste stoomtrein, konden ook de minder rijke Nederlanders een trip maken naar Noordwijk aan Zee. In de vele jaren daarna groeide Noordwijk uit tot een van de belangrijkste badplaatsen in Nederland. En de enige in ons land met de officiële status van kuuroord!

Terwijl we zo over de lange boulevard van Noordwijk fietsen zien we de een na de andere strandtent. Het is heerlijk fiets- en wandelweer maar nog net te fris voor een drankje buiten op het terras. Maar het nieuwe terrasseizoen zal hopelijk niet lang meer op zich laten wachten.

Beachclub in Noordwijk

’t Huys Dever

Tijdens het laatste deel van onze heerlijke fietstocht komen we langs ‘t Huys Dever in Lisse. De donjon is de enige overgebleven laat-middeleeuwse woontoren in dit deel van Nederland. De eerste steen werd gelegd in de 14e eeuw. In de eeuwen daarna werd er regelmatig wat aangebouwd. Door verwaarlozing stortte midden 19e eeuw een deel van het bouwwerk in. Ook werden er stenen geroofd waardoor steeds minder muur overbleef. In de jaren 1970 werd de donjon op ambachtelijke wijze, prachtig gerestaureerd. Gelukkig maar want nu vormt de woontoren een prachtige achtergrond voor het veld met fris gele narcissen.

Na de restauratie die vijf jaar in beslag nam, werd ‘t Huys Dever geopend voor het publiek. De donjon is een afstap absoluut waard. Al is het alleen al om een indruk te krijgen van hoe het vroeger moet zijn geweest om er te wonen. De diverse vertrekken, zoals de ridderzaal, kelder en andere zalen, zijn volledig authentiek ingericht. Ook is er een piepklein maar interessant museum op de zolder.

Toegang tot ‘t Huys Dever is gratis. De donjon is geopend van woensdag tot en met zondag van 14.00u tot 17.00u. Maar check wel van tevoren of er niet een bruiloft of ander evenement plaatsvindt.

't Huys Dever

Praktische zaken over de Bloemenroute Zuid-Holland

Wat is de beste tijd om de Bloemenroute Zuid-Holland te fietsen?

Deze fietsroute staat in het teken van bloeiende bloemen in de bollenvelden van Zuid-Holland. De bollenvelden bestaan meestal uit verschillende bloemensoorten. Elke bloem bloeit in een verschillende periode. Zo komen de gele narcissen bijvoorbeeld eind maart uit (dit jaar toevallig al iets eerder dan half maart). Daarna begint de hyacint te bloeien. De tulpen komen als laatste aan de beurt om te bloeien. Wil je alle bloemsoorten tegelijk in bloei zien staan, dan is half april meestal de beste tijd om de bollenvelden te bezoeken. Dit jaar (2023) iets eerder.

Hoe lang is de Bloemenroute Zuid-Holland?

De fietsroute door Lisse, Noordwijk en Noordwijkerhout is 35 kilometer lang.

Is er een routebeschrijving van de Bloemenroute Zuid-Holland?

Via de website van Fietsnetwerk.nl vind je de routebeschrijving van de fietsroute. Daarbij kun je kiezen hoe je de routebeschrijving wilt downloaden: een fietsroutekaart met of zonder beschrijving, alleen de knooppunten of een gpx-bestand. Met de app van fietsnetwerk.nl heb je up-to-date informatie over de route. Je kunt dan zelfs navigeren van jouw adres naar het dichtstbijzijnde fietsknooppunt!

Wat is het startpunt van de Bloemenroute Zuid-Holland?

Het officiële startpunt is bij fietsknooppunt 57 aan de Achterweg-Zuid in Lisse. Maar omdat de route bestaat uit fietsknooppunten, heb je feitelijk bij ieder knooppunt een startpunt. Met de route app van fietsnetwerk.nl navigeer je gemakkelijk van jouw locatie naar het dichtstbijzijnde fietsknooppunt. In ons geval was dat vanaf het dichtsbijzijnde treinstation.

Zijn er horecagelegenheden aan de Bloemenroute Zuid-Holland?

Aan de route of er dichtbij, zijn voldoende leuke horecagelegenheden om wat te eten en te drinken:

  • Restaurant-Café De Engel in buurtschap De Engel in Lisse (dichtbij knooppunt 55)
  • Proeflokaal ‘t Soldaatje in Teylingen (net voorbij knooppunt 59)
  • u Górola in buurt Victor in Noordwijkerhout (pal voor knooppunt 74)
  • 't Zusje Noordwijk in Noordwijk (net voorbij knooppunt 34)
  • Villa de Duinen in Noordwijk (pal voor knooppunt 23)
  • Branding Beachclub in Noordwijk (bij knooppunt 22)
  • Salt in Noordwijk (ruim voorbij knooppunt 22; direct aan zee). Na Salt tot aan knooppunt 32 heb je aan de boulevard bijzonder veel gezellige terrassen en eettentjes! Het risico bestaat echter dat je na een bezoek pap in de fietsbenen hebt.
  • Langs Berg en Dal in het noorden van Noordwijk (bij knooppunt 86)
  • Mama in Noordwijkerhout (bij knooppunt 35)
  • De Vier Seizoenen in Lisse (pal voor knooppunt 91)

 

Restaurant

Zijn er nog meer mooie fietsroutes in dit deel van de bollenstreek?

Absoluut! Voor genieters van bloeiende bloembollen heb je onder meer de volgende fietstochten in de bollenstreek:

Wat maakt een fietsroute van fietsnetwerk.nl uniek?

De fietsroutes maken gebruik van het al bestaande systeem van fietsknooppunten. Maar daarnaast voegen de routemakers bezienswaardigheden in de buurt en horecagelegenheden toe. Die krijgen een driecijferig knooppuntnummer. Hierdoor mis je onderweg niets van de hoogtepunten die niet direct aan de route liggen. Zo ben je verzekerd van de leukste afstapmomenten tijdens je fietstocht.

Kan ik met mijn mobiel navigeren op de fietsroute?

Download hiervoor de gratis fietsroute app. De app vermeldt de route vanaf je locatie naar het dichtstbijzijnde fietsknooppunt. Ook heb je alle informatie bij de hand, zoals dingen die je onderweg tegenkomt, achtergrondinformatie over bezienswaardigheden, leuke afstapmomenten onderweg en handige servicepunten. Als je de betaalde versie van de app gebruikt, krijg je daarnaast spraakgestuurde instructies. Verder heeft deze versie nog enkele extra mogelijkheden.

De duinen bij Noordwijk